Jokić i reprezentacija – nije uvek na igračima da odluče

Nikola Jokić ima samo 23 godine, a već spada među izabranu grupu košarkaša u najjačoj ligi na svetu – NBA. Prema podacima najpoznatijih američkih kladionica Jokić se nalazi među igračima koji su kandidati za MVP sezone 2018/2019.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.11.2018.

11:58

Jokić i reprezentacija – nije uvek na igračima da odluče
Photo by Jamie Schwaberow/Getty Images

Razlog za tako nešto je što on, ali i njegovi Nagetsi, imaju odličan početak godine i što je već u prvim utakmicama uspeo da zabeleži perfektan tripl-dabl, odnosno postigne više od 30 poena, dođe do 10+ skokova i 10+ asistencija, a da pritom nijednom nije promašio iz igre.

Nikola je tako ušao u istoriju NBA kao jedini igrač, uz legendarnog Vilta Čemberlena, koji je ostvario takav tip tripl-dabl.

Takvu njegovu partiju srpska javnost dočekala je sa oduševljenjem, ali na društvenim mrežama mogli ste da pronađete negativne komentare, a sve zbog toga što je propustio Evrobasket 2017. godine i što nije igrao za nacionalni tim u kvalifikacionim prozorima, koji su bili van sezone, za Mundobasket u Kini 2019. godine.

O ovoj temi, ali i mnogim drugim razgovarali smo sa američkim novinarom Herisonom Vindom, koji nekoliko sezona prati Denver Nagetse za sajt “BSN Denver“, portal koji pokriva sve sportske ekipe u Koloradu – Bronkos (NFL), Avalanš (NHL), Rokis (MLB) i Nagets (NBA).
Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images
Srpski košarkaš je 2016. godine igrao za Srbiju u kvalifikacijama za Olimpijske igra i kasnije na istim. Bio je jedan od glavnih igrača i “Orlovi“ su na OI u Rio de Žaneiru zauzeli drugo mesto, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država.

Međutim, godinu dana kasnije Jokić je zbog veoma važne sezone ispred njega odlučio da preskoči Evrobasket i pojedini, ali ne i svi, navijači su mu to dosta zamerili.

Nagetsi i Jokić nisu hteli ništa da rizikuju, želeli su da se što bolje pripremi za novu sezonu za koju su znali da će biti najvažnija u njegovoj karijeri. Ako se setite, Nikola je dominirao krajem sezone 2015/2016, a jedan od razloga je bio taj što se druge ekipe nisu posebno spremale za njega i on je to na najbolji način iskoristio.

Zbog takve takmičarske godine znalo se da će sve biti drugačije u sezoni 2017/2018 i da će ekipe posebno skautirati Denver, a posebno igru srpskog košarkaša. Takođe, kada se uzme u obzir da je pred Nikolom bio eventualni novi ugovor, onda je jasno zašto se nekadašnji igrač Mega Bemaksa odlučio za ovakav potez.
Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images
Naš sagovornik pristalica je igranja za nacionalne timove, međutim kaže da nije uvek do košarkaša, iako svi kažu da je odluka samo igračeva i da franšiza ne može da donese konačan sud.

Veliki sam fan da košarkaši igraju za nacionalne timove i da predstavljaju svoju zemlju na internacionalnim takmičenjima. Veliki broj navijača iz Srbije me je kontaktiralo, a sve povodom Jokićevog neigranja za Srbiju“, kaže Vind.

Kao novinar koji svaki dan provodi uz Nagetse i zna kako sistem funkcioniše, Herison je stao u odbranu, ne samo Jokića, već svih košarkaša.

Ono što ti navijači moraju da razumeju je da NBA timovi plaćaju igračima velike sume novca da igraju za njih tokom sezone i nije uvek na tim igračima da donesu odluku da li će biti u mogućnosti da igraju ili ne igraju za svoju državu na Evrobasketu ili bilo kom drugom internacionalnom takmičenju“.

"Da, Nikola je potcenjen"

Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Jokić i Nagetsi igraju veoma dobro i ukoliko nastave sličnim tempom nema sumnje da će neko iz Denvera morati da učestvuje na Ol-star meču. Kako je naš igrač lider ovog tima, očekuje se da prvi put u karijeri zabeleži nastup na prestižnoj utakmici.

Nikola definitivno može biti Ol-star igrač ove sezone. Prošle je beležio dovoljno dobre brojke da zasluži mesto, ali je opet relativno prošao 'ispod radara'. Činjenica da su Nagetsi bolja ekipa ove sezone i da će biti bolje plasirani na Zapadu, kada krene glasanje, pomoći će njegovoj 'kandidaturi'“, smatra Vind.

Poslednji put franšiza iz Kolorada imala je učesnika na Ol-star utakmici sezone 2010/2011 kada je Karmelo Entoni predstavljao ekipu. Ipak, on je malo posle toga trejdovan u Nikse i od tada nijedan igrač iz Denvera nije učestvovao na ovom meču.

To (učešće Jokića na Ol-star meču) bi puno značilo gradu koji počinje da se zaljubljuje u svoj tim. Denver, kao grad, stoji čvrsto iza Nagetsa ove sezone i vole Jokića. Nikolino Ol-star učešće značilo bi mnogo i Nagetsima i gradu Denveru“, kaže novinar BSN Denvera.
Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Srpski košarkaš već dve i po sezone beleži sjajne brojke u najjačoj ligi na svetu, međutim i dalje ne dobija pažnje koliko bi trebalo da dobije.

Mislim (da je potcenjen) i igranje na tržištu kao što je Denver, koje ne dobija mnogo nacionalne pažnje, tu ne pomaže. Kada bi Lebron (Džejms), Rasel (Vestbruk), Džejms (Harden) ili Stef (Kari) ostvarili najbrži tripl-dabl u istoriji NBA ili kada bi postigli 30 poena i uz to imali tripl-dabl bez promašaja iz igre, bili bi na naslovnim stranama medija 48 sati“, kaže Vind.

Jokić je prošle sezone ostvario najbrži tripl-dabl u istoriji, dok je ove došao do ovog učinka, a da nije promašio iz igre i uz to je postigao više od 30 poena.

Nikola je u redu sa tim da bude u 'ispod radara'. Nagetsi s pravom žele da dobije više prostora u medijima. On je neverovatan igrač koji će dobiti pažnju koju zaslužuje kako sezona bude tekla i sve dok Nagetsi budu pobeđivali“.

“Jokić je sjajan superstar za Denver“

Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Centar Denvera ovog leta potpisao je najvažniji ugovor u karijeri i ujedno najunosniji u istoriji srpskog sporta. Jokić se obavezao na petogodišnju saradnju sa Nagetsima i za taj period primiće oko 148 miliona dolara.

Ipak, prilikom potpisivanja Jokić je još jednom pokazao koliko je skroman i rekao kako mu to nikada nije bio san.

"Nikad nisam sanjao da potpišem veliki ugovor nego da se zabavljam i osvajam trofeje. Ugovori su sastavni deo ovog posla, ali najvažnije su pobede. Za ovo su zaslužni i moja porodica, braća, devojka, bivši treneri. Hvala porodici Krenke (vlasnici Nagetsa), generalnom menadžeru Arturasu Karnišovasu koji su verovali u mene i dali mi šansu da igram", rekao je Jokić letos posle potpisivanja ugovora.

Isti utisak srpski košarkaš ostavio je i na medije u SAD, pa tako i na našeg sagovornika. Nikola je neverovatno skroman, velikodušan i ljubazan. On će uvek izdvojiti vreme za novinare i jedino kada je u lošem raspoloženju to je posle poraza. Jokić ne mari za statistiku. Radije bi postigao nula poena i pobedio nego 40 i izgubio“, kaže Vind.

Karmelo Entoni je početkom prošle decenije ponovo stavio Denver na košarkašku mapu, i od sezone 2003/2004 do 2010/2011 predvodio je Nagetse svake godine do plej-ofa. Njegov odlazak dosta je pogodio navijače i iako je prošlo osam godina od tada oni se i dalje na neki način oporavljaju.

"U NBA vaš tim obično poprimi identitet vaše zvezde. Jokić nema ego, nesebičan je na terenu i ostatak njegovih saigrača se uklapa u taj profil. Nikola je sjajan superstar za Denver, grad koji i dalje pokušava da zaboravi kako je Karmelo Entoni napustio grad. Jokić želi da igra za Nagetse do kraja karijere, a grad ga voli zbog njegove skromnosti i iskrene ličnosti“, zaključio je novinar “BSN Denver“ za B92. Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: