Gordon u Denveru – dobar potez ili ne?

Kako će Denver izgledati sa Eronom Gordonom?

Izvor: Stefan Nikoliæ

Utorak, 30.03.2021.

11:00

Gordon u Denveru – dobar potez ili ne?
Foto: Tanjug/AP Photo/Joe Mahoney

Denver Nagetsi su poslednjeg dana prelaznog roka dogovorili potpis centra Džavala Megija i krilnog centra Erona Gordona, bivšeg igrača Orlando Medžika.

Za Erona Gordona su u Orlando poslali Ar Džeja Hemptona, Gerija Herisa i pik prve runde 2025. godine.

Odmah se postavilo pitanje: Da li je Denver napravio dobar potez? Ako se po jutru dan poznaje, Eron Gordon će biti dobro pojačanje za Nagetse. Na svom debiju je ubacio 13 poena, 2 skoka i 1 asistenciju za 20 minuta koliko je proveo na parketu.

Gordon nije promašio nijedan šut za dva poena, dok je u šutu za tri poena bio na jednom pogotku iz četiri pokušaja.

Eron Gordon, iliti "Mr. 50" (aludira na to da ima najviše zakucavanja na Ol Staru koji su dobili ocenu 50) je zaista atraktivan igrač, izuzetno skočan i kompetitivan što mu je usađeno još od vremena kada je bi dečak.

Eron ima starijeg brata, Drua, koji je u Partizanu igrao krilnog centra. Eron i Dru su često igrali basket u dvorištu, a Dru baš i nije bio nežan prema svom mlađem bratu, pa bi dobio još jedan udarac kada bi od Drua tražio faul.

Braća Gordon su oduvek sanjala da budu profesionalni košarkaši, pa su terali majku da ih slika dok igraju basket ispred kuće i onda bi te svoje fotografije kačili na frižider ili zidove u sobi zamišljajući da su NBA zvezde.
Da, od malih nogu je naučen da mora dobro da se pomuči da bi dobio faul, da ga niko neće maziti i da se osloni na sebe i svoje fizičke predispozicije kada mu ih je Bog već dao.

Eron je već 7 godina u NBA ligi, a došao je 2014. godine sa univerziteta Arizona i sa 4. mesta ga je odabrao Orlando, pa se očekivalo da dobiju modernu četvorku koja ima ogroman odraz.

Istina, slobodna bacanja mu nisu jača strana, kao ni šut za tri poena, koji je prilično popravio od svoje ruki sezone, dok su slobodna bacanja i dalje velika boljka Erona Gordona.

Još jedna mana je Eronova igra u odbrani. On je izuzetno požrtvovan igrač, zna da se baci na loptu, da da sve od sebe da zaustavi protivnika, ali dođu utakmice kada to jednostavno nije dovoljno...
AP Photo/Joe Mahoney
Ovo je bilo možda i glavno pitanje kada je Gordon došao u Denver. Da li može da pomogne u defanzivni? To je, ipak, najveća boljka Nagetsa...

U suprotnom smeru je otišao možda i najbolji defanzivni bek Denvera, Geri Heris, koji je prošle sezone u plej-ofu bio pokretač Nagetsa u nekim momentima i njegove zasluge za uspeh u doigravanjima nisu bile male.

Da se vratimo na Gordona i njegovu odbranu, kada je došao u ligu bio je vrlo motivisan i spreman da grize, ali su usledile neke povrede koje su ga udaljile sa terena, a povreda leđa je posebno uticala na njegovu igru u defanzivi.

Ono što je najbolje u svemu tome je što Eron ne bira koga čuva, ne plaši se da konstantno preuzima najboljeg protivničkog napadača, zbog svojih fizičkih predispozicija je umeo lepo da se spusti u drop i na taj način odbrani pik, ali u današnjoj košarci se to sve lakše rešava flouterima.

Nekonstantnost je koštala Gordona, da je bio malo konstantniji i njegov imidž defanzivca bi bio dosta bolji, pošto ne možemo prećutati da sa uspehom preuzima krila i bekove, ali nedostatak mišića ga je često koštao na niskom postu.

Majk Meloun je poznat kao defanzivni trener, neko ko je tokom većeg dela svoje karijere posebno obraćao pažnju na odbranu, pa je potrebno da se malo više potrudi i uklopi Gordona u svoju defanzivnu formaciju.

Primera radi, protekle sezone je Orlando sa Gordonom na parketu imao defanzivni rejting 109.7, dok su bez njega bili nešto bolji, 105.9 na 100 poseda... Što se tiče Eronove igre u napadu, on je krilo koje Meloun može da koristi u nekoliko različitih varijanti, kao što možete videti gore u priloženom video snimku, Gordon i te kako ume da igra sa loptom u rukama, na niskom i visokom postu.

Delio je asistencije i centrima i bekovima i odlično čitao protrčavanja, što i sam voli da radi i radio je izuzetno dobro na svom debiju. Ono što mnogi stručnjaci vide jeste da Gordon bude takozvana "bekdor opasnost".

Poenta je da Eron igra dosta bez lopte i da protrčava iza leđa odbrane, što će Džamal Marej i Nikola Jokić sigurno znati da iskoriste i zabeleže po koju asistenciju, kao u čuvenim situacijama kada Jokić na "laktu" prima loptu i čeka utrčavanje uz čeonu liniju.

Takođe, Gordonova utrčavanja i pregled igre se mogu iskoristiti na još jedan način, kao što možete videti u ovom primeru: Ono što su pojedini košarkaški analitičari zamerali Denveru i Majku Melounu jeste to da se ne koristi dovoljno Jokićev specijalitet, da sa centra igra plejmejkera i razigrava saigrače, da se jednostavno ne utrčava dovoljno.

Pogotovo sa slabe strane i to je ono što Gordon odlično čita i odlično radi. Kao i svaki drugi ljubitelj zakucavanja, gledaće da napada obruč svaki put sa slabe strane (suprotna strana od one na kojoj je lopta).

Zamislite samo koliko bi teško bilo odbraniti dobro uvežbani pikenrol u kome učestvuju Nikola Jokić i Eron Gordon, tzv "5-4 pik" ili "4-5 pik" u zavisnosti ko ima loptu, a ko se spušta ko košu.

Tu može da bude ogroman broj varijacija i na ovakve stvari posebno treba obratiti pažnju, Gordon i Jokić su u prvih 20 minuta pokazali da mogu da budu kompatibilan tandem i potencijalni problem za Zapadne timove. Ukoliko ostane zdrav, Gordon bi mogao da bude "X faktor" Denver Nagetsa i čak korak napred u odnosu na ono što je donosio Geri Heris, koji je s godinama bio izuzetno koristan i produktivan.

Odustajanje od Ar Džeja Hemptona čak i nije loš potez, videlo se odmah da to nije ono što je Denver zamišljao, a i kako smo pisali na početku sezone, problemi sa povredama su dodatno usporili Hemptonov razvoj.

Kada smo kod povreda, to je glavni problem Erona Gordona. Čak nije ni defanzivna nekonstantnost koliko su bile te povrede koje su znale da ga udalje sa terena čak nekoliko puta tokom jedne sezone.

Ako se samo prisetimo Eronove ruki sezone, ona je i bila odložena na nekoliko nedelja zbog loma stopala... Za kraj, ovo je možda i najbolje zakucavanje koje sam ikada video: Deluje da će ovo biti dobar dodatak ekipi Denvera, prava saradnja, ali 20 minuta prve utakmice jednostavno nije dovoljno za neku dublju analizu.

Neka vreme pokaže.

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: