Kako smo uopšte došli do ove situacije?

Košarkaška reprezentacija Srbije kolo pre kraja kvalifikacija za Svetsko prvenstvo nema obezbeđen plasman u Kinu. Za selekciju koja je po rezultatima u poslednjih nekoliko godina odmah iza “Drim tima”, ovo je veoma neubičajena pozicija i s razlogom se postavlja pitanje – kako smo uopšte došli do nje?

Izvor: B92

Nedelja, 24.02.2019.

11:00

Kako smo uopšte došli do ove situacije?
Foto: FIBA

Više je razloga, a jedan od njih ne bi trebalo da bude loš sistem kvalifkacija jer kako je nama bilo tokom ovih godinu i po dana, tako je i ostalima.

Reprezentacije poput Francuske, Španije, Grčke, Italije i Nemačke odavno su obezbedile vizu za Kinu, a isto je morala i Srbija. Međutim nije i sada nam je ostala samo još jedna šansa.

Srbija se od 16 časova sastaje sa selekcijom Izraela u direktnom okršaju za plasman na Mundobasket. Više o tom meču i kalkulacijama možete pročitati OVDE.

Tokom ovog teksta napravićemo malo retrospektivu događaja, te ćemo se osvrnuti na svih pet poraza, dva u prvoj i tri u drugoj fazi.

Poraz u Nemačkoj, pa ispuštena pobeda u Novom Sadu

Foto: FIBA
Izabranici Aleksandra Đorđevića u prvoj fazi kvalifikacija za Svetsko prvenstvo doživeli su dva poraza i oba su se desila u okršaju sa Nemačkom.

“Orlovi” su 23. februara 2018. godine gostovali “Pancerima” u Frankfurtu. Ovaj meč bio je derbi grupe i opravdao je takav naslov.

Viđena je veoma izjednačena igra, naša selekcija nije uspevala da se “odlepi” i Nemačka je u četvrtoj deonici to znala da kazni. Košem Maika Cirbesa na četiri minuta do kraja zaostatak Srbije bio je -7 i tada je mogao da se oseti prvi poraz naše selekcije u kvalifikacijama.

Sjajni Raduljica (22 poena na ovom meču) držao je Srbiju u životu, ali će nas promašena slobodna bacanja koštati boljeg rezultata u Nemačkoj.

Dejan Todorović je na 42 sekunde do kraja promašio dva bacanja kod rezultata 75:72 za Nemačku, potom je napravio faul nad Akpinarom, koji je pogodio oba 77:72. Do kraja se nije mnogo menjao rezultat i u tesnom finišu “Orlovi” pretrpeli su prvi poraz.
Foto: FIBA
Dva dana kasnije Srbija je umalo doživela šokantan poraz od Austrije, ali je tu kao heroj izrastao Aleksa Avramović koji je trojkom u poslednjim sekundama doneo pobedu. Posle četiri odigrana meča vicešampion Evrope, sveta i OI imao je skor 3-1.

Nekoliko meseci kasnije naša reprezentacija je pobedom nad Gruzijom popravila bilans pobeda i poraza na 4-1, međutim u poslednjem duelu prve faze doživeli smo novi neuspeh.

Sve je bilo spremno za “osvetu” protiv Nemačke. “Spens” je bio pun, ali je Srbija na neverovatan način ispustila pobedu.

“Orlovi” su na dva minuta do kraja vodili sa +6 (81:75), međutim do kraja nisu postigli niti jedan poen, dok su primili čak 13. Jelovac je načinio nepotrebnu nesportsku grešku, Kleber, Cirbes i Šruder su pogađali i Srbija je poražena sa 88:81.

Nije ovo bio nimalo lak poraz i svakako ne najbolji način da se zaokruži prvi ciklus kvalifikacija.

Slabi u Grčkoj, još slabiji u Izrealu

Foto: FIBA
Drugi ciklus kvalifikacija naša reprezentacija krenula je od “vrućeg” gostovanja u Grčkoj.

Srbija je bila jača za Bogdanovića, Bjelicu, Nedovića, Micića… ali su veoma motivisani Grci uspeli da nas savladaju.

Slabo šta je polazilo za rukom “Orlovima”, Bogdanović je šutirao 6/19, Bjelica 4/11, Nedović 3/8…

Generalno naši igrači nisu briljirali i “Heleni” su predvođeni Kalatisom, Printezisom i Burusisom odneli veliku pobedu.

Crveni alarm se još nije palio u našem sastavu jer smo uprkos porazu imali dobru poziciju.
Foto: FIBA
Usledila je ubedljiva pobeda nad Estonijom, međutim i poraz od Izreala. Izraelci su sjajna domaćinska ekipa, imaju burnu podršku i ekipa Aleksandra Đorđevića nije uspela da se snađe.

Fenomenalno su igrali Blat, Koen i Pnini, u redovima našeg sastava raspoložen bio je Dragan Milosavljević i poraz je bio neizbežan. Kao i u Nemačkoj, Srbija je odigrala lošu četvrtu četvrtinu i nakon ovog susreta situacija nam se dodatno zakomplikovala.

Ubedljivom pobedom nad Grčkom naše šanse za plasman na Mundobasket znatno su se poboljšale, ali i dalje nismo bili sto odsto sigurni putnici.

Estonija…

Foto: FIBA
Malo potceniti protivnika, oni uđu motivisani, pogode prve šuteve, i dobijete neizvesnu utakmicu iako je razlika u kvalitetu velika. To se desilo u Estoniji. Iako je izlizana, fraza da “danas svako igra košarku“ potpuno je tačna.

Srbija je bila veliki favorit u Talinu, međutim na terenu to nije opravdala. Miloš Teodosić bio je pojačanje za ekipu Aleksandra Đorđevića, ali se nekako mnogo očekivalo od njega, a činjenica je da nije odigrao krštenu utakmicu godinu i po dana, dok se poslednji put u NBA “skinuo“ 15. decembra.

Teo je isporučio svojih 16 poena i 10 asistencija, ali u završnici nije pogađao, odbrambeno je zaspao u poslednjem posedu i Srbija je poražena. Posle ovog neuspeha došli smo do situacije da nam je ostala još jedna šansa za Mundobasket.

Nećemo pogrešiti ako kažemo da je ovo na neki način sramota, da u poslednjem kolu tražimo vizu za Svetsko prvenstvo, ali tako je kako je... Kada se plasiramo i kada osvojimo na medalju u Kini svi će zaboraviti na ovo i ponovo ćemo čekati naše košarkaše na Balkonu.

Nemojte sumnjati, “Orlovi“ će danas izaći maksimalno motivisani, a kada igramo tako i najjače svetske reprezentacije imaju problem da nas pobede, a ne Izreal! Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: