Kreće borba za trofeje – prva stanica Niš

Košarkaški sladokusci konačno su dočekali najzanimljiviji deo sezone kada se ekipe bore za trofeje i kada je potrebno da treneri sastave spreme na što bolji način.

Izvor: Petar Tadiæ

Četvrtak, 14.02.2019.

09:00

Kreće borba za trofeje – prva stanica Niš
Foto: Starsport

Kup Radivoja Koraća, koji će se 17. godinu zaredom održati, veliki je uvod za ono što sledi –završnicu ABA lige, kao i nešto kasnije borbu za šampiona Srbije.

Ove sezone titulu brani Košarkaški klub Partizan koji je pre godinu dana u velikom finalu savladao “večitog“ rivala ekipu Crvene zvezde. Dva najveća srpska kluba imaju po šest titula i u Nišu zbog toga imaju motiv više.

Kup, koji nosi ime po legendarnom srpskom igraču, donosio nam je iznenađenja u prošlosti, ekipa Mega Bemaksa skoro da se pretplatila na dobre rezultate, pa će tako i ove godine biti zanimljivo da li će neko uspeti da pomrsi konce crveno i crno-belima do finala.

Tokom ovogodišnjeg izdanja imamo možda i najveću senzaciju od postojanja takmičenja jer će na njemu učestvovati simpatični momci iz Žitišta, ekipa Svetog Đorđa, koja je putem kvalifikacija obezbedila plasman među osam u Srbiji.

Svima je već poznato da na Kupu učestvuju po četiri ekipe iz ABA lige (Partizan, Crvena zvezda, Mega Bemaks i FMP), potom finalisti Kupa KSS II stepena (Novi Pazar i Sveti Đorđe), kao i dve najbolje ekipe iz KLS na polovini prvog dela takmičenja (Borac i Dinamik).

Učesnici

Foto: Starsport
Partizan

Aktuelni šampioni Kupa Radivoja Koraća u Niš dolaze u dobrom raspoloženju pošto su vikend ostvarili možda i najimpresivniju pobedu u sezoni. U grotlu hale “Aleksandar Nikolić“ pao je prvak ABA Budućnost i sa velikom dozom samopouzdanja dočekuju Kup.

Ono što je malo bacilo na mrlju na njihov dolazak u Niš je velika prašina koja se podigla oko Markusa Pejdža i državljanstva Srbije koje je dobio kako bi mogao da nastupa u Kupu. Činjenica je da ovo nije prvi put da se radi, a verovatno neće biti ni poslednji ukoliko se sistem ne promeni.

Andrea Trinkijeri biće bez dva važna igrača Radeta Zagorca i Alekseja Nikolića, međutim tu će biti novopridošlica Ognjen Jaramaz koji će dodatno pojačati spoljnu liniju Partizana.

Crno-beli se u četvrtfinalu sastaju sa ekipom Novog Pazara koja je ove sezone dosta uložila u tim. Zbog toga će aktuelni šampion morati sa punim respektom da uđe meč.

Ja mislim o Novom Pazaru i to neće biti lako, jer nemamo toliko iskustva u igranju takvih utakmica, malo po malo, snažno, možda smo shvatili kako treba da igramo neke utakmice i idemo polako dalje", rekao je Trinkijeri za klupski sajt.

Crvena zvezda

Foto: Starsport
Aktuelni šampion Srbije prošle sezone poražen je u velikom finalu i ove žele da odu korak napred. Ekipa Milana Tomića biće oslabljena jer u Nišu zbog pravila o broju stranaca neće igrati Majkl Odžo, Muhamed Faje i Kej Si Rivers.

Bilo je priča kako će crveno-beli tražiti državljanstvo za visokog centra, međutim na kraju to se nije desilo i očekuje se da Dušan Ristić nadomesti njegov izostanak.

Zvezda se takođe nalazi u veoma dobroj formi nakon što je u januaru igrala ispod očekivanog nivou. Crveno-beli ubedljivo su savladali Unikahu u poslednjem kolu Evrokupa, a potom i Mornar u Baru.

Kao što je bilo i očekivano prvak Srbije digao je nivo igre na pravo vreme, a u četvrtfinalu Kupa igraće protiv ekipe Dinamika.

Zvezda je apsolutni favorit i sve osim pobede ekipe Milana Tomića bila bi senzacija.

Mega Bemaks

Foto: Starsport
Šampion Kupa iz 2016. godine, kao i finalista 2014. i 2015. Imaće veoma težak zadatak u četvrtfinalu.

Ekipa Dejana Milojevića sastaje sa najboljom ekipom KLS – Borcem. Klub iz Čačka prošle sezone bio je veoma blizu da elimiše Zvezdu i želeće da ponovo sličnu partiju ove godine.

Mega bi mogla da ima problema, Borac pretenduje na mesto u ABA ligi sledeće sezone i očekuje nas veoma ujednačen meč.

Po rezultatima u prošlosti klub Miška Ražnatovića favorit je na ovom susretu, ali nikako ne treba otpisivati momke Jovice Arsića.

Kada se pogledaju partije skoro sve ekipe dolaze u nadolazećim formama. Tako je i sa Megom kojoj je posle odlaska Bitadze bilo potrebno vreme da uhvati ritam. Sada momci Dejana Milojevića igraju veoma dobro i nadaju se dobrom rezultatu u Nišu.

FMP

Foto: Starsport
Klub iz Železnika na papiru bi trebalo da ima najlaški zadatak jer u četvrtfinalu idu na amatersku ekipu Sveti Đorđe iz Žitišta (o njima nešto kasnije).

FMP veliki je favori u ovom duelu i sve osim trijumfa ekipe Vlade Jovanovića bilo bi ravno senzaciji. Trostruki šampion Kupa Koraća nalazi se u sličnoj situaciji kao i Mega.

Tokom sezone izgubili su najboljeg igrača Dragana Apića i posle toga im je bilo potrebno nekoliko utakmica da pronađu ritam. FMP dosta zavisi od bekovskog para Pot/Rebec i ukoliko oni budu igrali na zavidnom nivou nema sumnje da će obezbediti polufinale.

Klub iz Železnika za vikend je odigrao sjajan meč u Zagrebu protiv favorizovane Cedevite, ali im je pobeda izmakla za dlaku. To samo pokazuje da se nalaze u odličnoj formi i da ne bi trebalo da imaju problema sa ekipom iz Žitišta.

Sveti Đorđe

Foto: SS/O2 TV
Stižemo do najvećeg i najprijatnijeg iznenađenje ovogodišnjeg Kupa Radivoja Koraća. Amaterski košarkaški klub iz Žitišta napravio je veliku senzaciju pobedom nad Vojvodinom i plasmanom u finale Kupa KSS drugi stepen.

“Sveti Đorđe“ je tamo poražen od Novog Paraza, međutim kao finalisti obezbedili su plasman među osam najboljih ekipa u Srbiji.

Za ovaj klub većinom nastupaju igrači kojima košarka nije izvor finansija, ali očigledno poseduju veliku ljubav prema sportu i potpuno zasluženo će igrati u Nišu.

Mislim da mi nismo još uvek svesni koji je to uspeh za nas. Tek tamo kada odemo, kada budemo igrali utakmicu ćemo biti svesni gde smo i šta smo uspeli“, rekao je trener ove ekipe Marko Boljac za O2 TV ranije u toku meseca.

Sveti Đorđe prvi je trećeligaš koji će učestvovati na Kupu Radivoja Koraća i nema sumnje da će simpatija neutralne publike biti na njihovoj strani.

Borac

Foto: ABA league 2/ Vršac
Već smo ih malo najavili kod Mega Bemaksa. Klub iz Čačka igra sjajno u KLS ove sezone, dok se bore i za plasman na fajnal-for ABA 2 lige.

Ekipa je predvođena Ilijom i Radovanom Đokovićem, odnosno Đorđem Majstorovićem, kao i novopridošlicom iz Partizana Strahinjom Gavrilovićem.

Ova ekipa lako bi mogla da igra ABA ligu i zbog toga se očekuje jak otpor Mega Bemaksu.

Jovica Arsić radi odličan posao na klupi, ekipa u Košarkaškoj ligi Srbije ima samo dva poraza i ne bi bilo veliko iznenađenje kada bi savladali mladu ekipu Dejana Milojevića.

Novi Pazar

Foto: Starsport
Ekipa koja je finansijski verovatno najviše uložila od svih klubova u KLS. Novi Pazar je mlad projekat, imaju dobre košarkaše i njihova je nesreća što će odmah igrati protiv branioca titule Partizana.

Predvodi ih nekadašnji reprezentativac Srbije Nemanja Krstić koji u proseku beleži gotovo dvadeset poena u domaćem šampionatu. Prati ga Marko Radonjić, a tu su još i Aleksej Nešović, Sead Hadžifejzović, Nikola Vujović...

Nedavno su doveli igrača koji je prvi deo sezone proveo u FMP – Vašingtona Marzeta. Na debiju je postigao 18 poena i videćemo koliko će on moći da pomogne ekipi protiv Partizana.

Pazarci su nezgodna ekipa, ali uloga velikog favorita na strani je Partizana.

Dinamik

Foto: Starsport
Ekipa Vladimira Đokića ima veoma talentovan sastav i očekuje se da pruže dostojan otpor šampionu Srbije ekipi Crvene zvezde.

Dinamik igra sjajno na oba fronta (KLS i ABA 2), a to pre svega omogućeva širok repertoar košarkaša. U sastavu kluba sa Dorćola igraju brojni košarkaši koji su u mlađim kategorijama obećavali (Glišić, Rakićević, Ostojić, Kutlešić...).

Skoro su dobili i pojačanje pod košem u vidu Vilijama Džarvisa Lija, koji je “ruki“ u evropskoj košarci, ali je imao sjajan debi (18p, 11sk).

Dinamik voli brzu košarku i ukoliko dobro uđu u utakmicu mogli bi da stvore dosta problema ekipi Milana Tomića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: