Gospodin iz Zelene šume

Kaunas, 19.5.2017. – Košarkaši Žalgirisa poveli su sa 2:1 u seriji protiv Neptunasa u polufinalu šampionata u Litvaniji, a na meču nije igrao centar ekipe iz Kaunasa Augusto Lima.

Izvor: Petar Tadiæ

Četvrtak, 17.05.2018.

09:00

Gospodin iz Zelene šume
EPA-EFE/VALDA KALNINA

Lima, koji je prošle sezone bio standardan u “Zelenoj šumi“, napustio je tim u sred plej-ofa kako bi bio pored supruge za vreme rođenja prvog deteta.

Takav potez nije bio jasan novinaru iz Litvanije, koji pitao trenera Šarunasa Jasikevičusa šta misli o izostanku veoma važnog igrača u rotaciji Žalgirisa.

“Šta mislim o tome? Pa, ja sam mu i dozvolio", odgovorio je šef struke Žalgirisa.

“Ali, da li je normalno da igrač napusti tim tokom polufinala?“, nastavio je novinar.

"Da li vi imate decu? Kada budete imali decu, mladiću, tada ćete shvatiti. Zato što je to maksimum ljudskog iskustva. Dobro vam je pitanje… Da li vi mislite da je košarka najvažnija stvar na svetu?" upitao je Jasikevičus novinara.
EPA-EFE/VALDA KALNINA
Nakon što je dobio odgovor da nije, ali da je u toku ipak polufinale, Šaras je nastavio: "Polufinale? Kome je ono bitno?".

"Timu", rekao je novinar.

"Timu? Kom timu? Jeste li videli broj navijača na tribinama? Važno je? Kada budete imali prvo dete, onda ćete shvatiti šta je najvažnija stvar u životu. Dođite tada i pričaćemo ponovo, jer ništa ne može da bude lepše od rođenja deteta. Verujte mi. Nisu to ni titule ni bilo šta drugo. Lima je trenutno u raju. Stvarno sam srećan zbog njega", objasnio je Jasikevičus.

Legendarni košarkaš na veoma prostom primeru pokazao je da je od profesionalnog života, nebitno da li se radi o sportu ili svakodnevnom poslu, važnija porodica i zdravlje unutar nje – ma koliko važan “ispit“ bio ispred vas.

U odgovoru Šarunasa Jasikevičusa krije se jedan od razloga zašto ćemo ekipu Žalgirisa gledati na Fajnal foru u Beogradu. Poznato je da 90 odsto vaspitanja dolazi iz porodice i da zbog toga roditelji igraju najvažaniju ulogu u ranom detinjstvu deteta, kada mu je potrebno pokazati ljubav, toplinu, prave vrednosti...

Jasikivičus dolazi iz sportske familije, majka mu je proslavljena litvanska rukometašica, otac zaljubljenik u sport, i iz priče njegove mame možemo da vidimo na koga je Šaras nasledio dobre vrline.

Naime, Rita Jasikivičus trebala je da učestvuje sa Sovjetskim savezom na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine, međutim nešto ranije je ostala u drugom stanju i odlučila je da rodi.

Koliko je ovo bila velika odluka govori podatak da su ovo bile prve Igre na kojima je ženski rukomet bio među sportovima i da je SSSR bio glavni favorit. Postoji priča da je trener tadašnjeg tima bio veoma ljut na Ritu što je ’ostavila’ tim, međutim to nije sprečilo Sovjetski savez da osvoji zlatnu medalju.

Gospođa Jasikivičus izjavila je da nikada nije zažalila što je familiju stavila ispred nacionalnog tima i u tom primeru ocrtava se Šarunasov odgovor na pitanje novinara u polufinalu LKL lige.
Getty Images/ Doug Pensinger /Alls/ Šaras u dresu Merilenda
Šarunas je na svet donet petog marta 1976. godine, a već sa šest godina krenuo je da trenira košarku. Međutim, sa 12 godina odlučio je pređe sa košarke na tenis i tada je veliku ulogu odigrao trener Feliksas Mitkevičus koji je uspeo da nagovori njegove roditelje da nastavi da se bavi sportom pod obručima.

Talenat se odmah video na terenu i Šaras je ubrzo pozvan u mlađe kategorije nacionalnog tima. Veliki uticaj na njegov dalji razvoj karijere imao je otac koji ga je ’zarazio’ sa NBA košarkom preko video kaseta, a najveći idol bio mu je Dražen Petrović.

Kako je pao pod veliki uticaj najjače lige na svetu, Jasikivičus je odlučio da ode u Sjedinjene Američke Države, upiše srednju školu, Koledž i da potom zaigra u NBA.

Tim tokom je i krenulo – jednu godinu pohađao je srednju školu “Solanko“ u Pensilvaniji, a potom se odlučio za Univerzitet Merilend gde je dobru ulogu u njegovom razvitku igrao i legendarni trener Geri Vilijams.

Šaras je četiri godine nastupao za “Terapinse“ (od 1994. do 1998), međutim na kraju Koledž karijere nije uspeo da privuče pažnju NBA ekipa i odlučio se za povratak u Evropu.
Foto: EPA/ALBERT OLIVE
Iako mu je želja bila da obuče dres Žalgirisa, Jasikivučus se odlučio za Lijetuvos Ritas za koji je potpisao prvi profesionalni ugovor u karijeri (1998/1999). 22-godišnji Litvanac imao je odličnu sezonu u Viljnusu, ali je na kraju sezone odlučio da pređe u Olimpiju iz Ljubljena, što će se ispostaviti kao odličan potez.

Iako su mu proseci u poenima i asistencijama pali u odnosu na godinu u Lijetuvos Ritasu, Šaras je vodio ekipu Zmaga Sagadina do četvrtfinala Evrolige. U rundi pre Olimpija je izbacila Olimpijakos sa 2-1 u seriji, a odlučujućem trećem meču Jasikivičus je ubacio 30 poena.

Ekipa iz Slovenije poražena je u borbi za polufinale od Barselone, a Šaras je skrenuo pažnju na sebe i katalonski klub doveo ga je već naredne takmičarske godine.

Sadašnji trener Žalgirisa proveo je tri fenomenalne sezone u Barseloni i pod palicom Svetislava Pešića 2003. osvojio je prvu titulu šampiona Evrope. U polufinalu Fajnal fora savladali su moskovski CSKA, dok je u finalu pobeđen Beneton predvođen sjajnim Tajusom Ednijem.

Za MVP proglašen je srpski košarkaš Dejan Bodiroga, a Šaras je u finalu postigao osam poena za 24 minuta na terenu. Priroda Jasikivičusa je takva da ne voli da se zadržava na jednom mestu, pa je tako posle osvajanja Evrolige prešao u Makabi iz Tel Aviva.
Photo by Uriel Sinai/Getty Images
Naredne dve sezone biće kao iz snova za Jasikivičusa pošto je uspeo da osvoji još dve evropske krune, odnosno tri zaredom – nešto što su uspeli samo igrači Jugoplastike (1989, 1990, 1991) Toni Kukoč, Velimir Perasović, Zoran Sretenović, Luka Pavićević i Žan Tabak.

Šarunas je u oba finala sa Makabijem bio glavna karika, pošto je u borbi za titulu 2004. godine postigao 18 poena uz pet asistencija, odnosno 2005. 22 poena, šest skokova i pet asistencija.

Jasikivičusa je tokom karijere pratila sreća da oko sebe uvek ima sjajne trenere, a tako je bilo i u kratkoj NBA avanturi, kada je pod instrukcijama Rika Karlajla igrao dve sezone u Indijani Pejsers.

Plejmejker je posle tri uzastopne titule u Evropi želeo novo iskustvo, pa je tako leta 2005. godine potpisao trogodišnji ugovor vredan 12 miliona dolara sa Indijanom. Šaras se solidno snašao u najjačoj ligi na svetu, međutim posle dve godine usledio je povratak u Evropu.

Nije ostavio veliki trag u NBA (138 mečeva, 6,8p i 2,9as), ali je zato došao na stari kontinent i ispisao istoriju evropske košarke. Jasikivičus je pred početak sezone 2007/2008 potpisao ugovor sa Panatinaikosom na čijem je čelu bio Željko Obradović.
Photo by Matthias Kern/Getty Images
Takmičarske godine 2007/2008 PAO je branio titulu šampiona Evrope, ali nije uspeo da izbori ni mesto među najboljih osam u Evropi, pošto su u Top 16 fazi zauzeli treću poziciju, odmah iza Partizana i Montepaskija.

Bila je ovo razočaravajuća sezona za Šarunasa Jasikivičusa, ali i za grčki klub koji nije uspeo da dođe ni blizu odbrani titule. Plejmejker iz Litvanije naredne godine napunio je 32 godine i već je polako ulazio u veteranske vode.

Šaras je želeo ono što nikome u Evropi nije uspelo – da osvoji titulu šampiona Evrope sa tri različite ekipe. Kako ima šampionske gene Jasikivičus je to u Berlinu i ostvario.

Panatinaikos je u finalu posle velike drame savladao CSKA iz Moskve sa 73:71 – Obradović je osvojio sedmu titulu, PAO petu, a Jasikivičus četvrtu titulu šampiona Evrope.

Posle toga karijera legendarnog plejmejkera išla je očekivano silaznom putanjom, međutim do čak 38 godine igrao je na takmičarskom nivou, a oprostio se u dresu Žalgirisa sa titulom šampiona Litvanije (2014). Čim je završio igračku karijeru, Jasikivičus je dres i patike zamenio cipelama i odelom. Šaras je postao pomoćni trener ekipe iz Kaunasa i na toj poziciji zadržao se dve sezone.

Leta 2016. godine Barselona je žarko želela da dovede Jasikivičusa za prvog trenera kluba, međutim 40-godišnji Litvanac odlučio se da preuzme kormilo Žalgirisa i da stane na čelo tima iz rodnog grada.

Prošle godine gledali smo dobru igru od strane litvanskog kluba, a ovo što se dešava ove sezone je nešto najlepše što je moglo da se desi evropskoj košarci.

Jasikivičus je okupio sjajan tim i od starta takmičarske godine videlo se da će ekipa iz Kaunasa biti tvrd orah za svakog protivnika. Ređali su pobede nad Fenerbahčeom, Panatinaikosom, Olimpijakosom, CSKA...

Sjajna košarkaška priča nastavljena je u plej-ofu gde je eliminisan Olimpijakos (3-1), a završava se ovog vikenda kada će Žalgiris učestvovati na Fajnal foru u Beogradu.

Ekipa Šarunasa Jasikevičusa pokupila je velike simpatije srpske javnosti, pogotovo posle plej-ofa kada su i oni neutralni odlučili da navijaju za litvanski klub u prestonici Srbije.

Jasikivičus će kao igrač biti zapamćen kao jedan od najboljih evropskih plejmejkera u istoriji košarke, a kako je krenuo kao trener možemo da mu poželimo da bude makar podjednako uspešan.

Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: