Srbija traži šansu na najmasovnijem Svetskom prvenstvu

Svetsko prvenstvo za rukometašice na programu je u Španiji od 1. do 19. decembra.

Izvor: Milan Tomiæ

Sreda, 01.12.2021.

09:00

Srbija traži šansu na najmasovnijem Svetskom prvenstvu
Foto: RSS

Titulu osvojenu 2019. brani reprezentacija Holandije, koja je tada u finalu bila bolja upravo od ovogodišnjeg domaćina.

Gradovi domaćini su mala mesta, ne toliko poznata – Granoljers, Kasteljon, Lirija i Torevieha.

Ovo će biti prva planetarna smotra sa 32 nacionalna tima, koji su raspodeljeni u osam grupa po četiri.

Više od polovine selekcija dolazi iz Evrope (18), Afrika i Amerika imaju imaju po četiri, a Azija šest predstavnika.

Među učesnicima je i Srbija, koja je u baražu savladala Slovačku (26:19, 32:25). Ipak, Slovakinje su se našle na završnom turniru, zahvaljujući specijalnoj pozivnici.

Srbija će imati predstavnike i kada je deljenje pravde u pitanju, pošto se među 18 sudijskih parova nalaze i Marko Sekulić i Vladimir Jovandić.

Format

Foto: RSS
Ovo, 25. po redu Svetsko prvenstvo, biće najmasovnije do sada, a učešće su uzele 32 selekcije.

Raspoređeni su u osam grupa po četiri tima, tako da svaki grad domaćin ugosti po dve, u prvoj fazi.

Iz svake grupe po tri najbolja tima idu dalje, prenosi bodove i ukršta se sa "susednom" grupom (A-B, C-D, E-F, G-H). Poslednjeplasirane selekcije iz grupa igraće tzv. Predsednički kup, za plasman od 25. do 32. mesta.

Reprezentacije u drugu fazu (četiri grupe po šest) prenose bodove osvojene protiv timova, koji su takođe prošli dalje, a u novoj grupi očekuju ih još tri utakmice.

Ukoliko reprezentacije budu imale isto bodova, gleda se međusobni skor, pa gol-razlika, a ako je potrebno, broj datih golova.

Najbolja dva tima iz svake novoformirane grupe plasiraće se u četvrtfinale (14/15. decembra), kada kreće nokaut faza.

Igra se po sistemu eliminacije – slede polufinala (17. decembar), te meč za treće mesto i finale (19. decembar).

Sve utakmice u nokaut fazi igraće se u Granoljersu, u dvorani sa kapacitetom nešto većim od pet i po hiljada sedećih mesta.

Srbija

Foto: RSS
Rukometašice Srbije u donekle izmenjenom i podmlađenom sastavu očekuju ovo prvenstvo, ali sa dobrom atmosferom i energijom.

Izabranice Uroša Bregara nalaze se u grupi B sa Rusijom, Poljskom i Kamerunom, a mečevi su na programu u Liriji, gradu blizu Valensije.

Naša selekcija nije bila učesnik Olimpijskih igara, a poslednje zvanične mečeve imala je u oktobru u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Tada je rutinski pobeđena Turska (36:27), dok protiv Islanda to nije izgledalo baš najbolje i naše reprezentativke su poražene (23:21).

Selektor Bregar smatra da odbrana u tim utakmicama nije bila na zadovoljavajućem nivou, a pripreme, na koje su pozvane i neke mlade igračice, poslužile su da se defanziva zategne, ali i kockice u napadu poslože.

Srbija je uoči Svetskog prvenstva odmerila snage sa Severnom Makedonijom u kontrolnim utakmica. U prvoj je slavila lako 33:25, da bi u drugoj bilo više muke – 20:19.

Ovo će za našu zemlju, pod ovim imenom, biti šesto učešće na planetarnoj smotri, a najveći uspeh je srebro, osvojeno u Beogradu 2013. godine. Pre dve godine Srbija je bila 6. (poraz od Crne Gore 28:26).

Očekivanja

Foto: RSS
Selektor Bregar je uoči Svetskog prvenstva govorio na konferenciji za medije i tada jasno rekao šta je cilj Srbije.

"Cilj je da na svakoj utakici pobedimo, to je uvek cilj i ne idemo sa belom zastavom, a ono što treba da uradimo je da odigramo najmanje šest utakmica. Reprezentacija Poljske igra na visokom nivou, sve iskusnije igračice su se ponovo vratile u reprezentaciju. Analizirali smo njihove utakmice sa turnira u Španiji i videli smo da su baš ozbiljna selekcija. Gledali smo utakmicu između Kameruna i Angole i imamo neke dodatne informacije o njima. I nakon toga sledi utakmica sa Rusijom, koja je sad na turniru pobedila Norvešku, znamo da je Rusija olimpijski vicešampion i da je grupa jaka. Dobro smo odradili pripreme u Srbiji, čekaju nas dva treninga u Španiji i nadam se da ćemo biti spremni za početak Svetskog prvenstva", rekao je Bregar.

Nije bilo mnogo vremena za pripreme, tek desetak dana, ali naše reprezentativke su zadovoljne odrađenim poslom.

"Bio je ovo kratak period za pripreme, ali mislim da smo odradili sve dobro i da smo uspeli da sve uklopimo i spremimo taktiku za početak prvenstva. Mlade devojke su se baš dobro uklopile, bile smo tu da im pomognemo i olakšamo im tu adaptaciju. Stvarno su se trudile da se uklope u sistem, devojke su kvalitetne i smatram da je sve to dobro prošlo. Atmosfera je zaista dobra, sve devojke u maksimalno koncentrisane, naporno smo radili, ali atmosfera je na visokom nivou", rekla je Jovana Stoiljković.

Uglavnom se potencira da je najvažnija utakmica sa Poljskom, koja je uvodna, u petak od 20.30.

"Definitivno da će utakmica sa Poljskom biti najteža i najvažnija, veoma je bitno kako ćemo otvoriti prvenstvo i nadamo se dobrom ishodu. Kamerun, kako je pomenuto igra malo drugačiji rukomet, ali mislim da ćemo se brzo adaptirati. Na kraju dolazi Rusija sa kojom ćemo igrati vrlo tešku utakmicu ali daćemo sve od sebe da se i ta utakmica završi pozitivnim ishodom", rekla je Anđela Janjušević.

Rivali Srbije

Foto: RSS
Kao što je rečeno, protivnici na Svetskom prvenstvu biće nam Rusija, Poljska i Kamerun.

Rusija je glavni favorit, ne samo ove grupe, već možda i čitavog takmičenja, u kojem važe za najtrofejniju (4 zlata, 1 bronza).

To jedino treće mesto osvojili su na prošlom prvenstvu, dok su naročito dominantni bili u prvoj dekadi novog milenijuma, kada su trijumfovali 2001, 2005, 2007. i 2009. godine.

Nakon praznog hoda na velikim takmičenjima, pored te bronze 2019, mogu da se pohvale i srebrom na EP 2018, odnosno Olimpijskim igrama ove godine.

Ruskinje u Španiju dolaze malo oslabljene, ali sa novom, kvalitetnom generacijom mladih rukometašica.

Realnost je, ipak, takva da će se Srbija sa Poljskom boriti za drugo mesto u grupi i u tom duelu naša selekcija trebalo bi da ima status favorita.

Poljakinje su do završnog turnira došle zahvaljujući vajld-kardu, igraju sličan rukomet našem, ali u poslednjih pet godina ne mogu da se pohvale dobrim rezultatima. Velika takmičenja su uglavnom završavale u prvoj fazi.

Najveća nepoznanica za naše devojke biće Kamerun, vicešampion Afrike, kojem će ovo biti treće Svetsko prvenstvo u istoriji, nakon 22. mesta 2005, te 20. 2017. godine.

Dalje idu tri selekcije, plasman Srbije u drugu fazu nikako ne bi trebalo da dovodimo u pitanje, a naša grupa ukrstiće se sa A, u kojoj su Francuska, Crna Gora, Angola i Slovenija.

Ostali

EPA-EFE/HIROSHI YAMAMURA
Pored naše, Srbiju najviše interesuje A grupa (Francuska, Crna Gora, Angola, Slovenija), sa kojom se ukršta. Favorit je Francuska, dvostruki osvajač takmičenja, ali se Crnogorke ne smeju potceniti – pokazale su napredak na prošlim smotrama u vidu 8, 6, a zatim 5. mesta.

U grupi C će se za sve pitati Norveška, osvajač 10 medalja, od čega tri zlatne. Svoju šansu i drugu fazu tražiće Rumunija, Kazahstan i Iran.

Grupa D donosi nam sudar branioca svetske titule Holandije i osvajača bronze na Igrama u Tokiju, Švedske. O trećem putniku odlučivaće Portoriko i Uzbekistan.

Možda najujednačenija grupa na takmičenju jeste E, u kojoj Nemačka jeste favorit, ali joj Mađarska, Češka i Slovačka mogu i te kako nauditi.

Dva bivša šampiona, Danska i Južna Koreja predvode grupu G. Skandinavke ne znaju za medalju na velikim takmičenjima još od Beograda 2013, dok Korejke, apsolutnu dominaciju u Aziji, na Svetskom prvenstvu ne mogu da opravdaju još od 2003. kada su bile treće. Ipak, ne bi smeli da imaju problema sa Tunisom i Kongom.

Dve od tri južnoameričke selekcije, Brazil i Paragvaj, nalaze se u grupi G. Tu je i Hrvatska, prvi put na SP od 2011, koja dolazi u dobrom raspoloženju, pošto su na prošloj kontinentalnoj smotri uzele bronzu. Tu je još i Japan, koji praktično ne propušta Svetsko prvenstvo, ali i koji ne može da se pohvali rezultatima.

Još od Rusije 2005, domaćin ne može do zlata. Ovaj crni niz i tradiciju pokušaće da sruši Španija, koja takmičenje kreće iz grupe H, u kojoj su još i Austrija (nije igrala SP od 2009), Kina (najveći uspeh 8. mesto), te Argentina, koja nikada nije prošla drugu fazu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: