Na vrhu sveta

Srebro na Olimpijskim igrama, zlato na Evropskom prvenstvu i najsjajnije odličje na šampionatu sveta – da vam je neko pre dve ili tri godine rekao da će ženska odbojkaška reprezentacija Srbije postići ovakav rezultat, za ovako kratak period, šta biste mu rekli?

Izvor: B92

Nedelja, 21.10.2018.

08:00

Na vrhu sveta
Foto: FIVB

Većina bi tog čoveka proglasila ludim, ne zato što je to nemoguće, naše dame su pokazale da ništa nije nedostižno, već zbog toga što se retko viđa i što su to činile neke reprezentacija u davnoj prošlosti.

Koliko je realno da sastav neke selekcije do olimpijskog srebra, evropskog i svetskog zlata predvodi 20-godišnja odbojkašica? Pa veoma malo, ali mi imamo takvo čudo u timu, igračicu koja je u martu napunila 21. godinu – Tijanu Bošković.

Svaka čast devetnaestogodišnjoj Italijanki Paoli Egonu, ali srpska odbojkašica, koja je rođena u Trebinju, trenutnu u posedu ima nagrade za najbolju na Evropskom i Svetskom šampionatu. MVP, MVP!

Bez sumnje Boškovićeva je ta karika koja nas izdvaja, ona bez koje naša igra ne bi bila ista, ali bilo bi veoma loše sa naše strane kada bismo izdvojili jednu odbojkašicu, jer ovaj sastav je pokazao da je mnogo više od jedne igračice, pokazale su da su TIM u svakom smislu te reči.
Foto: FIVB
Maja Ognjenović – vođa na terenu, pravi kapiten, glas čiji se sluša i glas čiji je poštovan među svima. Vratila se u selekciju Srbije posle godinu dana pauze i na najbolji mogući pokazala ko je jedan od najboljih tehničara na svetu u poslednjih 12 godina. Menjala ju je Bojana Živković koja je u svakom trenutku mogla da uđe u igru i da se ne oseti promena na terenu, neko ko je kao starter vodio naš sastav do zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Azerbejdžanu.

Libero Silvija Popović neverovatnom defanzivom bezbroj puta je spasavala kožu svojim saigračicama. Uvek požrtvovana, “letela“ je po terenu kada je trebala i unosila veliku energiju u sastav. Njena zamena bila je Teodora Pušić, koja nije imala mnogo vremena na terenu, ali se zasluženo našla među 13 odbojkašica.

Milena Rašić – iako je u reprezentaciju veoma dugo ima tek 27 godina. Uz Maju lider ovog sastava i neko ko odiše i smirenošću i “vatrom“ na terenu. Zasluženo u najboljoj postavi šampionata. Rame uz rame s njom bila je Stefana Veljković, veoma temperamentna na terenu i “hirurški“ precizna, što govori podatak da je u finalu realizovala 8 od 12 napada.

Jovana Stevanović odmah je iza Rašićeve i Veljkovićeve, i zasluženo je imala minute na ovom šampionatu koje je odlično koristila, dok su pred Majom Aleksić, rođenom Užičankom, tek ovakvi veliki mečevi.
Foto: FIVB
Mnogi su tvrdili da smo na poziciji primača “najtanji“, međutim devojke – Brankica Mihajlović, Bjanka Buša, Tijana Malešević i Bojana Milenković su odradile sjajan posao. Milenkovićeva se nažalost povredila u meču sa Portorikom i sav teret pao je na pleća pomenute tri odbojkašice.

Buša je bila mnogo osporavana, ostavljani su mnogi neprimereni komentari, ali ona je ta koja je trpela najveći pritisak, ona je ta koju su protivnički serveri najviše gađali, a na kraju je izdržala sve to i bila jedna od najvažnijih za našu igru.

Koliko je Tijana Bošković bila važna za naš sastav, toliko je ovom timu značila i Brankica Mihajlović. Mnogo teških lopti, kako u odbrani tako i u napadu, je izvukla i nepravdeno je izostavljena iz najbolje postave šampionata.

Ana Bjelica dugo je u reprezentaciji, ali kada imate igračicu kao što je Tijana Bošković teško je nametnuti se. Najvažnije u timskom sportu je da svako razume da ima određenu ulogu u ekipi i Bjelica je to savršeno shvatila. Poseduje veliki kvalitet, ali je Tića nešto sasvim drugo.

Sa 19 godina bila je jedna od najvažnijih igračica u pohodu na olimpijsko srebro, sa 20 je proglašena MVP šampionata na “Starom kontinentu“, dok je sa 21 godinom najkorisnija odbojkašica Svetskog prventva – da li može bolje od ovoga?
Foto: FiVB
Na početku smo spomenuili TIM i sa njim ćemo završiti. Ovaj TIM vođen je s klupe od strane Zorana Terzića, koji je i pre ovog zlata ušao među legende srpskog sporta, a sa ovim odličjem samo je još više zacementirao svoje mesto.

U velikom finalu Terzić je delovao hladnokrvno i mirno kao da se radi o nekom meču grupne faze. Odbojkašice su grešile dosta, nije sve bilo sjajno u finalu, ali je Terzić taj koji smirenim glasom uvek davao sjajne savete.

Gubili smo sa 2-1, gubili smo i u petom setu, međutim to nije važno kada imate nekoga u koga verujete i nekoga ko veruje u vas – onda znate da ne gubite.

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije od 2006. godine nalazi se u vrhu svetske odbojke, ali nikada nije bila na vrhu. Pobedom nad Italijom naše odbojkašice će izbiti na prvo mesto FIVB plasman sa ukupno 322 boda – dva više od drugoplasirane Kine.

Zlatne dame u Beograd dolaze u nedelju posle 22 časa, dok je doček ispred Starog dvora rezervisan za 18 časova. Ako je neko zaslužio da na ulicama bude reka ljudi, onda su to ove devojke.

Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: