FIBA je sve uradila protiv košarke

"Mi smo sportisti i hoćemo fer-plej, da ja imam svoje najbolje igrače i protivnik svoje. Ovako smo morali da igramo šah. Od početka kvalifikacija petorica igrača su povredili ukršetene ligamente. Igrači, igrači, igrači! Moram da ponovim. Njihovo zdravlje je najvažnije, moramo da stavimo prst na čelo i da shvatimo koliko su te povrede opasne za njihovu karijeru", rekao je selektor Aleksandar Đorđević posle plasman na Svetsko prvenstvo u Kini.

Izvor: B92

Utorak, 26.02.2019.

09:00

FIBA je sve uradila protiv košarke
Foto: FIBA

Evropske kvalifikacije za Mundobasket završene su utakmicama u ponedeljak veče, čime je zaokružen ovaj neslavan period u košarci iskreiran od strane FIBA.

Svetska kuća košarke u septembru 2015. godine najavila je kvalifikacije i evo tri i po godine kasnije došao im je kraj. Na početku smo čitali o “ratu” FIBA i Evrolige, gde su iz EKA jasno stavili do znanja da neće menjati raspored.

Krenulo je razno ucenjivanje, ali kako je Evroliga nezavisna, ona je ostala dosledna svom kalendaru – to znači da su gubitnici ponovo bili košarkaši.

Niko ih nije pitao za mišljenje već je ispred njih postavljeno samo sledeće – takozvani “prozori”, njih šest, igraju se od novembra 2017. do februara 2019. godine, a na vama je da se odazovete.
Foto: Starsport
"Imali smo možda pritisak javnosti, jer neki ljudi ne znaju kako je kada vam klubovi ne dozvoljavaju da igrate za nacionalni tim", rekao je Nikola Milutinov posle pobede nad Izrealom.

Centar Olimpijakosa u četvrtak je igrao u Istanbulu u Evroligi, a tri dana kasnije bio je sa reprezentacijom u Beogradu. Sad neko hoće da predstavi da je to normalno?

Naravno da nije, svi košarkaški radnici smatraju da su FIBA prozori veliki neuspeh Međunarodne košarkaške federacije, samo je pitanje da li će oni imati sluha i poslušati ih – u prošlosti to nije bio slučaj.

Ko su žrtve?

Foto: FIBA/ Selektor Hrvatske Dražen Anzuloviæ.
Iz navedenog može se videti da su žrtve košarkaši, međutim kada pričamo o selekcijama nekoliko je njih koje bi trebalo da su na Mundobasketu, ali nisu uspeli da se kvalifikuju.

Realno kada se pogleda svi veliki favoriti igraće u Kini, međutim dva zvučna imena nećemo gledati – Hrvatsku i Sloveniju.

"Ja mislim da to (naredne kvalifikacije) ne treba da se igra, ali to nije na meni. Ima ko će o tome da odlučuje, ali mislim da ovo nema baš mnogo smisla. Nema najboljih, mnogo povreda. Ne znam šta je poenta ako nemate prvaka Evrope na Svetskom prvenstvu, samim tim prvenstvo gubi kvalitet. Mislim da je poenta da na Svetskom prvenstvu budu najbolji timovi", rekao je Marko Simonović u nedelju posle meča.

Pred početak kvalifikacija znalo se da će Slovenija imati velike poteškoće da izbori plasman na Mundobaske. Razlog je jasan – nemaju dovoljno dubok sastav, i bez Dragića i Dončića su prosečna selekcija.

Uz sve to bili su u veoma teškoj grupi u kojoj bi pitanje bilo kako bi prošla naša reprezentacija, jer se iz nje pored Slovenije nije plasirala ni Letonija, a jesu Crna Gora, Turska i Španija.

To je bila ubedljivo najteži skup reprezentacija, pa je tako Sloveniji pored kvaliteta, nedostajala i sportska sreća. Bilo kako bilo, šampione Evrope nećemo gledati u Kini, što, saglasni ste, i nema mnogo smisla.
Foto: FIBA
Ono što je moglo da se pretpostavi za Sloveniju, isto tako je i za selekciju Hrvatske. “Kockastima” najbolji košarkaši igraju u NBA ligi, a kako oni nisu u mogućnosti da igraju tokom sezone, moglo se naslutiti mučenje.

To se i desilo, s tim što za Hrvatsku nema toliko opravdanja. U septembru su ima igrali Dario Šarić, Bojan Bogdanović i ostali kvalitetni igrači, a oni su opet poraženi od Poljske.

Taj neuspeh kasnije će ih koštati plasmana na Mundobasket jer da su tu slavili situacija u grupi bila bi nešto drugačija i imali bi veće šanse za put u Kinu.

Hrvatska je doživela još jedan u nizu udaraca, a Dario Šarić ga je ovako prokomentarisao.

"Za mene ovaj sistem nema nikakav smisao jer tokom ovih "prozora" ne mogu da igraju košarkaši iz NBA i Evrolige. Naravno da nam (Hrvatskoj) se sviđa. Igramo ovde u SAD, a imamo kvalifkacije za Svetsko prvenstvo, koje su na neki način kvalifikacije za Olimpijske igre, a ne možete da predstavljate državu. Ovaj sistem nije najbolje funkcionisao za nas”, rekao je košarkaš Minesote Timbervulvs.

Šarić je potpuno u pravu jer je ovo lako moglo da se desi našoj selekciji. Dobro, ne baš lako, ali kada u poslednjem meču odlučujete o tome da li ćete učestvovati na Svetskom prvenstvu ili ne… Nije svejedno.
Foto: Starsport
Tokom ovih kvalifikacija pisali smo mnogo tekstova na ovu temu, a sada nam je drago da su se konačno završile. Nema potrebe mnogo filozofirati, sistem je loš, igrači mnogo trpe i svi se nadaju da FIBA, koja je Svetska kuća košarke, neće ponovo igrati protiv sebe, protiv košarke.

Nadam se da se 'prozori' neće nastaviti. Nadam se da će FIBA i Evroliga pronaći rešenje. Razumem da nekim drugim državama odgovora da se igraju ove kvalifikacije jer one utiču na sastave velikih košarkaških država – Španije, Francuske, Srbije, Turske, Litvanije. Naši najbolji igrači igraju u Evroligi i NBA. Oni ne mogu da igraju tokom kvalifikacija. To sve utiče na prodaju karata, na naše sponzore. FIBA i Evroliga bi trebalo da rade u korist evropske košarke. Ne znam, ovo nije lako. Nadam se da će uskoro naći rešenje, a mi ćemo raditi ono što smo navikli – igrati tokom leta i takmičiti se na velikim turnirima“, rekao je predsednik KS Turske Hidajet Turkoglu.

Za kraj ostavljamo vam reči Željka Obradovića koji je pre godinu i po dana prokomentarisao sistem da se Evropsko prvenstvo igra na četiri godine, kao i kvalifikacije za Mundobasket.

Ne bih da koristim teške reči, ali mislim da je to besmisleno. Evropska prvenstva su se igrala 40 puta za 82 godina, a sad će na četiri godine. Je li to dobro? Pre svega za mlade igrače. Evo sada (EP 2017) se mnogi igrači nisu odazvali iz raznoraznih razloga. To je prilika za mlade. Sad će mladi igrač da čeka četiri godine da igra na šampionatu Evrope. FIBA je sve uradila protiv košarke. Sve što je mogla da uradi”, rekao je Željko Obradović, a potom i dodao.

"Treba da sednu FIBA, Evroliga, NBA i svi faktori i naprave jedan zajednički kalendar koji će biti dobar pre svega za igrače. Mora da se vodi računa o njihovim obavezama ali i pravima. Ja stalno ponavljam da igrači u Evropi moraju da shvate da moraju da imaju svoje udruženje i preko njega da utiču na svoja prava jer obaveza imaju mnogo ali prava i ne baš”. Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: