Spektakl koji se čekao

"Večiti" derbi sâm po sebi privlači pažnju, ali ovaj, zakazan za nedelju u 19.00, čini se da se čeka baš sa nestrpljenjem.

Izvor: Milan Tomiæ

Nedelja, 14.11.2021.

09:00

Spektakl koji se čekao
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Crvena zvezda i Partizan, dve najkvalitetnije ekipe u Srbiji, ali i na Jadranu, odmeriće po prvi put snage ove sezone.

Iako je tek novembar, početak sezone, mogao bi da bude i te kako značajan za konačan poredak, ako se pogledaju partije beogradskih rivala u mečevima sa tzv. manjim klubovima.

Crveno-beli u ovu utakmicu ulaze sa skorom 6-1, a jedini neuspeh doživeli su na gostovanju kod Igokee u Laktašima, koja im na svom terenu već tri sezone pravi probleme.

Crno-beli su sa druge strane perfektni u regionalnom takmičenju i imaju sedam pobeda iz isto toliko mečeva.

Ipak, momentum je takav da bi se moglo pre reći da Zvezda u derbi ulazi u, za nijansu, boljem raspoloženju, zbog serije od četiri pobede.

Daleko od toga da je poraz Partizana od Andore u Evrokupu poremetio atmosferu u taboru gostiju. Ovo će biti idealna prilika da pokažu da je prvi neuspeh u sezoni bio samo loš dan, nešto što kad-tad mora da se desi.
Srdjan StevanovicStarsportphoto
Ekipa Dejana Radonjića je sasvim solidno započela sezonu, gledajući oba fronta, regionalni i evropski.

Ako se uzmu određeni problemi, pre svega uzrokovani koronavirusom i povredama, crveno-beli mogu da budu zadovoljni trenutnim položajem.

Izuzimajući spomenuti poraz od Igokee, te turbulencije i nadoknađivanje minusa od 16 poena protiv Cedevita Olimpije, sve ostale mečeve su relativno rutinski rešili u svoju korist.

Što se tiče Evrolige, Zvezda se nalazi blizu plej-of zone sa učinkom 4-5 i ima pobedu manje od Monaka, koji je poslednji iznad crte.

Sezonu je započela tesnim porazom u Istanbulu od Fenerbahčea, da bi euforija među navijačima bila podignuta prvo brejkom u Tel Avivu protiv Makabija, a onda i sigurnom pobedom nad Žalgirisom u Beogradu.

Ipak, kriza u eliti je usledila – četiri uzastopna neuspeha, od čega je najneprijatniji bio poraz u "Pioniru" od berlinske Albe, koja im očigledno ne leži, što pokazuje niz od šest pobeda nemačke ekipe u međusobnim duelima.

Gledajući iz ugla derbija i trenutka istog, crveno-beli su se u pravom momentu vratili na pobednički kolosek, prvo deklasiranjem Panatinaikosa (+33, najubedljivija pobeda u Evroligi), a onda i poslednjim trijumfom, nad Asvelom, poenterski najjačim timom u elitnom takmičenju.
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Tim Željka Obradovića je do srede uveče bio jedini u evropskim takmičenjima koji nije znao za poraz.

Očekivalo se da posao neće biti lak, Andora je poznata kao brza, energična ekipa, a porazu crno-belih kumovali su promašeni šutevi, naročito oni otvoreni, ali i čak 22 nerealizovana pokušaja za tri poena.

Partizan je u ovih mesec i po dana dominaciju pokazao naročito u ABA ligi, gde ne znaju za poraz.

Naročito zapažen bio je trijumf nad Krkom od 47 poena razlike, a nijedan praktično nije dovođen u pitanje.

Što se tiče drugog po kvalitetu evropskog takmičenja, crno-beli su krenuli sa dve ubedljive pobede, nad Hamburgom i Turk Telekom, dok su rezultatski najzanimljiviji meč odigrali protiv Huventuda (68:67), koji je rešio Kevin Panter.

Zatim je došao taj, jedini poraz od Andore, ekipe koja je poznata po odbrani, nečemu sa čime će se crno-beli susresti i u večitom derbiju.

"Pobedio je bolji tim, sigurno. Igrali smo bez koncentracije, u nekim trenucima pravili dosta grešaka, koštao nas je i veliki broj promašenih šuteva za tri poena. I to u situacijama kad smo bili sami. Na kraju smo pretrpeli zasluženi poraz", rekao je Obradović posle te utakmice.
Srdjan StevanovicStarsportphoto
Što se tiče Zvezdinog stila igre, on je takav da je odmah jasno ko sedi na njenoj klupi.

Radonjićev pečat je evidentan, naravno, pre svega u odbrani, koja trenutno može da se pohvali epitetom najbolje na starom kontinentu.

Na drugom kraju terena, mora se priznati da stvari ne funkcionišu baš tako dobro i uglavnom zavise od individualne, a ne timske "inspiracije".

Prva zvezda tima je svakako Nikola Kalinić, kako po imenu, reputaciji, iskustvu, tako i po uticaju na terenu, preuzimanju odgovornosti, energiji koju donosi u odbrani i u napadu.

Pored srpskog reprezentativca, najveći uticaj na igru crveno-belih ima Nejt Volters, koji je vrlo često umeo da "izmisli" poene, pogodi šuteve, pogura ekipu kada ne ide.

Dodatni plus za Radonjića jeste i povratak plejmejkera Nikole Ivanovića, nakon preležanog virusa, koji je u duelu sa Asvelom pokazao napadački potencijal.

Za odbranu će standardno biti zaduženi Branko Lazić i Ostin Holins, koji se u u ofanzivi još uvek traži, baš kao i Dejan Davidovac, kome ove sezone, za sada, ne ide baš najbolje.

Optimizam domaćinu uliva i dobra forma probuđenog Ognjena Kuzmića, potpomognuta Lukom Mitrovićem, koji pokriva i centarsku poziciju, dok se novopridošli Eron Vajt ne oporavi u potpunosti.
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Najveću slobodu u igri Partizana ima Kevin Panter, čovek koji pre dve sezone nosio dres Crvene zvezde.

Amerikanac važi za dobrog šutera, međutim, bilo je utakmica ove sezone kada se podredio ekipi i doprinos dao kroz asistencije.

Pored njega, važnu ulogu imaće Aleksa Avramović i Zek Ledej, trenutno najkorisniji košarkaš Partizana.

Avramović je ove sezone pokazao kvalitet koji do sada nije toliko dolazio do izražaja – dobru defanzivu. Igra je sa velikom željom, energično, što se lančano prenosi na ostale igrače.

Za pojedine igrače ovo će biti prvi derbi u karijeri. To je slučaj i sa Alenom Smailagićem, koji, iako mlad, stavom i igrom iz utakmice u utakmicu pokazuje da je pred njim velika budućnost.

Pored spomenutih košarkaša, za dobar rezultat, valjan doprinos moraće da daju i ostali, pre svih Rodions Kuruc, koji će voditi velike borbe najverovatnije sa Kalinićem, te bekovi predvođeni kapitenom Radetom Zagorcem.

Sve u svemu, Partizan jeste imao dan više odmora u odnosu na rivala, ali su crveno-beli ti, koji će imati šestog igrača na svojoj strani, u vidu navijača. Svakako ne treba zaboraviti i veće iskustvo igranja ovakvih utakmica, uz veći staž koji su proveli zajedno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: