Videli smo obrise moćne Srbije – tandem Micić-Jokić ledi krv

“Promašili smo penale, otvorene šuteve i apsolutno sam miran da će, čim mi dođemo u naš ritam utakmica, naši igrači to pogađati“, izjavio je Svetislav Pešić posle poraza od Slovenije u prvoj zvaničnoj prijateljskoj utakmici pred kvalifikacije za Svetsko prvenstvo i šampionat Evrope.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.08.2022.

08:00

Videli smo obrise moćne Srbije – tandem Micić-Jokić ledi krv
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

U jednoj rečenici Pešić je sumirao duel protiv Slovenaca u punoj dvorani “Stožice“, koju su naši košarkaši izgubili posle velike borbe i produžetka.

Uprkos porazu, srpski košarkaši pokazali su mnogo više pozitivnih nego negativnih stvari, što je ohrabrujuće pred izazove koji slede krajem avgusta i u septembru.

Ohrabrujuće iz razloga jer je ovo bila prva zvanična pripremna utakmica u kojoj su mnogi košarkaši prvi put igrali jedni sa drugima u takmičarskom ritmu.

Videli smo da će se Vasilije Micić i Nikola Jokić pitati za apsolutno sve u napadu i to je, po našem mišljenju, jedini način da se iz ove ekipe izvuče maksimum.

Da, reprezentacija Srbije nije Denver, ali sa “denverovskom“ verzijom Jokića „orlovi“ dosežu najviše visine i protiv Slovenije videli smo samo obrise takve igre.
To što će Jokić imati najviše loptu u rukama ne znači i da će je i “privatozovati“ i “gušiti“ napad, već naprotiv – to otvara mnogo više prostora za druge.

Čini se da je to protiv Slovenije najbolje iskoristio Dejan Davidovac, koji se više puta našao na ziceru zbog odličnog čitanja igre i razumevanja sa Jokićem, što se ne može u potpunosti reći i za druge, ali to je i normalno.

Kao što smo već naglasili, ovo je uigravanje, igrači su zajedno svega 15-ak dana i ovo im je bila prva zvanična priprema. Zamislite kako će izgledati igra Srbije kada se odigraju ovakve tri-četiri utakmice.

"Ogromna su očekivanja, sa aspekta utakmica, jer ih nismo puno igrali. To će nam doći kao kec na desetku, značiće nam te dve utakmice, Italija i Nemačka ili Češka. Potrebno nam je uigravanje, dugo ova ekipa nije bila zajedno, kao što je Slovenija“, rekao je Pešić na konferenciji za medije.

Srbiju, pred duel sa Grčkom 25. avgusta, očekuju još dve jake pripremne utakmice, protiv Italije i Nemačke ili Češke.

“Mi smo prvi put zajedno i potrebno nam je vremena. Radili smo sjajno i iskoristićemo te dve utakmice da se pripremimo za ono što nas očekuje protiv Grčke u Beogradu i Turske u Istanbulu“, dodao je Pešić.
Bilo je dosta pozitivnih stvari, negativnih i ne toliko, ali činjenica je da smo bili u manjim problemima kada nije bilo Micića na terenu.

Kao što se pretpostavljalo, od Nemanje Nedovića se očekuje da uđe u onu ulogu iz neke 2012, 2013. kada je podjednako ili barem delimično pokrivao poziciju plejmejkera i beka.

Imao je Nedović pet asistencija, jednu manje od Jokića i tri od Micića, međutim, jasno je da mu fali ovakvih mečeva u kojima je u ulozi pravog plejmejkera. Jednostavno, već godinama igra uz pleja, odnosno kao bek, i biće mu potrebno malo vremena da sve “ukači“.

Posebno ga nije hteo šut (1-13, 0-8 za tri), što je možda posledica većeg trošenja u organizaciji napada, ali ne brinite se – namestiće Neda nišanske sprave.

Iz navedenog jasno je da je falio Miloš Teodosić, istinski plejmejker koji bi, u odsustvu Micića, bio zadužen za organizaciju, a Nedović za ono za šta je jedan od najboljih u Evropi – za postizanje poena.
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022
Međutim, ta priča je iza nas, Pešić je presekao i ostavio Teodosića u Beogradu pod izgovorom “imam boljih igrača od tebe za ulogu rezerve“ i to je to.

Utakmica protiv Slovenije to i nije najbolje pokazala, ali na duže staze se možda i ispostavi tačnom – nećemo sumnjati u viziju čoveka koji je poslednji doneo košarkaško zlato ovom narodu.

Za kraj, treba naglasiti i da smo igrali u oslabljenom sastavu, bez tri izuzetno važna košarkaša Marka Gudurića, Nemanje Bjelice i Nikole Milutinova, a nije bilo ni Balše Koprivice, odnosno ranije povređenog Alekse Avramovića.

Od Gudurića se očekuje da bude startni bek, jedan od lidera uz Micića i Jokića, od Bjelice takođe, iako je njegovo učešće pod znakom pitanja zbog povrede lista, a i zdrav Milutinov će biti jako važan u rotaciji i odmaranju MVP-a NBA.

Poraz kao poraz je nebitan, igra je važna, a ona je bila na trenutke vredna najvišeg mogućeg postolja na Evrobasketu. Ali, o tom potom, biće ovo dobro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

141 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: