Rosijev "poslednji marš", Markesovo iskupljenje i Suzukijeva odbrana trona

Ljubitelji motosporta, spremite se, MotoGP se vraća.

Stefan Nikolić
Podeli
Foto: Profimedia/ Photo Studio Milagro / DPPI
Foto: Profimedia/ Photo Studio Milagro / DPPI

Prošla godina je bila spektakularna u smislu trkanja u šampionatu MotoGP, a u smislu svega drugog baš i nije.

Dakle, Đoan Mir je postao svetski šampion i doneo Suzukiju ogromnu radost, iako nije pobedio ni na jednoj trci. Eto koliko znači konstantnost u bodovima i podijumima...

Videćemo da li će ovo biti poslednja sezona žive legende Valentina Rosija i ako hoće, koliko će moći da pruži u svom novom timu "Petronas Jamahe".

U ovoj novoj sezoni će Mark Markes pokušati da nadoknadi sve ono što nije uradio u protekloj sezoni, koju je zbog teške povrede ruke čitavu propustio, a inače, neće voziti ni u Kataru pošto se nije potpuno oporavio.

Njega će na motociklu Honde Repsol menjati Štefan Bradl, a uz njega će voziti i Pol Espargaro.

U Kataruu od 19 časova u nedelju će početi nova sezona MotoGP šampionata, i to nakon trke Formule 1, o čemu smo već detaljnije pisali...

Dakle, baš kao i u Formuli 1, u MotoGP šampionatu je bilo promene pravilnika, pa ćemo početi sa tim i u ovom šampionatu:

Žute zastave: Vozači kojima se pokaže žuta zastava moraće da uskore kako bi se zaštitili vozači koji su pali i kako bi se zaštitilo osoblje koje je tu da im pomogne, vozači koji ne poslušaju žutu zastavu biće kažnjeni tako što će im se vreme za taj krug poništiti.

Prekoračenje brzine u "pitlejnu": Prekoračenje brzine u pitlejnu će se kažnjavati sa dva "duga kruga", termin sa kojim smo se upoznali protekle sezone.

Depozit: Ukoliko se uloži protest i on bude uvažen, a odluka preinačena, depozit će ekipi ili osobi biti vraćen.

Specijalna pozivnica: Zbog koronavirusa, u 2020. godini nije bilo vozača sa specijalnih pozivnica što je promenjeno u 2021. godini i najviše će dvojica moći da voze na ovoj način na svakoj trci.

Dukati je godinama važio za ekipu koja je "Kralj inovacija" u MotoGP šampionatu, a tako je i bilo i ove godine kada su predtsavili inovativno "aero prednje krilo" pošto je rečeno da je to nešto više od običnog krila.

Čini se kao da je Dukati pronašao način da iskoristi sav aerodinamički potencijal i da unapredi ono što im je nedostajalo s godinama, brzina u kornerima, a i čuvena "salata kutija" je sada malkice drugačijeg izgleda.

Za njih će ove sezone voziti Džek Miler i Frančesko Banjaja, dok će u Pramak Dukatiju sedeti Žoan Zarko i Horhe Martin, a u Esponzorama Rejsingu će biti Luka Marini i Enea Bastijanini.

Honda je sinonim za vrhunski inžerenjing, a oni su na prva ovogodišnja testiranja došli sa čak tri različite šasije i potpuno vam je jasno da su spremni za velika dela.

Kako je već rečeno, Štefan Bradl će biti na Hondi umesto Marka Markesa na startu i on je zajedno sa Takakijem Nakagamijem testirao nova podešavanja sa "aero krilima", nešto slično kao na Dukatiju i delovalo je izuzetno dobro.

Za Hondu će voziti Mark Markes i Pol Espargaro, dok je Štefan Bradl zamenski vozač, a za LCR Hondu će voziti Aleks Markes i Takaki Nakagami.

Suzuki, sjajni Suzuki koji je prošle godine pokupio simpatije gotovo svih ljubitelja ovoga sporta.

Kako bih vam rekao, čini se da će se taj trend zadržati, jer su dali svojim vozačima da u testiranjima probaju motor za 2022. godinu, a takođe je testirana i nova šasija, ali to nije sve.

Kako je rekao glavni inženjer tima Đoana Mira, Frenki Karkedi, Suzuki je spremio mnoge sitne izmene na svojim motociklima koji bi mogli da budu ključ u odbrani titule.

Đoan Mir i Aleks Rins ostaju Suzukijevi vozači i za ovu godinu – dobre stvari ne treba menjati. Zamislite samo situaciju u MotoGP svetu ukoliko Suzuki odbrani titulu...

Jamaha je promenila malo svoj tim.

Valentino Rosi će ove sezone voziti u Petronasu zajedno sa Frankom Morbidelijem, dok je Fabio Kvartararo deo fabričke Jamahe zajedno sa Maverikom Vinjalesom.

I oni su predstavili novu šasiju, instaliran je veliki broj sitnih detalja i svi koji su vozili novu Jamahu kažu da su osetili promenu i da je motocikl dobio na brzini, a da je zadržao stabilnost i da je to ono što i želite u takvim momentima.

Jamaha je na testu, velikom testu. Prošle sezone su podbacili i Petronas tim je bio neuporedivo bolji od fabričkog, pa su odlučili da malo "promešaju karte".

Ipak, fokus mnogih biće na Rosiju i njegovoj potencijalno poslednjoj sezoni...

Apriliju će ove godine predstavljati Aleš Espargaro i Lorenco Salvadori, a pre nekih nedelju dana smo dobili vest da će Andrea Doviciozo testirati Apriliju u aprilu, hehe interesantno.

Da skratimo priču, njih dvojica su dobili potpuno novi motocikl za 2021. godinu i on će nositi naziv "RS-GP". Znači, novi motor, nova šasija, novi aero dizajn, nova "salata kutija", novi izduvni sistem, veza oscilujuće viljuške sa ramom/karoserijom je napravljena od ugljeničnih vlakana...

To znači da je Suzuki jedini tim koji nema ovakav deo.

Dakle, ni sami ne znamo šta možemo da dobijemo od Aprilije, ali se čini da će biti konkurentniji nego obično.

Za kraj, ostao je KTM. Oni su vizuelno promenili neke stvari, a za testiranje su angažovali Danija Pedrosu koji je bio zadovoljan viđenim i rekao da austrijski motocikl može mnogo toga da pruži.

Njih će u fabričkom timu predstavljati Bred Binder i Migel Oiliveira, dok će u Teh 3 tu biti Danilo Petrući i Iker Lekuona.

Dakle, to je otprilike to što se tiče nove sezone MotoGP šampionata.

Mir brani titulu, ostali je napadaju. Hoće li Rosi nakon ove godine reći "zbogom"? Hoće li se Markes iskupiti za prošlu sezonu i povratiti šampionsku titulu?

Hoće li Dukati napokon postati šampion?

Mnogo je pitanja, a odgovor ćemo (nadamo se) dobiti 14. novembra u Valensiji.

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu