Bogdanović, Bjelica i "klinci" drže ključeve Divčevog uspeha

Sakramento Kingsi su među srpskim navijačima najomiljenija ekipa u NBA. Jasno je i zbog čega – početkom 2000-tih godina Vlade Divac i Peđa Stojaković bili su među nosiocima ove ekipe i “krivi“ su za mnoge neprospavane noći i krvave oči u školi ili na poslu.

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2018.

09:00

Bogdanović, Bjelica i
Photo by Kevork Djansezian/Getty Images

Posle više od 15 godina situacija je drugačija, ali opet veoma slična. Divac i Stojaković su na visokim funkcionerskim pozicijama u Kingsima, dok su Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica košarkaši u timu.

Njihove uloge nisu baš iste kao nekada što su imali Vlade i Peđa, međutim spadaju među glavne i imaju velikog udela za dobar start sezone franšize iz Kalifornije.

Bogdanović se skoro vratio na teren zbog povrede i odmah ima doprinos, dok Bjelica od početka sezone “isporučuje svoju porciju“ koševa, skokova, asistencija.

O povredi Bogdanovića, njegovom potencijalu, značaju Nemanje Bjelice za ovaj tim, kao i važnosti godine za Vlada Divce i u kom smeru se kreću Kingsi, pričali smo sa novinarom NBC Džejmsom Hemom, koji je Sakramentov “insajder“ za “NBC Sports Bay Area“ i “NBC Sports California“.

"Povrede se dešavaju"

Photo by Elsa/Getty Images
Bogdan Bogdanović propustio je prvi mesec košarke u najjačoj ligi na svetu zbog manjeg zahvata koji je imao na kolenu. Povreda srpskog košarkaša desila sa reprezentacijom u kvalifikacijama za Mundobasket 2019. godine.

Srbija je u septembru igrala protiv Estonije u hali “Aleksandar Nikolić“, a Bogdan je u prvoj četvrtini osetio mali bol. Kasnije se taj bol ispostavio kao i ne tako mali jer je posle detaljnih pregleda ustanovljeno da mora na operaciju i da će propustiti početak sezone u NBA.

Svima je jasno da su povrede sastavni deo sporta i da je srpski igrač mogao da doživi povredu i na treningu. Takvog je stava je i Hem.

Sakramento Kingsi, kao i većina NBA timova, razumeju da će neki njihovi igrači biti sa reprezentacijom na takmičenjima i da se povrede dešavaju – to je sastavni deo igre. Bogdanović je lako mogao da se povredi i na trening utakmici u Sakramentu. Iz perspektive tima oni bi naravno voleli da je Bogdanović startovao sezonu zdrav i spreman za takmičenje, međutim takve stvari (povrede) se dešavaju“, rekao je na početku razgovora Hem za B92.
(Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Bogdanović je na početku sezone propustio jedanaest utakmica, ali je odigrao poslednjih šest i hvata dobar ritam. Prosečno na terenu provodi 22 minuta i trener Dejv Jeger ga polako vraća u formu. Beleži 12,8 poena, oko tri skoka i asistencije, i od njega se mogu očekivati samo bolje partije kako sezona bude odmicala.

Bogdanović je igrač sa visokim količnikom inteligencije i sa velikim potencijalom. Uspeo je da se nametne kao starter u svojoj prvoj sezoni sa Kingsima i predstavlja veliki deo onoga što Kingsi pokušavaju da urade krećući se napred. Savršen je par sa Dieronom Foksom i jedan od lidera ekipe“, smatra Hem.

Srpski košarkaš ima 26 godina, najbolje godine su ispred njega, ali je opet teško pretpostaviti da li jednog dana može da bude Ol-star igrač.

“Moguće je da bude Ol-star igrač jednog dana, ali je Zapadna konferencija prenatrpana sa kvalitetnim bekovima. Teško je predvideti da li bi mogao da bude Ol-star košarkaš“, kratko je rekao novinar NBC.

"Bjelica je već jedan od omiljenih"

Photo by Ezra Shaw/Getty Images
Drugi veoma važan šraf u odličnoj igri Kingsa je Nemanja Bjelica. Nekadašnji MVP lige nije dobio pravu priliku u Minesoti prethodne tri godine, ali zato ove u dresu Sakramenta igra veoma dobro.

Do sada se Bjelica pokazao kao savršen igrač za Sakramento. U Minesoti je od njega traženo da ima malu ulogu, ali u Kingsima sa brzim tempom igre, ne samo da se uklapa, već postaje veoma važan deo ovog tima“, kaže Hem.

Srpski navijači znaju šta sve nudi Bjelica, to su pre svega poeni, skokova i pametni potezi, koji vode do otvorenih šuteva, ali novinari u Sakramentu logično nisu mogli da se nadaju nečemu više od poena. Takva mu je uloga bila u Minesoti, a svi znamo da je Nemanja mnogo više od poentera.

Očekivao se dobar šut od njega, ali dokazuje da je i bolji skakač, bloker i asistent, nego što se očekivalo. Kao i Bogdanović, poseduje visok “IQ“ i retko pravi greške. Ima talenat da bude u pravo vreme na pravom mestu i već postaje jedan od omiljenih košarkaša u Sakramentu“.

"Divac je pravio greške, ali i hrabre poteze"

Photo by Ethan Miller/Getty Images
Posle kratke priče o košarkašima dotakli smo se i generalnog menadžera Vlada Divca. Legendarni srpski košarkaš nalazi se na najvećoj poziciji u franšizi i iznad njega je samo vlasnik Vivek Ranadiv.

Kao takav, uloga koju ima je ogromna i za sada se dobro nosi sa pritiskom. Kao što kaže Hem, Divac je pravio greške, ali je i činio hrabre poteze i sada sve zavisi od mladih igrača.

Kingsi su propustili plej-of u prethodnih dvanaest sezona i to je veoma frustrirajuće za navijače, vlasnika, menadžment i igrače. Vlade Divac je napravio neke hrabre poteze u vođenju tima, kao što je trejd Ol-stara Demarkusa Kazinsa“, kaže Hem i nastavlja:

Pravio je i greške, ali je takođe pomogao da se franšiza resetuje i da sa mladim igračima ponovo vrati uzbuđenje gradu Sakramentu. Ovo je velika sezona za Divca. Potrebno mu je da mladi košarkaši naprave korak napred i daju jasnu sliku u kom smeru ide franšiza. Neće imati pika prve runde 2019. godine, ali Kingsi imaju više od 60 miliona dolara u “seleri kepu“ da potroše narednog leta“. Da se "kultura" menja u Sakramentu potvrdile su i reči velikog Grega Popoviča. Kingsi su odlično krenuli sezonu i čini se da mladi košarkaši baš u ovom trenutku prave taj korak unapred. Koliki će taj korak biti videćemo na kraju sezone, a važno je da nastave u ovakvom ritmu. Ukoliko bude bilo dovoljno za plej-of – sjajno. Ako ne, makar će dati tu sliku o kojoj je Hem gore pričao.

Novinar NBC za naš sajt je rekao da postoji nada da franšiza ide u pravom smeru, ali i da nedostaje još nekoliko delova koji bi upotpunili sliku.

Postoji nada da se franšiza kreće u pravom smeru, ali ta nada isključivo zavisi od razvitka mladih košarkaša. Dieron Foks pokazuje kvalitete superstara. Marvin Begli junior izgleda kao veoma dobar igrač i tu je još mladih košarkaša koji imaju šansu da igraju NBA“, rekao je Hem i dodao:

Divac vodi tim u pravom smeru, ali da bi se napravio još jedan iskorak, potrebno je još nekoliko delova. Da li može da dopuni sastav će uticati na to da li ekipa može da se vrati u plej-of u bližoj budućnosti“. Ukoliko Sakramento bude imao dobru sezonu to će dosta uticati na renome franšize i zvezde u ligi će želeti da igraju sa Foksom, Bogdanovićem, Hildom, Beglijem i ostalima. Između ostalog, hteće da igraju jer će Kingsi imati i da im ponude primamljive ugovore.

Sledećeg leta će imati oko 60 miliona u “seleri kepu“ i ukoliko uspeju da dodaju još taj neki deo, odnosno superstara o kojem je pričao Hem, Sakramento bi ponovo mogao da se vrati u vrh Zapada.

Veza između Srbije i Sakramenta je veoma jaka zbog Stojakovića i Divca i Hem je za kraj našeg razgovora prokomentarisao malo taj odnos.

Jasno je da postoji konekcija između Sakramenta i Srbije. Nisam siguran koliko Srba živi u prestonici Kalifornije, ali sam svakako upoznao njih nekoliko u gradu. Sakramento je veoma topla zajednica i siguran sam da su Srbi dobro prihvaćeni i tretirani. Imati Vlada i Peđu, kao i Bogdana i Nemanju, sigurno da pomaže vezi dve regije“, zaključio je Džejms Hem za B92. Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: