Da li neko može da prekine dominaciju Kamila Stoha?

Zaljubljenici u ski skokove polako trljaju ruke, pošto je pred nama nova sezona u kojoj će mnogi takmičari hteti da “otmu“ tron Poljaku Kamilu Stohu.

Izvor: B92

Subota, 17.11.2018.

09:00

Da li neko može da prekine dominaciju Kamila Stoha?
Photo by Lars Baron/Getty Images

Tridesetjednogodišnji ski skakač brani titulu u Svetskom kupu, na turneji “Četiri skakaonice“, kao i na novim takmičenjima – “Wilingen five“, “Planica7“ i “Raw Air“.

U prevodu, Stoh je prošle sezone apsolutno dominirao u svim takmičenjima, okitio se i zlatom na velikoj skakonici na ZOI u Pjongčangu, što znači da je on apsolutno prva figura takmičarske godine 2018/2019.

Poljak titulu u individualnim šampionatima nije odneo samo u ski letovima gde je trijumfovao Andreas Stjernen, koji je u totalu imao samo sedam bodova više od Stoha.

Sezonu kakvu je Kamil imao retko se ponavlja jer je postao tek drugi ski skakač u istoriji, koji je pobedio na sve četiri skakaonice u pomenutoj turneji kompletiravši tako “Grend slem“. To je pre Stoha samo uspeo legendarni Sven Hanavald.

Mnogo je toga poljski ski skakač ostvario u godini iza nas i logično postavlje se pitanje – da li neko može da prekine njegovu dominaciju?
Photo by Lars Baron/Getty Images
Četrdeseta takmičarska sezone u Svetskom kupu kreće 17. novembra u Visli gde će prvo mesto od prošle godine braniti Japanac Junširo Kobajaši.

Biće zanimljivo u kakvoj će formi ski skakači dočekati start takmičenja i da li će Stoh odmah od starta na domaćem terenu krenuti u odbrani mnogih titula. Bez sumnje najveći izazivači Poljaku će biti Norvežani i Nemci, dok će zanimljivo videti koliko mogu Austrijanci i Slovenci.

Na čelu sa Tandeom, Forfangom, Johansonom i Stjernenom Norvežani imaju najjači tim, ali ih je Stoh prošle sezone zaustavio na skoro svim individualnim takmičenjima i nema sumnje da će imati veliku motivaciju da mu se revanširaju.

Nemci predvođeni Frajtagom, Velingerom, Ajzenbihlerom i Lejeom drugi su najjači sastav u Svetskom kupu. Frajtag je prošle sezone završio odmah iza Kamila Stoha u ukupnom poretku , dok je Velinger bio drugoplasirani u turneji “Četiri skakaonice“.

Prošle godine furiozno su krenuli, ali su u drugom delu sezone potpuno podbacili i ta nekonstantnost ih je koštala boljeg plasmana u generalnim plasmanima takmičenjima.
Foto: EPA-EFE/LISI NIESNER
Austrijanci – nekadašnja velesila, a danas nažalost samo bleda senka. Jedini koji koliko-toliko drži kontinuitet je Štefan Kraft, osvajač Svetskog kupa sezone 2016/2017.

Prošle nije razočarao jer je stalno bio u vrhu, ali se nekako od tada aktuelnog šampiona očekivalo da pobeđuje, a ne da samo bude prvi vrhu plasmana. Nekada su Austrijanci predvođeni Morgenšternom, Šlirencauerom, Koflerom, Kohom, Loiclom, Fetnerom i ostalima dominirali, međutim sada se slika promenila.

Kraft je prošle sezone bio jedini Austrijanac među najboljima, dok su Hajbok, Fetner, Huber, Šlirencauer i Popinger bili daleko od pomenutih.

Videćemo da li će nešto moći da se promeni ove takmičarske godine. Mali podsetnik, Stoh ima 31 godinu i dominira, dok Šliri ima tek 28, a već spada u legende ovog sporta i najuspešnije takmičare u istoriji ski skokova.
Foto: EPA-EFE/DANIEL KOPATSCH
Reprezentacija koja se takođe nalazi u padu je Slovenija. Peter Prevc prethodne sezone nije bio ni blizu svojih mogućnosti, a znamo kako je dominirao 2015. i 2016. godine. Njegov brat Domen bio je još slabiji, dok nisu briljirali ni Damjan, Semenič, Bartol...

Slovenija i Austrija moraju da pokušaju da im se ne desi ono što se desilo reprezentaciji Finske. Finci su istorijski jedna od najuspešnijih ski selekcija, međutim već nekoliko sezona niti jedan takmičar iz ove zemlje nije u vrhu.

Oni mlađi sećaju se Ahonena, Hautamekija, Olija, Larinta, Haponena... dok oni sa “boljim pamćenjem“ pamte i Nikenena, Puikonena, Suorsea... Finci ni ove godine ne bi trebalo da imaju veliku ulogu – Jane Ahonen je i dalje tu, ali ima 41 godinu i realnije je da njegov sin Miko Ahonen, koji ima 17 godina, napravi neki rezultat...
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT
Pažnju bi trebalo obratiti na Rusa Evgenija Klimova, koji je odlično skakao letos na Gran priju (šest puta na podijumu). Kod Japanaca Junširo Kobajaši je glavna uzdanica, dok će tu biti i legendarni, 46-godišnji, Norijaki Kasai.

Kamil Stoh imaće veliku podršku u vidu Kubackog, Hule, Žile i Kota, dok će se i ove sezone takmičiti legenda iz Švajcarske Simon Aman.

Sezona ski skokova uvek donose neko iznenađenje i svi se nadamo da bi tako moglo da bude i ove godine. Mislim da bi svima bilo drago da vide Slovence, Austrijance i Fince u vrhu zajedno sa Poljacima, Nemcima i Norvežanima.

Kalendar sezone 2018/2019:

Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK
Svetski kup:
17.11. Visla
– 134m, pobedu brani Junširo Kobajaši
24. i 25.11. Kusamo/Ruka – 142m, pobedu brani Jernej Damjan
1. i 2.12. Nižnji Tagil – 134m, pobede brane Rihard Frajtag i Andreas Velinger
9.12. Titise-Nojštat – 142m, pobedu brani Rihard Frajtag
15. i 16.12. Engelberg – 140m, pobede brane Anders Fanemal i Rihard Frajtag

Turnija "Četiri skakaonice"
:
30.12.
Obersdorf – 137m, pobedu brani Kamil Stoh
1.1. Garmiš-Partenkirhen – 140m, pobedu brani Kamil Stoh
4.1. Insbruk – 130m, pobedu brani Kamil Stoh
6.1. Bišefshofen – 140m, pobedu brani Kamil Stoh

Nastavak sezone Svetskog kupa
:
12. i 13.1 Val di Fieme – 135m, nije se skakalo prošle sezone
20.1 Zakopane – 140m, pobedu brani Anže Semenič
26. i 27.1. Saporo – 137m, nije se skakalo prošle sezone
2. i 3.2. Obersdorf – 235m, nije se skakalo prošle sezone

"Wilingen Five":
15.16. i 17.2 – 145m, pobedu ukupnom poretku brani Kamil Stoh

Svetski šampionat u ski skokovima:
Održaće se od 20. februara do 3. marta u Sefeldu, Tirol – Austrija. Zlato na maloj i velikoj skakaonici brani Štefan Kraft, dok ekipno zlato brane Poljaci.

"Raw Air":
Od 8.3. do 14.3. – održava se u tri norveška grada (Oslo, Lilehamer i Trondhajm). Pobedu u generalnom plasmanu "Raw Air" brani Kamil Stoh.

"Planica7":
Od 21. do 24.3.
– ski letovi 240m, prošle sezone pobednik Kamil Stoh. Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: