300

Pre nekoliko godina rekord Rodžera Federera u broju nedelja provedenih na prvom mestu ATP rang liste delovao je nedostižno.

Izvor: Milan Tomiæ

Nedelja, 20.12.2020.

22:54

300
Photo by Matt King/Getty Images; Grafika: B92/AP

Švajcarac je poslednji put 'broj 1' bio u junu 2018. i tada je okončao 310. nedelju na čelu karavana.

To je bila ona sezona kada je Novak Đoković tek počeo polako da se vraća nakon povrede i šestomesečne pauze.

Negde u tom periodu, ne samo da srpski igrač nije mislio na prvo mesto ili nove Grend slemove – njegova karijera je bila pod znakom pitanja.

Ipak, po ko zna koji put, Novak je uspeo da se digne sa dna i već krajem te 2018. preuzeo prvo mesto, na kojem je, uz kratku pauzu, ostao sve do danas.

Ovog ponedeljka započinje jubilarnu 300. nedelju kao najbolji teniser planete.

Ako njegove partije u naredna dva i po meseca budu bile na nivou, tačnije, ukoliko Rafael Nadala ne bude napravio neko čudo, Novak će postati besmrtan i u ovoj kategoriji.
Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Novakova protekla sezona, baš kao i kompletna teniska, bila je nekako čudna. Nedorečena.

Srpski teniser je osvojio četiri titule + onu sa reprezentacijom Srbije na ATP kupu.

Poraz praktično nije imao sve do one diskvalifikacije na US openu. Ako nju ne računamo, prvi neuspeh je došao tek krajem septembra, u finalu Rolan Garosa, gde je ubedljivo izgubio od Rafaela Nadala.

Sve do tog duela, vezao je nestvarnih 37 pobeda zaredom. Ponavljam, ne računajući onaj bizarni peh u Njujorku.

Uprkos tvrdnjama da igra možda i tenis života, godinu nije završio baš na najbolji način.

Neočekivan debakl u Beču od Lorenca Sonega, te ispadanje u polufinalu Završnog Mastersa u Londonu doprinelo je da ovu Novakovu sezonu nazovemo baš tako – nedorečenu.

Ali, svakako, ne i neuspešnu....
Đoković je ovu 2020. godinu započeo baš kao što je i završio, pobedama za Srbiju.

On je u finišu prethodne sezone ostvario tri pobede u Dejvis kupu, da bi na premijernom ATP kupu nastavio trijumfalni niz – imao je 6/6 u singlu i 2/2 u dublu i tako bio najzaslužniji za osvajanje nezvaničnog ekipnog Svetskog prvenstva u tenisu.

Australiju nije ni napuštao, već je odmah prešao na novi-stari izazov – napad na osmu titulu "svog" Australijan opena.

Do rekordne titule je stigao, nakon velikog preokreta protiv Dominika Tima.

Pre Austrijanca savladao je Jana-Lenarda Štrufa, Ita Tacumu, Jošihita Nišioku, Dijega Švarcmana, Miloša Raonića, te velikog rivala – Rodžera Federera.

U tim mečevima izgubio je samo jedan jedini set, u finalu je bilo "gusto", ali je Novak potvrdio klasu i povećao rekord. Iza njega u Melburnu stoje Roj Emerson i Rodžer Federer sa po pet trofeja.
Photo by Quinn Rooney/Getty Images
Retko ko je tada mogaoda pretpostavi da će pre velike pauze zbog pandemije koronavirusa Đoković odigrati još samo jedan turnir. I osvojiti ga.

Bio je to ATP 500 u Dubaiju, gde je Srbin, baš kao i u Australiji, do finala izgubio samo jedan set.

Bilo je to u 1/2 finalu protiv Gaela Monfisa, koji je odigrao partiju karijere, imao tri meč lopte, ali nije uspeo ni u 17. međusobnom duelu dođe do trijumfa.

Finale nije bilo ni upola tako zanimljivo. Novak je rutinski sa 2-0 savladao Stefanosa Cicipasa i po peti put podigao trofej u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ubrzo nakon toga, sezona je bila prekinuta zbog pandemije, a pauza je trajala sve do sredine avgusta i američke turneje.

Ono što je još važnije za čitavu ovu priču oko rangiranja i prvog mesta, ATP lista je bila zamrznuta čitavih pet meseci, sve do 24. avgusta.

Da toga nije bilo, vrlo verovatno bi Novak uveliko povećavao rekordni rezultat na čelu ATP karavana...
Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images
Taj međuperiod između prekida i restarta bio je vrlo turbulentan za Đokovića.

On je u junu rešio da organizuje egzibicione turnire širom regiona, na kojem su učestvovali neki od najboljih tenisera današnjice.

Prvi Adrija tur bio je u Beogradu i prošao je odlično. Čak toliko da su se mnogi zamislili da bi prestonica Srbije mogla ponovo da bude domaćin nekog ATP turnira.

Ipak, stvari su pošle po zlu u finišu drugog po redu Adrija tura, u Zadru.

Neposredno pre finalnog meča, Bugarin Grigor Dimitrov je objavio da je zaražen, čitava turneja je otkazana, a većinska javnost je krenula u napad na najboljeg igrača na svetu.

Novak se nije mnogo obazirao na te kritike, tvrdeći da su on, njegovi saradnici i organizatori, samo poštovali tada aktuelne epidemiološke mere, želeći da sve prođe u najboljem redu.

Ubrzo nakon toga, Đoković se oporavio od Covida-19, započeo pripreme i spreman dočekao restart sezone.
Photo by Al Bello/Getty Images
On nije mogao da počne bolje. Srpski igrač je suvereno stigao do drugog Sinsinatija u karijeri, čime je duplirao Zlatni Masters.

Novak je tako uspeo da u svojoj kolekciji po drugi put grupiše sve Masters turnire. Koliko je to veliki rezultat govori podatak da ne postoji teniser koji ima jedan, a kamoli dva.

Bio je to sjajan uvod za predstojeći US open, koji se na neverovatan način završio po Novaka.

On je u osmini finala Njujorka na meču sa Pablo Karenjom Bustom bio diskvalifikovan.

Razlog je dobro poznat – Novak je nenamerno lopticom, nakon završenog gema, pogodio linijskog sudiju, a sudije i delegati su bili neumoljivi...

Đoković je tako propustio priliku da se dodatno približi dvojici najvećih rivala, kada su u pitanju Grend slem trofeji, možda i jedini važan parametar u kojem je Srbin iza Federera i Nadala.
Photo by Julian Finney/Getty Images
Nakon američke turneje, došlo je vreme za povratak u Evropu i menjanje podloge. Šljaka.

Može se reći najneomiljenija podloga srpskog asa. Međutim, dobro je krenuo. Titula u Rimu.

Njegove partije nisu bile skroz impresivne, ali sasvim dovoljne da se podigne ovaj trofej po peti put.

Novak je u večnom gradu stigao da postavi još jedan rekord – osvojio je 36. Masters u karijeri, čime je prestigao Nadala, koji sada ima jedan manje.

Ipak, Španac ga je sačekao na svom Rolan Garosu. Sačekao i može se reći počistio sa terena u finalu.

Bila je to možda i najslabija partija u sezoni za srpskog tenisera. U ne baš pravom trenutku.

Nadal je osvojio 13. Rolan Garos, a 20. ukupno Grend slem, čime se izjednačio sa Federerom na večnoj listi.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Do kraja sezone Novak je odigrao još dva turnira, Beč i Završni Masters u Londonu.

U prestonicu Austrije stigao je prvi put posle 13 godina. Nakon četvrtfinalnog meča sa Lorencom Sonegom, zaključak je bio da je možda bolje bilo da ne dolazi.

Đoković je doživeo jedan od rezultatski najtežih poraza u životu – 6:2, 6:1 za samo 68 minuta igre.

Bio je potpuno ravnodušan, nezainteresovan, ali treba reći i da su neke vanteniske okolnosti uticale na ovo (smrt mitropolita Amfilohija).

Poslednji turnir u sezoni bilo je ATP finale u Londonu. Novak je jurio šestu titulu, prvu od 2015, kako bi se izjednačio sa Federerom.

Solidno je igrao u grupi, koju je prošao, ali je u polufinalu nepremostiva prepreka bio Dominik Tim, koji je slavio posle velike drame i tri seta...

Ovako je ukratko izgledala Novakova 2020. godina, a na kraju bismo se vratili na ono čemu je zapravo i posvećen ovaj tekst.

Rangiranju, šansama, kalkulacijama u vezi sa "brojem 1"...
(Photo by Michael Dodge/Getty Images
Najnoviji kalendar Svetske teniske federacije za januar i februar rešio je neke dileme.

Đoković će na prvom mestu ostati sigurno do 22. februara, što znači da ga od rekorda dele tri nedelje.

Razlog je taj što do ovog datuma neće biti odigran nijedan Masters, već samo ATP kup, dva ATP 250 turnira u Melburnu (u isto vreme), te Australijan open.

Đoković, doduše, brani titulu na Otvorenom prvenstvu Australije i neće moći da osvoji nijedan jedini poen.

Trenutno Rafaelu Nadalu beži 2.180 bodova, a podsećamo, Španac je prošle godine na prvom Grend slemu ispao u četvrtfinalu.

Ukoliko bude osvojio Australijan open, dobiće novih 1.570 bodova.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images for The Laver Cup
Pošto se ATP 250 turnir(i) u Melburnu igraju, kada i ATP kup, Nadal neće biti u prilici da eventualno, hipotetički osvoji oba, što dalje implicira i vraća nas na konstataciju da je Novak sigurno do 22. februara prvi.

Nakon Australijan opena biće pauze sve do 1. marta, kada su na programu najverovatnije ATP 500 turnir u Roterdamu, odnosno ATP 250 u Buenos Ajresu.

Đoković prošle godine nije učestvovao ni na jednom od navedenih, te će ovo biti lepa prilika da osigura, odnosno sruši rekord Rodžera Federera.

Sredinom marta, ako sve bude išlo po planu, biće odigrana dva ATP 500 turnira – u Dubaiju, gde Novak brani titulu, kao i u Akapulku, gde je prošle sezone najbolji bio Nadal.

Prvi Masters u sezoni, onaj u Majamiju, zakazan je za 22. mart.

Autor: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: