Srbija igra EURO, a misli na Olimpijske igre

Srbija će osmi put zaredom, kao samostalna zemlja, učestvovati na Evropskom prvenstvu za žene.

Izvor: Milan Tomiæ

Petak, 04.12.2020.

09:00

Srbija igra EURO, a misli na Olimpijske igre
Foto: RSS

Domaćin je Danska, a izabranice Ljubomira Obradovića smeštene su u grupu C, gde se još nalaze Mađarska, Hrvatska i Holandija.

Naše rukometašice sve mečeve igrače u gradu Koldingu, u Sidbank Areni, kapaciteta 5.001 gledalaca.

Biće ovo jedna specifična kontinentalna smotra, a glavni krivac je, naravno, pandemija koronavirusa.

Srpkinje su zbog problema sa testovima na Covid-19 umesto u utorak, u Dansku stigle u četvrtak.

"Tamo reprezentaciju čeka još jedno testiranje posle koga će biti smeštena u ''balon'' zajedno sa ostalim selekcijama. ''Balon'' podrazumeva rigorozne epidemiološke mere koje se odnose na kretanje samo unutar hotela i striktno propisan boravak u dvorani u vreme treninga i utakmica kako bi se mogućnost pojave virusa svela na minimum", naveli su iz Rukometnog saveza Srbije.

Bilo kako bilo, 18 naših igračica, zajedno sa svojim stručnim štabom, boriće se za plasman u Glavnu rundu.

U drugoj fazi će igrati po tri najbolje selekcije iz svake grupe, a biće formirane nove dve grupe sa po šest ekipa. Bodovi iz preliminarne grupe se prenose.
Foto: RSS
Srbija je u Dansku stigla sa nadom da će proći preliminarnu grupu.

Uprkos tome što se naš tim praktično godinu dana nije sastajao, čini se da plasman u Glavnu rundu ne bi trebalo da predstavlja problem.

Kao što smo rekli, situacija je specifična, publike nema, mnoge selekcije su oslabljene neigranjem najboljih rukometašica.

Mnogo je ujednačenih timova, a odlučivaće nijanse, kao i faktor sreće.

Na prethodna dva Evropska prvenstva, Srbija je uspevala da dođe do Glavne runde. U Švedskoj 2016. je bila deveta, dok je u Francuskoj dve godine kasnije završila na 11. mestu.

Devojke kažu da je uprkos teškoj situaciji, selektor Ljubomir Obradović izvukao maksimum u pripremi ekipe.

"Neke od devojaka su ovde došle bez treninga, praktično iz karantina, pa je prvih dana bilo lakše, jer sve mora da se uzme u obzir zbog ovog ludog vremena u kome živimo. Trener Ljuba Obradović je sve to lepo skockao. Sada se spremamo punom parom za Holandiju", rekla je golman Jovana Risović.
Foto: RSS
Pojedine naše rukometašice smatraju da bi EURO mogao da bude dobra priprema za ono što ih čeka u martu.

A tada ih čekaju kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju 2021. godine.

Naša selekcija je zahvaljujući šestom mestu na prošlom Svetskom prvenstvu dobila šansu da se u svojevrsnom baražu bori za vizu.

Taj turnir će biti održan u Đeru od 19. do 21. marta naredne godine, a Srbija je smeštena u grupu sa Kinom, Rusijom i Mađarskom, koja ih očekuje i na ovom Evropskom šampionatu.

Dve najbolje reprezentacije obezbediće plasman na Olimpijske igre.

Da je to zapravo glavni cilj naše selekcije ističe Slađana Pop-Lazić.

"Ne znam šta da kažem, iako kao sportistkinje imamo najviše ciljeve. Želimo najviše, ali moramo da budemo i svesne situacije. Za nas su bitnije kvalifikacije za Tokio u martu. Naravno, i ovo nam je bitno, daćemo sve od sebe i u Danskoj. Mnoge ekipe će doći u Dansku oslabljene i praktično je nemoguće bilo šta prognozirati", rekla je Pop-Lazić.
Photo by Oliver Hardt/Bongarts/Getty Images
Prvi protivnik Srbije u Danskoj biće ni manje ni više svetske šampionke, Holanđanke.

One na kontinentalnu smotru stižu bez najbolje rukometašice, Estavane Polman, koja je povređena.

Ekipa je podmlađena u odnosu na Mundijal u Japanu, gde su stigle do titule, pobedivši Španiju u finalu.

Holanđanke, kako kaže selektor Obrdaović, imaju sistem, igraju brzo, disciplinovano, sa malo tehničkih grešaka. Taktički su veoma dobro pripremljene

Na pripremama pred ovaj šampionat odigrale su dve prijateljske utakmice sa Nemačkom – jednu su dobile, a drugu izgubile.

Obično malo sporije započinju takmičenja, što bi naše reprezentativke mogle da iskoriste.

Srbija, doduše, nikada nije pobedila Holandiju u novijoj istoriji. Učinak glasi – jedan remi i pet poraza, poslednji na prošlogodišnjem SP (23:36).

"Najteži protivnik nas čeka u prvom kolu, ali kako je nama, tako je i njima. U istom smo košu. Ko bude imao najmanje problema, ostvariće dobar rezultat. Jako se dobro poznajemo. Puno puta smo igrali. U poslednjoj utakmici na Svetskom prvenstvu nismo prikazali pravo lice. Faliće im Polman, ona je njihov najbolji igrač. To može da ih poremeti, ali u svakom slučaju to je jedna iskusna ekipa. I nama nedostaje Dragana Cvijić. Biće jako teško", rekla je golman Katarina Tomašević.
EPA-EFE/HIROSHI YAMAMURA
Iako je prvi meč na takmičenju jako važan, čini se da će najznačajniji biti onaj u nedelju od 16.00 protiv Mađarske.

Naše komšinice kao po običaju mnogo bolje rezultate prave na Evropskom u odnosu na Svetsko prvenstvo.

One su praktično na svakom EURU na kojem su učestvovale lako prolazile preliminarnu grupu.

To se učinile i na poslednjem prevenstvu, kada su završile na sedmom mestu.

Tamošnja rukometna liga za žene je verovatno najjača u Evropi, a reprezentativke imaju dosta iskustva igranja na najvišem nivou.

Uprkos tom iskustvu, tim im je relativno mlad, energičan, željan uspeha.

Ostaće nejasno kako su na prošlogodišnjem Svetskom šampionatu završile tek na 14. mestu.

“Mađarska je uvek imala jaku reprezentaciju. Biće jako teško protiv njih”, poručuje Tomaševićeva.
EPA-EFE/PATRICK SEEGER
Na kraju, tu je i reprezentacija Hrvatske, možemo slobodno reći, autsajder u grupi C.

Da stvar bude gora po njih, koronavirus i povrede su uzele maha. Neće biti Podravke I Koke, a ranije su još Ivana Kapitanović I Ivana Dežić morale da odustanu od kontinentalne smotre.

Sve ove teškoće bi za njih mogle da budu dodatni motiv, a nedovoljno informacija i analiza njihovog tima, koji sada čini dosta mladih igračica, otežaće posao rivalima u grupi.

Upravo je o tome govorila Katarina Tomašević.

"Ne poznajem dovoljno ovu novu generaciju Hrvatica, znamo da će im faliti puno igračica, ali to može da im bude dodatni motiv. Nikoga nećemo potceniti", rekla je Tomaševićeva.

Andrea Lekić napominje da Hrvatska dolazi sa talasom novih igračica.

"Ne spominju ih samo ljudi koji ne prate rukomet. Hrvatska, sa odličnom Podravkom u Ligi šampiona unazad dve godine i dve tri odlične igračice u inostranstvu. Uopšte ne predstavlja autsajdera kakva je bila u prethodnim godinama. Dolaze sa talasom novih igračica koje igraju u EHF Ligi šampiona na jednom dobrom nivou. Pun fokus će biti na tom meču. Volela bih da dođemo do te poslednje utakmice u grupi sa adekvatnim rezultatom, da ta utakmica ne bude odlučujuća", rekla je Andrea Lekić.

Na kraju, treba reći da se grupa, u kojoj se nalazi naša reprezentacija, ukršta u Glavnoj rundi sa onom, gde su smeštene Rumunija, Norveška, Nemačka i Poljska.

Sve mečeve naše selekcije moći ćete da pratite u LIVE BLOGU B92.net.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: