Kao Šerif, samo jači

Crvena zvezda imala je, uslovno rečeno, zicer za plasman (bar) u Ligu Evrope, međutim, utakmica u Moldaviji bila je za zaborav.

Izvor: Milan Tomiæ

Sreda, 11.08.2021.

17:15

Kao Šerif, samo jači
Foto: Profimedia

Šampion Srbije je zaustavljen u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a od njega je bolji bio Šerif, ukupnim rezultatom 2:1.

I, umesto sa zagrebačkim Dinamom, za elitno evropsko takmičenje, tim Dejana Stankovića će se za ono, drugo po kvalitetu, boriti protiv rumunskog Kluža.

Obe ekipe imaju osigran plasman u Ligu konferencije, ali to sigurno nije nešto što bi moglo da ih zadovolji.

Zvezda i Kluž su pre samog početka sezone ciljale Ligu šampiona, dok bi Liga Evrope došla samo kao uteha.

Komšije će snage odmeriti već u utorak od 21.00 u Beogradu, u nesvakidašnjem terminu, odlučila je UEFA.
foto: Nikola Mitic/ STARSPORT
Dejanu Stankoviću se desio deja vu – slična priča kao i pre 12 meseci, kada je naš prvak stao u istoj fazi, samo na Kipru.

Koliko god ove dve situacije bile slične, razlika ima i te kako, a "nova Omonija", u vidu Šerifa, čini se da boli još jače.

Prošla sezona bila je prva "prava" za Stankovića na klupi crveno-belih, skoro pa debitantska, te mu se taj kiks nije uzimao mnogo za zlo.

Dejan je uspeo da se iskupi, prvo pobedom u plej-ofu za plasman u Ligu Evrope nad jermenskim Araratom, a onda i sjajnim nastupom u grupnoj fazi.

Relativno rutinski se prošla grupa (Gent, Slovan i Hofenhajm), da bi crveno-beli u šesnaestini finala igrali egal dvomeč sa slavnim Milanom.

Sve je to, uz duplu krunu, podiglo ponovo očekivanja kod navijača, koji bi bili zadovoljni isključivo grupnom fazom Lige šampiona.

U ovom momentu, bar na osnovu dvomeča sa Šerifom, Zvezda to nije zaslužila, a šansu za iskupljenje, imaće ubrzo, u duelima sa Klužom, mnogo zvučnijim protivnikom nego što su Moldavci.
EPA-EFE/ALESSANDRO DELLA VALLE
Doduše, Kluž je svoje ime "stekao" tek u novom milenijumu, pošto je veći deo svoje istorije proveo u nižim ligama.

Klub je osnovan 1907, da bi današnje ime dobio 13 godina kasnije, nakon pripajanja Transilvanije Rumuniji.

Prva liga te zemlje nije bila ni na vidiku, sve do 1969. godine, kada je najviši rang konačno bio izboren.

Status prvoligaša Kluž je imao narednih sedam godina, a najbolji plasman bilo mu je peto mesto, u sezoni 1972/73.

I onda su usledile dve i po decenije mučenja i tavorenja u nižim ligama Rumunije – sve do 2002. godine.

Tada je na čelo kluba došao Arpad Paškani, tamošnji biznismen, koji je ubrizgao finansijsku injekciju i od Kluža napravio ovo što je danas.

Samo dve godine nakon preuzimanja od strane Paškanija, Kluž se pojavio i na međunarodnoj sceni, obezbedivši Intertoto kup.
EPA/PETER POWELL
Široj javnosti, ovaj tim je postao poznat u sezoni 2008/09, kada je po prvi put nastupio u grupnoj fazi Lige šampiona.

Nisu se obrukali, ali nisu obezbedili ni evropsko proleće. Pobeda nad Romom u Rimu, te remi sa Čelsijem kod kuće, bili su rezultati za respekt.

Kontinuitet igranja evropskih takmičenja nastavljen je potom, a naredne sezone usledio je nastup u Ligi Evrope. Ostvarena je jedna pobeda i to nad Kopenhagenom na svom terenu.

Novi nastup u eliti imali su sezonu kasnije, kada su ponovo stali u prvoj fazi, pobedivši Bazel i remizirajući sa Romom.

Godinu dana su odsustvovali, a onda u sezoni 2012/13. napravili najveći iskorak, završivši kao treći u grupi, između ostalog, savladavši Bragu dva puta, Mančester junajted jednom, te podelivši bodove sa Galatasarajem.

Više od 1/16 finala Lige Evrope nisu mogli, a od njih je bolji bio Inter u dvomeču, ukupni rezultatom 5:0.

Od tada, grupnu fazu evropskog takmičenja nisu videli sve do 2019, kada su ušli u Ligu Evrope, prošli u nokaut fazu, gde je bolja, ipak, bila praška Slavija.
EPA-EFE/PETER SCHNEIDER
Novi plasman u drugo po rangu UEFA takmičenje Kluž je obezbedio i prošle sezone, kada je igrao u grupi sa CSKA Sofijom, Romom i Jang Bojsom.

Ostvarili su pobedu na startu, protiv komšija iz Bugarske rezultatom 2:0, ali do kraja se nisu baš proslavili.

Remiji na svom terenu sa istim rivalom, ali i Švajcarcima, te glatki porazi od Rome, bili su sve od njih.

Ove godine su želeli da se konačno vrate u elitno takmičenje, ali žreb ih je ponovo spojio sa opasnim Jang Bojsom.

Presudan je izgleda bio izjednačujući gol Sijera u Rumuniji (1:1), kojim je Kluž ispustio pobedu. Dobro su krenuli i u revanšu, vodili od četvrtog minuta, međutim, već do poluvremena su se raspali i na kraju izgubili (3:1).

Podsećanja radi, Kluž je vrlo lako mogao da ispadne na startu kvalifikacija, pošto su nakon 3:1 u prvoj utakmici sa banjalučkim Borcem, morali tek u produžecima revanša da izbegnu ispadanje. Izgubili su 2:1, ali su prošli nekako dalje.

Nešto lakše je bilo u drugoj rundi protiv Linkolna sa Gibraltara, iako ni tad nisu blistali. Pobeda u gostima od 2:1, ali i kod kuće rezultatom 2:0, omogućila im je dvoboj sa švajcarskim predstavnikom.
EPA-EFE/PETER SCHNEIDER
Kada su u pitanju domaća takmičenja i uspesi u njima, Kluž može da se pohvali titulama u šampionatu, ali i Kupu.

Naravno, svi su osvojeni u novoj eri, koja je, kao što je rečeno, počela pre dvadesetak godina.

Imaju sedam titula u nacionalnom prvenstvu, a najveći niz je ovaj koji traje od sezone 2017/18.

Što se tiče Kupa, imaju tri trofeja, poslednji 2016, a uz to mogu da se pohvale i da su četiri puta bili osvajači Superkupa Rumunije.

Upravo su u poslednje navedenom takmičenju doživeli na startu sezone, poraz. Bilo je to u duelu sa Krajovom (0:1).

Ubrzo su im vratili za to u prvom kolu prvenstva (3:2), da bi potom vezali još tri trijumfa – nad Akademika Klinčeni (2:1), Čindijom (1:0), te Miovenijem (1:0).

Ove pobede poslale su ih na vrh tabele – imaju 12 bodova, dva više od Rapida iz Bukurešta i Botošanija.
EPA-EFE/PETER SCHNEIDER
Kluž svoje utakmice igra na stadionu dr Konstantin Radulesku, kapaciteta 23.500 sedećih mesta.

Stadion je otvoren 2007, koštao je oko 30 miliona evra, a prvu utakmicu, povodom stogodišnjice kluba, odigrali su protiv Benfike.

Tim šampiona Rumunije čini 36 fudbalera, prosečne starosti 27,3 godine, od čega su 13 stranci, dok osmorica imaju status reprezentativca.

Ukupna vrednost tima je 30 miliona evra, što je za više nego duplo manje od tržišne cene igrača Crvene zvezde.

Najskuplji igrač je štoper Andrej Burča, koji je već duže vreme povređen, a od fudbalera, koji će igrati protiv crveno-belih, najviše vredi desni bek Kristijan Manea – 2.400.000 evra.

Srpski igrača nema, ali ima iz regiona. U pitanju su Hrvati Mateo Susić, Daniel Graovac, te Gabriel Debeljuh.

Najviše golova ove sezone postigao je Klaudiju Petrila (3), dok su se po dva puta u strelce upisivali Bilel Omrani, Gabriel Debeljuh, Kiprijan Deak i Runar Mar Sigurjonson.

Priredio: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: