"Gori" Sicilija

Ali ne zbog velikih vrućina, već zbog jednog fudbalskog kluba, koji je pre nekoliko godina bio otpisan.

Izvor: Milan Tomiæ

Četvrtak, 16.06.2022.

09:00

Foto: Profimedia

Ako se vratite deceniju unazad, videćete da je Palermo pretio da postane jedan od vodećih klubova Italije.

Možda nije imao kapacitet da se ugura među velikane – Juve, Inter i Milan, ali da bude nešto poput Atalante danas, to svakako.

Nekoliko puta su završavali u vrhu Serije A u periodu od 2004. do 2007, a najbolji rezultat imali su u, za njih čuvenoj, sezoni 2009/10.

Hvalili su se tada mladim snagama u vidu Edinsona Kavanija, Havijera Pastorea i Salvatorea Sirigua, kapitenom Fabricijom Mikolijem, te afirmisanim Antonijom Nočerinom.

Palermo je pre tačno 12 godina bio nadomak Lige šampiona, završio je kao peti, sa samo dva boda manje od Sampdorije.

"Bili smo veoma blizu Lige šampiona. Poslednji domaći meč je bio protiv Sampdorije, najvažniji meč u sezoni. Atmosfera u Palermu i na stadionu je bila neverovatna. Tri sata pre meča, tribine su bile pune", pričao je kasnije Federiko Balcareti, koji je najveći trag ostavio upravo u Palermu.

Taj meč završen je rezultatom 1:1, tako da su se "rosaneri" morali zadovoljiti Ligom Evrope naredne sezone.
EPA/LUCA ZENNARO
Nisu napravili neki većih uspeh u Evropi, ali zato u Kupu Italije jesu. Eliminisali su Juventus i Milan na putu do finala, gde ih je zaustavio Inter.

Mnogi su upravo zbog ove generacije zavoleli ovaj klub, najstariji klub na Siciliji, šesti generalno u Italiji.

Pored "ludnice" na tribinama stadiona "Renco Barbera", svojih specifičnih roze dresova, Palermo je mogao da se pohvali tih godina i jako dobrom ekipom.

Bio je to miks mladosti i iskustva – Kasani, Bovo, Liverani, spomenuti Balcareti, Pastore, Kavani, Abel Ernandes.

Duša ekipe bio je omaleni Mikoli, koji je te čuvene sezone dao rekordnih 19 golova u Seriji A.

Pastore je bio glavna figura u veznom redu, dokazao se i prešao u Pari Sen Žermen, dok je Kavani, 2011. otišao u Napoli.

Palermo je bio nešto poput Atalante, međutim, činjenica da nisu mogli da na duže staze sačuvaju tim, koštao ih je.

Mogućnost da se domognu Lige šampiona bila bi velika. Nažalost, ciljevi su bili drugačiji, nimalo visoki – želeo se stabilan klub, sredina tabele...
EPA/FRANCO LANNINO
Prodaja igrača i loše poslovanje su ih koštali, prvi put već 2013. godine, kada su završili u Seriji B.

Vratili su se već naredne sezone, ali sve je to bilo kratkog daha. Novo ispadanje iz elite desilo se 2017, kada su poslednji put igrali u Seriji A.

Vlasnik i predsednik Palerma, Mauricio Zamparini, koji je na tom mestu bio od 2002, imao je u februaru 2017. želju da proda ovaj klub jednom američkom fondu.

Planovi su bili veliki, obećanja u vidu izgradnje novog stadiona i trening infrastrukture lepa, ali neostvariva.

Dogovor je propao, a Zamparini je nastavio da vodi klub, koji je u sezoni 2017/18. završio kao četvrti u Seriji B.

Finansijska situacija postajala je sve lošija, prinudna prodaja najboljih igrača neminovna, da bi u decembru 2018. udarna vest bila da je Palermo prodat za simboličnih 10 evra.

Došli su investitori, biznismen Klajv Ričardson je postao predsednik, a direktor fudbala Džon Trejsi. Novo rukovodstvo preuzelo je klub, kao i dugove od 22,8 miliona evra. Nije dugo potrajalo.
EPA/LANNINO
Samo tri meseca kasnije su otišli, žaleći što su uopšte i dolazili. Tvrdili su da im u trenutku kupovine prava finansijska situacija nije bila predočena.

Novi vlasnici ubrzo su postali bivši Zamparinijevi saradnici, koji se takođe nisu dugo zadržali na ovom mestu, pa je klub otišao u ruke kompaniji Arkus Network.

Fudbalski savez Italije jednostavno je morao da umeša prste u čitavu priču, te u maju Palermo poslao na dno Serije B.

Presuda je došla nakon glasina o finansijskim nepravilnostima i optužbi da je bivši vlasnik Mauricio Zamparini koristio klub za pranje novca, čime je prodaja "Rosanera" više puta završavana bezuspešno.

Palermo je u tom trenutku bio treći u Seriji B, a nakon žalbe, izbegao je automatsko ispadanje, ali ne i oduzimanje 20 bodova.

Ako su tada nekako preživeli, naredni put je to bilo nemoguća misija. Nisu ispunili uslove za registraciju igrača, te je Savez bio primoran da Palermo isključi iz profesionalnog fudbala, te ga pošalje u Seriju D, četvrti rang takmičenja, najviši amaterski na "čizmi".

"Roze-crni" morali su da krenu ispočetka tog leta 2019, kada je osnovan praktično novi klub Feniks (SSD Palermo), u vlasništvu Tonija di Pjace i Darija Mirija, rođaka legendarnog Renca Barbere, po kojem stadion nosi ime. Promocija u viši rang bila je odmah obezbeđena, klubu je vraćen stari naziv, ali problem da se tek tako preskaču rangovi viđen je u Seriji C.

Mnogi smatraju da je to najteži rang za igranje u italijanskom fudbalu, te da je takmičenje u Seriji A i B zapravo mnogo lakše.

Koliko vole klub, navijači su pokazivali i u ovim teškim trenucima, kada je praktično u duelima amatera na tribinama bilo više od 20.000 gledalaca.

Prvi pokušaj da se domognu Serije B nije bio uspešan – tek sedmo mesto. Ali nisu klonuli, nastavili da guraju i ove godine kroz plej-of i pobedu nad Padovom ispunili cilj.

Slike i snimci slavlja prošli su svet, a mnogima je bilo drago što se Palermo vraća. Dobro, ne baš na staze stare slave, ali svakako polako ali sigurno se penje ka elitnom rangu, kojem definitivno pripada.

Svi koji su imali priliku da igraju u Palermu, ali i na Siciliji, jugu Italije, ističu da je mnogo lepše nego na severu.

Ljudi su energičniji, topliji, srdačniji, žive za fudbal, a u svakom delu grada postoji posebna veza i isticanje omiljenog kluba – Palerma.

Ljubav prema klubu je ogromna, ali mržnja prema najvećem rivalu, Kataniji, skoro je istog intenziteta. Neprijateljstvo koje donosi sicilijanski derbi je veliko, žestoko i otrovno kako vole da kažu, a po gradu mogu da se sretnu natpisi poput "Forza Etna".

To je na neki način molba vulkanu da uništi Kataniju, koja leži u podnožju.

Mnogi ovo rivalstvo ocenjuju i kao političku bitku u kojoj su dva grada ostavljena da se bore za resurse u jednom od najsiromašnijih i najkorumpiranijih regiona Italije.

Antipatija je brutalno bila ispoljena u februaru 2007. nakon sukoba navijača, koja je kulminirala smrću jednog policajca.

Iako je antagonizam i te kako prisutan, Palermo i Kataniju imaju više toga zajedničkog nego što žele da priznaju.

Ponos i zagriženost ostrvom je velika, a većina se više oseća Sicilijancem nego Italijanom, a zastave Sicilije vidljive su na utakmicama oba kluba.

Vatrena atmosfera na stadionima u ovom delu Italije, pa i na "Rencu Barberi", skreće pažnju i dobija simpatije ljubitelja fudbala.

Možda i zato se sada svi nadaju da će uspon Palerma, nakon velikog pada, biti nastavljen, te da je glavni cilj, povratak u elitu, možda, ipak, dostižan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: