Osveta – dešava se

"Paola Egonu" – najčešće je spiker izgovarao tokom finala Evropskog prvenstva u Beogradu.

Izvor: Milan Tomiæ

Nedelja, 05.09.2021.

10:20

Osveta – dešava se
Foto: OSS

Korektorka Italije imala je sjajno veče u "Štark areni", donela je Italiji čak 29 poena, zlato, te na kraju bila proglašena za najkorisniju odbojkašica turnira.

Srbija nije uspela da stigne do treće uzastopne titule na kontinentalnim smotrama, ali zato Italijanke jesu do treće u istoriji, nakon onih 2009. i 2011. godine.

Bio je ovo sudar dve najbolje evropske selekcije u ovom trenutku, koje su do finala stigle bez poraza i sa tek po nekoliko izgubljenih setova.

Činilo se da će faktor domaćinstva, ali i činjenica da nam Italijanke leže u poslednje vreme (sedam uzastopnih pobeda) biti dovoljni za novi trofej.

Izabranice Zorana Terzića su dobro krenule, osvojile prvi set u prepunoj Areni. Međutim, od tog momenta sve je krenulo na vodenicu ekipe Davidea Macantija.

Kombinacija umora i pritiska u paru sa dobrom igrom Italijanki, jednostavno je dovelo do ovakvog epiloga.
Pedja Milosavljevic/Starsport
Razočaranje i tuga zbog poraza u prestonici bili su evidentni, kako kod odbojkašica, tako i kod dvadesetak hiljada navijača u Areni.

Ali, dešava se. Jedna utakmica je u pitanju, mnogo faktora je uključeno, a status vicešampionki Evrope je svakako veliki uspeh.

Dve medalje u samo mesec dana (OI i EP) su veliki podvig, a Terziću i devojkama prosto nemamo šta da zamerimo.

"Ekipa, ekipa! I kad je teško i kad je lepo, uvek ekipa. Vi ste meni najbolje na svetu, ko ih je*e", rekao je Terzić devojkama u završnici meč, kada je sve bilo gotovo i sa tim su svi bili saglasni.

Odbojkašice su u poslednjih 15 godina osvojile 20 medalja, što ih svrstava svakako u sam krem ovog sporta.

Nakon svečane ceremonije, kada su se malo strasti stišale, Terzić je ostao prvi svom – Srbija je najbolja na svetu.

"To sam već pomenuo više puta, i tokom utakmice, one su najbolje na svetu sigurno, to što nekad izgube, to je nešto što se dešava. Od 2016. smo na svim takmičenjima do ove godine bili prvi, ne može uvek da se bude prvi, ne bi bilo ni interesantno, ali ostaje žal i bol jedna velika zbog ovog poraza, koja će trajati neko vreme dok ne shvatimo i da je to srebro veliki rezultat. Još jednom bih samo rekao da ne pamtim sezonu kada sam bio ponosniji na svoju ekipu, ovo što su uradile ove godine zaslužuje sve pohvale, svaka im čast", rekao je Terzić novinarima.
Foto: OSS
Srbija je imala pakleno, uspešno leto, a umor, kako fizički, tako i psihički, bio je prisutan.

Vrhunac je bio finiš ovog prvenstva, kada su u dva dana igrale dve izuzetno značajne utakmice, sa svim mogućim pritiskom, koje domaći teren nosi.

U petak su izašle na kraj sa nimalo naivnim Turkinjama, emotivno se ispraznile, obezbedile medalju, ali više od srebra nisu mogle.

"Igrale smo protiv Italije koja je bila izuzetno raspoloženo, nažalost, omogućile smo im da igraju na idealan prijem tokom čitave utakmice, a to svakako nije bila naša zamisao i dogovor pred sam početak meča. Ne bih sada detaljisala, videlo se da smo malo bile i emitovno ispražljene posle polufinala, mislim da smo čak i bile na ivici snage, želja nije manjkalo, kada igrate protiv jedne od reprezentacija koja je najbolja u Evropi i svetu, teško je. Nismo nezadovoljne, ali ostaje gorak utisak, posebno zbog fantastičnog ambijenta, što nismo uspele da podignemo pehar u našem glavnom gradu", rekla je Maja Ognjenović novinarima.

Sve je to sport, dešava se, saglasna je bila i Tijana Bošković, koja u finalu nije uspela da ponovi pređašnje partije.

Jednostavno od prve lopte i smeča, Italijanke su češće nego što se očekivalo pronalazile način da je zaustave, a naša korektorka je meč završila sa 20 poena, koje je osvojila iz 52 pokušaja.

"I pored poraza koji se desio izuzetno sam ponosna na sve nas. Četiri meseca smo proveli zajedno, prošli smo kroz mnogo toga, drago mi je što nijednog trenutka nismo odustali. Mislim da smo napravili veliki uspeh, prvo bronza na Olimpijskim igrama, a potom srebro sada. Sigurno smo razočarani, ali to je sport. Srećna sam što sam deo ove grupe", rekla je Tijana Bošković.
Pedja Milosavljevic/Starsport
Na kraju, da budemo pošteni, moramo da čestitamo Italiji, koja se, sa svim gore navedenim problemima, takođe suočavala i uspela da do zlata dođe na protivničkom terenu, u grotlu Arene.

Paola Egonu je bila odlična, utakmicu je završila sa 29 poena, pet grešaka, a naše odbojkašice su je izblokirale svega dva puta.

Bila je ključni faktor u pohodu na titulu prvaka Evrope. U finalu ju je služio servis, bila je dobra u igri u polju, a ovaj trofej stiže samo nekoliko meseci nakon onog klupskog, koji je osvojila sa Koneljanom.

Ali, nije bila ona jedina, koja je briljirala. Dvocifrene su bile i Miriam Sila sa 20, odnosno Elena Pietrini sa 13 poena. Ne treba zaboraviti ni odličnu tehničarku Ofeliju Malinov, koja ih je sve razigravala.

Italija je praktično sve vreme bila raspoložena, uz dodatak da joj je i Srbija dopustila da igraju čitav meč na idealnom prijemu.

Sve njih je ukomponovao Davide Macanti, koji nakon finala nije krio oduševljenje.

"Devojke su učinile sjajnu stvar. Iscrpljen sam, bilo je jako teško, ali sada sam veoma srećan. Bilo je lepo gledati ih kako uživaju i pokazuju talenat u poslednjim utakmicama. Bilo je ovo dugo leto. Mislim da su devoje učinile nešto izuzetno", rekao je Macanti.

Italijanke su tako uspele da se osvete Srbiji za ubedljiv poraz na Igrama u Tokiju pre mesec dana u četvrtfinalu – i to u najgorem mogućem trenutku za nas.

Priredio: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: