Halleluka

NBA liga ovo ne pamti. Posle drugog preseka glasanja za Ol-star utakmicu u Šarlotu najveći utisak i dalje je neverovatna popularnost Luka Dončića kod publike širom sveta.

Izvor: B92

Petak, 11.01.2019.

09:00

Halleluka
Photo by Ronald Martinez/Getty Images

Dončić, koji ima samo devetnaest godina, po broju glasova navijača nalazi se na Zapadu odmah iza najboljeg košarkaša današnjice Lebrona Džejmsa. Reprezentativac Slovenije iza sebe ostavio je najveće zvezde lige poput Stefa Karija, Kevina Durenta, Entonija Dejvisa, Džejmsa Hardena, Rasela Vestbruka...

Nekadašnji igrač Real Madrida u najjaču ligu na svetu došao je dobro medijski ispraćen, međutim ovo što radi na početku karijere NBA odavno nije videla.

Mnogi NBA analitičari smatraju da je Dončić nešto najbolje što se desilo u SAD još od Entonija Dejvisa, ali ovakva popularnost među navijačima nije viđena od "Kralja" Džejmsa. Čelni ljudi lige u četvrtak su objavili drugi presek i Luka je ukupno skupio 2.220.077 glasova, što je već sada više od Kajrija Irvinga iz 2018. i skoro pa više od Kevina Durenta i Stefa Karija.

Glasanje još nije završeno, štaviše traje još jedanaest dana i nema sumnje da će Dončić nadmašiti mnoge rezultate zvezda iz 2018. godine.

Najimpresivniji podatak je taj što je Dončić novajlija u ligi, odnosno košarkaš koji je svega tri-četiri meseca u NBA karavanu. Nije mnogo igrača u istoriji uspelo da dođe do slave za ovako kratak period, a poslednji “ruki“ koji je učestvovao na Ol-star meču bio je Blejk Grifin 2011. godine.

Mnogo je razloga za rani uspeh Dončića, a mi smo izdvojili dva najvažnija.

Prava sredina

Dalas nije najpopularniji grad u Sjedinjenim Američkim Državama, ali je među većim tržištima i takva pozicija omogućila je Dončiću da ima dobro startno mesto.

Takođe, Luka nije došao u neku franšizu bez glave i repa, poput Finiksa, Atlante ili Čikaga, već je u veoma organizovanoj sredini sa sjajnim saigračima i još boljim trenerom – Rikom Karlajlom.

Mnogi potcenjuju Maverikse, stavljaju ih u ranga Hoksa ili Sansa, ali realnost je da ekipa sadrži mnoge iskusne "rotacione" igrače, tačnije košarkaše koji su dugo u ligi i koji tačno znaju svoju ulogu.
Photo by Christian Petersen/Getty Images
Činjenica je da niko od njih nije lider, u smislu da ima 20+ poena u rukama, i u takvom stanju Dončić se brzo nametnuo kao vođa. Tu poziciju zaslužio je sjajnim partijama na početku sezone i posle samo nekoliko mečeva Dalas je postala “njegova“ ekipa.

Pored sebe ima sjajnog mentora i najboljeg evropskog igrača u istoriji NBA – Dirka Novickog. Uz sve to Lukin karakter je sjajan, upija svaku reč i brzo ispravlja greške na terenu.

Kada sve navedeno sklopite u jednu celinu nemoguće je zamisliti da Dončić ne uspe. Sjajan grad, vlasnik koji brine o ekipi, trener vrhunskog kvaliteta, iskusni saigrači, Dirk Novicki... Razmislite o tome.

Naklonost medija

Photo by Mike Stobe/Getty Images
Srpski novinari sa Lukom su imali priliku da se upoznaju na fajnal-foru u Beogradu i retko koji će vam reći da je imao neko negativno iskustvo. Uvek nasmejan, staložen, skroman, umeren i sa nekom posebnom harizmom.

Kada usledi trening Real Madrida u “Štark“ areni oko Dončića se odmah stvori 50+ novinara. Svi guraju telefone i mikrofone kako bi snimili njegove reči, a on mirno sa blagim osmehom odgovara na sva pitanja, nebitno da li na španskom, engleskom, slovenačkom ili srpskom jeziku.

Videlo se da mu prija sva ta medijska pažnja, ali nije delovao uopšte nadmeno, već je bilo vidno da je i dalje samo osmnaestogodišnjak.

Sa istom tom harizmom otišao je u SAD gde je sve na mnogo većem nivou i F4 u Beogradu bila je samo blaga priprema za ono što Luku čeka na dnevnoj bazi. Medijima u Americi nije mnogo trebalo i Dončić im je ubrzo postao omiljena tema. Na početku je sa svojim karakterističnim potezima zaludeo NBA publiku i kada su predstavnici sedme sile to videli, bilo im je jasno šta treba da rade.

Posle samo nekoliko meseci došli smo do stadijuma gde ESPN, NBC, Yahoo, Bleacher report i ostali veći mediji prenose gotovo sve poteze Dončića i kače ih na društvene mreže.

Običan korak unazad i trojka Dončića pojaviće se na svim pomenutim profilima kroz nekoliko minuta. U poslednje vreme to zna da zasmeta, čini se da se Luka previše “hajpuje“, ali takav je trend.

Navijači širom sveta “lajkuju“, dele i komentarišu te Dončićeve poteze, i time se diže popularnost i igrača, ali i medija.
Photo by Christian Petersen/Getty Images
Srpski trener Igor Kokoškov, koji se nalazi na čelu Finiks Sansa, skoro je pričao o Dončiću i o tome kako Luka zaslužuje pažnju, ali i kako se drugi košarkaši stavljaju u drugi plan.

"Čitao sam novinarske članke o Dončiću, kojeg sam trenirao i za kojeg imam veliko poštovanje. Ali nekako, negde između redova (a niko ne primećuje), Ejton beleži sjajne brojke. Veoma sam srećan zbog njega (Ejtona). Ukoliko nastavi ovim ritmom, ima šanse za 'rukija godin'", rekao je Kokoškov u odbranu svog igrača.

Diandre Ejton bio je prvi pik na prošlogodišnjem draftu, međutim nije imao sreću kao Dončić. Brojke centra iz Arizone su sjajne, ali njegova ekipa ne pobeđuje i Finiks kao grad nema tu moć Dalasa.

Centar u proseku ima oko 17 poena i 10 skokova, što je za prvu godinu fenomenalno, međutim Sansi imaju samo deset pobeda i čak 33 poraza. Izgubljene utakmice nisu greška Ejtona ili Kokoškova, već je ekipa jedna od najmlađih i kadrovski najslabijih. Sa druge strane Dončiću se sve poklopilo, baš kao što smo napisali na početku teksta. Velika medijska pažnja donosi i brojne komentare drugih NBA zvezda, pa ste tako mogli da čujete kako Lebron Džejms, Stef Kari, Drejmond Grin, Džejms Harden i ostali pričaju samo najbolje o reprezentativcu Slovenije.

Ima veliko poštovanje kod košarkaša, ali što je začuđujuće za "rukija", još veće ima kod sudija. Arbitri ga već sada tretiraju kao veterena, igrača koji je deset godina u ligi, pa se tako često može videti kako dvocifreni put ide na liniju za slobodna bacanja.

Komentatori ga već zovu Luka “Medžik“, kao i “Halleluka“ po pesmi čuvenog Leonarda Koena Haleluja (Hallelujah). Dončić zaslužuje sve pohvale, mediji u SAD znaju da preteraju sa hvalospevima o njemu, međutim vidi se da sve dobro podnosi i da je čvrsto nogama na zemlju.

Po glasovima čini se da će biti na Ol-star utakmici, iako je to i dalje dug put, pošto se ne računaju samo navijači, već i glasovi igrača, kao i medija. Odnosno je 50/25/25, a da li će Luka biti starter saznaćemo 21. januara.

Ovakva popularnost novajlije među navijačima nije viđena od Lebrona Džejmsa, a usudili bismo se da kažemo i od Grenta Hila i 1995. godine. Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: