Vizardsi i Netsi zalutali – može li Fila korak napred?

NBA sezona nastavlja se 30. jula i B92.net će vam do početka takmičenja predstaviti ekipe koje će učestvovati u "Dizni svetu".

Izvor: PT

Subota, 25.07.2020.

09:00

Vizardsi i Netsi zalutali – može li Fila korak napred?
(Photo by Sarah Stier/Getty Images)

Čelnici najjače košarkaške lige na svetu odlučili su da 22 tima nastavi godinu koja je prekinuta zbog pandemije koronavirusa. Ekipe su:

Istok: Milvoki Baks, Toronto Reptors, Boston Seltiks, Majami Hit, Filadelfija 76ers, Indijana Pejsers, Bruklin Nets, Orlando Medžik i Vašington Vizards.

Zapad: LA Lejkers, LA Klipers, Denver Nagets, Juta Džez, Hjuston Rokets, Oklahoma Siti Tander, Dalas Maveriks, Memfis Grizlis, Portland Trejl Blejzers, Nju Orleans Pelikans, Sakramento Kings, San Antonio Spars, Finiks Sans.

Kao što možete da vidite istočna konferencija sadrži devet, a zapadna 13 ekipa. Razlog je taj što je na jednoj strani obale jača konkurencija i više timova je u igri za plej-of, pa Adam Silver i saradnici nisu želeli da oštete nikoga.

Većina je stava da ni Vašington nije morao da bude pozvan, međutim uveden je takozvani plej-in turnir za osmo mesto i data im je šansa da pokušaju da dođu makar do borbe za doigravanje.

Prethodnih dana mogli ste da čitate o životu u "Dizni svetu" i o tome ko neće igrati, a od subote, pa sve do srede, moći ćete da čitate predstavljanje ekipa.

Vašington Vizards

Photo by Elsa/Getty Images
Ekipa Skota Bruksa u Orlando nije došla s velikom očekivanjima jer je bez glavnih zvezda Džona Vola i Bredlija Bila, kao i bez važnog igrača iz rotacije Davisa Bertansa.

Vol nije planirao da igra u sezoni 2019/2020 i to što se ona pomerila za nekoliko meseci zbog pandemije koronavirusa nije promenilo njegov stav. Imao je tešku povredu tetive i iako je 100 odsto spreman, na parketu ćemo ga gledati tek od decembra ove godine.

Bil je imao sezonu karijere prosečno beleživši 30 poena u proseku, ali zbog problema s ramenom odlučio je da preskoči nastavak.

Sa druge strane situacija s Bertansom nešto je drugačija.

Letonac iza sebe ima najbolju godinu, pritom mu ističe ugovor i bez sumnje će naplatiti odlične igre. S obzirom da je više puta kidao ligamente kolena, jednostavno nije želeo da rizikuje eventualnu povredu zbog koje bi dobio manje novca.

Vašington izgleda kao ekipa koja nema šta da traži u "Dizni svetu", ali kako je Bruklin u rangu s njima po kvalitetu, možda bi u nekom slučaju mogli da dođu do borbe za osmo mesto.
Photo by Patrick Smith/Getty Images
Da bi uopšte igrali takzovani plej-in turnir, Vizardsi moraju da pobede na nekoliko utakmica i dođu do zaostatka koji manji od četiri pobede.

Trenutno imaju skor 24/40, a Bruklin 30/34, što je šest pobeda manje i iz ove perspektive borba i plasman za plej-of izgleda kao nemoguća misija.

Odgovore na ova pitanja dobićemo u prva dva-tri meča jer je zaočekivati da će Vašington izgubiti od Milvokija, Boston, Oklahome sa kojima se sastaje na kraju.

Pre toga imaju duele sa Finiksom i Bruklinom koji ne izgledaju nepobedivo, dok će protiv Indijane, Filadelfije i Nju Orleansa pokušati da iznenade.

Lideri ovog tima u Orlandu trebalo bi da budu Troj Braun junior i Rui Hačimura, a treba obratiti pažnju i na visoke momke Tomasa Brajanta i Morica Vagnera, kao i plejmejkere Iša Smita i Šabaza Nejpira.

Od Vizardsa ćemo gledati brzu košarku, na veliki broj poseda i to verovatno u nekim trenucima neće izgledati lepo za oko, te su mogući porazi s velikom razlikom.

Bruklin Nets

Photo by Elsa/Getty Images
Ekipa Bruklina ima sreću što se na neki način obezbedila pred pauzu jer se nalazi na sedmom mestu i ima šest pobeda više od devetoplasiranog Vašingtona.

Ipak, Netsi nisu ni približno sa istim timom kao na početku godine i svi protivnici, osim Vašingtona, biće veliki favoriti pred duel s "mrežicama".

Kajri Irving i Kevin Durant odlučili su da nastave rehabilitaciju i nećemo ih videti u Orlandu, a kraj terena će biti i Vilson Čendler, Spenser Dinvidi, Diandre Džordan, Torijan Prins i Nik Klekston.

Ovo znači da će prva "violina" ekipe biti Karis Levert, a pomagaće mu Džo Heris, Džeret Alen i Geret Templ. U timu se nalazi i iskusni Džamal Kroford koji košarku nije igrao više od godinu dana, te je nezahvalno prognozirati kako će igrati.
(Photo by Streeter Lecka/Getty Images)
Ovakva situacija biće šansa za mlade košarkaše da naprave korak napred i izbore se za veću minutažu u sezoni ispred nas. Tu pre svega mislimo na Džanana Musu, Krisa Čiozu, Rodionsa Kuruksa i Timotija Luvavu-Kabaroa.

Na njima je da je iskoriste i time podignu cenu, što je Bruklinu u ovom trenutku baš važno jer traže treću zvezdu koja bi igrala uz Irvinga i Durenta.

Do njega (zvezde) pokušaće da dođu putem trejda, a ako bi neki košarkaš Netsa napravio "bum" u Orlandu, to bi ih stavilo u dosta bolju poziciju za pregovore.

Bruklin ima velike šanse da izbori plasman u plej-of jer je pitanje koliko može Vašington, ali i u doigravanju neće imati šta da traže protiv ekipa iz vrha.

Orlando Medžik

Photo by Harry Aaron/Getty Images
Izabranici Stiva Kliforda nalaze se u mnogo boljoj poziciji od prethodne dve ekipe i ukoliko se neke kockice slože mogli bi da naprave iznenađenje na "domaćem" terenu.

Orlando je kompletan u "Dizni svetu" i velike su šanse da završe na sedmom, te će izbeći prvoplasirani Milivoki. Druga pozicija verovatno će pripasti Torontu i Medžik bi mogao im izazove probleme.

Toronto i Orlando igrali su pre godinu dana u plej-ofu i ekipa iz Kanade slavila je sa 4-1. Razlika u odnosu na taj duel je što Reptorsi nemaju Kavaja Lenarda, te će Medžik tu tražiti šansu.

Za ekipu sa Floride važno je što su svi košarkaši dostupni, pa verovatno i Džonatan Ajzak koji je iza sebe imao sezonu karijere dok nije doživeo povredu kolena u januaru.

Orlando neće forsirati talentovanog krilnog košarkaša, pomno prate njegovu situaciju i videćemo koliko će minuta dobiti kada krene takmičarski ritam. Ajzak bi bio savršeni defanzivac na Paskalu Sijakamu i Medžik je s njim defanzivno mnogo ozbiljnija ekipa.

"Ajzak trenira normalno i za sada sve protiče dobro. Ipak, on je naša budućnost i nećemo nigde žuriti. Svi želimo da on igra, ali su nam u ovom trenutku budućnost i njegova karijera prioritet", rekao je Kliford.
(Photo by Carmen Mandato/Getty Images)
Najviše odgovornosti imaće crnogorski centar Nikola Vučević koji je, sećate se, pre godinu dana u plej-ofu potpuno podbacio protiv Reptorsa. Gasol i Ibaka su ga potpuno neutralisali i biće zanimljivo videti njegov odgovor.

Dosta se očekuje od Erona Gordona i Evana Furnijea koji će biti desna i leva ruka Vučevića.

Mnogi će pratiti i talentovanog Markela Fulca. Nekada prvi pik na NBA draftu konačno može da se pohvali sa dobrom sezonom i sa velikim iščekivanjem se čekaju njegove partije.

Orlando ima i solidnu klupu koju predvode Di Džej Ogustin, Terens Ros i Mo Bamba, te stvarno imaju dobro jezgro košarkaša i mogli bi da iznenade nekog favorita.

Raspored im je solidan i sve osim sedmog mesta bilo bi razočaranje za ekipu Stiva Kliforda.

Indijana Pejsers

Photo by Andy Lyons/Getty Images
U trenutku kada smo pisali ovaj tekst stigla je veoma loša vest za navijače Indijane Pejsers. Najbolji igrač tima u prethodnoj sezoni Domantas Sabonis ima ozbiljnu povredu stopala i upitan je u Orlandu.

Litvanac je u tekućoj sezoni igrao fenomenalno, iste partije su mu donele poziv na Ol-star meč i ovo predstavlja veliki udarac za franšizu iz Indijanapolisa.

Sa druge strane dobra stvar je što će igrati Viktor Oladipo, koji je razmišljao o nastupu jer je bio povređen, međutim kada mu je objašnjeno da bi mogao da izgubi veliki novac propuštanjem nastavka, odlučio je ipak da igra.

Pejsersi su jedna od najpotcenjenijih ekipa u ligi pošto nemaju nijadnu veliku zvezdu. Nosioci ekipe prošle sezone bili su Sabonis i Brogdon, a od Oladipa se očekuje da bude na onom nivou od pre povrede.
Photo by Ronald Martinez/Getty Images
Spletom okolnosti veliku šansu u Orlandu dobiće Majls Tarner. Talentovani centar pao je skroz u drugu plan, toliko da razmišljaju o eventualnom trejdu jer Sabonis igra mnogo bolje kada je bez njega na terenu, međutim sada će imati priliku da se dokaže.

Dosta se očekuje od Brogdona koji je bio na putu da bude na Ol-star meču, ali ga je povreda omela i malo izbacila iz ritma. Ipak, kasnije se vratio starim partijama i trener Nejt Mekmilan dosta očekuje od njega.

Kada smo kod Mekmilana, trener Indijane jedan je od najzaslužnijih što ekipa igra na vrhunskom nivou. Nekadašnji NBA košarkaš sjajno je "složio" ekipu i ona je zasluženo u vrhu Istoka.

Ipak, činjenica je da će potencijalno odsustvo Sabonisa dosta uticati na igru Pejsersa i zbog toga nismo puni optimizma kada je u pitanju njihov pohod na polufinale ili finale Istoka.

Filadelfija 76ers

(Photo by Elsa/Getty Images)
Siksersi ne mogu da se pohvale preterano dobrom sezonom, međutim nalazimo se u potpuno drugačijoj situaciji u odnosu na pre nekoliko meseci i ekipa Breta Brauna mogla bi da napravi korak dalje u odnosu na prethodnu takmičarsku godinu.

Filadelfija je tokom sezone imala dosta problema u pronalaženju prave postave i izgleda da ćemo u Orlandu gledati drugačije startere u odnosu na mart.

Četiri košarkaša si sigurna (Ričardson, Heris, Simons i Embid), a onaj koji će ispasti iz petorke je Al Horford. Iskusni centar ulaziće s klupe i predvodiće drugu postavu, a umesto njega ući će talentovani Šejk Milton.

Milton igra na poziciji plejmejkera, što znači da će Ben Simons igrati kao "četvorka" i Bret Braun će ga koristiti na potpuno drugačiji način. Lopta će i dalje biti dosta kod njega, ali će više kreirati kao krilni centar, a ne kao plej.
Photo by Sarah Stier/Getty Images
Igra Siksersa zavisi najviše od zdravlja Džoela Embida. Vreme je da jedan od najboljih centara sveta pokaže da je sazreo i da je u stanju da kao pravi lider vodi ekipu do uspeha.

Verovatno i najveća mana ovog tima je trener Bret Braun koji će verovatno dobiti otkaz ukoliko ekipa ponovo podbaci. Takođe, ako dođe do neuspehamogući su i veliki rezovi, poput trejda Embida ili Simonsa, ali o tom potom.

Filadelfija bi mogla da iznenadi i lako je mogla da se nađe i u narednom tekstu u kojem ćemo pisati o favoritima, odnosno prve četiri ekipe na Istoku.

Po talentu Siksersi nisu ništa lošiji od Majamija, Bostona, Toronta i Milvokija, ali ipak zbog iskustva i rotacije nešto veću šansu dajemo pomenutim timovima o kojima ćete čitati narednih dana.

Petar Tadić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: