“Orlovi” oduševili, BiH pokazala zube, kod Hrvata ništa novo

Izvor: B92

Utorak, 28.11.2017.

18:00

“Orlovi” oduševili, BiH pokazala zube, kod Hrvata ništa novo
Foto: FIBA.com

Reprezentacija Srbije pokazala je još jednom da je velika košarkaška nacija, iako je igrala sa, realno, dve najslabije selekcije u grupi – Austrijom i Gruzijom.

Posećenost u prvom meču sa Austrijancima nije obećavala, međutim protiv Gruzije hala “Aleksandar Nikolić“ gotovo da je bila puna, pošto je bilo oko 5.000 gledalaca.

To je bio i jedan od glavnih ciljeva FIBA, da navijači tokom godine mogu da gledaju svoje košarkaše, a ne samo tokom pripremnih utakmica pred neka velika takmičanje.

Istina, cilj Međunarodne košaraške federacije bio je da to budu najbolji igrači, ali to nije tema ovog teksta, pošto smo o sukobu FIBA i EKA i neigranju košarkaša iz EL i NBA pisalo mnogo puta.
Starsport
Ovi momci koji su predstavljali Srbiju potvrdili su u ova dva meča da apsolutno zaslužuju da nose dres, što su uostalom rekli mnogi, od selektora Đorđevića do kapitena Mačvana i dalje.

Za Srbiju je prvi prozor prošao odlično, nijedan košarkaš se nije povredio, a zabeležili smo dve važne pobede na putu ka Mundobasketu.

Većina ostalih favorita je opravdala te uloge, a najveće razočaranje ovih kvalifkacija je selekcija Hrvatske, koja je poražena u oba duela (Holandija i Italija).

Reprezentacija BiH predstavlja prijatno iznenađenje, pošto je pobedila Rusiju i pružila relativno jak otpor Francuskoj, dok je i Crna Gora odigrala dva solidna meča.

Na drugoj strani preko Atlantika nije bilo iznenađenja, iako je reprezenacija SAD veoma lako mogla da izgubi od Portorika. Argentina je predvođena iskusnim Skolom zabeležila obe pobede, dok isti skor imaju i Brazilci.

Zalog za budućnost

Starsport
"Mislim da smo se prikazali u dobro svetlu, moglo je bolje da bude, pogotovo u odbrani. Ali, ne treba ni očekivati previše, ima dosta mladih igrača koji su zalog za budućnost i dobro je što smo ih uveli, a oni su pokazali da mogu da igraju. Mislim da će to njima mnogo značiti i da pokažu ove sezone u klubovima da su dobili na samopouzdanju i da su napredovali kroz ova okupljanja", ovo su reči kapitena Milana Mačvana posle pobede nad Gruzijom.

Reči dugogodišnjeg reprezentativca Srbije potpuno opisuju prvo okupljenje nacionalnog tima. Od njega se nije moglo očekivati previše jer je tim skoro pa nov, a opet bilo je igrača koji su i ranije nosili dres, poput Birčevića, Tepića, Gagića, Paunića...

Kada je pričao o zalogu, Mačvan je pre svega mislio na Radanova (19), Marinkovića (20), Pena (20), Đokovića (21), pa i Todorović koji ima 23 godine, jer oni tek trebaju košarkaški da sazre, a igranje za reprezentaciju im samo može značiti u daljem razvoju.

Mnogi su bili skeptični povodom ovakve situacije koju su stvorili FIBA i EKA, ali prvi “prozor“ kvalifikacija, čini se da je prošao dobro i gledati ponovo igrače poput Tepića, Paunića, i ovih mlađih, bilo krajnje simpatično za sve zaljubljenike u košarku.
Foto: FIBA.com
U prvom meču sa Austrijom, Srbija je pokazala da je za dve klase bolja od ove košarkaški anonimne selekcije, a ova pobeda je selektoru Aleksandru Đorđeviću bila jedna najdražih na klupi Srbije.

"Bila je ažurna utakmica, na kraju smo došli do pobede. Ponosan sam ovim momcima i zahvalan za sve što su uradili od prvog do poslednjeg trenutka. Jedna od mojih najdražih pobeda u karijeri", rekao je selektor repezentacije Srbije.

S obzirom na okolnosti, potpuno se razume zašto je ovo Đorđeviću mnogo draga pobeda jer se reprezentacija okupila u utorak, a već u petak igrala meč.

Nije samo selektor Srbije bio takvog stava, već smo i od ostalih njegovih kolega mogli da čujemo slične komentare. Tu pre svega mislimo na selektora Španije Serđa Skarijola koji je nešto slično rekao posle pobeda nad Crnom Gorom i Slovenijom.

Takođe, Đorđević je dodao na toj konferenciji da bi voleo pune tribine za ovaj sastav protiv Gruzije i navijačiji su ga poslušali.
Foto: FIBA.com
Gruzini su selekcija sa mnogo većim renomeom od Austrije i shodno tome, tribine su u ponedaljak uveče bile veoma dobro ispunjene, pošto je u hali bilo gotovo 5.000 ljudi.

Naši košarkaški očekivali su jak otpor reprezentacije koju vodi iskunsi Ilija Zuros, međutim ovako šutersko raspoloženje Gruzije niko nije mogao da pretpostavi.

Gosti su na poluvremenu vodili sa 45:44, a sve zbog odličnih procenata iz igre i nešto slabije odbrane naše selekcije.

“Orlovi“ u nastavku meča su zaigrali mnogo bolju odbrani, a prelomni trenutak utakmice bio je krajem treće deonice, kada je Srbija stekla nešto osetniju prednost.

Lopta se spuštala pod reket gde je dominirao Raduljica, a potom je u četvrtoj četvrtini Stefan Peno preuzeo stvari u svoje ruke i time dotukao Gruziju.
Foto: FIBA.com
Košarkaš Albe iz Berlina meč je završio sa 17 poena i devet skokova, a dan posle meča privukao je pažnju i hrvatskih medija koji su pisali da “Srbija ne treba da brine kada se za nekoliko godina povuče Miloš Teodosić“.

"Osećaj? Odličan. Nerealno. Malo bi bilo reći nerealno o okupljanju sa 'A' selekcijom ali recimo kao što sam rekao, ovi stariji i iskusniji igrači su nam pomogli da se uklopimo veoma brzo i osećaj je posle ovoga stvarno fenomenalan, igrati pred ovim ljudima i pobediti. Ništa, čekamo sad sledeće okupljanje", rekao je 20-godišnji Peno, koji je pažnju na sebe skrenuo u OKK Beogradu, posle čega je otišao u Barselonu, prošao njihovu školu, a potom i zaigrao za “A” tim.

Međutim, sada se “skućio“ u Berlinu gde nastupa za Albu i ovo mu je prva sezona u Bundesligi Nemačke.

“Orlovi“ su uspešno započeli kvalifikacije, momci su pokazali da svi redom zaslužuju da budu tu, a nešto teži mečevi ih očekuje u februaru kada gostuju Nemcima, koji su takođe ostvarili dve pobede.

Hrvati razočarali, BiH iznenadila, Crna Gora polovična

Foto: FIBA.com
Reprezentacija Hrvatske, koju u ovim kvalifikacijama vodi novi selektor Ivica Skelin, potpuno je razočarala u prva dva meča kvalfikacija za Svetsko prvenstvo u Kini 2019. godine.

Ako porazu od očigledno jače Italije ne može mnogo da se zameri, svakako da neuspeh protiv anonimnih Holanđana najviše boli hrvatsku javnost.

Svima bi trebalo da bude jasno da je ovaj sastav Hrvatske nema veliki kvalitet i da se njihov uspeh na prethodnim takmičenjima uglavnom bazirao na učinku Bojana Bogdanovića i Darija Šarića, koji nesumnjivo poseduju vrhunski kvalitet.

Ostatak reprezentacije je ispod potrebnog proseka, pa zato i ne čudi ubedljiv poraz od Italije (80:64). Ipak, da bi se dobila Holandija nije potrebno mnogo toga.

U meču sa “Lalama“, “Kockasti“ nisu imali ni to malo, a kada pogledamo da je Rumunija savladala Holanđane dolazimo do zaključka da će našim komšijama biti teško da se plasiraju u drugi krug, a kamoli na Svetsko prvenstvo.
Foto: FIBA.com
Ako je Hrvatska razočarala, to nije reprezentacija Bosne i Hercegovine na čijem čelu se nalazi iskusni Duško Vujoševič.

Vujošević je dobro složio kockice, ekipa igra dobro, a potvrda za to došla je protiv četvrtoplasirane ekipe sa prethodnog Evrobasketa – Rusije.

Džana Musa je odigrao taj meč veoma dobro, a ni ostali nisu zakazali. Gordić, Stipanović, Kikanović i ostali imaju potreban kvalitet pa tako ova pobeda i ne predstavlja toliko iznenađenje.

Tri dana kasnije Francuska je bila prejaka za Bosnu i Hercegovinu, i iako su izgubili sa 84:65, tri ipo deonice igrali su egal sa “Trikolorima“.

BiH je pokazala da će namučiti Francuze pred domaćom publikom, baš kao što su dobili Rusiju, koja je igrala u dobrom sastavu, ali bez Alekseja Šveda, Timofeja Mozgova...
Foto: FIBA.com
Kada je reč o Crnoj Gori, oni se nalaze takođe u veoma teškoj grupi, pošto se u njoj nalaze aktuelni šampion Evrope, Slovenija, i najmoćnija selekcija u Evropi u poslednjih 15-tak godina – Španija.

U prvom kolu Crnogorci su pružili relativno jak otpor Španiji, iako su konstanto bili u zaostatku. “Đetići“ su non-stop bili na pristojnom zaostatku, a pred kraj meča došli su i na -6.

Ipak, nisu uspeli da uhvate totalni priključak i na kraju su poraženi sa 79:66. U drugom meču savladali su Belorusiju, a glavni meč za njih predstoji im u februaru protiv Slovenije.

Jasno je da će Crna Gora proći dalje, ali veoma je važno sa koliko bodova, pošto se u narednu rundu prenose bodovi, ali samo oni koji su ostvareni u direktnom okršaju sa selekcijama koje su prošle dalje.

Sistem takmičenja

Foto: FIBA.com
Ovde je sad idealan trenutak da se osvrnemo na sistem, koji pretpostavljemo da većina zna, ali takođe, isto zna stalno da buni čitaoce.

U prvoj fazi učestvuju 32 selekcije koje su podeljene u osam grupa sa po četiri ekipe.

Dalje, u narednu fazu plasiraće se tri najbolje (24 ukupno) reprezentacije iz svake grupe, s tim što se pravi novi sistem. Stvaraju se četiri grupe sa po šest selekcija, a po najbolje tri iz svake plasiraće se na Mundobasket (ukupno 12 reprezentacija).

Važno je napomenuti da se u drugu fazu prenose samo bodovi koji su osvojeni u međusobnim duelima.

Primer: Ukoliko Austrija bude poslednja u našoj grupi, prve tri selekcije (Srbija, Nemačka, Gruzija) neće u narednu rundu nositi bodove koje su osvojili u duelima sa Austrijom.

Takođe, ako uzmemo da će grupu proći Srbija, Nemačka i Gruzija, te tri selekcije se neće ponovo sastajati u drugoj fazi, već će isključivo igrati sa ostale tri reprezentacije.

Srbija se nalazi u grupi G i u drugoj rundi se ukršta sa grupom H u kojoj se nalaze Grčka, Velika Britanija, Izrael i Estonija.

Ukoliko bismo gledali po kvalitetu, odavde bi na Svetsko prvenstvo trebalo da se plasiraju Srbija, Nemačka i Grčka. Ali, ovo je samo kako situacija izgleda na papiru, ne bi trebalo otpisivati Gruziju i Izrael.

Pogledajte grupe:

Evropa:

Foto: FIBA.com
grupa A:
Španija 2/0 171:150
Crna Gora 1/1 157:146
Slovenija 1/1 171:166
Belorusija 0/2 141:178

grupa B:
Turska 2/0 152:133
Ukrajina 1/1 144:143
Letonija 1/1 155:158
Švedska 0/2 149:166

grupa C:
Litvanija 2/0 174:116
Poljska 1/1 125:135
Mađarska 1/1 144:146
Kosovo 0/2 137:183

grupa D:
Italija 2/0 155:134
Rumunija 1/1 145:143
Holandija 1/1 136:136
Hrvatska 0/2 125:148

grupa E:
Francuska 2/0 154:124
BiH 1/1 146:160
Rusija 1/1 152:150
Belgija 0/2 128:146

grupa F:
Češka 2/0 153:125
Finska 1/1 138:144
Bugarska 1/1 157:156
Island 0/2 143:166

grupa G:
Srbija 2/0 190:151
Nemačka 2/0 169:119
Gruzija 0/2 157:184
Austrija 0/2 113:117

grupa H:
Grčka 2/0 177:153
Izrael 1/1 149:150
Estonija 1/1 141:158
Velika Britanija 0/2 162:168

Amerika:

Foto: FIBA.com
grupa A:
Argentina 2/0 164:122
Urugvaj 2/0 153:122
Panama 0/2 132:154
Paragvaj 0/2 112:136

grupa B:
Brazil 2/0 158:133
Venecuela 1/1 145:143
Čile 1/1 147:155
Kolumbija 0/2 140:159

grupa C:
SAD 2/0 176:133
Portoriko 1/1 173:157
Meksiko 1/1 127:157
Kuba 0/2 138:167

grupa D:
D. Republika 2/0 187:165
Kanada 1/1 169:157
Devičanska Ostrva 1/1 182:184
Bahami 0/2 154:186

Afrika:

Foto: FIBA.com
grupa A:
Tunis 3/0 242:162
Kamerun 2/1 247:205
Čad 1/2 185:217
Gvineja 0/3 185:297

grupa B:
Mali 0/0
Nigerija 0/0
Ruanda 0/0
Uganda 0/0

grupa C:
Angola 3/0 203:184
Egipat 2/1 196:192
Maroko 1/2 207:210
DR Kongo 0/3 206:226

grupa D:
Obala Slonovače 0/0
Mozambik 0/0
Senegal 0/0
Centralnoafrička Republika 0/0

Australija i Azija:

Foto: FIBA.com
grupa A:
Kina 2/0 185:125
Južna Koreja 1/1 167:172
Novi Zeland 1/1 213:160
Hong Kong 0/2 118:229

grupa B:
Australija 2/0 186:124
Filipini 2/0 167:154
Japan 0/2 129:159
Tajvan 0/2 149:194

grupa C:
Jordan 2/0 196:155
Liban 1/1 190:159
Sirija 1/1 146:166
Indija 0/2 129:181

grupa D:
Kazahstan 2/0 164:146
Irak 1/1 150:148
Iran 1/1 131:113
Katar 0/2 109:147

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: