NBA kakav pre nismo videli – velike promene preko Atlantika

Izvor: Petar Tadiæ

Nedelja, 15.10.2017.

09:00

NBA kakav pre nismo videli – velike promene preko Atlantika
Getty Images

Pisali smo o najluđoj “ofsezoni“ (pauza između takmičarskih godina) i brojnim trejdovima koji su se dešavali preko Atlantika, a sada su na redu promene unutar najjače lige na svetu.

Komesar lige Adam Silver doneo je velike odluke (njih šest), od kojih za pet smatramo da su odlične, dok je jedna rušenje tradicije i za koja je bila nepotrebna.

“Uklizavanje u noge“, namerno iznuđivanje faulova i namerno gubljenje utakmica kako bi se dobio što bolji pik na NBA draftu, davale su glavobolju čelni ljudima lige. Sada je to konačno rešeno.

Uvedeno je “Zazino“ i “Hardenovo“ pravilo, dok “tankovanje“ i najgori skor neće automatski značiti da imate najviše šanse da dobijete najboljeg mladog igrača u na svetu.

Takođe, NBA liga unela je promene u novi raspored utakmica kako bi sprečila ekipe da tokom sezone povremeno odmaraju svoje najveće zvezde.

Uvedeni su i takozvani “two-way“ ugovori, dok je NBA produžio trajanje sezone, ukinuo niz od 18 utakmica tokom 30 dana i četiri tokom pet noći.

Ovu su do sada dobre odluke, a jedino što smatramo da je loše jeste promena “Ol-star” utakmice: “Udruženje profesionalnih košarkaša i NBA liga objavili su nove reforme Ol-star uakmice, u kojoj više nećemo gledati okršaj Zapada i Istoka”.

Srušena tradicija – nema Istoka i Zapada

Getty Images
Tradicije postoje da bi se poštovale, ali i da bi bile menjane. Od ove sezone nećemo više gledati utakmice između Istoka i Zapada.

Prva “Ol-star” utakmice odigrana je 1951. godine u Bostonu kada je Istok pobedio Zapad sa 111:94.

Od tada je odigrano 66 takvih utakmica, a igrači iz istočne konferencije imaju 37 pobeda, dok su ovi sa Zapada ostvarili 29. Činjenica je da Zapad dominira od 2000. godine pošto vode sa ubeljdivih 12/6 u pobedama.

Međutim, posle 66 godine nećemo više gledati susrete između ove dve konferencije, već će po prvi put u istoriji na “Ol-staru” dva kapitena sastavljati tim iz grupe košarkaša koji su dobili najviše glasova, nevezano iz koje konferencije dolaze.

Pravo da biraju saigrače imaće igrači koji dobiju najviše glasova u Istočnoj i Zapadnoj konferenciji, odnosno kapiteni.
Getty Images
Sistem glasanja je nepromenjen pa će tako 50 odsto udela imati navijači, 25 igrači i 25 mediji.

Pojednostavljeno, na “Ol-star” utakmici učestvuje 24 igrača. Startne petorke biraju se pomoću gore navedenog sistema, dok treneri odlučuju kojih će se ostalih 14 igrača naći na ovom prestižnom meču.

Međutim, po novom pravilu, ukoliko dobijete dovoljno glasova da se nađete u prvoj postavi, ne mora da znači da će te tamo i biti jer kapiteni biraju igrače.

Poptuno je jasno svima da je ovo urađeno kako bi se nešto promenilo jer je “Ol-star“ meč u poslednjih nekoliko godina bio nezanimljiv.

Marketinški je urađen sjajan posao i privući će mnogo više pažnje, ali utakmica između Istoka i Zapada bio je zaštitno lice ove lige i videćemo kako će se dalje odvijati.

“Tankovanja“ će biti, ali rizik je mnogo veći

Getty Images
Popularno “tankovanje“, odnosno svesno gubljenje utakmica kako bi se naredne godine dobio što bolji pik na NBA draftu, neće biti toliko sigurno.

Ovo su patentirali Filadelfija Seventisiksersi koji su od sezone 2013/2014 krenuli u čuveni “The process“ i koji bi trebalo da se na ovogodišnjem draftu završio.

Filadelfija je bila ubedljivo najgori tim u ligi i to su svesno činili kako bi okupili najtalentovaniji tim. To su možda i uspeli jer sada u timu imaju Embida, Simonsa i Fulca.

Međutim, od 2019. godine namerno gubljenje mečeva i najgori skor u ligi neće vam doneti najviše šansi da birate prvi na Draftu i da uzmete potencijalno najtalentovanijeg igrača.

Na tvitu Edrijana Vojnarovskog sve je objašnjeno, a mi ćemo vam još malo pojasniti. Najgori skor posle 82 odigrane utakmice donosio bi vam 25 odsto šanse da dobijete prvog pika na NBA draftu. Druga najgora ekipa imala bi 19,9 %, treća 15,6 odsto...

Međutim, od Drafta 2019. godine najgora tri tima u ligi imaće samo 14 odsto šanse da dobiju pravo da biraju sa prvog mesta.

Ovde se otvara prostor za ostale timove jer će i recimo šesta ekipa imati solidne šanse da se “ušunja“ među u top 3, što je pre bilo dosta teže.

NBA liga ovime nije sprečila ekipa da svesno gube utakmice, ali najgori odnos pobeda i poraza ekipama neće doneti najviše šanse da dođe do cilja – prvog pika na NBA draftu.

“Zazino i Hardenovo“ pravilo

Getty Images
Zaza Pačulija poznat je kao jedan od najprljavijih igrača u najjačoj ligi na svetu, dok Džejms Harden spada u one “najnamazanije“.

Baš zbog toga po njima su nazvana dva pravila zbog kojeg će sudije posebno paziti i gledati snimke.

Kavaj Lenard povredio se u plej-ofu prošle sezone, a uzrok povrede bilo je stopalo Zaze Pačulije. Lenard je uputio šut ka košu, a Pačulija je ostavio svoju levu nogu previsoko posle čega je igrač Sparsa doskočio na njegovo stopalo i iskrenuo zglob.

Lenard nije imao mesta da doskoči na parket i Pačulija ga je zatvorio, odnosno nije mu dao prostora.

Hauard Bek sa “Bleacher report“ prvi je javio za Zazino pravilo i ono glasi.

Prilikom nesmotrenog zatvaranja arbitri će dosuditi faul, a onda će pogledati snimku pogledati da li je ono bilo namerno ili ne. Posle utakmice, zvaničnici lige će takođe pregledati situaciju i retroaktivno će moći da ocene prekršaj kao teži ili blaži od dosuđenog. Kada je reč o Hardenovom pravilu, situacija je prilično jasno. Nebrojano puta smo videli da Harden iznudi faul uz pomoć svoje inteligencije i “namazanosti“.

Sada će sudije pažljivo gledati da li Harden ili bilo ko drugi koristi odbrambenog igrača da bi dobio faul za bacanja.

Harden je namerno koristio ruke defanzivnog igrača kako bi iznudio faul, a sada će arbitri to posebno posmatrati jer “ako igrač još nije prihvatio loptu (imao posed) kada dođe do kontakta, to je faul na zemlji, a ne prilikom šuta“.

Harden je prošle sezone šutirao u proseku preko deset bacanja na utakmici što je najviše u ligi, a sada posle novog pravila videćemo kako će se snaći.

Produžetak sezone i odmaranje igrača

Timovi koji konkurišu za samo završnicu su često znali da izostave sa nekih utakmica svoje ključne igrače, posebno kada su bili u seriji od 4-5 utakmica tokom svega desetak dana.

To je često bilo kritikovano od strane navijača, koji plaćaju karte kako bi gledali najveće NBA zvezde, ali su se timovi branili argumentima da ne žele da zbog gustog rasporeda rizikuju povrede igrača pred plej-of.

Sada više neće moći da koriste taj izgovor, jer je NBA produžio sezonu, počinje sedam dana ranije 17. oktobra, pa više neće biti niza poput onih od 18 utakmica tokom 30 dana i četiri tokom pet noći, što se događalo prošle sezone.

Takođe, serija od pet utakmica tokom sedam dana, kakvih je bilo 90 prošle sezone, naredne će biti samo 40, a broj utakmica "dan za dan", kakvih je bilo 482 prošle sezone, smanjen je za oko deset odsto na nivou lige.

Smanjen je i broj putovanja na samo jedno gostovanje za 17 odsto, a onih od preko 3.200 kilometara za 67, pa će ih biti tek 11 tokom sezone.

Ovo svi smatraju kao dobru stvar, međutim Čarls Barkli ne misli tako.

"Sirote bebice ne mogu da igraju dan za danom. Zarađuju 20, 30, 40 miliona dolara godišnje. Ali želimo da im ugodimo. Ne smemo da ih preopteretimo. Zato ćemo im samo olakšati. Privatni avioni i hoteli sa četiri zvezdice nisu dovoljni", rekao je Barkli.
Getty Images
On smatra da igrači iskazuju nepoštovanje prema navijačima kada preskaču utakmice kako bi se odmorili.

"Nikad nisam bio ni blizu 20, 30, 40 miliona godišnje. Osećao bih obavezu da zarađujem toliko novca. Pomislio ih: "Ovaj čovek me plaća 40 miliona. Igraću dve utakmice zaredom". Ja sam igrao dve zaredom i leteo komercijalnim letom. Igrao sam četiri utakmice u pet dana i leteo komercijalnim letom. To je tužno. Znaš da navijač dolazi na utakmicu jer ima jednu priliku godišnje da te vidi, a ti kažeš moći ćeš i sledeće", zaključio je uvek iskreni Barkli.

Kao da su reči Čarlsa Barklija uslišene pošto NBA zvezde neće moći da se odmaraju na gostovanjima.

Novo pravilo glasiće da zvezde poput Lebrona, Karija, Durenta, Hardena i drugih mogu da odmaraju samo pred domaćom publikom, kao i da više NBA zvezda u jednom timu neće moći da propusti meč zbog "umora".

Takođe, igrači će morati da da budu prisutni na terenu “u civilu” kako bi bili dostupni navijačima pre utakmice.

Timovima će biti i zabranjeno da odmaraju igrače tokom važnih utakmica koje se prenose na nacionalnim TV kanalima. Kršenje pravila koštaće 100.000 dolara.

Igrači će moći da odmaraju samo pred svojom publikom. Takođe, neće biti dozvoljeno da više NBA zvezda propusti meč. Videćemo kako će ovo da funkcioniše", rekao je Silver.

Novi “dvosmerni“ ili “two-way“ ugovori

Getty Images
Od ovog leta NBA ekipa dozvoljeno je da imaju dvojicu igrača pod “dvosmernim ugovorima“.

Oni će praktično biti košarkaši koji razvnojnih timovima franšiza, ali će moći da uskoče i pomognu ukoliko dođe do povreda.

Igrači sa ovim ugovorima će moći da sa NBA klubovima provedu 45 dana, van G lige. Ukoliko se probije ovaj rok, košarkaš potpisuje zvaničan ugovor ili postaje slobodan igrač.

Klubovima je dozvoljeno da u sastavu ekipe imaju 15 igrača, međutim sa ovim pravilom ono se proširije na 17, s tim što će se voditi da imaju 15 igrača jer se igrači sa “dvosmernim“ ugovorima ne ubrajaju u ovih 15.

Ovakav ugovor potpisao je bivši igrač Crvene zvezde Nejt Volters koji je dogovorio saradnju sa Jutom Džez.

Promene na vidiku

Getty Images
NBA liga nastoji da bude što ujednačenja, međutim jaz između istoka i zapada postoje sve veći, pogotovo posle leta iza nas.

Upravo zbog toga, komesar lige Adam Silver najavio je kako bi narednih godina mogli gledati manje utakmica u ligaškom delu sezone (trenutno se igra 82), kao i to da i plej-ofu nema podela na istok i zapad, već bi ekipa sa najboljim odnosom pobeda i poraza igrala sa 16. najboljom ekipom.

Primer: Golden Stejt završi sezonu kao najbolja ekipa, dok se na šesnaestom mestu nalazi Majami. Nebitno što se dve ekipe nalaze u različitim konferencijama (zapad i istok) sastale bi se u prvoj rundi plej-ofa.

Ovo je samo zamisao koja bi vrlo verovatno mogla da se ostvari za nekoliko godina.

Petar Tadić (Sraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: