Entoni, počivaj u miru

Entoni "Rambl" Džonson, američki MMA borac, preminuo je u 39. godini.

Izvor: B92

Utorak, 15.11.2022.

16:23

Entoni, počivaj u miru
EPA/JESSICA GOW

Posle borbe sa teškom bolešću (redak oblik autoimune bolesti poznate kao Hodžkinov limfom) 13. novembra 2022. godine napustio nas je nekada veliki borac i sportista Entoni "Rambl" Džonson.

Nadimak "Rambl" dobio je zbog svoje sposobnosti da jednim udarcem nokautira protivnika, pa iako nikada nije postao UFC šampion ne postoji osoba koja ga se nije plašila.

Što se mene lično tiče, zauvek ću pamtiti način na koji se našalio sa Dejnom Vajtom, kada se prosto prepao kada su Rambl Džonson i Džon Džons glumili svađu i tuču pred publikom.

Sve se, naravno, završilo zagrljajem i smehom: Entoni Džonson je rođen u gradu Dablin u saveznoj državi Džordžija i odgajili su ga baba i deda koji su ga zakonski usvojili kada je imao samo dve godine i za njih bio veoma vezan.

Deda mu je bio idol, kao i čuveni NFL igrač Volter Pejton.

"Odrastao sam na maloj farmi, tako da sam imao dosta otvorenog prostora da trčim unaokolo", rekao je Rambl još 2008. godine.

U srednjoj školi je bio vrhunski rvač, a kako je i sam govorio oduvek je imao aspiracije da se bavi borilačkim sportom.

"Stalno sam tukao medvedića svog rođaka, a plišani medvedići ne uzvraćaju, pa sam bacao tu stvar svuda po kući i radio neke stvari koje se mogu videti u tipa WWE. Udarao sam ga telom, skakao na njega, udarao ga. Pretpostavljam da sam tako trenirao kao jako mlad. Tako da to ne iznenađuje moju porodicu. Ja sam samo ono malo dete koje su videli kako odrasta i koje je sada na TV-u i radi to stvarno", rekao je 2012. godine Entoni Džonson.

Rambl je tada bio deo "Blackzillians" sale čiji je vlasnik bio pokojni Glen Robinson, gospodin koji nas je zbog bolesti napustio još 2018. godine.

"Mislim da je Entoni prirodan talenat i da bi u svakoj kategoriji mogao da budem problem. Samo osećam da mu je polu teška kategorija prirodna, pogotovo zbog ogromnog skidanja kilograma u rvanju što mu je malo i napravilo štete u organizmu. Ima smisla za njega da se bori u polu teškoj kategoriji, a mislim da bi bio uspešan i u srednjoj i u teškoj. On ima sve što je jednom šampionu potrebno i čvrsto verujem da će ispuniti svoju sudbinu"
, govorio je tada Glen Robinson. U srednjoj školi i na fakultetu se bavio rvanjem i bio nacionalni šampion, da bi nakon završenih studija pronašao posao kao obezbeđenje u noćnim klubovima i sa 20 godina počeo malo ozbiljnije da se bavi MMA sportom.

Bila je to 2006. godina, kada se Džonson okrenuo mešovitim borilačkim veštinama i savršeno se uklapao u ovaj sport, pobedivši u svoja prva tri meča pre nego što je dobio poziv u UFC 2007. da se suoči sa Čedom Rajnerom, a borba je bila mnogo kraća, pošto je započeo svoju karijeru u velikom stilu nokautom nakon samo 13 sekundi.

Nokauti su bili Džonsonova vizit karta tokom njegove UFC karijere, a to su bile borbe sa Jošijukijem Jošidom, Čarlijem Brenemanom, Rožeriom Nogeirom, Rajanom Bejderom, Aleksanderom Gustafsonom, Džimijem Manuvom i Gloverom Tešeirom, koji su svi padali na facu nakon Ramblovih udaraca.

Samo pogledajte kako je lako "uništio" čoveka koji je nedavno postao najstariji šampion, pa pojas izgubio od Jirija Prohaške. "On udara neveratno snažno, a ono zbog čega su ti udarci posebni jeste što se čini da udara bez ikakvog napora, pa kada biste sparingovali upozorili biste ga da ne udara snažno, a on zaista ne bi ni bio svestan koliko vas snažno udara. Obično samo zamahne i prebrojite zvezde koliko to boli. Ima teške kosti, pa kad te udari...", rekao je Rašad Evans 2017. godine.

Dva puta se borio sa Danijelom Kormijeom za pojas polu teške kategorije i dva puta je gubio od popularnog "DC". Setimo se samo UFC 210 i onog kontroverznog merenja, kada je nekim čudom Kormije prošao vagu.

Nakon toga je gušenjem pobedio Rambla u drugoj rundi. Njegov odnos pobeda i poraza je 23 naspram 6 zahvatio je dve najjače MMA organizije UFC i Belator. Trebalo je nedavno da se bori protiv Joela Romera, ali se zbog Romerovog lošeg zdravlja ta borba odložila.

Rambl se zbog hodžkinovog limfoma povukao 2021. godine, a pre nekoliko nedelja se njegov menadžer Ali Abdelaziz oglasio rekavši publici da se moli za Entonijevo zdravlje.

"Veoma sam tužan što moram da vam kažem da je Entoni bolestan i da se ne oseća dobro. Želeo bih da se svi pomole za njegovo zdravlje, on je vrlo snažan, ali se molite za njega. Zahvalni smo Belatoru i Skotu Kokeru koji se brinu o njemu. Znam da ga mnogi vole, ali njemu sada nije dobro", rekao je Abdelaziz.

Svako ko se makar "očešao" o MMA ima svoje mišljenje o Aliju, ali je ovoga puta bio vidno zabrinut i potpuno iskren. Već 13. novembra dobili smo katastrofalne vesti o smrti Rambla Džonsona... Sve je počelo u "Pangea Fights" organizaciji kada je u prvoj rundi Rambl nokautirao Džonatana Romera, pa dve borbe u Rocky Mountains National i dve pobede odlukom sudija, da bi na red došao UFC.

Pobeđivao je ljude poput Dena Hardija, Kevina Burnsa i Čarlija Brenemana da bi ga Vitor Belfort (pre doping skandala) pobedio gušenjem i Rambl je po prvi put napustio UFC.

I tada je ostao uz Blackzillians, nakon rasformiranja tima i gašenja sale rekao je da nikada neće prestati da se oseća kao da je deo tima i nakon dve godine lutanja uz bezuslovnu podršku Glena Robinsona vraća se u UFC.

Baš u tim momentima stižu optužbe za nasilje u porodici i suspenzija, ali je Entoni sve negirao. Imao je niz od devet uzastopnih pobeda, padali su ljudi poput Aleksandra Gustafsona, Antonija Nogeire ili Andreja Arlovskog, pa pomenuta borba sa Kormijeom.

Nakon tog poraza vratio se na pobednički put tako što je razbio Džimija Manuvu, Rajana Bejdera i Glovera Tešeiru. Njegov poslednji UFC meč je poraz od Kormijea nakon kontroverznog vaganja, a poslednji meč u životu je pobeda u Belatoru nad Hozeom Barosom, nokautom u drugoj rundi. Entoni je voleo životinje, a pogotovo pse i imao je jednog po imenu "Nugget" koga je često kačio na svoj "Instagram" profil, a nakon profesionalne borilačke karijere usledio je novi poziv.

On je 2019. godine imenovan za šefa sektora za odnose sa sportistima u "Bare Knuckle Boxing Championšip" iliti u organizaciji boksa bez rukavica gde su mnoge bivše UFC zvezde poput Krisa Libena, Pejdž van Zant, Rejčel Ostovič...

Rodio se 1984. godine, a preminuo je 2022. godine i iza sebe ostavio dubok trag, pa je veliki broj boraca bilo prilično pogođeno informacijom da je Entoni preminuo.

Izgubio je bitku sa opakom bolešću, ali ćemo ga pamtiti kao čvrstog i opasnog borca velikog srca.

"Sve vas volim, ali ovo je bila moja poslednja borba. Nisam rekao nikome van moje porodice, čak ni Dejni Vajtu. Obećao sam se drugom poslu koji nije vezan za MMA, sa ovim sam završio, ovo nije zabavno. Uživao sam u karijeri, bila je čast biti deo UFC-a hvala vam svima i nikada vas neću zaboraviti. Ne postoji bolje mesto da završim karijeru od Bafala, Njujork. Hvala vam svima koji ste bili uz mene, koji ste gledali i pratili i volim vas sve. Jedno ću još reći, hvala mom čoveku Majku Goldiju. Di Si, hvala i tebi, a i ljudini Džonu Džonsu ovde poručujem da podigne glavu gore. Nisu navijači dobili borbu koju smo im obećali, možda u sledećem životu. Nemam za tebe ništa osim ljubavi, drži se", bile su poslednje reči Entonija "Rambla" Džonsona u UFC-u.

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: