Može li Jokić da "osveti" Dončića?

Košarkaši Denver Nagetsa i Los Anđeles Klipersa u noći između četvrtka i petka odigraće prvu utakmicu polufinala zapadne konferencije.

Izvor: PT

Četvrtak, 03.09.2020.

12:00

Može li Jokić da
Photo by Ashley Landis - Pool/Getty Images/ Edit B92

Ekipa iz Kolorada u duel ulazi samo 40-tak sati nakon što su u dramatičnoj seriji, posle sedam odigranih utakmica, eliminisali Jutu Džez.

U završnici za infarkt Nagetsi su imali dosta sreće i emotivno ispražnjeni dočekuju utakmicu sa možda i prvim favoritom za titulu. Koliko utakmica dolazi brzo za Denver govori i reakcija Džamala Mareja koji je bio u čudu kada je saznao da će ekipa imati svega dan odmora.

Klipersi su poslednji meč odigrali u noći između subote i nedelje, te nesumnjivo svežiji čekaju Nikolu Jokića i ekipu.

To na početku može da bude i mali problem za tim Doka Riversa jer takmičarski meč nisu odigrali skoro pet dana, međutim kako se serija bude bližila kraju bez sumnje će biti odmornij.

Nagetsi bi zato trebalo da iskoriste nalet u kojem se nalaze i nemojte da se iznenadite ukoliko u prvom duelu budu izgledali mnogo bolje, uprkos umoru koji je bio vidljiv u sedmoj utakmici.

Klipersi su na startu pobedili posle velike borbe Dalas Meverikse i nisu ostavili najbolji utisak u pojedinim delovima serije, te će Nagetsi pokušati da iskoriste slabosti protivnika.
(Photo by Mike Ehrmann/Getty Images)
Na papiru ekipa iz Los Anđelesa ne bi trebalo da ima nikakve mane, s obzirom da su defanzivno i ofanzivno brutalan tim, međutim bili smo svedoci mnogih utakmica kada je odbrana ovog tima izgledala, u najmanju ruku, problematično.

"U meč moramo da uđemo veoma agresivno i da im ne dopustimo da nas izbace iz ritma", rekao je trener Denvera Majk Meloun pre utakmice.

Denver u prve četiri i po utakmice protiv Jute nije delovao kao ekipa koja će se naći u drugoj rundi, ali sada je to potpuno nebitno jer su nam poslednja dva i po meča pokazala obrise one ekipe koja u sezoni 2018/2019 bila među najboljim odbranama.

Za to je najviše zaslužan Geri Heris koji je uneo čvrstinu u defanzivu i ukoliko on bude bio zdrav – Nagetsi bi trebalo, u najmanju ruku, da namuče Kliperse.

Denver sa Herisom, Krejgom i Grentom ima sjajne odbrambene igrače koji pokrivaju iste ili slične pozicije kao i najbolji košarkaši LA Klipersa – Pol Džordž i Kavaj Lenard.

Poznato je da najbolje igrače sveta ne možete zaustaviti i da će oni pronaći način da isporuče svoje, međutim ono što možete jeste da ih usporite.
Photo by Kevin C. Cox/Getty Images
Lenard je bio nerešiva enigma prethodne sezone u plej-ofu, a i ove je protiv Meveriksa pokazao da spada među tri najbolja košarkaša sveta.

Razni igrači Dalasa smenjivali su se na njemu, a većinu vremena čuvao ga je Maksi Kleber. Saglasni ste da Nemac i nije najbolje rešenje za "kandžu", te i ne čudi njegovih 33 poena u proseku.

Ne očekujemo od Nagetsa da zaustave Lenarda, ali Krejg, Heris i Grent mogu da ga uspore i spuste na ispod 30 poena, što, možda ne zvuči epohalno, ali i te kako znači.

Tu na scenu stupa drugi superstar ovog tima – Pol Džordž. Popularni Pi Dži opasno se mučio u prvoj seriji i do petog meča nije imao gotovo nikakav doprinos, štaviše štetio je ekipi.

U završnici serije je podigao nivo igre, ali njegovih 18 šoena na 18 uzetih šuteva (36 odsto iz igre) ne uliva poverenje. Znamo od čega je satkan Džordž i kakav je kvalitet, te ga ne treba potcenjivati, ali Nagetsi su kompletnija ekipa od Meveriksa i on će morati da bude konstantan ako Klipersi hoće u finale Zapada.
Photo by Kevin C. Cox/Getty Images)
U igri ekipe Doka Riversa nikako ne treba zaboraviti na Lua Vilijamsa, Redžija Džeksona, Markusa Morisa, Montreza Herela, pa i Patrika Beverlija koji bi trebalo da bude spreman za Denver.

Beverli, ako bude spreman, a velika je verovatnoća da hoće, imaće ulogu da čuva Džamala Mareja koji je igrao fenomenalno protiv Jute.

Marej je pokazao neverovatno umeće u četvrtoj, petoj i šestoj utakmici, ali to će se sve brzo zaboraviti ako nestane sa terena protiv Klipersa. U prošlosti je znao da bude neprimetan i ovaj duel će umnogome uticati na njegovu reputaciju.

Najviše smo se bavili spoljnom linijom, gde Klipersi nesumnjivo imaju veliku prednost, međutim unutra će sve zavisiti od Nikole Jokića.

Očekujte od srpskog košarkaša velike stvari u ovoj seriji jer naspram sebe nema Rudija Gobera, već Ivicu Zupca. Ne želimo da potcenjujemo mladog Hrvata, ali on je daleko od defanzivca kakav je Francuz.
Photo by Mike Ehrmann/Getty Images
Jokić je u tri odigrana meča ove sezone protiv Klipersa beležio 20/10/7 za samo 28 minuta, te u plej-ofu, u kojem se igra žešće i više, očekujemo da digne te brojke, kao što uvek uradi kada krene doigravanje.

Zanimljivo će biti kako će Klipersi igrati protiv Jokića, odnosno koliko ćemo gledati pik-end-rol. Juta je tokom većine serije ubijala Denver ovom igrom i videćemo koliko će Dok Rivers koristiti ove setove.

Juta je imala sjajne asistente u vidu Konlija, Inglsa, pa i Mičela, dok kod Klipersa jedino Lu Vilijams, koji je bio i predvodnik ekipe po asistencijama sa 5,6, ima "taj" osećaj.

Lenard, Džordž, Beverli i Džekson i te kako umeju da pronađu visokog igrača pod košem, međutim igra ovog tima ne zasniva se toliko na saradnju beka i centra, što govori podatak da prvi centar tima Ivica Zubac šutira svega pet puta po utakmici.

Najviše šuteva uzimaju Lenard, Džordž, Vilijams, Moris i Džekson, i biće zanimljivo videti da li će Dok Rivers više koristiti Zupca i neočekivano očajnog Herela.

Bez sumnje očekuje nas jaka, fizička igra, Klipersi su pokazali da su veoma "prljavi" kada treba i na Denveru je da odgovori na agresivnu igru ekipe iz "grada anđela".

Petar Tadić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: