MVP trka: Jokić protiv Embida, a Derozan?

Kako sezona u NBA sve više odmiče, tako se sve češće priča o trci za najkorisnijeg igrača regularnog dela.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Petak, 18.02.2022.

17:30

MVP trka: Jokić protiv Embida, a Derozan?
Foto: Profimedia

Aktuelni MVP NBA lige je srpski centar iz redova Denver Nagetsa Nikola Jokić i on je definitivno na putu da tu istu titulu odbrani.

Ove sezone Jokić ima "paklenu" konkurenciju u vidu centra Filadelfije Džoela Embida, pa i krila Milvoki Baksa Janisa Adetokuba i momka o kome se sve više govori – Demara Derozana. Priča Demara Derozana je veoma interesantna i već smo je obrađivali, tako da, ukoliko vas zanima slobodno je pročitajte i sigurno se nećete pokajati što ste to učinili.

Derozan je nedavno srušio rekord legendarnog Vilta Čemberlejna zabeleživši 35 poena
uz minimum 50% šuta iz igre na sedam uzastopnih utakmica.

Njegovi Čikago Bulsi imaju fantastičnu sezonu i "sede" na prvom mestu Istočne konferencije sa 38 pobeda i 21 porazom, a kao što vidite u gore postavljenom tvitu, starteri Bulsa su propustili veliki broj utakmica.

On je svakako bio taj koji ih je nosio tokom sezone, ali je imao "leđa". Ne smemo zapostaviti ni Nikolu Vučevića, ni Lonza Bola, Zeka Levina, Aleksa Karuza...

Demar Derozan u proseku ima 28 poena uz 5 skokova i 5 asistencija. Janis Adetokumbo ima veoma bogat porfolio. Prošle sezone je vodio Milvoki Bakse do šampionskog prstena pritom postavši MVP finala.

Da li ste znali da je Janis jedini igrač koji se pridružio živim legendama Majklu Džordanu i Hakimu Olajdžuvonu i u istoj sezoni imenovan za najboljeg defanzivca (DPOY) i najkorisnijeg igrača (MVP)?

I ove sezone Janis nastavlja u istom ritmu. Prosečno beleži 29 poena, 11 skokova i 6 asistencija, pritom ima najviše poena u čitavoj ligi i Milvoki Baksi imaju 36 pobeda i 24 poraza i peti su na Istoku.

Momak koji ima isto poreklo kao i Karim Abdul Džabar i Hakim Olajdžuvon (nigerijsko poreklo, pleme Joruba je jedno od tri najveća) je veoma opasan na obe starne parketa i o tome dovoljno govori što je u samom vrhu NBA lige po procentu šuta koji dozvoljava protivnicima kao i razlici između njegovog procenta šuta i procenta šuta igrača koga čuva.

Kako trenutno stvari stoje, Janis možda i nije idealni MVP kandidat, baš kao i njegov prethodnik Demar Derozan, ali obojica definitivno zaslužuju da se o njima govori. Sada dolazimo do onog glavnog: MVP trka između dva centra, Nikole Jokića i Džoela Embida.

I prošle godine smo imali okršaj dvojice centara u MVP trci, ali je Jokić glatko odneo pobedu i u svoje vitrine uvrstio Moris Podolof nagradu čime je postao prvi Srbin sa MVP titulom.

Džoel Embid je kući otišao sa gorkim ukusom, ali ako pitamo čitaoce ESPN, ove godine neće biti tako. U nedavno sprovedenoj anketi na tom portalu, Embid je dobio 45 glasova za prvo mesto u MVP trci.

Srpski centar, Nikola Jokić, dobio je dva glasa manje što nam donekle govori kako američki ljubitelji košarke gledaju na ovu trku.

Džoel Embid igra veoma dobro u Filadelfiji, ima 29 poena, 11 skokova i 5 asistencija u proseku dok su njegovi Siksersi na 35 pobeda i 23 poraza pa su na trećoj poziciji Istoka.

Ben Simons nije odigrao nijedan meč za Filadelfiju ove sezone, nedavno je i trejdovan u Bruklin u zamenu za Džejmsa Hardena, pa ćemo videti kako će ta nova saradnja da izgleda.

Verovali ili ne, Embid ima najviše poena u ligi kada se gleda period od 25. decembra pa do danas, piše ESPN, ali prema mom mišljenju, ako ovaj podatak uzmemo za ozbiljno, nekako anuliramo činjenicu da Janis ima najviše poena. Na ESPN jutjub kanalu se vodila i diskusija oko toga zašto se Embidu daju veće šanse za odlazak u finale nego Janisu Adetokumbu, što se s druge strane može okarakterisati i kao dodatni pritisak na kamerunskog centra.

O Nikoli Jokiću se ovde priča iz nešto drugačijeg ugla. U tom slučaju delim mišljenje sa američkim novinarima koji kažu da Denver igra veoma dugo bez Džamala Mareja, a i Majkl Porter Džunior je možda završio sezonu.

Čitav tim Nagetsa sastavljen od igrača upitnog kvaliteta, uz svo dužno poštovanje jer su to i dalje igrači NBA kalibra, nalazi se trenutno na šestom mestu na Zapadu sa 33 pobede i 25 poraza.

Kada pogledamo istoriju MVP nagrada, najniže rangirani igrač sa MVP titulom je Rasel Vestbruk koji je 2017. godine bio šesti sa Oklahomom.

Samo tri puta se desilo da MVP bude treći: 2021. godine Nikola Jokić, 2006. godine Stiv Neš i 1979. godine Mozes Meloun, čiju priču takođe možete pročitati na našem sajtu i veoma je zanimljiva. Dakle, kada pogledamo to još malo dublje, videćemo da je u samo šest navrata MVP igrao za drugoplasirani tim konferencije: Kevin Durent 2014. godine, Lebron Džejms 2012. godine, 2002. Tim Dankan, 1994. Hakim Olajdžuvon, 1988. Majkl Džordan i 1982. Mozes Meloun koji je maločas spomenut.

Nikola Jokić ove sezone ima PER visine 32.6 što je najviše u istoriji košarke, a prosečno beleži 26 poena, 14 skokova i 8 asistencija, što je maltene tripl-dabl prosek.

Kada već pričamo o tome, treba reći da su to uspeli samo Rasel Vestbruk i Oskar Robertson... Samo obratite pažnju na ovaj podatak. Superstar Denver Nagetsa je toliko produktivan ove sezone da je zabeležio statistiku kakvu nikada ranije nismo videli u najjačoj ligi sveta.

Kako prenosi StatMuse, Nikola Jokić je prvi igrač u istoriji NBA sa najmanje 25 poena, 12 skokova i 6 asistencija u proseku, a kao što smo rekli, za ove 52 utakmice ima 26 poena, 14 skokova i 8 asistencija u proseku. Definitivno, svaki od ovih igrača može da pogleda svoje igre ove sezone i sa ponosom citira pokojnog DMX–a:

"Fu****g right we did it!"


Nekako deluje da je srpski centar svojim igrama zaslužio da odbrani MVP titulu, da trofej Morisa Podolofa po drugi put izloži u svojim vitranama, ali treba odigrati još 30 utakmica, svašta je moguće da se dogodi.

Da li će Jokić odbraniti tron ili će Janis to učiniti po treći put? Da li će Embid uzeti svoj prvi MVP? Ili će to biti Derozan? Možda Dža Morent ili neko drugi?

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: