Novi Barkli ili propali talenat?

Zajon Vilijamson je ovih dana važna tema u košarkaškim krugovima.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Četvrtak, 04.11.2021.

09:30

Novi Barkli ili propali talenat?
Foto: Profimedia

Zajon Vilijamson je svojevremeno biran kao prvi pik na NBA draftu 2019. godine kada je dolazio sa univerziteta Djuk i odmah su zbog njegove konstitucije počela poređenja sa Čarlsom Barklijem.

Obojica su visoka 198cm, nešto niže za krilnog centra, a uz to ide i višak kilograma i ogroman atleticizam uz neka atraktivna zakucavanja. Pogotovo Zajona, za koga smo prvi put čuli još u srednjoj školi.

Za razliku od Zajona, Barkli je bio gospodar pod obručima i gotovo uvek mogao da nadskoči protivničke krilne centre i centre, čak se polemisalo o njegovoj tehnici za hvatanje skokova, na šta je odgovorio u dobro prepoznatljivom stilu:

"Samo skočim i uhvatim j***nu loptu", rekao je Barkli jednom prilikom. Barklijevom životnom pričom smo se već bavili i više o tome možete čitati OVDE, a danas ćemo se okrenuti njegovom nasledniku, problematičnom klincu iz Nju Orleans Pelikansa, Zajonu Vilijamsonu.

Zajon Vilijamson je nedavno imao operaciju stopala, a znamo da su za igrače na njegovim pozicijama najgore povrede kolena i stopala, pa je tokom tog perioda nabacio višak kilograma.

Spekulisalo se da Zajon ima preko 140 kilograma, što definitivno nije zdravo za sportistu, pa su odmah počele teorije zavere da je to učinio namerno, ali i one druge da je Zajon zapravo zdrav i da Pelikani žele da izbegnu plaćanje penala za njegovu nespremnost pa se čeka da smrša kako bi zaigrao.

Nedavno se na društvenim mrežama pojavio i snimak na kom vidimo Zajona Vilijamsona u lateralnoj kretnji, što je dobar pomak ka njegovom ozdravljenju i povratku na teren, ali višak kilograma definitivno pravi problem. Ponovo ga poredimo sa Barklijem i vraćamo se na 1984. godinu. Čarls Barkli je od svog agenta dobio informaciju da mnogi žele da draftuju krilnog centra sa univerziteta Oburn, a posebno Filadelfija koja ima pravo na petog pika.

Ipak, Siksersi su ušli u "Hard cap" odnosno imaju jako malo novca raspoloživog za plate novih igrača i Barkliju je sledovala plata od 75.000 dolara godišnje što mu se nikako nije dopalo.

"Ne pada mi na pamet da idem tamo, ne postajem profesionalac da bih igrao za tako male pare",
rekao je Barkli i smislio genijalni plan da se dovoljno ugoji kako Filadelfiji ne bi bio zanimljiv.

Jeo je obilne obroke po pet, šest puta dnevno i za oko dva dana dobio nekih 9 kilograma, što nikako nije bilo odurno za Sikserse koji su svakako odabrali Barklija i vreme će pokazati da nisu pogrešili.

Barkli se prilično mučio na početku karijere i ko zna kako bi to sve izgledalo da legendarni Mozes Meloun nije reagovao i na Čarlsovo pitanje zbog čega ne igra više dobio odgovor:

"Zato što si lenj i debeo. Ne možeš da igraš košarku ako nisi u formi"

Barkli je napornim radom uspeo da smrša (čak se malo i rasplakao nakon ove kritike), dovede se u red i nastavi da se razvija kao igrač koji je kasnije bio MVP čitave lige. Ovo se svakako odnosi na Zajona, previše se ugojio za kratko vreme i potencijalno ugrozio veliku karijeru, ponavljam, ne može da bude zdravo da profesionalni košarkaš od 198cm ima oko 140 kilograma.

Čitav scenario može da se odnosi i na Pelikanse, da se shvati kao poruka koju Zajon želi da pošalje organizaciji da se roster značajno popravi ili će otići, iako je letos naveo da nema takve planove.

Verovali ili ne samo je tri igrača u istoriji lige uspelo da sa 20 godina beleži 26 poena u proseku: Lebron Džejms, Luka Dončić i Zajon Vilijamson.

Kada pogledamo prošlu sezonu, gde je Vilijamson imao 27 poena u proseku na preko 60% šuta iz igre, jasno je da će morati da poradi na svojoj težini i da bi stvarno bilo šteta da ljubitelji košarke ostanu uskraćeni za jednog takvog igrača. Čarls Barkli je imao Mozesa Melouna kao svog mentora, a kada vas košarkaška legenda podučava sigurno ćete napredovati. Zajon takvu privilegiju nema, Pelikansi se oslanjaju na njegove igre i na igre Brendana Ingrama, pa je tu u lošijoj situaciji od Čarlsa.

U modernoj eri imamo primer Kevina Lava, koji je takođe imao problema sa prekomernom težinom, ali se on "doveo u red" tako što je pojačao kardio treninge i poptuno korigovao ishranu.

To je definitivno prednost današnjeg sporta, naukom je trening i ishrana dovedena na vrlo visok nivo, ali je svakako potrebno požrtvovanje igrača što smo mogli da vidimo i u primeru Nikole Jokića, pa i Džulijusa Rendla. "Teško je, ne treba da se povređuješ kada si mlad i moraš da kontrolišeš šta i koliko jedeš", rekao je Barkli uz smernice da mora da ima nekog iskusnog da ga savetuje.

"Ne igraš košarku da bi bio u formi, već ulaziš u formu da bi igrao košarku"
, bila je poruka Kenija Smita za Zajona Vilijamsona, a to je podržao Čarls Barkli, čovek sa iskustvom.

Nije Čak pametovao niti vređao Zajona, razume ga i zabrinuto mu je uputio par saveta kako bi mu pomogao da karijeru podigne na viši nivo. Kao što sam rekao, Čak je imao Mozesa, a Zajon nema nikog.

Zbog toga su ovi saveti od krucijalnog značaja, jer, iako Barkli i Keni Smit pa i Šekil O'Nil nisu deo Pelikansa poslali su mu par saveta. Znate i sami da je i Šek imao problema sa viškom kilograma uprkos ozbiljnim treninzima MMA i rvanja u Kaliforniji. Do kraja novembra ćemo imati više informacija u vezi sa povratkom Zajona Vilijamsona na parket, verovatno i više informacija o njegovom zdravlju kako sa stopalom tako i sa prekomernom težinom.

Iako sve ovo ne izgleda idealno, daleko je od neke nemoguće misije ili neke teške priče njegovog povratka na teren. Zajon je jako mlad igrač, metabolizam mu je i dalje brz i navikao je da igra košarku i da trenira.

Ono na šta nije navikao je da se kilogrami talože, a on da sedi zbog povrede. Početak njegove NBA karijere su takođe obeležile povrede, a setimo se samo kada je zaspao na klupi dok je njegov tim igrao.

Vilijason ima šansu da bude velika zvezda u NBA ligi, jedan od najboljih igrača na svetu i da li će to uspeti sve od njega zavisi.

Tako barem izgleda iz ovog ugla...

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: