Blokbaster trejd koji je uzdrmao NBA ligu

Da li su Bruklin Netsi prvi favoriti za titulu?

Izvor: Stefan Nikoliæ

Četvrtak, 14.01.2021.

19:00

Blokbaster trejd koji je uzdrmao NBA ligu
EPA-EFE/FREDERICK M. BROWN

Džejms Harden je dolaskom u Bruklin Netse uzburkao javnost, nakon inaćenja i mnogo problema, dobio je ono što je želeo.

Niko nije očekivao da Hjuston Roketsi to odrade na sredini sezone, delovalo je makar na kratko da se percepcija promenila, ali, nisu ga ubedili da ostane...

Harden odavno nije srećan u Hjuston Roketsima i to nije nikakva tajna, još letos je naveo da mu se ide ili u Bruklin Netse ili u Filadelfija Seventisikserse i na kraju mu se želja ispunila.

Prethodno se nije pojavio na trening kampu (ona čuvena scena u striptiz baru), prekršio je sva moguća pravila, čak je i igrao "pod ručnom", sve to samo da bi ga trejdovali tamo gde baš on želi.

Kako naš narod voli da kaže "iskukao je" trejd u Bruklin.
Bilo kako bilo, smatra se da su Bruklin Netsi dobili sjajnog igrača i da su prvi favoriti za osvajanje šampionske titule. Roketsi su prošle godine glatko eliminisani od Los Anđeles Lejkersa i Harden sprema osvetu...

To sprema zajedno sa Kevinom Durentom koji je 2012. godine izgubio finale od Lebrona Džejmsa. Istini na volju, Majami Hit je tada oformio "Supertim", a Oklahoma je bio mladi tim koji se tek uspinjao...

"Lebrone, laku noć. Stigli su Bruklin Netsi", rekao je Skip Bejles nakon ovog trejda.

Poznato je da Skip Bejles baš i nema lepo mišljenje o Lebronu Džejmsu, ali je isto tako činjenica da u Bruklin Netsi izuzetno snažni i da bi vrlo lako mogli da budu šampioni ove godine.
Da, Netsi jesu postali supertim, ali koliko daleko mogu da idu? Na trenutak ćemo ostati na Džejmsu Hardenu...

Kao što je već rečeno, Harden je odigrao nekako mlako u "bablu" tokom plej-ofa, delovalo je kao da je interesovanje već palo i da igra čisto za sebe. Brzo potom je trejd zatražio i Rasel Vestbruk i to je sve bilo jasno.

Vestbruk je bio ljut na Roketse koji su čitav tim podredili Hardenu, termini treninga su se pomerali zbog njega, kasnilo se sa gostovanja iz određenih gradova zbog njega, čekali su ga na timskim sastancima gde je znao da kasni i po pola sata...
Kada se Hardenu igra, nema mu ravnog. Čovek je s pravom smatran za jednog od najboljih skorera današnjice, čak ne samo današnjice nego i u istoriji lige.

Samo pogledajte ovo, Džejms Harden je 30. januara 2018. godine postigao tripl-dabl sa 60 postignutih poena! Da li treba da napomenem da niko nikada nije postigao toliko poena uz tripl-dabl učinak?

On je bio taj koji je smatran za košarkaškog genija, možemo da diskutujemo koliko je zapravo zaslužio MVP nagradu ove godine i da li je dva puta faktički pokraden kada mu ista nije bila dodeljena, ali to ćemo nekom drugom prilikom...
Daleko od toga da je Harden savršen. Kao što gore stoji, radi se o momku koji obožava izlaske i noćni život, igraču koji obožava dobru hranu i tokom pauza ne vodi previše računa.

Znao je da dođe potpuno van forme i da pred početak sezone "hvata ritam". I uvek ga je hvatao. E, sad, ono čuveno: "Šta bi bilo kad bi bilo".

Ostaćemo na toj 2018. godini i idemo u plej-of, tačnije idemo direktno na finale Zapadne konferencije. Golden Stejt Voriorsi sa Kevinom Durentom važe za možda i najjaču ekipu u istoriji NBA lige.

Klivlend Kavalirsi su plaćali ogromne penale za "luxury tax" kako bi oformili što jači tim i pomogli Lebronu Džejmsu da ih sruši, ali se ispostavilo da je to bila samo jako skupa metla.

Ipak, nisu svi bili počišćeni. Posle pet odigranih utakmica, Hjuston Roketsi (u regularnom delu 1. na Zapadu) su imali prednost od 3:2 u seriji, ali, imali su i jedan veliki maler – povredio se Kris Pol. U najgorem mogućem momentu. U momentu kada su bili na korak od najvećeg uspeha, ali nije tako nešto Roketsima strano. Setimo se da su 1996. godine odbranili titulu tako što su kao 6. ušli u plej-of i do dana današnjeg su tim sa najviše pobeda na gostovanjima u jednom doigravanju.

Nego, Vorirosi su se na ubedljiv način vratili u utakmicu broj 7 – gde je trebalo da nas čeka spektakl. Hjuston je to veče šutirao trojke 7/44 (27 promašaja u nizu) i uprkos dobroj igri u prvom poluvremenu, nisu izvukli to iznenađenje i Voriorsi su osvojili titulu pobedivši Klivlend u finalu.

Džejms Harden se sada pridružio dvojici pomalo problematičnih saigrača, Kevinu Durentu i Kajriju Irvingu. Oduvek su oni imali jako dobro razumevanje, čak i dok su igrali za Oklahomu, tačnije reprezentaciju USA.

Setimo se samo kako su Irving i Harden zajedničnim snagama "zatrpali" koš Srbije: Kevin Durent je bio jedan od tih momaka koji su srušili Hardenu san o šampionskoj tituli, kada je igrao za Golden Stejt. Ipak, tada situacija u Voriorsima nije bila sjajna, jer se ni sam Durent nije najbolje slagao sa novim saigračima.

Prevashodno se tu misli na Drejmonda Grina koji je imao one komentare "Pobeđivali smo i bez tebe", ali to ih nije sprečilo da osvoje dve titule i jedno finale izgube nakon povrede Durenta.

KD takođe važi za potentnog skorera, takođe jednog od najboljih ikada "Slim Ripper" je čovek koji je izuzetno visok i brz i uvek može da šutne preko vas ma koliko visoko podigli ruku – zvuk cepanja mrežice je jedino što se tada čuje.

Bilo je bojazni oko toga kako će se vratiti posle pucanja ahilove tetive, ali Durent deluje podjednako dobro kao i pre: Što se Kajrija Irvinga tiče, on kada igra jedan je od najboljih plejmejkera lige. Pa i ove godine ima prosek od 27 poena što je više nego dobro, ali, kao i Harden njega muče "vanterenski problemi".

Već neko vreme se vodi rat na relaciji "mediji-Irving", posebno je to eskaliralo kada je rekao "J***š Dan zahvalnosti" aludirajući na zločine Amerikanaca nad takozvanim Indijancima iliti starosedeocima, koji su Kajrijevi preci.

Otkako je otišao iz Klivlend Kavalirsa on je na meti raznih tabloida, kritičara i kolumnista. Želeo je da ode u tim koji će mu pružiti šansu da bude vođa i javio se Boston, ali se to loše završilo.

Bilo je mnogo priča kako se Kajri tamo sa svima posvađao, kako je bio "kancer" svlačionice i onda dobijamo ovu scenu. Kajri Irving i bratski zagrljaji sa bivšim saigračima: Čak je pre pomenute utakmice sa Bostonom okadio halu.

Sada je Kajri odbio da igra, ali je snimljen na rođendanskoj žurci. Ove sedmice njegov otac i njegova sestra proslavljaju rođendane i zbog toga je zatražio slobodno vreme, kako je rečeno "iz ličnih razloga".

Tako su to nazvali sami Bruklin Netsi, tačnije njihov GM, Šon Marks. Marks je dobrim delom zaslužan za dovođenje Hardena još pre nego što se išta dogodilo, a to je Majk D'Antoni.

Gospodin D'Antoni je bio Hardenov trener u Hjustonu i oni su bili u sjajnim odnosima. Poznato je kako je burno Džejms Harden reagovao kada je umesto D'Antonija doveden Stiven Sajlas...

D'Antoni je asistent Stivu Nešu, još jednom osporavanom beku koga je svojevremeno trenirao u Finiks Sansima i to je jedan od ključnih faktora zbog kojih je Harden odabrao Bruklin, uz naravno bivšeg saigrača Durenta i sjajnog Kajrija Irvinga. Košarkaši gledano, sklapanje "Supertima" u Bruklinu može biti veoma dobra stvar, ali marketinški će tek biti udarno jer se ipak radi o njujorškom timu, iako to nisu Niksi.

Netsi su se već jednom opekli kada su dali svoju budućnost (veliki broj pikova) za Kevina Garneta, Pola Pirsa i Džejsona Terija. To se nije odigralo onako kako su to Netsi zamislili i dugo su bili u problemu kao najlošija franšiza lige.

Uspešno su isplivali i sada su jedan od najjačih timova, čak, možda, NBA šampioni. Ukoliko osvoje titulu, ogroman broj pikova koji je završio u Hjustonu se neće osetiti, tačnije, nikoga neće zanimati.

Kao što je "rentiranje" Kavaja Lenarda opravdano šampionskom titulom Toronto Reptorsa. Los Anđeles Lejkersi su letos pokazali da se sa njima ne smete šaliti, niti ih potceniti.

Nisu šuterska ekipa, poene su postizali iz reketa preko Lebrona Džejmsa i Entonija Dejvisa i to im je odradilo šampionski posao. Ukoliko dođe do finala Netsa i Lejkersa, tada ćemo taktički malo dublje ući u priču...

Do tada, pitaćemo se kako će ga prihvatiti Durent i Irving? Kako će sve to uklopiti Stiv Neš i Majk D'Antoni?

Trejd koji je uzburkao ligu se upravo desio.

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: