Rusi izbačeni – bitka za Top 8 neka počne

Invazija Rusije na Ukrajinu proizvela je posledice u svim sferama, tako i u sportu, u ovom slučaju – Evroligi.

Izvor: Milan Tomiæ

Četvrtak, 10.03.2022.

09:00

Rusi izbačeni – bitka za Top 8 neka počne
Srdjan StevanovicStarsport

Nakon izbacivanja ruskih timova, došlo je do svojevrsnog prekrajanja tabele, tako da su neki drugi, gotovo otpisani klubovi, dobili šansu da se bore za nastavak takmičenja u eliti. Među njima je Crvena zvezda, aktuelni srpski i regionalni šampion, koji gaji nadu za plasman u Top 8.

Suspenzijom CSKA, Zenita i Uniksa, koji su bili među osam do početka krize u Ukrajini, vrata su se otvorila i timovima poput Bajerna, Makabija, Monaka, Fenerbahčea, Albe, pa čak i prežaljene Baskonije..

Ono što je sigurno, četvrtfinale su obezbedili Barselona, Real Madrid, Olimpija Milano i Olimpijakos.

Za preostala četiri mesta vodiće se velika borba u ovom izmenjenom i redukovanom rasporedu.

Sve utakmice protiv ruskih ekipa su otkazane, pređašnji rezultati izbrisani, a konačan poredak timova odrediće ukupan skor pobeda i poraza, a ne procenat ostvarenih trijumfa, iako je i ovo bio jedan od predloga.
Srdjan Stevanovic/Starsport
Ovaj drugi bi možda bio i pravedniji, ali šta je tu je. U svakom slučaju, najviše su profitirali Makabi, Bajern i Baskonija, koji su skočili za pet pozicija.

Što se tiče Crvene zvezde, njoj je odgovaralo da ostane ovakva odluka, odnosno da se gleda učinak pobeda i poraza.

U tom slučaju, a pre aktuelnog niza trijumfa, Zvezda je skočila sa 13. na 10. mesto na tabeli evroligaša.

Zvezda je ove sezone protiv ruskih timova imala skor 2-3, tako da i u slučaju da je predlog o gledanju procenta pobeda, a ne ukupnog skora, usvojen, crveno-beli bi bili samo jednu poziciju ispod.

Izabranici Dejana Radonjića su bili uspešni na gostovanjima kod ruskih ekipa – slavili su nad Uniksom (84:77) i Zenitom (69:58). Kod kuće su izgubili od tih rivala, a poraz su doživeli i u Moskvi.

U ostalim susretima ove sezone, Zvezda je izgledala sasvim ravnopravno sa konkurentima, a na prste jedne ruke mogu da se nabroje utakmice u kojima je beogradski tim bio nešto inferiorniji i daleko od pobede.

To su, na primer, bili dueli sa Albom i spomenutim Uniksom u Beogradu, odnosno Armanijem, Realom i Baskonijom na strani.
Srdjan StevanovicStarsport
Španskim ekipama revanširali su se za te poraze upravo u ovom periodu (Baskonija 86:83, Real 65:62), a isto su učinili i protiv Fenerbahčea nedavno, slavivši 74:69.

Ova serija pobeda poklopila se sa svim ovim događanjima i eliminacijom ruskih ekipa, tako da je optimizam pred završne borbe, uprkos nezgodnog rasporedu, opravdan.

Zvezda trenutno zauzima deveto mesto na tabeli Evrolige, ima isto pobeda kao osmoplasirani Monako, ali i meč, odnosno poraz manje od tima iz Kneževine.

Iako je iznenadna šansa da se ponovi uspeh iz 2016. dobijena, iz tabora crveno-belih spuštaju loptu.

To pre svega čini trener Dejan Radonjić, koji podseća da treba ići korak po korak, stalno ističući težak raspored.

Zvezda je početkom januara bila pogođena koronavirusom, a ta pauza i odloženi mečevi, baš sada dolaze na "naplatu".

Crveno-beli su na startu godine pauzirali oko tri nedelje, a onda za mesec i po dana odigrali 17 utakmica, što je u proseku – meč na svaka tri dana (tačnije 2,6 dana).
Srdjan StevanovicStarsport
Činilo se krajem januara, početkom februara, posle poraza od Asvela, Armanija i Monaka, da će taj fizički napor odneti prevagu, međutim, forma je ubrzo bila podignuta.

Najava toga bio je trijumf u Kazanju nad Uniksom i revanš za ubedljiv poraz u Beogradu, zatim osvojen Kup Koraća u Nišu, na koji su se nadovezale i malopre spomenute pobede u "Pioniru".

U međuvremenu, crveno-beli su doživeli i dva poraza – prvo od Panatinaikosa u Atini (79:73), u kojem su protiv oslabljenog rivala imali prednost od devet poena razlike, a onda i od Partizana u "večitom" derbiju (98:84).

Iz ove perspektive, iako čudno deluje, bolniji je bio neuspeh na gostovanju zelenima, nego crno-belima, pošto je u ABA ligi takva situacija, da Zvezda pet kola pre kraja ima pobedu više od Partizana i bolji međusobni skor, uz relativno lak raspored.

Zvezdu u poslednjih šest utakmica regularnog dela Evrolige očekuje četiri gostovanja, raspoređenih između Makabija, u četvrtak, te Efesa, 7. aprila u poslednjem kolu, na svom terenu.

Upravo će duel sa "Ponosom Izraela" možda biti i presudan za napad na Top 8, odnosno, daće nam bolji uvid u to da li je realno očekivati da crveno-beli napadnu četvrtfinale.

Euforija i dobra energija nakon tri uzastopna trijumfa mogli bi biti ključni u meču sa direktnim rivalom za plasman dalje, koji ima pobedu više.
Srdjan StevanovicStarsport
Zvezda je blagi favorit u predstojećoj utakmici, od 2015. redovno pobeđuje Makabi u Beogradu, a optimizam podiže i trijumf u prvom delu sezone u Tel Avivu (75:63).

"Komparacija sa duelom u Tel Avivu nije realna. Ono što smo tada napravili, meni je bilo jasno i tada da je to veliko iznenađenje. Stvarno smo odigrali jedan dobar meč. Nismo ga analizirali pred sutrašnju utakmicu. Oni imaju napadače koji imaju mnogo poena u rukama. Videćemo kako ćemo mi da izgledamo, to je najveća enigma. Nadam se da ćemo biti dobri u ovakvom ritmu i sa ovolikim brojem utakmica. Nije baš najzahvalnije pričati o tome nakon ovakvih protivnika i ovakvih utakmica. Očekujem da će sutra igrači biti malo bolji nego danas, da izvučemo sve iz nas", rekao je Radonjić pred meč u četvrtak od 19.00 časova.

Crveno-bele potom očekuju mečevi na terenima gde nikada nisu slavili, prvo protiv lidera Barselone, a onda i protiv Albe.

U pitanju su timovi koji ne odgovaraju Zvezdi, a to pokazuje i podatak, koji kaže da klub sa Malog Kalemegdana berlinski tim nije pobedio od njihovog prvog duela 2015, dok je katalonskog giganta poslednji put savladao 2017. godine.

Ukoliko ove izazove Zvezda "preživi" i ostane u trci, slede još dva meča na strani, u kojima crveno-beli imaju veće šanse za uspeh.

Prvo minhenski Bajern, kojeg su u decembru savladali u Beogradu, ali i u Minhenu u prijateljskom duelu uoči starta sezone, a onda i Žalgiris, specifično i vruće gostovanje ekipi, koja, doduše, nema najsjajniju sezonu iza sebe, pošto je pretposlednja je na tabeli, uz samo teoretske šanse za plasman u Top 8 fazu.

Zvezda će regularni deo sezone zaključiti protiv Efesa u Beogradu, a ako pogledamo trenutnu situaciju, čini se da crveno-beli ne bi imali ništa protiv kada bi ovaj meč odlučivao o putniku među najboljih osam.

Raspored Zvezde i konkurenata

Crvena zvezda:
10.3. Makabi (d)
18.3. Barselona (g)
25.3. Alba (g)
31.3. Bajern (g)
3.4. Žalgiris (g)
7.4. Efes (d)

Efes:
11.3. Monako (g)
17.3 Žalgiris (g)
22.3 Real Madrid (d)
24.3. Armani (d)
29.3. Bajern (d)
1.4. Alba (d)
7.4. Zvezda (g)

Bajern:
15.3. Fenerbahče (d)
18.3. Armani (g)
22.3. Panatinaikos (g)
29.3. Efes (g)
31.3. Zvezda (d)
7.4. Real Madrid (g)

Makabi:
10.3. Zvezda (g)
22.3. Armani (d)
24.3. Real Madrid (d)
29.3. Panatinaikos (g)
31.3. Asvel (d)
8.4. Barselona (g)

Monako:
11.3. Efes (d)
23.3. Olimpijakos (d)
25.3. Baskonija (d)
31.3. Armani (g)
8.4. Alba (d)

Fenerbahče:
15.3. Bajern (d)
23.3. Baskonija (g)
25.3. Barselona (g)
29.3. Alba (d)
8.4. Panatinaikos (d)

Alba:
10.3. Olimpijakos (d)
18.3. Baskonija (g)
20.3. Bajern (g)
22.3. Alba (d)
25.3. Zvezda (d)
29.3. Fenerbahče (g)
1.4. Efes (g)
8.4. Monako (g)

Baskonija:
10.3. Asvel (g)
18.3. Alba (d)
23.3. Fenerbahče (d)
25.3. Monako (g)
1.4. Žalgiris (d)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: