Biseri Pacifika

Jedna od najujednačenijih i najzanimljivijih divizija u NBA ligi je svakako Pacifik sa Zapada i evo šta nam ona donosi.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Sreda, 20.10.2021.

09:30

Biseri Pacifika

Pročitajte još:
* Drama sa Istoka
* Renesansa Bulsa u senci šampiona
* Bogdanovi "jastrebovi" vrebaju iz senke
* MVP Jokić na novom zadatku

Divizija Pacifik postoji od 1971. godine kada se NBA liga proširila sa 14 na 17 imena (Bafalo Brejvs, Portland Trejlblejzers i Klivlend Kavalirs), broje je četiri tima iz Kalifornije i jedan iz Arizone.

Naravno, radi se o Los Anđeles Lejkersima i Los Anđeles Klipersima, Golden Stejt Voriorsima, Sakramento Kingsima i Finiks Sansima.

Sezona iza nas obeležena je sjajnom igrom Finiks Sansa koji su po sedmi put osvojili Pacifik, dok je ekipa Los Anđeles Lejkersa rekorder po broju osvajanja divizije sa 24 titule.

Voriorsi takođe imaju sedam titula najboljeg tima Pacifika, dok Klipersi i Kingsi imaju po dve.

Los Anđeles Lejkers

Od 2020. godine ekipa sa 17 šampionskih titula i ekipa koja se na vrhu NBA lige izjednačila sa Boston Seltiksima po broju osvojenih trofeja Lerija O'Brajena.

Lejkersi su prošlu sezonu završili na nezavidnom sedmom mestu uprkos svim očekivanjima, ali treba biti realan i reći da je veliki broj povreda uticao na ovakav ishod, prevashodno povrede Lebrona Džejmsa i Entonija Dejvisa.

Tim Frenka Vogela se fokusirao na defanzivu i bio najbolja ekipa po defanzivnom rejtingu i prema naprednoj statistici najbolja defanzivna ekipa čitave lige uz Njujork Nikse, a ono što posebno upada u oči jeste da su dve najbolje defanzivne ekipe eliminisane u prvoj rundi plej-ofa.

Za Lejkerse je dodatno bolno što su eliminisani od strane divizijskog rivala Finiks Sansa. Lejkersi će imati mnogo toga da kažu u novoj sezoni, s obzirom na veliki broj veterana koji čine ovaj sastav.

Naravno, najviše se tu misli na dolazak Rasela Vestbruka koji će uz Entonija Dejvisa i Lebrona Džejmsa činiti "veliku trojku" Lejkersa, a ne smemo izostaviti ni bitne potpise Karmela Entonija, Ražona Ronda i Dvajta Hauarda. Veruje se da će startna petorka biti: Rasel Vestbruk, Tejlen Horton-Taker, Lebron Džejms, Entoni Dejvis i Dvajt Hauard, što ponovo pokazuje defanzivnu nadmoć Lejkersa.

Sa klupe će verovatno ulaziti Karmelo Entoni, Trevor Ariza, Malik Monk i Kendrik Nan kao jako važni igrači i kao što vidite ima dosta promena u rosteru tima iz Los Anđelesa, ali se s pravom uz Bruklin Netse smatraju za najjače u ligi.

Lejkersi moraju da budu bolji u regularnom delu sezone i zbog toga su sigurno i okupili toliko igrača za klupu kako im se slučajno ne bi ponovio prošlogodišnji scenario.

Uz sve to bi trebalo da Lejkersi budu u vrhu Zapadne konferencije sa projektovanih 45 do 50 pobeda uz oko 30 do 35 poraza.

Los Anđeles Klipers

Klipersi će biti u nezavidnoj situaciji dobar deo sezone pošto će biti prinuđeni da igraju bez glavne zvezde Kavaja Lenarda koji je operisan zbog povrede kolena i neće ga biti tamo do proleća.

To će otvoriti neka druga vrata, recimo Pol Džordž bi mogao da ima neverovatno dobru sezonu i čak ukoliko ga zdravlje posluži da bude i MVP kandidat, to takođe otvara prostor za Terensa Mena koji je pokazao da ima talenta.

Los Anđeles Klipersi su sezonu iza nas završili sa 47 pobeda i 25 poraza u regularnom delu, dok su u finalu Zapadne konferencije poraženi od Finiks Sansa posle šest "ratničkih" utakmica.

Ne znam za vas, ali meni će ovaj detalj i komentar Majka Brina dugo ostati u sećanju: Tajron Lu je poznat kao defanzivni trener i njegova ekipa je imala osmu najbolju odbranu protekle sezone, a verovali ili ne, njihova ofanziva je bila još bolja i to na visokom četvrtom mestu.

Setimo se samo serije sa Dalas Maveriksima, sedam utakmica bez pobednika na domaćem terenu, pa potom i serije sa Jutom gde su pomalo i neočekivano Klipersi odbranom izdominirali seriju i otišli u finale Zapada.

U narednoj sezoni će to biti ključ – odbrana, šut i zdravlje. Prošle sezone su Kavaj Lenard i Pol Džordž u regularnom delu propustili 38 utakmica, što je više od pola sezone (skraćena sezona je imala 72 utakmice).

Videli smo odlične partije Nikolasa Batuma koji još uvek ima odlične partije u svojim rukama, a i Redži Džekson je pokazao da može da bude izuzetno kvalitetan plejmejker i pronalazio saigrače tamo gde najviše vole.

Evo jednog zanimljivog podatka – svaki igrač Klipersa koji nije centar je šutirao 37,8% ili bolje za 3 poena, a ukupno je tim šutirao 41,1% za tri poena i u tom segmentu bili najbolji u ligi.

Prva sezona Luka Kenarda u Klipersima nije bila dobra, videli smo i malo lošiji trejd za Ražona Ronda, ali i velike probleme sa leđima za Serža Ibaku... Klipersi su na draftu povukli neke zanimljive poteze draftovavši ljude poput Kiona Džonsona ili Džejsona Prestona, ali glavna stvar je bio potpis Kavaja Lenarda koji je dobio četvorogodišnji ugovor vredan 176 miliona dolara.

Videlo se da žele da pobeđuju, da žele da napadnu titulu ove sezone i potpisivanjem dvojice rukija umesto veterana uštedeli su oko 8 miliona dolara u seleriju.

Ono što je bitno takođe jeste situacija sa Kavajem Lenardom, jer, ukoliko se ispostavi da on ne može da igra uopšte naredne sezone pitanje je da li će Klipersi krenuti po prsten ili će namerno ispasti iz plej-ofa i ići po pik na draftu.

Ukoliko Klipersi dobro krenu uprkos izostanku Kavaja, isključujemo ovaj scenario. Ono što je moje mišljenje je da će Klipersi biti jako dobri i da će sigurno napasti plej-of, čak mislim da imaju šansu za neku od prve četiri pozicije i prednost domaćeg terena.

Predviđam im oko 45 pobeda...

Golden Stejt Voriors

Nema više SBDS (Small Ball Death Squad), Voriorsi više nisu ubedljivo najjači tim lige, ali su i dalje jako interesantni za gledanje.

Čak će ljudima sa ovih prostora biti interesantniji jer će Nemanja Bjelica igrati za Golden Stejt ove sezone, a Alena Smailagiće više nema pošto je napustio NBA i stigao u beogradski Partizan.

Voriorsi su prošlu sezonu završili na poziciji osam na Zapadu uz 39 pobeda i 33 poraza i bili su peta najbolja odbrana lige i tek 20. napad lige što je izuzetno iznenađujuć podatak s obzirom da su godinama bili u samom vrhu.

Ipak, povrede su učinile svoje i tu se prevashodno misli na sjajnog šutera koji nikako nema sreće i vezao je dve najteže povrede u sportu – Kleja Tompsona.

Stef Kari je prošle sezone bio "na zadatku" i prosečno beležio 32 poena (TS% je bio na neverovatnih 65,5%), ali čak ni to nije pomoglo Voriorsima da se dokopaju plej-ofa jer su ih eliminisali Memfis Grizlisi.

Nedostatak "baruta" u ofanzivi ih je skupo koštao, a samo pogledajte ovaj podatak oni su na 100 poseda prosečno davali tek 102 poena, a u sezoni 2017/18 su na 100 poseda davali 113 poena, dok su godinu dana kasnije davali 115 poena na 100 poseda.

Velika je razlika. Džejms Vajzmen nije bio previše produktivan prošle sezone i zbog toga su iz Voriorsa odlučili da reaguju: doveden je srpski trener Dejan Milojević.

Dejan Milojević je tokom svoje karijere igrao na poziciji centra i imao zapažene uloge u Budućnosti, Partizanu, Valensiji... Nakon igračke karijere posvetio se trenerskom poslu i u individualnom radu sa Bobanom Marjanovićem i Nikolom Jokićem pokazao da i te kako ima šta da nauči centre.

To je bio jedan od glavnih aduta zbog kojih su Golden Stejt Voriorsi želeli da angažuju Dejana Milojevića, kako bi radio sa Džejmsom Vajzmenom, talentovanim centrom koga su Voriorsi pokupili sa prošlogodišnjeg NBA drafta.

Endru Vigins i Keli Ubre su bili čak i veći nedostatak u napadu Voriorsa, Drejmond Grin je takođe bio previše pasivan, a Džordan Pul je s vremena na vreme pokazivao kvalitet.

Voriorsi su bili šesti tim lige po broju izgubljenih lopti i poslednji po broju ofanzivnih skokova, pa su imali i najmanje šuteva po posedu od bilo kog tima lige, a u plej-inu su na dva meča izgubili čak 41 loptu. Draftovali su Kumingu i Mudija, trejdovali Paskala, potpisali Bjelicu, Kioozu i Igudalu dok su se na saradnji zahvalili Smailagiću, Menionu i Bejzmoru.

Otkako je Kevin Durent otišao iz Voriorsa oni nisu pobedili u plej-of utakmici, mada, sa povratkom Kleja Tompsona tamo oko nove godine ponovo možemo da vidimo izuzetno opasan tim Golden Stejta.

Takođe će biti bitan rad Dejana Milojevića sa Džejmsom Vajzmenom i Voriorsi svakako imaju razloga da budu optimisti. Moje predviđanje je da će imati oko 40 pobeda i da će opet ići u plej-in.

Finiks Sans

Aktuelni šampion Zapadne konferencije je bio najprijatnije iznenađenje prošle sezone, a plej-of su počeli eliminacijom tada aktuelnog šampiona Los Anđeles Lejkersa.

Malo ko je verovao da bi Finiks Sansi mogli do drugog mesta na "krcatom" Zapadu prošle godine. Malo ko je verovao da bi Kris Pol mogao toliko da podigne ekipu koja je postala peti najbolji napad i deveta najbolja odbrana sa 51 pobedom i 21 porazom.

Monti Vilijams je bio u trci za trenera godine i izgubio je trku od Toma Tibodoa iz Niksa, dok je Džejms Džons dobio nagradu za najboljeg generalnog menadžera NBA lige.

Kameron Pejn je takođe bio pun pogodak, njegov imenjak Džonson isto tako, Džej Krauder i Majkal Bridžis, a dosta toga ide na ruku i mladom centru, bivšem studentu univerztieta Arizona, Diandreu Ejtonu.

Nakon te sjajne partije protiv Lejkersa na megdan su im izašli Denver Nagetsi i Finiks je bez ikakvih problema "počistio" ekipu iz Kolorada sa sve MVP–em Nikolom Jokićem u timu.

Potom su u 6 mečeva srušili Los Anđeles Kliperse, da bi u velikom finalu pali nakon serije sa Milvoki Baksima koji su potpuno zasluženo postali NBA šampioni. Sansima je veliki nedostatak bio izvlačenje faulova, što se može dovesti u vezu sa reputacijom igrača, ali je interesantno koliko je hvalospeva dobio Devin Buker i koliko su ga često poredili sa pokojnim Kobijem Brajantom.

Polu distancu su doktorirali, pre svega zahvaljujući izuzetno preciznim bekovima Krisu Polu i Devinu Bukeru i bili najbolji u šutu za 2 poena, dok su "zahvaljujući" Ejtonu, Kaminskom i ostalim centrima bili četvrti najlošiji tim iz poena na obruču.

Kada se pogleda malo bolje, Sansi stvarno nemaju igrača koji može da eksploatiše taj vertikalni spejsing, nešto što Klint Kapela i Rudi Gober rade gotovo savršeno...

Tokom leta su doveli Lendrija Šemeta u zamenu za Dževona Kartera i tu su možda malo izgubili na defanzivi, ali su dosta dobili na šutu pošto su što se tiče šuta za tri poena bili previše pasivni i očigledno je u kom smeru Sansi idu.

Kris Pol je dobio 120 miliona na 4 godine, a nove ugovore su dobili Pejn, Kaminski, Nader, Megi, Pejton i Hačinson. Takođe je važno spomenuti da se Dario Šarić povredio i da su zbog toga morali da dovedu nekoga ko će pokriti unutrašnju liniju.

Pokušali su da dovedu i Bobija Portisa, ali on je ostao u Milvokiju.

Sansi će ponovo biti dobri u to budite uvereni, očekujem od njih da u regularnom delu sezone budu ispred Jute i Klipersa i da se sa Lejkersima takmiče za mesto broj 1 sa nekih 50ak pobeda.

Sakramento Kings

Sakramento Kingsi su franšiza kojoj je neophodno buđenje, 15 godina bez doigravanja je rekord u NBA ligi i zbog toga postoji opasnost da ekipu presele u Las Vegas kako su kružile neke glasine, pa i Sijetl još ranije kada ih je Kevin Džonson spasio.

Kingsi su sezonu iza nas završili na 12. mestu Zapadne konferencije sa 31 pobedom i 41 porazom, pritom su bili 11. napad lige i ubedljivo najlošija odbrana.

Nije sve tako crno, dve pobede su ih delile od plej-in turnira i videli smo Dierona Foksa koji je više puta pokazao da ima šansu da postane elitni plejmejker, ali je odbrana stvarno bila problematična.

Najlošiji defanzivni rejting, najlošija odbrana procenta šuta iz igre i pretposlednji po broju defanzivnih skokova. Kada se pogleda analitika, videćemo da su puštali te tzv. loše šuteve, a bili ubedljivo najlošiji što znači da nije sve u brojevima.

Ono što im se dosta zamera jeste odbrana na obruču gde su primali čak 79% odsto poena... Odbrana je dodatno gubila sa Dieronom Foksom, kada su primali po 118 poena na 100 poseda za 2.036 minuta koliko je provodio na terenu.

Napad je bio veoma dobar, sušta suprotnost. Kingsi su imali 11. najbolji napad, kao što je već rečeno i saradnja Foks-Holms je bila neverovatno dobra, jedino je još Badi Hild mogao malo bolje da šutira i tada bi čak možda bili u plej-inu.

Ostali su bez Bjelice, draftovali Deviona Mičela, još jednog beka, kao i centra Nimasa Ketu, a dobili su i Tristana Tompsona da malo pojačaju reket.

Ako se nešto drastično ne promeni, Kingsi će biti pri dnu Zapada sa nešto manje od 40 pobeda...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: