Luka – ime koje je obeležilo 2018. godinu

Sportski bogata 2018. godina polako se završava i red je da se podsetimo koji su je to igrači i igračice obeleželi.

Izvor: B92

Petak, 28.12.2018.

13:15

Luka – ime koje je obeležilo 2018. godinu
Foto: Getty Images/ EPA-EFE/Víctor de los Reyes

U ovom članku bavićemo se samo stranim sporistima što znači da neće biti Novaka Đokovića koji je imao nezaboravnu godinu. O srpskim sportistima čitajte u tekstu koji je posvećen samo njima.

Kako su fudbal i košarka najveći i najpopularniji sportovi na svetu, logično je da smo morali da izdvojimo više njih iz ove dve sfere.

Međutim, isto tako nismo hteli ni da ih forsiramo mnogo i zbog toga smo se odlučili za po dva košarkaša i fudbalera.

Podsećamo, na kraju teksta imate anketu u kojoj možete da glasate za stranog sportistu koji je obeležio 2018. godinu.

Luka Modrić i Kilijan Mbape

Foto: Getty Images
Čudno... U poslednjih deset godina ovakva lista ne bi mogla da bude bez Kristijana Ronalda i Lionela Mesija. Vremena se menjaju, pa je tako došlo i vreme da njih dvojice ne bude na listi.

Niko ne kaže da ne bi mogli da se nađu, ali ako moramo da izdvojimo dva fudbalera, to bi onda bili Luka Modrić i Kilijan Mbape. Svima je jasno zašto hrvatski fudbaler koji je imao neverovatnu godinu.

Modrić je aktuelni najbolji fudbaler sveta i u ovoj godini je pokupio gotovo sve nagrade koje je mogao. Od najboljeg igrača Mundijala, do najboljeg u izboru FIFA i na kraju do “Zlatne lopte“.
Foto: Getty Images
Za Mbapea smo se odlučili pre Ronalda iz prostog razloga. Mladi Francuz bio je jedan od najboljih igrača na Svetskom prvenstvu i kao tinejdžer vodio je “trikolore“ do titule.

Razmatrali smo i Antoana Grizmana koji je takođe imao neverovatnu godinu, ali smo se odlučili za Mbapea samo zbog njegovih godina i toga koliko je bio dominantan.

Mislim da ne bismo pogrešili ni da smo stavili Grizmana, međutim Kilijan je pobrao više naših simpatija.

Džejms Harden i Luka Dončić

Foto: Getty Images
Možda mnogi neće biti saglasni sa izborom iz košarke, ali kao i fudbalu odlučili smo se za samo dvojicu igrača. Ovoga puta to su Džejms Harden i Luka Dončić.

Na prvobitnoj listu su tu bili i Lebron Džejms i Kevin Durent, međutim u želji da skratimo izbor je pao na MVP NBA i MVP Evrolige.

Harden iza sebe ima sjajnu godinu, u proseku beleži preko 30 poena i bukvalno je nebranjiv. Poneo je nagradu za najkorisnijeg igrača sezone 2017/2018 i ako bude nastavio ovim ritmom, koji ima u novoj takmičarskoj godini, biće ponovo u konkurenciji.
Foto: Getty Images
Hjuston samo zahvaljujući njemu ima pozitivan skor u 2018/2019 i ipak je, po nama, zasluženo ispred Džejmsa ili Durenta.

Ako kod Hardena može da se polemiše u slučaju Luke Dončića nema prostora za tako nešto. Najmlađi MVP u istoriji Evrolige, MVP finala istog takmičenja, MVP španskog šampionata, treći pik na NBA draftu, dominacija istom ligom... A, sve kao tinejdžer.

Dončić još nije napunio dvadeset godina i zaista je impozantno koliko je talentovan. Ovakav igrač rađa se jednom u sto godina i privilegija je gledati ga.

Luis Hamilton i Mark Markes

Foto: Getty Images
Njih dvojica pišu istoriju Formule 1 i Moto GP. Hamilton je uspeo da odbrani titulu koju je osvojio i prošle godine i po peti put postao šampion F1, te se izjednačio sa legendarnim Huanom Manuelom Fanđom, koji je u prošlom veku ostvario isti podvig.

U Ferariju nisu dostojno podržali svog kandidata za titulu u ključnim momentima Sebastijana Fetela, i to ih je koštalo još jedne neuspešne sezone, dok se u Mercedesu jasno znalo "ko pije a ko plaća" – Botas je bio podrška, a Hamiltonu se gradio put ka novoj tituli.

Ispred Hamiltona je sada još samo najbolji svih vremena Mihael Šumaher, koji je titulu F1 osvajao sedam puta, a mnogi misle da 33-godišnji Britanac može da sustigne i Šumija.
Foto: Getty Images
Mark Markes je uspeo da ubeleži sedmu titulu u karijeri, a petu u elitnom Moto GP takmičenju, nakon što je prethodno ostvarivao pobede u klasi do 125 kubika I Moto2 kategoriji.

Ono što vredi napomenuti je da je Španac postao šampion MotoGP čak tri trke pre kraja i da mu je ovo bila treća titula u nizu.

Ovaj 25-godišnjaka ispred sebe sada ima samo Valentina Rosija sa sedam osvojenih MotoGP šampionata i Đakomoa Agostina sa osam, te je daleko od nemogućeg da prestigne i njih.

Naomi Osaka

Foto: Getty Images
Nema sumnje da je Novak Đoković obeležio 2018. godinu u svetu tenisa, ali o njemu nećete čitati u ovom tekstu, već ste mogli u onom koji je posvećen srpskim sportistima.

Kada bismo morali da izdvojimo nekoga to bi bila mlada Naomi Osaka. Teniserka iz Japana slavila je u velikom finalu US opena protiv domaće takmičarske Serene Vilijams.

Sada već legendarno finale zbog velikog incidenta između sudije Karlosa Ramosa i domaće teniserke. Amerikanka je "zaratila" sa sudijom posle opomene za "koučing", ona ga je nazvala lopovom tvrdeći da joj je ukrao poen, a nakon toga on joj je oduzeo i gem. Vilijamsova je završila u suzama žaleći se supervizoru i ponavljajući da joj se u Njujorku prečesto događaju ovakve situacije.

Zamislite sad dvadesetogodišnju devojku na drugoj strani koja igra prvo finale Gren slema. Osaka je bila jača od svega toga i zasluženo osvojila prvi titulu na najvećim turnirima.

Bartoš Kurek

EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO
Bartoš Kurek proglašen je za najkorisnijeg odbojkaša Svetskog prvenstva u odbojci održanog u Italiji i Bugarskoj.

Poljska je u velikom finalu “počistila“ sa terena Brazila sa 3-0 u setovima, a neverovatnu odbojku od starta do kraja turnira igrao je kapiten Kurek.

Poljski odbojkaš je u finalu ostvario 24 poena, dok je ukupno na Svetskom prvenstvu osvojio 171. Korektor iz redova šampiona sveta bio je i najbolji poenter na SP.

Na ovoj listi našla bi se i naša Tijana Bošković, ali baš kao i u slučaju Novaka Đokovića, ona će se našla na listi srpskih sportista koji su obeležili 2018. godinu.

Aleks Ovečkin

Foto: Getty Images
Vašington Kapitalsi osvojili su čuveni “Stenli kup“, a njihov najbolji igrač bio je Rus Aleks Ovečkin.

Jedan od najboljih hokejaša sveta konačno je osvojio najprestižniji trofej u ovom sportu. Dugih dvanaest sezona je pokušavao i konačno je u trinaestoj uspeo da ostvari san.

Ovečkin se smatra za jednog od najboljih hokejaša svih vremena i činjenica da je uspeo da osvoji prvu titulu u NHL stavlja ga na našu listu.

Celu karijeru proveo je u Vašingtonu, odigrao je ukupno 1039 utakmica i postigao je čak 636 golova i uz to ima 531 asistenciju. Zaslužio je i ovaj “Stenli kup“.

Mark Vilijams

Foto: Getty Images
U jednom od najboljih finala u istoriji snukera Mark Vilijams je u maju ove godina savladao Džona Higinsa sa 18:16 u frejmovima. To nije razlog zašto se Vilijams našao na ovoj listi, već je to podatak da mu je ova treća titula, a prva posle 16 godina.

Veteran iz Eb Vejla je nekoliko puta tokom turnira ponavljao da samo želi da uživa u trenutku jer ko zna da li će dobiti novu priliku da se nadmeće u ‘Krusibl teatru’, a karijeru će završiti na najbolji mogući način.

Nakon pobeda nad Robertsonom, Milkinsom, Alijem Karterom i Barijem Hokinsom, usledilo je veliko finale "generacije 92", kada su se pojavila ova dvojica virtouza.

Mark Vilijams je sa 43 godine postao drugi najstariji svetski šampion, tačno godinu nakon što je ispao u kvalifikacijama u Šefildu.

Magnus Karlsen

Foto: Getty Images
Iako šah ne spada među najpopularnije sportove na svetu, ovaj dečko se pobrinuo za ozbiljnu globalizaciju. Magnus Karlsen je u velikom finalu odbranio svetski titulu pobedom nad Fabijanom Karuanom u taj-brejku.

Karlsen je u istorijskom finalu bio bolji od rivala iz Amerike posle čak 12 remija, pošto je "na svom terenu", odnosno brzopoteznom šahu, odneo pobedu u meču koji se igrao više od mesec dana u Londonu.

Karlsen je potvrdio svoju apsolutnu dominaciju u šahu i ovojio četvrto Svetsko prvenstvo u poslednjih šest godina, treće uzastopno.

Dodatne zanimljivosti o životu i karijeri Sven Magnus En Karlsen, norveškog "Mocarta", pročitajte u opširnoj temi našeg Nikole Đukića.

Gerant Tomas

Foto. Getty Images
Britanski biciklista Gerant Tomas osvojio je ovogodišnje izdanje najprestižnije biciklističke trke na svetu Tur d'Fransa.

Tomas je do najvećeg uspega u karijeri došao zahvaljujući sjajnoj formi i, naravno, ekipi SKAJ koja je sve uradila da njihov takmičar osvoji šestu titulu u poslednjih sedam godina.

Tridesetdvogodišnji biciklista doživeo je neverovatnu transformaciju pošto nikada nije bio kalibar da osvoji jednu od tri prestižne biciklističke trke.

Ipak, ove godine sve se poklopilo i Tomas se upisao u istoriju Tur d'Fransa kao pobednik 105. izdanja legendarne trke.

Simon Bajls

Foto: Getty Images
Dete čudo. Simon Bajls ima samo 21 godinu, a već ima četiri olimpijska i 14 svetskih zlata.

Na Svetskom prvenstvu u Dohi ove godine postala je takmičarka sa najviše zlatnih medalja na šampionatima sveta. Nijedan gimnastičar i nijedna gimnastičarka nema više najsjajnijih odličja od Simon Bajls na SP.

Mnogi je već smatraju za najbolju gimnastičarku svih vremena, a još jednom podsećamo da ima tek 21 godinu.

U Dohi je osvojila četiri zlatne medalje i ovaj podatak postaje još impresivniji kada se kaže da je to ostvarila posle pauze u 2017. godini u kojoj nije nigde nastupala.

Sada sve zavisi od njene motivacije. Ukoliko nastavi da se takmiči verovatno ima šansu da obori i neke olimpijske rekorde. U Brazilu je osvojila četiri zlatne medalje kao devetnaestogodišnjakinja.

Alina Zagitova

Foto: Getty Images
Ako je Simon Bajls dete čudo, onda je teško pronaći pravi naziv za Alinu Zagitovu koja ima samo petnaest godina. Dok njeni vršnjaci razmišljaju kada će i kako da urade domaći zadatak, ona osvaja svetsko zlato na Zimskim Olimpijskim igrama.

Zagitova je u Južnoj Koreji donela Rusiji prvo sjajno odličje na Igrama, pošto je osvojila ukupno 239,57 bodova. Ona je u kratkom programu osvojila 82,92 boda, a u slobodnom 156,65.

"Ruke su mi se tresle, ali moje telo je radilo ono što sam trenirala. Ne mogu da verujem da sam olimpijska šampionka. Postoji puno titula koje se mogu osvojiti, ali olimpijska je najveća", rekla je Zagitova posle nestvarnog uspeha.

Eliud Kipčoge

Foto: Getty Images
Kenijski maratonac izabran je za najboljeg atletičara u 2018. godini i s pravom se našao na ovoj listi.

Kipčoge je ove godine oborio rekord u maratonu na Svetskom prvenstvu u Berlinu. Takođe pobedio je i na prestižnnom maratonu u Londonu i može se reći da je obeležio 2018. godinu u atletici.

Ima ukupno devet zlatnih medalja, a 2016. godine okitio se i olimpijskim najsjajnijim odličjem.

Kamil Stoh

Foto: Getty Images
Tridesetjednogodišnji ski skakač brani titulu u Svetskom kupu, na turneji “Četiri skakaonice“, kao i na novim takmičenjima – “Wilingen five“, “Planica7“ i “Raw Air“.

U prevodu, Stoh je prošle sezone apsolutno dominirao u svim takmičenjima, a okitio se i zlatom na velikoj skakonici na Zimskim Olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Sezonu kakvu je Kamil imao retko se ponavlja jer je postao tek drugi ski skakač u istoriji, koji je pobedio na sve četiri skakaonice u pomenutoj turneji kompletiravši tako “Grend slem“.

To je pre Stoha samo uspeo legendarni Sven Hanavald.

Ukoliko smatrate da smo nepravedno izostavili nekog sportistu pošaljite nam sugestiju u komentar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: