Jokić ga je želeo do kraja karijere, a Nagetsi trejdovali – šta sprema Denver?

"Voleo bih da igram sa njim (Džamajklom Grinom) do kraja karijere", izjavio je pre godinu i po dana Nikola Jokić.

Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

NBA realnost je drugačija, pre svega je biznis i danas, 14. juna 2022. godine, Nikola više nije saigrač sa Džamajklom jer su Nagetsi trejdovali Amerikanca u Oklahomu Siti Tander.

Denver je poslao Grina i zaštićenog pika prve runde 2027. za ovogodišnjeg 30. pika i dva buduća pika druge runde.

Šta znači ovaj trejd za Denver?

Iako je Jokić imao dobru saradnju i dobar odnos sa Grinom, Nagetsi su bili primorani na ovakav potez kako bi ojačali tim oko aktuelnog dvostrukog MVP.

Grin je odlučio da prihvati opciju produženja ugovora i naredne godine inkasiraće 8.2 miliona dolara (iz budžeta Oklahome), i to daje Denveru fleksibilnost u vidu 6.4 miliona evra za potpis novog igrača ili 8.2 miliona za trejd.

Denver će tako moći da plati nekog iskusnog veterana koji će prihvatiti 6.4 miliona kako bi igrao u timu koji ima šampionske ambicije, ili 8.2 miliona ako dođe do trejda, a plus je dobio i 30. pika na NBA draftu.

Pored 30. mesta, Nagetsi imaju i pravo da biraju sa 21. pozicije, te se očekuje još promena u timu i pitanje je kako će ekipa iz Kolorada iskoristiti ovakvu situaciju.

Mnogi su ovaj trejd povezali sa potencijalnom dolaskom Nikole Jovića u Denver, ali ovde se čisto radi o biznisu i stvaranju prostora u budžetu – "seleri kepu". Jović bi mogao da ode i pre 21. mesta, a pre 30. će sigurno, te ovaj trejd nije povezan sa dolaskom novog Nikole u Nagetse.

Uveliko se priča i o potencijalnom trejdu Vila Bartona. Iskusni Amerikanac naredne sezone inkasiraće 14 miliona dolara, a kako mu je poslednja godina ugovora, realnije je da bude trejdovan nego da dobije novi ugovor.

Igračima poput Kampaca, Riversa, Forbsa, Kazinsa i Čančara ističu ugovori i oni nisu "trejdabilni", a da li će dobiti novi ugovor veliko je pitanje.

Treba napomenuti i da od naredne sezone kreće maksimalni ugovor Majkla Portera juniora (29,75 miliona), što znači da će samo tri ugovora - od Jokića, Mareja i Portera - zauzeti oko 95 miliona dolara u seleri kepu.

Na to dodajte i 20 miliona od Erona Gordona, kao i 15 od Vila Bartona, deset od Monteja Morisa... Denver će biti duboko u nedozovoljenom minusu i gazda će plaćati "penale" zbog toga.

Ali to je cena koja mora da se plati da bi se sastavila šampionska ekipa. Ovaj tim Denvera, zdrav tim, jeste konkurent za titulu, ali mnogo je znakova pitanja pored zdravlja Džamala Mareja i Majkla Portera juniora.

Očekujte rekonstrukciju ekipe, ali ne i tektonske promene, iako se njima nadaju mnogi navijači Denvera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu