Leteći Holanđanin

Holanđanin Maks Ferstapen sprečio je Luisa Hamiltona da postane najuspešniji vozač u istoriji Formule 1.

Izvor: Milan Tomiæ

Utorak, 14.12.2021.

09:00

Leteći Holanđanin
Foto: Profimedia / Dppi / Panoramic / Bestimage

To nije mogao da učini na dramatičniji, kontroverzniji način od onog u Abu Dabiju proteklog vikenda.

Do svoje prve titule u šampionatu sveta, vozač Red Bula je stigao u poslednjem krugu, poslednje trke u sezoni.

Jedni ga osporavaju, smatraju da je na skandalozan način, prevarom, agresijom stigao do pobede, dok ga drugi slave kao nekog ko je skinuo sa trona slavnijeg kolegu; hrabrog i talentovanog momka, koji je pokazao čisto vozačko umeće i zasluženo se našao na pijedestalu.

Ferstapen je doneo prvu titulu prvaka sveta Hondi nakon 30 godina i legendarnog Ajrtona Sene.

"Ovo je bio moj konačni cilj u Formuli 1. Želeo sam da budem svetski šampion, imali smo pol-pozicije, brze krugove, pobede, ali to je bio najveći san. I ostvarili smo ga. Za mene je sada sve što dođe samo bonus", rekao je Ferstapen nakon velikog trijumfa, 10. u sezoni.

Holanđanin je najavio i da će se još mnogo godina trkati i uživati u Formuli 1.

Ali, kako je sve počelo? Kako je Maks, rođen u "automoto" porodici, prvo postao najmlađi vozač ikada u Formuli 1, a sada i jedan od najmlađih šampiona u istoriji?
Foto: EPA/SANDER KONING
Prema rečima njegovog oca Josa, inače bivšeg vozača F1, Maks je od malena navikao na reflektore velike scene, pritisak, te da je on već 20 godina na stazi.

Maks se prvi put na kartingu oprobao sa samo četiri i po godine.

"Bio je oduševljen, gledao je sve moje trke, znao je šta se dešava. Odrastao je na trkama. Nisam morao ništa vezano za to da mu pokazuje", pričao je Jos u jednom podkastu.

Nije otac bio jedini koji je imao uticaja na njegovu trkačku karijeru, pošto je i majka Sofi bivša belgijska šampionka u kartingu.

Njen ujak Pol Kumpen takmičio se u motokrosu i reliju, a rođak Entoni Kumpen u trkama Naskar serije.

Malo po malo, Ferstapen je tabao put ka Formuli 3, u kojoj je u debitantskoj sezoni 2014. slavio 10 puta, završio kao treći, dok je titulu osvojio Esteban Okon, godinu dana stariji kolega, danas vozač Alpine.

Iste godine pridružio se Skuderija Toro Roso timu, da bi 2015. debitovao na trci u Australiji, čime je postoa najmlađi vozač u istoriji F1 – imao je samo 17 godina i 166 dana.

Helmut Marko, lovac na talente, bacio je Maksa u vatru odmah, kao što je činio i sa Sebastijanom Fetelom, Danijelom Rikardom, Danilom Kvjatom.
Foto: EPA/SANDER KONING
Između prvog karting izleta i Maksovog konačnog uspeha, desilo se mnogo štošta, a otac Jos uložio je sve u karijeru svog sina.

Godišnje bi prelazili više od 100.000 kilometara u svom kombiju kako bi se Maks takmičio u Holandiji, Belgiji, regionu.

Škola, ona "prava", naravno da je trpela zbog svega, ali je Maks zato onu "mehaničarsku" završio sa svim desetkama, iako ni nju nije voleo preterano.

"Nisam bio osoba koja voli da se bavi motorom i tim stvarima. Moj tata u tome uživa. Uvek sam više voleo da vozim. Ali, važno je da razumete šta se dešava unutra. Uvek sam bio uključen, gledao šta moj otac radi, razumeo sam to. Ali, nikad nisam imao osećaj da bi sam to mogao da radim", pričao je Maks.

Ipak, vožnja je bila prioritet, a Jos je želeo da od Maksa napravi superiornijeg vozača nego što je on bio. Zato je mnogo više radio sa njim na praksi, na osećaju, brzini.

Već u tim godinama, Maks je pokazivao ono po čemu je i danas prepoznatljiv, određenu dozu agresivnosti u vožnji.

"Dobar je momak, karakter. Ali, kada stavi kacigu, promeni se. Agresivniji je jer želi da pobedi", objasnio je Jos.
Foto: EPA/SANDER KONING
Na smirivanje takvog karaktera i temperamenta dok je pod kacigom, Jos je morao da utiče i insistirao je kod Maksa da mora da vozi i "glavom".

"Mogu da budem agresivan. Volim da se trkam, mislim da je to radio i moj otac. Ipak, mislim da sam ’finiji’ od njega kada je stil vožnje u pitanju. Ali, na tome smo radili još kad sam bio mali. Otac je želeo da postanem bolji od njega", rekao je Maks.

Taj cilj mlađi Ferstapen je i ostvario – postao je brz, instinktivni vozač, agresivan, ali i prilagodljiv, a sa svakom novom sezonom zreliji i bolji u rasuđivanju.

On je pravi primer da se kvaliteti vozača ne svode samo na prirodu, talenat, već i na stalno učenje, naporan rad...

"Mislim da su retki imali uputstva i savete od malih nogu kao ja. Od tada sam praktično mnogo učio", pričao je Maks.

Tako je zapravo, brže od ostalih, stigao do samog vrha ovog sporta. Napornim radom, ali vremenski gledano, kraćim putem.

Sve je to bilo lepo, ali je ovakav, rani debi u F1, sa sobom doneo i pregršt kritika – dosta ljudi bilo je pri stavu da je prerano.
Foto: EPA/Sander Koning
To je smatrao i Žak Vilnev, svetski šampion iz 1997. godine, koji je osuo paljbu po Red Bul rejsingu.

"Mislim da je Maks uvreda. Da li Red Bul shvata da stavlja dete u Formulu 1? Pre nego što počnete da se igrate sa životima drugih, morate da shvatite da uloga Formule 1 jednostavno nije da podučava", rekao je Vilnev.

Pokolebati Maksa bila je nemoguća misija. O tome je sanjao, a sve je ekspresno postalo java.

"Na kraju krajeva, godine su samo broj. Program Red Bula dobro vas priprema. Osećam kao da sam spreman i da pripadam Formuli 1. Izabran sam jer Toro Roso i Red Bul veruju u mene i želim da im se odužim. Da sam mislio da nisam dovoljno dobar, da Red Bul ne misli da nisam dovoljno dobar, ne bih bio ovde. Želim svim ljudima (kritičarima) da pokažem da nisu u pravu", rekao je Maks.

Maksova prednost bila je u tome što je uz sebe imao oca Josa, koji je tokom devet godina i sam učestvovao u više od 100 trka Formule 1. Bio je neko ko savetima može da pomogne.

"Uvek sam ga imao uz sebe. On je bio moj mehaničar, trener, sve smo radili zajedno. Mislim da mi je to od velike pomoći. Ponekad su očevi previše pozitivni prema sinovima, ali nekad moraju da budu iskreni. Takav je on. Gura me napred, nikad me ne tera da idem brže, samo da stvari radim bolje. Da budem bolji vozač, ali i osoba van bolida. Uvek sam pokušavao da budem bolji od njega, to i on želi", pričao je Maks.

Te prve sezone Ferstapen je došao do svojih prvih bodova, a najbolje trke imao je u Mađarskoj i Americi, gde je bio nadomak podijuma. Takođe, osvojio je i tri nagrade: za rukija godine, ličnost, ali i za najbolje izvedenu "akciju" u sezoni. Posle samo četiri trke 2016. godine, Ferstapen je prešao u Red Bul – i odmah pokazao sav svoj potencijal.

U prvoj trci za novi tim, slavio je u Španiji ispred Kimija Raikonena iz Ferarija, koji je vršio ogroman pritisak.

Te sezone je imao još šest izuzetnih trka, završavao je na podijumu, a naročito dobra je bila u kišnom Brazilu. Sve to mu je bilo dovoljno za peto mesto u generalnom poretku i epitet najvećeg talenta u F1.

Obećavajući rezultati bili su i tokom 2017, kada je slavio u Maleziji i Meksiku i završio na kraju godine na šestoj poziciji.

Maksova forma je porasla 2018, kada je završio na visokom četvrtom mestu, zahvaljujući trijumfima u Austriji i Meksiku i nizu podijuma na trkama širom sveta.

Nakon toga je 2019. bio treći, a pobede vredne pomena bile su u Austriji, kao i na Velikoj nagradi Nemačke po kiši. Na podijumu je završavao i u Mađarskoj, Singapuru, SAD-u, Brazilu, Abu Dabiju, čime se etablirao u vrh ovog sporta.

Dosta se spekulisalo gde bio mogao da nastavi karijeru, ali je on potpisao novi ugovor sa Red Bulom i tako najavio novi uspeh u 2020, koju je okončao pobedom u Abu Dabiju za novo treće mesto u generalnom poretku. Pre ove, sezone 2021, postojala je nada da bi Formula 1 mogla da bude drugačija, zanimljivija u odnosu na prethodne.

Ferstapen je već godinama bio proglašavan za čoveka koji bi mogao da okonča ili bar ugrozi Hamiltonovu dominaciju, a poboljšanje Red Bulovog bolida, dodatno je podgrejalo te priče.

Kako je Holanđanin postajao ozbiljniji takmac i rival, tako je odnos dvojice vozača postajao sve hladniji, u nekim momentima otvoreno neprijateljski.

Duel dvojice vozača, kako na, tako i van staze, sve je više privlačio pažnju, a prepirke, kontroverze, drame, kazne nisu izostajale.

Maks je iz trke u trku pokazivao odlučnost, hrabrost, na momente i ludost, dok se Hamilton trudio da ostane hladan, fokusiran i da na iskustvo dođe do rekordne osme titule.

Delovalo je da će tako i biti, krupnim koracima je išao ka njoj, ali se u poslednjem krugu sve okrenulo, Ferstapen je zahvaljujući vozilu bezbednosti prišao Hamiltonu i u poslednjem krugu u sezoni stigao do preokreta – i titule.

"Moraš da veruješ u sebe. A ja sam tu i uradio, učio sam iz svojih grešaka. Ne mora to uvek da bude greška ili dobra stvar. Učiš iz određenih trenutaka. Trudiš se da budeš još bolji vozač. A ja sam to radio i ove godine", opisao je Ferstapen recept za uspeh.

I, dobro što je Ferstapen uzeo titulu – i za njega i za Formulu 1. Malo, za promenu...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: