Umesto sa titulom završili u zatvoru – danas bi ih "ugasili"

Upoznajte se sa jednom od najluđih ekipa koje su ikada igrale košarku.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Subota, 01.01.2022.

09:30

Umesto sa titulom završili u zatvoru – danas bi ih
AFP PHOTO VINCE BUCCI/Profimedia

U tom periodu kada počinjete da pratite košarku, upoznajete se sa NBA ligom i uglavnom navijate za tim u kom igra neko od igrača koga ste zavoleli i on vam je maltene postao idol.

Neki su voleli Lejkerse, neki Filadelfiju, pa kasnije Orlando, Klivlend, Majami ili Golden Stejt, i uglavnom se ljudi vezuju za ekipu zbog njenih igrača.

Međutim, tu se pronašla jedna, koja je prirasla ljudima za srce prevashodno jer je imala najlepše dresove, pa je tek onda na red došao njihov roster. Njihova država je Oregon (iz koje potiče i Najk), a grad Portland i oni su – Portland Trejl Blejzersi.

Ili bolje rečeno Džejl Blejzersi (engleska reč za zatvor, jail, prim.aut.), pošto ću vam danas ispričati njihovu priču. Kao što ste imali prilike da vidite u prethodnim tekstovima, često sam se fokusirao na one "tvrđe" košarkaše, one enigmatične sa nesvakidašnjim životnim pričama i ponašanjem koje varira od besprekornog do katastrofalnog.

Ova priča je nešto poput nebeske kafane za loše momke, čitav roster Portlanda kao da je sklapan po članovima popularne video igre GTA. Član tog tima je bio i sadašnji trener Golden Stejta, Stiv Ker, a on je izjavio da mu je ta jedna sezona u Oregonu bila najzabavnija sezona u karijeri.

Nikada ranije i nikada kasnije nije video takvu disfunkcijalnost i ta sezona mu je donela jedno lepo i nesvakidašnje iskustvo.

Čak su i navijači provodili nezaboravne noći u Rouz Gardenu, pošto su u tom periodu mogli da kupe karte sa solidnim mestima za svega deset dolara. Što je otprilike cena karte za jednu evroligašku utakmicu Crvene zvezde u hali "Aleksandar Nikolić".

Oregon je bio poznat kao kraj sa malo konzervativnijim pogledom, da ne kažem rasističkim, pošto je ipak veći deo stanovištva bio bele kože. Tako je na primer Ajzea "JR" Rajder rekao kako ne želi da igra u Portlandu jer tamo "crnje bivaju obešene".

Više puta je novinarima pretio smrću, a imao je i svađe sa trenerima. Zbog velikog broja poraza i nedoličnog ponašanja omiljenog tima, Rouz garden je "zvrjao" polu prazan.

Njihova policija je takođe trpela snažne kritike zbog ophođenja prema "obojenim" građanima.
Foto: Profimedia
Nego, da se vratimo na naše današnje junake. Generalni menadžer ekipe je bio Bob Vitsit, trener je bio Moris Čiks, a u tom ozloglašenom periodu imali su neke vrlo nezgodne igrače, ali i neke izuzetno talentovane.

Ljude poput Skotija Pipena, pomenutnog Stiva Kera, Arvidasa Sabonisa, Bonzija Velsa, Džermejna O'Nila, Šona Kempa, Dejmona Stodemajera, Rašida Valasa, Darijusa Milera, Zeka Rendolfa, Kintela Vudsa, Roda Striklanda, Stejsija Ogmona, Rubena Patersona, Gerija Trenta, Ajzeu Rajdera...

Kažu da su lideri ovog sastava bili Rašid Valas i Bonzi Vels, koji su nekako prednjačili u tom besu prema građanima Portlanda zbog njihove tvrdoglavosti i predrasudama koje su imali prema lošim momcima.

Mislim, Rašid Valas, čovek koji je poznat po izjavi da lopta nikad ne laže, kao i po rekordnom broju tehničkih grešaka za jednu sezonu, ali ništa manje i onom svađom sa Timom Donahjuom.

Imam tu sreću da sam u kontaktu sa nekim ljudima koji danas žive u Portlandu i ono što sam od njih čuo je bilo da se o toj generaciji i dan danas govori, ali da je jedan čovek nekako ispred svih po broju fanova. To je upravo Rašid Valas.

Samo pogledajte ovu nestvarnu statistiku u tri godine u nizu: 2000. godina – 38 tehničkih grešaka, 6 isključujućih. Jedna od tih šest je bila nakon što je gledao sudiju Rona Geretsona pravo u oči nekih desetak sekundi. Zatim 2001.godina i rekord NBA lige sa 41 tehničkom greškom i čak sedam isključujućih, pa se onda gospodin Valas malo smirio i u 2002.godini imao "samo" 27 tehničkih uz samo dva isključenja.

Priznaćete, impresivan napredak. Kad smo već kod impresivnih stvari, malo ko će pomenuti Portlandov uspeh u sezoni 1999/2000 i tu ne mislim na uspeh Rašida Valasa da dobije tehničku zbog pogleda, već na Portlandovu senzaciju, jer su bili veoma blizu da eliminišu moćne Los Anđeles Lejkerse u finalu Zapada.

To je inače još jedna teorija zavere, u kojoj optužuju Dejvida Sterna za nameštanje odlučujuće, sedme utakmice u korist giganta iz Kalifornije. Sabonis i Pipen su prebrzo završili utakmicu zbog ličnih grešaka, Lejkersi su izveli 37 slobodnih bacanja naspram 16 Portlandovih, a čak 12 faulova je dosuđeno nad Šekom i Kobijem.

Blejzersi su tako "prokockali" prednost od 15 poena u četvrtoj četvrtini i "izvisili" za NBA finale sa Indijanom. Ipak, serija će biti zapamćena po čuvenom ali up dodavanju Kobija za Šeka.

Ovo ipak nije priča o sportskom uspehu, iako je mogla da bude jedna od najlepših.

Rašid Valas je 2003. godine "popio" suspenziju zbog toga što je pretio kontraverznom sudiji Timu Donahjuu, iako tvrdi da nije ozbiljno mislio sve ono što mu je rekao na parkingu iza "Rouz Gardena" (sadašnji Moda centar). Naime, već pomenuti Rašid Valas i Dejmon Stodemajer su tako sedeli u žutom Hameru i pušili marihuanu, a onda im je dosadilo da sede pa su odlučili da se malo voze.

Policija ih je zaustavila zbog prebrze vožnje i zaista ih je šokirao prizor. Kako su spustili prozore svog automobila, tako je izleteo oblak dima i sve je zaudaralo na marihuanu.

Obojica su uhapšeni, priznali krivicu i dobili društveno-korisni rad. Međutim ovo nije ni blizu najluđa stvar za koju je "Mighty Mouse" optužen.

Kako se zbog napada na "Bliznakinje" devetog septembra debelo pooštrila kontrola na aerodromu, Stodemajer je morao da pronađe način da prokrijumčari oružje i marihuanu.

A kako je najbolji način da nešto sakrijete taj da to i pokažete, Dejmon je pištolj ubacio u putnu torbu, a marihuanu je uvio u pazite sad. ALUMINIJUMSKU FOLIJU.

Čim je kročio na detektor on je zapištao, a policija je ostala zaprepašćena. Treba li da napominjem da nije bio u pitanju timski let već komercijalni.

Kad smo već kod njihovih bekova moramo spomenuti Bonzija Velsa i njegovu već sada legendarnu izjavu:

"Navijači mogu da nam zvižde koliko god žele, ne obaziremo se mi na to. Svako veče nam zvižde, pa nam opet traže autogram kada nas vide na ulici. Zato smo mi igrači, NBA zvezde, a oni su navijači"


Plus, kakav bih to čovek bio ako vas ne podsetim na čuveno pljuvanje protivnika. Naravno, tu je i situacija kada je jednom navijaču pokazao srednji prst uz objašnjenje kako mu nekad padne mrak na oči. Moram li napominjati da je ubrzo nakon ovoga Bonzi Vels trejdovan? Umalo da zaboravim gospodina broj 40, Šona Kempa, koji je zbog problema sa narkoticima napustio Portland kako bi se javio u kliniku za odvikavanje. I ovo je bio jedini košarkaški, naravno profesionalni, tim u razmaku od Sijetla do Los Anđelesa.

Da li se sećate "Poljskog Lebrona", živu legendu poljske košarke Kintela Vudsa? Za svaki slučaj bih vas podsetio da čovek nije nosio sa sobom ličnu kartu,kao ni vozačku dozvolu, pa je tako jednom prilikom zbog brze vožnje zaustavljen od strane policije i momak je hladnokrvno pokazao svoju košarkašku karticu.

Na sve to je vrlo bezobrazno rekao policajcu: "Kako je moguće da ne znaš ko sam ja?!"

U to vreme imao je nekoliko kazni zbog nenošenja isprava, kao i za konzumaciju marihuane, remećenje javnog reda i mira kao I tuče u jednom striptiz baru zajedno sa tada najboljim prijateljem Zekom Rendolfom.

Verujte mi, ovo nije ni blizu najgora stvar koju je uradio (ne govorim o udaranju Tomaševića pesnicom u lice). Čuveni kvoterbek Atlanta Falkonsa, Majkl Vik, praktično je sahranio svoju karijeru nakon skandala oko organizacije borbe pasa u svojoj kući u gradu Koka Kole.

E pa Kintel Vuds je zbog identične stvari izubio svoj ugovor u Portlandu, imao je kratku epizodu u Niksima i vrlo brzo su ga poslali u Evropu.

U blizini Kintelove kuće pronađen je pitbul sa ozbiljnim ranama nanesenim u borbi sa drugim psima, tako su u njegovom podrumu pronašli ring i tragove krvi, što je ukazivalo na borbe pasa. Optužen je da je učestvovao u zlostavljanju životinja (na sudu rečeno da nije glavni krivac) i kao što sam već napomenuo, otpušten je od strane Portland "Džejl" Blejzersa.

Eh, sad dolazimo do jednog od meni lično omiljenih igrača. Kako su to NBA novinari i analitičari nazvali "Old man’s game". čovek koji je poznat po "Grit n Grind" generaciji Memfis Grizlisa, a karijeru počeo upravo u Portlandu sa "Džejl Blejzersima" – Zek Zi Bo Rendolf.

Čovek i dan danas ima kuću u Portlandu iako tamo ne igra već dvadesetak godina. Naime, pre par godina je izgubio rođaka, a neposredno pre toga je uhapšen sa velikom količinom marihuane, kako je navedeno – za ličnu upotrebu, da bi 2011.godine bio uhapšen jer je naneo teške telesne povrede jednom narko dileru i ukrao mu zalihe marihuane.

Zamislite samo da narko diler zove policiju kako bi se spasio od vas. Uopšte i ne čudi njegova "pretnja" DeMarkusu Kaznsu da u njegovom kraju siledžije budu maltretirane. Zamislite kako razmišlja čovek nad kim se načini nesportska lična greška i on se okrene i zagrli vas, čestita vam(uz povike tako se igra!) i plus zamoli sudiju da vas ne kazni.

Takođe je Devin Buker izgubio živce i gurnuo Rendolfa s leđa, sudija je momentalno svirao nesportsku, a ZiBo još jednom reagovao s molbom da ga ne kazne jer je dobar momak, koji je samo izgubio živce.

Imao je Zek još u Portlandu odličan odnos sa mlađim igračima, posebno Kintelom Vudsom, sa kojim je nekoliko puta bio privođen zbog izazivanja nereda, vožnje pod uticajem alkohola i psihoaktivnih supstanci i još nekih sitnijih prekršaja. Uvek je tu legendarna Zekova izjava:

"Ja nisam Blejzer, ja sam gangster"
Ruben Paterson je bio poznat po svojoj odličnoj i požrtvovanoj odbrani, takođe je voleo da maltretira slabije od sebe, pogotovo rukije.

Nekoliko puta je maltretirao Vudsa i to je Zeku Rendolfu toliko zasmetalo da ga je nokautirao i naneo mu malo ozbiljniju povred oka! Trening je prekinut i Zek je poslat kući uz kaznu od 100,000 dolara. E, sad već dolazimo do najzanimljivijeg detalja.

Ruben Paterson je takođe poznat po tome što je povezan sa raznim ozloglašenim bandama, pa je na treninge dolazio sa uzijem ili pištoljem u nameri da povredi Zeka Rendolfa, pa su Zeka skrivali saigrači, treneri i skauti, dok se ne smire strasti.

Kad smo već kod Rubena Patersona, on je registrovani seksualni prestupnik, jer je silovao kućnu pomoćnicu i zbog toga dobio samo 15 dana zatvora.

Kasnije je zamalo ubio čoveka koji mu je ogrebao automobil na parkingu, a zbog toga što je tukao svoju ženu pretilo mu je još zatvora, međutim ona je odlučila da povuče optužnicu i uručen mu je zahtev za razvod braka.

Ponovo je uhapšen za silovanje 2007.godine, a čak postoje priče da je ponudio mito od 1000$ da se čitav slučaj zataška. Od 2010.godine, Paterson je prijavljen u klinici za odvikavanje od alkohola i trenutno je izlečeni alkoholičar.

Ostaće zapamćena scena kada je Ruben Paterson vređao Nejta Mekmilana, tadašnjeg trenera, plus je odbio da uđe u igru. Za sebe je rekao da on nije loš čovek, već da je dobar momak koji je imao neke loše momente. Kada smo već kod situacije da igrač Portlanda vređa trenera, u pitanju je još jedan član "Džejl Blejzersa", Darijus Majls. On je Moa Čiksa na dnevnoj bazi nazivao crn****m i odbio da sluša šta on priča.

Ovo je ekipa koja je zaslužna zbog visokih kazni za tehničke greške, kako novčanih, tako i suspenzija i izbacivanja. Doneli su sasvim novu dimenziju loših momaka u ligu, pa su na onaj pogrešan način nasledili momke iz Detroita.

Neki čak kažu da su uspeli da vrate trend ABA i NBA lige iz perioda sedamdesetih godina, kada je konzumacija narkotika u kombinaciji sa alkoholom i fizičkim obračunom smatran običnim danom jednog američkog sportiste. Kako je to jednom Stiven Sondejm rekao:

"Umetnost, to je pokušaj stvaranja reda u haosu".


Iskreno, nisam pronašao citat koji bi bolje opisao ovu našu današnju priču. U srž.

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: