Milojević podigao lestvicu – Zvezda kreće u novu eru sa Stankovićem

Najlepša stranica istorije Crvene zvezde u postbarijevskoj eri je ispisana. Došlo je vreme da se okrene novi list.

Izvor: Milan Tomiæ

Sreda, 08.01.2020.

09:00

Milojević podigao lestvicu – Zvezda kreće u novu eru sa Stankovićem
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Vladan Milojević je sa klubom iz Ljutice Bogdana uspeo da uradi nešto što je bilo nezamislivo u trenutku dolaska, leta 2017. godine.

Stručnjak iz Aranđelovca je sa crveno-belima osvojio dve titule prvaka države, a što je još važnije, uspeo je da od tima koji ispada u tzv. sezoni kupanja, napravi redovnog učesnika evropskih takmičenja – tu su jedna grupna faza Lige Evrope, kao i dve godine elitnog fudbala u Ligi šampiona.

Pored uspešnih rezultata na terenu, ne treba zanemariti ni "vanfudbalska" postignuća koje je Milojević ostavio iza sebe.

Crvena zvezda je za vreme njegovog mandata inkasirala gotovo 100.000.000 evra, klub je počeo da "diše", a apetiti navijača su porasli.
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Ipak, činjenica da su crveno-beli, bar rezultatski, ove sezone prošli u Ligi šampiona kao "bosi po trnju", a da u domaćem šampionatu već posle jesenjeg dela imaju dvocifrenu prednost nad Partizanom, moglo bi da ukazuje da je 49-godišnji stručnjak pomalo izgubio motivaciju i da su mu potrebni novi izazovi.

Kada se sagleda celokupna situacija i sve okolnosti, Milojević je sa Zvezdom ostvario maksimum, podigao je lestvicu veoma visoko, toliko, da bi ona mogla da uplaši svakog ko bi se usudio da prihvati vruću stolicu šefa stručnog štaba tima sa Marakane.

"Odlučio sam se na taj potez iz razloga što je Crvena zvezda na pragu osvajanja nove titule (ima) 11 bodova viška. Novi trener ima vremena da upozna ekipu, da zajedno sa gospodinom Mrkelom nađe hemiju, da se prilagodi igrače. Želeo sam to vreme da dam, bez obzira... Ta neka titula, ali ja smatram da sam je već osvojio. Tako da ja u mom mandatu kažem da sam osvojio tri titule, a ne dve", kazao je Milojević na oproštajnoj konferenciji.
Foto: FK Crvena zvezda
Samo dan kasnije, kao grom iz vedra neba, objavljeno je da je novi trener Crvene zvezde Dejan Stanković, možda i najveći fudbaler koji je nosio crveno-beli dres od raspada bivše Jugoslavije i generacije koja je osvojila titulu prvaka Evrope 1991. godine

Mnogi su bili iznenađeni, ako se uzme u obzir da "Deki" nema iskustva, pošto nikada ranije nije samostalno vodio nijednu ekipu.

Neustrašivi lavovski karakter Stanković je po samom dolasku na stadion "Rajko Mitić" pokazao, stavivši do znanja svima da nema nameru da beži od odgovornosti, niti da se "krije" iza oreola klupske (igračke) legende.

"Kažete nemam iskustva u fudbalu, ja sam za ta dva sata dobio toliko iskustva od Milojevića i hvala mu još jednom. Hvala Miloje, hvala što si mi utabao stazu. Otišao si kao veliki gospodin, dao si mi šansu da sa svima vama napravim nešto veliko. Obećavam da ću se kao lav boriti", istakao je Stanković po dolasku.
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Neiskustvo, odnosno nedovoljna praksa kada je u pitanju obavljanje samostalne trenerske dužnosti, ne bi trebalo da predstavlja problem novom treneru crveno-belih.

Moderni fudbal je izmenjen iz korena, tako da današnji treneri imaju znatno drugačije dužnosti i uloge nego što su imali nekada.

Pitanje taktike, transfera igrača, čak i samih treninga, nije više u središtu pažnje. Uostalom, neki od najvećih trenerskih imena, poput Aleksa Fergusona i Jirgena Klopa, taj posao prepuštaju svojim pomoćnicima.

Stankoviću će taj "drugi" zadatak (organizovanje ekipe, timska atmosfera, komunikacija sa igračima) biti u mnogome olakšana činjenicom da poseduje autoritet, koji dolazi sa statusom klupske legende.

Njegovi najbliži saradnici obelodanjeni su još prilikom zvaničnog predstavljanja. Trojica pomoćnika biće Nebojša Milošević, Nenad Milijaš i Miloš Milojević.
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Italija, zemlja gde su borbenost, fajtersko shvatanje fudbala i kondicija svetinje, definitivno je uticala na Stankovića.

Koliko on te aspekte smatra važnim, govori podatak da će na zimske pripreme putovati čak četvorica kondicionih trenera.

To su "starosedelac" Ivan Vučetić, zatim Federiko Panončini, koji je radio u Interu i Romi, kao i Nikola Todorić i Marko Vasiljević, treneri koji su brinuli o kondiciji Zvezdinih omladinaca.

Oni bi trebalo da 41-godišnjem treneru pomognu da implementira stil i način igre koji je naumio.

"Crvena zvezda ne zna da igra defanzivni fudbal, ali hoću da pametno dominiramo i budemo agresivni. Da ne damo protivniku da diše, na tome ću najviše da radim. Volim izazove i ne bežim od odgovornosti, bilo koji posao je težak. Zamislite koliku privilegiju imam da vodim moju Crvenu zvezdu. Jedva čekam prvi sastanak, trening, utakmicu... Igrači neka lepo odmore, biće rada", rekao je popularni Deki.
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Kada je reč igračima, prelaznom roku, dolascima i odlascima, srpski fudbal nas je naučio da tu možemo svašta očekivati.

Tako nešto se obistinilo pre samo nekoliko dana, kada je Marko Marin, kapiten, najbolji igrač i najzvučnije ime koje je nosilo crveno-beli dres u skorijoj prošlosti, napustio klub.

Bivši nemački reprezentativac je odlučio da nakon godinu i po dana provedenih u Beogradu ode u Al-Ahli iz Saudijske Arabije, a Zvezda je od ovog transfera zaradila oko milion i po evra.

Priče o odlasku još neki igrača su već uveliko u toku. Tu listu fudbalera predvode napadači Milan Pavkov i Ričmond Boaći, te Radživ van la Para i Hose Kanjas, veznjaci koji su pristigli letos, ali koji nisu pokazali razliku i kvalitet zbog kojih su dovedeni.

Ipak, kako je i sam Stanković istakao po dolasku u klub, selekcija će biti napravljena tek nakon prvog dela priprema, jer ne želi nikoga da otpisuje na "neviđeno".
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Prelazni rok počeo je sa novom godinom. Međutim, sa promenom šefa struke na crveno-beloj strani Topčiderskog brda, spekulacije o potencijalnim pojačanjima kao da su utihnule.

Mnogo su aktuelnije priče o promeni kursa kada je reč o transfer politici, a iz kluba su nedavno potvrdili da će u drugoj polusezoni mnogo više prilike i minuta na terenu dobiti mladi i perspektivni igrači.

Misli se pre svega na Njegoša Petrovića, Veljka Nikolića, Nikolu Krstovića, Strahinju Erakovića i Žejka Gavrića.

"Želimo da otvorimo prostor za mlade Zvezdine igrače Petrovića, Nikolića, Krstovića, Erakovića i Gavrića, zato očekujemo još neke odlaske do kraja prelaznog roka. Sledi nam veliko podmlađivanje tima. Svi pomenuti mladi igrači su velika budućnost Crvene zvezde, listom su reprezentativci i perspektiva. Svi oni imaju seniorsko iskustvo i mi od njih mnogo očekujemo, kako ovog proleća tako i u budućnosti", rekao je sportski direktor Mitar Mrkela.
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Dejan Stanković će prozivku izvršiti 10. januara, a pripreme će se obaviti u dve faze.

Ekipa se već 11. januara seli na Kipar, gde će u Pafosu odraditi bazične pripreme. Tu će boraviti dve nedelje, a povratak je zakazak za 21. januar.

Samo tri dana kasnije crveno-bela ekspedicija preseliće se u tursku Antaliju, gde će odigrati i šest prijateljskih mečeva.

26. januar – Arka (Poljska)
29. januar – Vardar (Severna Makedonija)
1. februar – Ludogorec (Bugarska)
2. februar – Celje (Slovenija)
5. februar – Dunajska Streda (Slovačka)
6. februar – Aktobe (Kazahstan)

Drugi deo sezone počinje 15. februara, kada će se Crvena zvezda sastati sa Čukaričkim na Banovom brdu u okviru 21. kola Linglong Superlige Srbije.

Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: