Novi format, novi kalendar i šansa za Kingse da prekinu najduži post

Čelnici NBA timova u četvrtak 4. juna u 18.30 po centralnoevropskom vremenu glasaće za format po kojem će se nastaviti sezona.

Izvor: PT

Četvrtak, 04.06.2020.

13:00

Novi format, novi kalendar i šansa za Kingse da prekinu najduži post
Foto: Reuters/ Sergio Estrada – USA TODAY SPORTS

U ovom trenutku jasno je da će se najjača košarkaška liga igrati ovog leta u Orlandu, a 99 odsto zna se i sistem koji će biti predložen, a potom i izglasan.

Prema pisanju američkih medija, od četiri moguća formata, Silver se odlučio za onaj u kojem će učestvovati 22 tima.

Pored ovog u igri je bio takozvani format "Svetskog prvenstva" gde bismo gledali timove u grupama, a po najbolje dve bi se plasirale u plej-of, u igri je bio predlog da se odmah "uskoči" u doigravanje, kao i sistem po kojem bi se svih 30 ekipa vratilo košarci.

"Mundobasket" je otpao jer timovima koji su pre prekida sezona bili u vrhu nije bio garantovan plej-of, direktan odlazak u doigravanje je bio nefer prema ekipama koje su bile blizu osmog mesta, dok povratak svih nije išao u korist onim timovima koji nemaju nikakve šanse za plej-of i igranjem bi rizikovali samo povrede nekih bitnih igrača.

Zbog toga se Silver odlučio za sistem od 22 tima i to su: Boston Seltiks, Bruklin Nets, Dalas Maveriks, Denver Nagets, Hjuston Rokets, Indijana Pejsers, LA Klipers, LA Lejkers, Memfis Grizlis, Majami Hit, Milvoki Baks, Nju Orleans Pelikans, Oklahoma Siti Tander, Orlando Medžik, Filadelija 76ers, Finiks Sans, Portland Trejl Blejzers, Sakramento Kings, San Antonio Spars, Toronto Reptors, Juta Džez i Vašington Vizards.
Photo by Gray Mortimore/Getty Images
Iz priloženog se da videti da ćemo imati 13 ekipa sa Zapada i devet sa Istokak. Zašto tako?

Na Zapadu je bila mnogo veća borba za plej-of i bilo je pet timova ispod crte koji su se nadali da će u poslednjem delu sezone uspeti da dođu do osmog mesta. Ti timovi su:

Portland Trejl Blejzers, Sakramento Kings, San Antonio Spars, Finiks Sans i Nju Orleans Pelikans.

Na drugoj strani samo je Vašington bio u kakvoj-takvoj trci za plej-of i zbog toga im je data šansa da u nastavku takmičarske godine dođu do osmog mesta.

Format

Photo by Katharine Lotze/Getty Images
Liga će se najverovatnije nastaviti 31. jul i sistem za sve timove je sledeći: Svaka ekipa odigraće po osam utakmica posle čega će sve oči biti uprte u tabelu.

Ukoliko razlika između osmoplasiranog i devetoplasiranog bude četiri pobede ili više, turnir za osmo mesto se neće igrati.

Primer:

8. Memfis Grizlis – 36/37;
9. Portland Trejl Blejzers – 32/41.

Razlika je četiri pobede i Memfis prolazi u plej-of kao osmoplasirana ekipa.

Ipak, ukoliko razlika bude bila manja igraće se takozvani "plej-in" turnir na kojem će se odlučiti osmoplasirana ekipa.

Isti princip je u obe konferencije.
Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Šansa za Kingse da prekinu najduži "plej-of post"

Sakramento Kingsi najvoljenija su ekipa na ovim prostorima zbog Vlada Divca i Peđe Stojakovića, a i zbog Bogdana Bogdanovića i Nemanje Bjelice.

Navijači ove franšize dugo godina pate, ne znaju šta je plej-of već četrnaest godina unazad i to je ujedno i najduži post jedne NBA ekipe u NBA.

Kingsi su prekida sezona igrali sjajnu košarku i mnogi su im predviđali veliku borbu za doigravanje sa Pelikansima, Sparsima, Blejzersima, Grizlisima...

Posle očajnog starta sezone ekipa je uhvatila dobar ritam i krupnim koracima je grabila ka osmom mestu. Kingsi se trenutno nalaze na 3,5 pobede od osmog mesta što znači da bi igrali takozvani "plej-in" turnir za osmo mesto.

Iako niko do kraja neće imati lak raspored jer se ne igra protiv ekipa sa začelja, čini se da Kingsi imaju povoljan kalendar.

Raspored

Photo by Doug Pensinger/Getty Images
Kod rasporeda je važno napomenuti da će timovi do kraja igrati po istom kalendaru, s tim što otpadaju mečevi sa timovima koji nisu među 22 ekipe.

To znači da će Sakramento do kraja igrati protiv: Pelikansa, Netsa, Maveriksa, Roketsa, Medžika, ponovo Pelikansa, Pejsersa i Sparsa.

Kingsi su izbegli gotovo sve protivnike s vrha Zapada i Istoka (Lejkersi, Klipersi, Nagetsi, Reptorsi, Baksi...) i za osmo mesto će igrati protiv timova sličnog kvaliteta.

Još jedna ekipa koja je posebno interesantna u Srbiji je Denver. Nagetsi se nalaze na trećem mestu i pokušaće da zadrže tu poziciju.

Njihov raspored trebalo bi ovako da izgleda: Spars, Lejkers, Klipers, Tander, Reptors, Hit, ponovo Spars, ponovo Tander.

Pogledajte na slici kompletan raspored timova.

Kako će se igrati i ko će igrati?

Foto: Screenshot
Na prvo pitanje odgovor se delimično zna. Najverovatnije igraće se u dve dvorane i to od podneva do večeri.

Nešto poput Letnje lige. Utakmice će kretati u podne, a završavaće se kasno uveče, što znači da ćemo po ceo dan gledati NBA mečeve.

Nastavak sezone trebalo bi da traje do sredine oktobra, potom će uslediti pauza od dva meseca i nova takmičarska godina krajem decembra 2020.

Ovo drugo pitanje je mnogo zanimljivije i samim tim manje poznato. Mnogi NBA košarkaši su zbog povrede planirali da propuste sezonu i narednu dočekuje poptuno spremni.

Ali, da li se sada situacija menja? Rekli bismo da. U igri je NBA titula, prsten i postoji velika verovatnoća da će pojedinci hteti da igraju u avgustu ili septembru.
Photo by Rob Carr/Getty Images
Tu pre svega mislimo na Kevina Durenta koji je pre otprilike godinu dana operisan. Pored njega, spominje se i povratak Džona Vola na teren.

Njih dvojica imali su iste povrede, ahilove tetive, i obojica su planirali da preskoče sezonu, ali Vol je izjavio da je 110 odsto spreman, dok su i snimci treninga Durenta pokazali da je rasni strelac u dobrom fizičkom stanju.

Ako bi Irving i Durent igrali za Netse to bi ih automatsko stavilo u poziciju favorita na Istoku, a i generalno u celoj ligi.

Vašington sa Volom ne bi bio favorit, ali bi mogli da izazovu iznenađenje ukoliko bi uspeli da se dočepaju osme pozicije u istočnoj konferenciji.

Više informacija znaćemo nešto kasnije u toku dana, kao i narednih nedelja. Ono što je sigurno – očekuje nas veoma uzbudljiv finiš sezone u NBA.

Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: