Ruski rulet

Teško da jedna osvojena titula može da izgleda ovako – čista kao suza.

Izvor: Milan Tomiæ

Utorak, 24.11.2020.

09:00

Ruski rulet
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Finale Završnog Mastersa u Londonu bilo je u stilu ruskog ruleta i na kraju – Rus je slavio.

Danil Medvedev je u nedelju uveče napravio najveći uspeh karijeri, osvojivši poslednji turnir u godini.

Učestvovalo je osam najboljih tenisera sveta u ovom trenutku, a trenutno peti u generalnom plasmanu do trofeja je stigao na impresivan način.

On je zabeležio pet pobeda u isto toliko mečeva, a u polufinalu i finalu do pobeda je stigao posle preokreta.
Postao je tek četvrti igrač u istoriji, koji je jedan turnir osvojio tako što je pobedio trojicu najboljih na svetu.

Pre njega, to je polazilo za rukom još samo Borisu Bekeru 1994. u Stokholmu, te Davidu Nalbandijanu u Madridu i Novaku Đokoviću u Montrealu 2007. godine.

Ovo je bio njegov drugi nastup na Završnom Mastersu. Prvi put nije bio uspešan i stao je u grupnoj fazi.

Takođe, postao je prvi teniser posle Novaka Đokovića 2008. godine, koji je u svom drugom nastupu stigao do titule.

Medvedev je tako zaokružio jedan ciklus u Londonu. Njegov zemljak je osvojio prvi Završni turnir u prestonici Velike Britanije 2009, da bi on, evo sada, ponovio taj rezultat u poslednjem meču u "O2 areni" pre selidbe u Torino.

"Kao što sam rekao pred početak turnira, to bi bila sjajna priča kada bi ovde u Londonu na prvom turniru šampion bio Rus pre 11 godina, kao i sada na poslednjem turniru. Zahvalan sam Nikolaju Davidenku jer je inspirisao mnogo dece, poput mene. Nadam se da ću nastaviti da radim 'njegov' posao", rekao je Medvedev. Medvedev je u London stigao kao neko ko bi mogao da stigne do trofeja, ali to praktično niko glasno nije želeo da kaže.

Ruski igrač je osvojio poslednji veliki turnir pred ATP finale, Pariz, što znači da je podigao formu pred kraj sezone. Takođe, ova podloga mu je omiljena, baš kao i uslovi...

Međutim, retko ko je tvrdio da će baš on podići prestižni trofej, pored prisutnih velikana – Novaka Đokovića i Rafaela Nadala, konstantnog Dominika Tima, dvojice beskompromisnih – Stefanosa Cicipasa i Aleksandra Zvereva, te zemljaka, koji je imao nestvarnu godinu – Andreja Rubljova.

Skroman učinak pratio ga je i u 2020. godini, a pored Pariza i Londona, nije igrao niti jedno finale.

Na Grend slemovima najviše je dogurao na US openu, gde je zaustavljen u polufinalu. Na Australijan openu ispao je u osmini finala, a na Rolan Garosu odmah na startu.

Igrao je još 1/4 finala Marseja, Sinsinatija, Beča, dok je u ranoj fazi zaustavljen u Roterdamu, Hamburgu, Sankt Peterburgu.
Photo by Wonderhatch/ATP via Getty Images
Medvedev je odmah u grupnoj fazi pokazao da u London nije došao da statira.

Ostvario je tri ubedljive pobede – nad Zverevim, Đokovićem i Švarcmanom.

Mnogi su mislili da će upravo meč protiv Nemca biti odlučujući, pošto najboljem teniseru sveta teško da polufinale može da isklizne iz ruku.

Lako ga je savladao, iskoristivši samouništenje rivala sa neiznuđenim i duplim greškama – 6:3, 6:4.

Drugo kolo, u kojem je razbio Novaka (6:3, 6:3) posle samo jednog časa i 21 minuta igre, izbacilo ga je u prvi plan.

Iako je posle tog trijumfa već osigurao plasman u nokaut fazu, u poslednjem kolu grupe "Tokio 1970" nije želeo da "tankuje".

Istim rezultatom kao Đokovića, savladao je i Dijega Švarcmana i u sjajnom raspoloženju čekao polufinale sa Rafaelom Nadalom. Meč protiv Španca bio je jako čudan – od predigre, prvog seta, pa sve do samog kraja.

Medvedev je u duel ušao kao favorit, zbog forme, te neubedljivih partija Nadala na ovoj podlozi.

Ipak, Rusu nije bilo uopšte lako. Gubio je sa 1-0 i 5:4 i Bik sa Maljorke je servirao za meč.

Znajući Medvedeva i njegove sklonosti ka samouništenju, delovalo je kao da je to-to.

Ipak, Danil je oduzeo servis rivalu bez izgubljenog poena, taj deo igre osvojio posle taj-brejka, a onda u odlučujućem setu sa dva brejka u potpunosti slomio velikog protivnika i plasirao se u finale. Tamo ga je čekao njegov dželat sa US opena, protiv kojeg je imao skor 1-3, Dominik Tim.

Priređen je pravi spektakl, a Medvedev je bio u sličnoj situaciji kao sa Nadalom.

Imao je set zaostatka, te u sedmom gemu se suočavao sa dve brejk lopte.

Na njegovu sreću, epilog je bio isti kao u polufinalu. Izvukao se, dobio nešto kasnije taj-brejk, a treći set uspeo je da reši u svoju korist, rutinski, 6:4.

"Bio je ovo najteži trijumf u mom životu jer je Dominik stvarno težak protivnik", rekao je Medvedev.

Medvedev je tako postao šeti različiti šampion u šest godina na ovom takmičenju. Pre njega trofej su podizali Novak Đoković, Endi Mari, Grigor Dimitrov, Aleksandar Zverev i Stefanos Cicipas.

Priredio: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: