Glava protiv atletike

"To je atletika, to je brzina, ne samo Janis, već i oba burazera", rekao je, između ostalog, Svetislav Pešić u najavi duela protiv Grčke.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.08.2022.

08:00

Glava protiv atletike
Foto: Ilustracija B92/Petar Tadiæ

Košarkaši Srbije u četvrtak u 20 časova igraju važnu utakmicu u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo koju, ako žele plasman na Mundobasket, moraju da dobiju po svaku cenu.

"Orlovi" gotovo da nemaju pravo na grešku u drugom ciklusu kvalifikacija, s obzirom na loše urađen posao u prvom, i na startu ovog preteškog puta stoji im reprezentacija Grčke.

"Grčka nikada nije imala ovako (jaku) reprezentaciju", rekao je Pešić govoreći o protivniku u današnjem duelu.

Imali su Grci kroz istoriju sjajne generacije, počev od one koju je predvodio Nikos Galis do one gde je lider u svakom pogledu bio Dimitris Dijamantids, ali "heleni" nikada nisu imali ovako fizičku dominantnu selekciju.
Situacija je takva zbog braće Adetokumbo, tačnije zbog jednog člana ove porodice – dvostrukog MVP-a NBA lige, MVP finala 2021. godine – Janisa Adetokumba.

"Prvi plan je da mu smanjimo broj primljenih poena iz tranzicije. Tu su mnogo jaki, najveći timski kvalitet im je što dobro trče, imaju tu atletiku. Janis i oba burazera, kao i Kalates", istakao je selektor Srbije.

Pešić je ovde rekao ključ, pošto je grčki košarkaš, zbog svojih neverovatnih atletskih sposobnosti, godinama unazad košarkaš koji najviše poentira iz tranzicije u NBA.

Prošle sezone predvodio je NBA sa postignutih 8,5 poena prosečno iz kontranapada, sezonu pre toga davao je 8,2, u 19/20. beležio je 8,3 poena iz tranzicije, pre toga 7,3 i tako dalje...

Od takmičarske godine 2018/19, pa do danas, predvodi najjaču košarkašku lige u poenima iz tranzicije i svako ko malo prati košarku zna da je oduzimanje tih koševa "pola posla" kod Janisa.
EPA-EFE/Georgia Panagopoulou
Pre nekoliko godina to je značilo i potpuno zaustavljanje Janisa, zato se uostalom uvek mučio u FIBA takmičenjima, ali poznato je koliko je veliki radnik, te mu je vremenom šut napredovao

Danas mu je (šut) u verovatno najboljem stanju otkako se bavi košarkom, što govori podatak da je prethodne sezone šutirao preciznije sa poludistance (41,5 odsto) od Luke Dončića (38 odsto), Zeka Lavina (40,9), Dianđela Rasela (41,4), Džimija Batlera, Entonija Dejvisa, Džejsona Tejtuma...

Kada je reč o Janisu, treba istaći da ga trener Itudis ne koristi poput Majka Budenholzera (trenera Milvokija), što je veliki plus za grčku reprezentaciju jer Adetokumbova NBA košarka, čini se, ne može da prođe u Evropi.

Adetokumbo u NBA dosta igra sa loptom, organizuje napade, igra na niskom i visokom postu, sve je podređeno njemu, a, na osnovu onoga što smo videli na pripremama, situacija u Grčkoj je malo drugačija. Itudis ga dosta koristi u pik-end-rol akcijama gde on nije igrač sa loptom, već centar koji rola ka košu ili od koša.

Itudis je svestan da će na taj način dobiti novu širinu u napadu i da će Janis biti mnogo dominantniji, što je i pokazao u pripremnim utakmicama. Dakle, ukoliko oduzmemo Janisu tranziciju, napravićemo prvi korak ka zacrtanom cilju, ali za ceo plen biće potreban još veći napor jer, kao što je i Pešić rekao, Grčka nije samo Adetokumbo.

Nik Kalates i Kostas Slukas godinama su u vrhu evropske košarke na svojim pozicijama, a nedavno im se priključio i Tajler Dorsi koji ima odličnu sezonu iza sebe.

Veliki minus za "helene" biće odsustvo Janisa Papapetrua, kao i Jorgosa Papajanisa koji bi dosta značio Grčkoj kao "telo" u reketu protiv Nikole Jokića.

A kada smo kod Jokića i Srbije... Iz naslova je jasno ko je "glava", a ko "atletika". Kako Adetokumbo fizički dominira NBA, tako i Jokić to radi glavom, umećem, čitanjem... "To vam je kao da poredite babe i žabe", rekao je pre nekoliko nedelja NBA košarkaša Demarkus Kazins na pitanje da uporedi Janisa i Jokića.

I stvarno je tako. Jednostavno su neuporedivi, pošto igraju potpuno drugačije, a opet su, u NBA, nezaustavljivi. Naglasili smo u NBA jer Adetokumbo još nije pokazao da je nezadrživ na evropskom tlu.

Naravno, biće ovo mnogo više od okršaja Nikola Jokić/Janis Adetokumbo, ali na kraju dana jedan od ove dvojice doneće prevagu na stranu svoje reprezentacije.

Nadamo se da će to biti momak iz Sombora.
Srbija će na ovom susretu biti jača za Marka Gudurića, koji je dosta falio na pripremnim utakmicama. Bek Fenerbahčea povredio je kvadriceps na poslednjem treningu u Staroj Pazovi i zbog toga je propustio duele sa Crnom Gorom, Slovenijom, Nemačkom i Italijom.

Počeo je da trenira u punom intenzitetu pre dva dana, što znači da nije 100 odsto spreman, ali njegovo prisustvo na spoljnim pozicijama trebalo bi da donese novu širinu u napadu.

Neće biti Nemanje Bjelice koji se oporavlja od povrede lista, kao ni Nemanje Nedovića koji je, prilikom pada na utakmici protiv Slovenije, zadobio hematon.

Igra Srbije umnogome će zavisiti od tandema Micić-Jokić, kao što je slučaj bio i u prijateljskim utakmicama. Takođe, veliki teret biće na Kaliniću i Lučiću, ali i Nikoli Milutinovu koji se pokazao odlično u dve odigrane prijateljske utakmice.

Ne očekujte od Pešića veliki rotaciju, pretpostavljamo da će najviše koristiti devet košarkaša i da će Micić i Jokić, u zavisnosti od toka meča i njihovog raspoloženja, najviše vremena provoditi na parketu.

Orlovi, srećno!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: