Divčeva zlatna koka

Heri je bio jedini igrač u srednjoj školi za kojeg bih rekao – “Da, on bi mogao da bude bolji košarkaš od mene u NBA“. U poslednjoj godini nije odigrao nijednu utakmicu, a opet je bio broj jedan među srednjoškolcima u SAD“, izjavio je pre nekoliko nedelja košarkaš Bostona Džejson Tejtum.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.01.2019.

17:41

Divčeva zlatna koka
Photo by Elsa/Getty Images

Vlade Divac, generalni menadžer Sakramento Kingsa, na NBA draftu 2017. godine imao je pravo da bira u prvoj rundi sa petog i desetog mesta, i to ga je stavilo u dosta dobru poziciju za trejd pregovore.

Deseti pik je dobio od Nju Orleans Pelikansa u sada već čuvenom trejdu Demarkusa Kazinsa, dok je peti bio njihov na osnovu slabog plasmana na kraju sezone i kasnije draft lutrije.

Legendarni srpski košarkaš znao je šta da radi sa petim mestom i kojeg košarkaša želi da uzme na toj poziciji, međutim sa desetim je mogao da kalkuliše jer u tom trenutku, na tom mestu, nije bio neki igrač koji je posebno privlačio pažnju Kingsima.

Zbog toga je Divac povukao, nama se čini, pametan potez i ustupio pravo biranja sa desetog mesta Portland Trejlblejzersima, dok je zauzvrat dobio njihove pozicije – 15 i 20.

Na petnaestom mestu Sakramento je odabrao Džastina Džeksona, momka koji je pre neko veče ubacio šampionu Golden Stejtu 28 poena, dok je na dvadesetom “pokupio“ talentovanog centra sa Univerziteta Djuk – Herija Džajlsa trećeg.
Photo by J Pat Carter/Getty Images
Cilj momka rođenog 1998. godine oduvek je bio da bude prvi pik na NBA draftu, međutim realnost je drugačija i morao je da se zadovolji dvadesetim mestom.

Bolelo je kada sam čuo – 'Kao prvog pika na NBA draftu 2017 godine, Filadelfija 76ersi biraju Markela Fulca'. Bolelo je zato što sam uvek imao jednu stvar na listi želja, a to je bilo to prvo mesto. Kad sam bio klinac trenirao sam naporno da budem No.1 i to je jedna od stvari koja me je gurala da jako radim“, rekao je Džajls za “The Undefeated“.

Heri Džajls bio je među najtalentovanijim košarkašima svoje generacije, ali kidanje ligamenata kolena desne i leve noge dosta ga je usporilo i glavni je razlog zašto nije bio među prvih pet pikova na Draftu 2017.
Photo by Streeter Lecka/Getty Images
U talentovanoj klasi 2016, sadašnji igrač Sakramento Kingsa bio je rangiran ispred Markela Fulca, Džejsona Tejtuma i Džoša Džeksona – košarkaša koji su godinu dana kasnije izabrani sa prvog, trećeg i četvrtog mesta.

Dok je bio u srednjoj školi plejmejker Hjustona Kris Pol bio mu je jedan od mentora i tada se već stvorila velika medijska priča oko njega. Kako kaže, sa 16 godina se osećao kao rok zvezda zbog popularnosti među navijačima.

Bio sam na vrhu. Bio sam spreman za poslednju godinu u srednjoj školi“.
Photo by Lance King/Getty Images
Heri je bio spreman, ali njegovo desno koleno nije. Pokidao je prednji ukršteni ligament (ACL) i zbog toga je morao da propusti kompletnu seniorsku sezonu. Ovakvi pehovi se redovno događaju, samo je problem kod Džajlsa bio taj što je dve godine ranije imao tešku povredu levog kolena.

Od najveće zvezde u srednjoj školi, dečko iz Severne Karoline je za veoma kratak period došao do igrača u kojeg mnogi sumnjaju i kojem je košarkaška karijera pod znakom pitanja, a ima svega 16 godina.

Iskreno, bilo je mnogo teško. To jedna od najgorih stvari koja može da vam se desi. Počinjete da gubite na samopouzdanju, a kada to gubite upadnete u depresiju. Osećao sam se – 'Čoveče, nekada sam ovo mogao da uradim'. A, onda dođete do momenta gde kažete – 'Uf, čak ni ovo ne mogu. Nemam dovoljno samopouzdanja da igram košarku'“, rekao je Džajls novinaru Marku Džej Spirsu.

Iako je presedeo celu seniorsku sezonu u srednjoj školi, Heri je i dalje bio među igračima od kojih se najviše očekivalo na koledžu. Zbog toga ga je renomirani Djuk ubedio da dođe kod njih.
Photo by Grant Halverson/Getty Images
Dugo vremena bio je van terena i to se videlo po njegovim partijama. Prvih mesec dana propustio je zbog kolena, a onda je debitovao krajem decembra. Iako je odigrao 26 utakmica za Djuk vidno je bilo da Džajls nije spreman.

Na terenu je provodio svega jedanaest minuta i prosečno je beležio oko četiri poena i četiri skoka.

Nisam imao samopouzdanje da izađem na teren i da 'grizem'. Nekada, kada počnete proces oporavka, imate osećaj – 'Čoveče, već sam prošao kroz ovo'. A, ja sam više puta prošao kroz tako nešto. Tako da je bilo veoma teško“, rekao je Heri i dodao:

Nisam bio potpuno spreman. Mislio sam da jesam, ali... Želeo sam da igram košarku, bio sam mlad, ali i zabrinut jer sam se iz prethodne povrede vratio brže nego što je trebalo. Takođe, igra u srednjoj školi i na koledžu se razlikuje, i zbog toga mi je bilo teško da se naviknem“. Iako mu je “frešmen“ sezona bila razočaravajuća Džajls je odlučio da se prijavi za NBA draft. Ovo je bio potpuno logičan potez jer je i dalje imao dobar renome, a opet nije smeo da rizikuje ostankom na koledžu i nekom novom povredom.

Osećao sam da je NBA bolja opcija jer bih imao više vremena da se posvetim mom telu i procesu rehabilitacije“.

To se i desilo, Heri Džajls je izašao na draft i na dvadesetom mestu su ga izabrali Sakramento Kingsi. Već smo objasnili kako je ekipa iz Kalifornije uspela da dođe do talentovanog centra (putem trejda sa Portlandom).

Očekivano, Džajls nije odigrao niti jedan minut u prvoj NBA sezoni. Posle toliko teških povreda bilo bi samoubistvo gurnuti ga u vratu i rizikovati još jednu povredu koja bi ga možda i zauvek odvojila od terena.

Nisam primoravao Kingse da igram u prvoj sezoni iz razloga što me je vraćalo na odluku koju sam doneo na Djuku. Da li sam uopšte trebao da igram tamo? Ne, nije trebalo jer nisam bio spreman“, kazao je Džajls. Zbog toga mladi košarkaš nije hteo da igra u prvoj sezoni u NBA. Druga brzina, mnogo čvršći protivnici...

Razmišljao sam – 'Ok, možeš da igraš, možeš i da napreduješ. Ali ako pauziraš jednu godinu, koliko ćeš biti bolji? Koliko ćeš više o samoj igri naučiti?'. Zbog toga sam odlučio da presedim“.

Džajls nije odigrao niti jedan minut u sezoni 2017/2018, a zanimljiv komentar o njemu imao je u aprilu prošle godine srpski košarkaš Bogdan Bogdanović.

S obzirom na to da smo nova ekipa, mislim da smo dobar posao napravili, napravili smo kostur tima i polako se pronalazimo u svojim ulogama, čisti se situacija, sve postaje mnogo jasnije, koja je čija uloga u ekipi, još ima tu igrača, Heri Džajls još nije igrao ove godine, mislim da može da bude prevaga. On je fizički dominantan i inteligentan igrač, sa nekim iskustvom”, rekao je Bogdanović za “Telegraf” u aprilu.
Photo by Elsa/Getty Images
Dvadesetogodišnji košarkaš je presedeo sezonu i debitovao u Letnjoj ligi za Kingse.

Čoveče, skoro da sam zaplakao. Ali nisam mogao (da plačem). Ovacije koje sam dobio od navijača je nešto o čemu sam sanjao. Bio je to neverovatan osećaj i zahvalan sam Bogu“, kazao je Džajls letos.

Heri je impresionirao u Letnjoj ligi, igrao je veoma dobru košarku i svi su čekali početak prave NBA sezone. Od 41 odigrane utakmice Džajls je odigrao 28 i vidi se da proces privikavanja i dalje traje.

Prosečno na terenu igra oko deset minuta i beleži pet poena i tri skoka. Za sada nema veliki uticaj na igru Sakramenta, međutim nekoliko puta bio je “X“ faktor za igru ekipe Dejva Jejgera. Kao srednjoškolac bio je najveća zvezda u zemlji koja ima oko 70 miliona građana mlađih od 18 godina, potom je doživeo strašne povrede, a sada, onako iz senke, krči put ka statusu regularnog NBA igrača, a jednog dana možda i superstara.

Da li je Divac ubo džek pot pokazaće sezone ispred nas, ali ukoliko Džajls ostane zdrav nema sumnje da će imati veliki uticaj na budućnost Sakramento Kingsa.

Za sada je sve najvažnije da postepeno napreduje, da bude bolji iz dana u dan i da ga zaobiđu povrede.

Mogao bi jednog dana da bude Ol-star košarkaš, samo je pitanje da li će ga zdravlje poslužiti. Nadamo se da hoće i da će se zajedno sa Bogdanovićem, Foksom i ostalim igračima, kada dođe vreme za to, boriti za titulu u NBA. Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: