Plavi protiv Crvenih: Naplata ili potvrda

Retko kada vam se ukaže prilika da naplatite dugove, a Portugalac Žoze Murinjo je dobio savršenu protiv velikog dužnika sa istočne strane Pirinejskog poluostrva. Čelsi je u polufinalu Lige šampiona 2005. godine protiv istog rivala važio za velikog favorita, ali je Rafa Benitez svojom taktikom spustio prilike za gol u oba meča na minimum, pa je Liverpul kontroverznim golom Luisa Garsije prošao u finale koje se još uvek prepričava, a Portugalac je dobio rukavicu u lice od Španca.

Izvor: Miloš Todoroviæ

Sreda, 25.04.2007.

06:54

Default images

Fudbaleri Čelsija i Liverpula srešće se peti i šesti put u poslednje tri godine u najjačem klupskom takmičenju Evrope, a Murinjo ne samo da nije ni u jednom od prethodna četiri slavio protiv Benitesa, nego Čelsi u ta četiri duela nije postigao nijedan gol.

U pomenutom polufinalu 2005. bilo je 0:0 na Stamfordu i 1:0 za Liverpul na Enfildu, a druga dva duela igrana su prošle sezone, kada su se ekipe srele u grupi, a oba meča su završena bez pobednika i bez golova.

U Premijer ligi situacija je potpuno drugačija. Od dolaska Portugalca, Čelsi je pobedio Liverpul u 5 od 6 mečeva u Premijer ligi, a u poslednja tri na Stamford Bridžu „crveni“ nisu postigli gol. Međutim, posle serije neuspeha, Liverpul je ovog januara na Enfildu pobedio Čelsi 2:0, nanevši mu poslednji poraz u dosadašnjem toku sezone.

Što se tiče kup takmičenja u Engleskoj, Čelsi je u finalu Liga kupa 2005. bio bolji golom Mateje Kežmana u produžetku, a Liverpul je uzvratio prošle sezone kada je na bio bolji u polufinalu FA kupa na Old Trafordu 2:1, kao i u Komjuniti šildu na početku ove sezone kada je Liverpul na „Milenijumu“ bio bolji istim rezultatom.

Put do polufinala: Liverpul

Počelo je pobedom nad Makabijem iz Haife u trećoj rundi kvalifikacija za LŠ. Posle toga Liverpul takmičenje u Grupi C Lige šampiona završava na prvom mestu, uz 4 pobede, 1 remi i 1 poraz.

Prvi protivnik ’crvenih’ u nokaut fazi bio je aktuelni šampion Barselona. Iako su Katalonci na papiru bili veliki favoriti, nastavljena je tradicija koju je započeo Porto u sezoni 2004/5: vladajući šampion ispada odmah posle grupnog dela,.

Barselona je savladana na Nou Kampu 2:1, golovima Belamija i Risea, dvojice igrača, od kojih je prvi na drugom, samo dan ranije, palicom za golf vežbao udarac, ali bez loptice. U revanšu je Liverpul propustio niz prilika da ostvari ubedljiv trijumf i Barselona je zabeležila minimalnu pobedu, što je bilo dovoljno da Englezi prođu dalje.

Sledeći protivnik je bio PSV iz Ajndhovena, ekipa koju je Liverpul već pobedio u grupnom delu LŠ. Liverpul je ovog puta bio favorit na papiru i to je dokazao već u prvoj utakmici, u kojoj je tim iz Ajndhovena ostavljen da na revanš na Enfildu dođe samo turistički, pošto je poražen 3:0 na svom terenu.

Put do polufinala: Čelsi

Čelsi je kao šampion Engleske direktno ušao u grupu A, a takmičenje u njoj je, baš kao i Liverpul, završio sa 4 pobede i po jednim remijem i porazom.

Žreb je odlučio da se Murinjo bori protiv svog bivšeg kluba, sa kojim je pre samo nekoliko godina osvojio Kup UEFA, a odmah zatim i Ligu šampiona. Čelsi je ukupnom skoru pobedio 3:2, a još uvek se pamti greška Portovog golmana Heltona, koja je možda i odlučila ukupnog pobednika u dvomeču.

Prvo poluvreme prve četvrfinalne utakmice sa Valensijom nije dobro izgledalo po Čelsi. Španci su vodili golom Silve, ali je Drogba ipak uspeo da izjednači posle Ajaline loše procene. Revanš na Mestalji je podsećao na prvu utakmicu. Valensija je opet vodila posle pola sata igre. Ipak, Ševčenko je uspeo da izjednači rezultat, a Majkl Esjen je šokirao ceo stadion pogotkom u 90. minutu igre.

Sledi repriza polufinala Lige Šampiona iz 2005.

Menadžer: Liverpul

Ako se gleda tradicija, Rafa Benitez se više raduje predstojećem susretu nego njegov protivnik. Ove sezone Liverpul ima bolji skor u međusobnim susretima sa Čelsijem (2:1).

S obzirom da Liverpul nije pod tenzijom oko trke za titulu u Premijer ligi, ’Crveni’ mogu da se fokusiraju na Ligu Šampiona. A Liga Šampiona je takmičenje u kome je Rafael Benitez ’genije’.

Verovatno najbolji taktičar među trenerima polufinalista i čovek koji je u utakmicama protiv Barselone dokazao da je taktika bitnija od statistike.

Iako često ima vrlo čudne odluke po pitanju sastava koji će da istrči na teren, Rafa uživa neizmerno poštovanje među svojim igračima i navijačima. Upravo je to poštovanje jedan od elemenata uspeha koje je Liverpul ostvario otkako je Španac preuzeo klub.  

Domaća titula i dalje nije ni na vidiku, ali bi "šestica" bila zaista dobra zamena.

Menadžer: Čelsi

Uprkos glasinama da će napustiti tim sa Stamford Bridža, Žoze Murinjo insistira na tome da će ostati do isteka ugovora, do 2010. godine.

Portugalskog stručnjaka najčešće opisuju kao arogantnog, ali je najverovatnije u pitanju velika vera i sigurnost u sebe i svoje igrače. Murinjo je veliki motivator i to je jedan od ključeva njegovog uspeha.

Pored toga što je prethodne dve sezone njegov tim bio zaustavljan na putu ka tituli prvaka Evrope, iako je važio za jednog od najvećih favorita, Murinjo će imati još jedan veliki motiv pred mečeve sa Liverpulom: osvetu!

Portugalac ni posle dve godine nije prestao da se žali na kontroverzni gol Luisa Garsije u drugoj polufinalnoj utakmici 2005. godine, koji je odveo Liverpul u finale.

To neće biti samo motivacija, već i veliki pritisak za Murinja i Čelsi, pošto bi neuspeh najverovatnije značio i kraj njegovog boravka u Londonu.

Uostalom, Abramovič mu je za ovu sezonu doveo dva iskusna igrača sa najveće evropske scene – Andreja Ševčenka i Mihaela Balaka – čiji primarni zadatak je trofej kontinentalnog šampiona.

Prve zvezde

Stiven Džerard

Kada ide Stiviju, ide i Liverpulu, a trenutno sve ide dobro. Džerard je pravi kapiten, vođa na terenu. Posle prave sapunice odbio je Abramovičeve milione da bi ostao u svom voljenom klubu i sada ima priliku da se i lično obračuna sa Čelsijem.

On je igrač koga se tim iz Londona najviše plaši i čovek koji može da reši utakmicu jednim potezom. U više navrata sâm je vodio klub, a da nije bilo njegovog spektakularnog gola protiv Olimpijakosa, „Crveni“ ne bi stigli ni do osmine finala 2005. godine.

U istanbulskom finalu održao je javni čas profesionalizma: igrajući iz nužde na poziciji desnog beka, bio je najbolji igrač u produžecima.

Didije Drogba

Možda u poslednje vreme i ne igra tako dobro kao ranijih meseci, ali Drogba je bio najbolji igrač Čelsija ove sezone.
Igrač koji je postigao odlučujuće golove i doneo pobede na više utakmica, uključujući i prvi meč sa Liverpulom ove sezone u Premijer Ligi. Jedan od najozbiljnijih kandidata za „zlatnu kopačku“. Prvi strelac Premijer lige i daleko najbolji strelac svih engleskih klubova u ovoj sezoni.

Tokom sezone pokrio je mnogo rupa koje su mu saigrači (posebno domaća osovina Teri – Lampard) neuverljivim partijama ostavili, i sada je vreme da se pokaže na velikoj sceni.

Neko je nekad davno rekao kako se istorija ponavlja. Ovog puta, za ciklus su joj trebale samo dve sezone. Da li će se ponoviti i rezultatski, znaćemo već za nedelju dana.

Šanse su podjednake, ali ipak nije greška ni reći da procenti idu 51:49 u korist Liverpula. Zašto? Zbog revanša. Revanša na Enfildu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: