Da li se UFC šampion dopinguje?

Izrael Adesanja, šampion UFC srednje kategorije, ponovo je odbranio svoj pojas, ali se postavljaju brojna pitanja nakon njegove borbe.

Stefan Nikolić
Podeli
Photo by Josh Hedges/Zuffa LLC via Getty Images
Photo by Josh Hedges/Zuffa LLC via Getty Images

Izrael Adesanja je tehničkim nokautom savladao Paula Kostu i po drugi put odbranio pojas UFC srednje kategorije, ali, da li će zbog dopinga ostati bez istog?

Da, naravno, kada pogledate sliku i pomislite na doping i korišćenje steroida odmah ćete reći da sam lud i da sam poverovao u teoriju zavere ili tako nešto slično.

Mnogi ljudi odavno imaju mišljenje da je Adesanjin protivnik, Paulo Kosta, na steroidima kada pogledaju veličinu njegovih mišića, a i činjenicu da se čovek kreće sa skoro 100 kilograma, a radi borbe sa 84 kilograma.

Ono što nam je skrenulo pažnju na Izraela Adesanju jeste izgled njegovog desnog prsnog mišića, tačnije uvećanje desne dojke, koje se stručno naziva ginekomastija.

Dakle, kakve veze ima ginekomastija sa dopingom?

Radi se o hormonskom problemu, većoj količini estrogena koji je konvertovan u organizmu. To se obično dogodi posle terapija koje sportisti dobijaju nakon uzimanja steroida, kako bi se organizam pročistio i suzbio estrogen.

Ta je promena najčešća u svetu bodibildinga, jer se tamo često može videti da osoba koristi steroide ili hormone, pa je ginekomastija vrlo čest slučaj i lako se primeti jer se masno tkivo nagomila u predelu bradavice.

Baš kao što je to bio slučaj sa Izraelom Adesanjom, koji je očigledno bez problema prošao doping test. Verovali ili ne, to uopšte nije redak slučaj, uz takav vid terapija, organizam se lako pročisti i sportista prođe test, ali ovakva nuspojava može da kreira zaista veliki problem.

Sada se verovatno pitate, zbog čega Adesanja nije uzimao nešto kako bi sprečio ginekomastiju, verovatno u timu ima nekoga ko to može da predvidi.

Odgovor je vrlo jednostavan, da je uzimao nešto protiv toga, to bi bilo vidljivo na doping testu i Adesanja bi pao. Bilo je ranije primera da su sportisti koristili diuretiku kako bi skrivali korišćenje anaboličkog steroida, to su pravdali sredstvima za skidanje kilograma, ali nije im uspevalo.

Izrael Adesanja je bez većih problema pobedio Paula Kostu Borahinju, ali, ukoliko UFC ili USADA sprovedu dalju istragu, sve će ovo postati dosta interesantnije.

Da li Vi mislite da je Izrael Adesanja bio dopingovan?

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu