Od "paklenog uličara" do ikone Memfisa

"Tamo gde sam ja odrastao, siledžije budu maltretirane"

Izvor: Stefan Nikoliæ

Nedelja, 29.12.2019.

09:00

Od
Photo by Kevin C. Cox/Getty Images

Posle 18 godina košarke u najjačoj ligi sveta, Zek Rendolf je odlučio da patike "okači o klin", a o njegovoj karijeri se može napraviti interesantan film.

Zek se rodio u malom gradiću Merion u Indijani, a samohrana majka Mej odgojila je njega i još troje dece (Keli, Tomiku i Rodžera) bez prisustva muškarca u kući. Kako Mej kaže, do tada nije stekla mnogo toga, ali je ljubavi, odanosti i poštovanja imala na pretek i to je bila glavna stvar koju je učila svoju decu, a Zeka pogotovo jer je on ipak bio najstariji.

Mej nije mogla da zaradi dovoljno novca da bi izdržavala decu, pa su bili primorani da primaju socijalnu pomoć.

Nije lako odrastati u takvoj situaciji, to je svima jasno, a takođe je jasno i kako deca znaju da budu gruba i da povrede svoje vršnjake, a da nisu ni svesni koliko. Zek je svaki dan u školi nosio isti par farmerica, zbog čega je svakodnevno bio ismevan, čak su mu dali i nadimak "Krasti" (kao da mu se od prljavštine stvorila korica).

Revoltiran, posle škole je otišao u "Volmart" prodavnicu i pokušao da ukrade farmerke, ali je na izlazu uhvaćen, a policija ga je uhapsila i on je bio primoran da narendih 30 dana provede u popravnom domu.

Po izlasku, Zek je bio još ljući, a pošto je uvek bio krupan momak, polako je krenuo da ide stranputicom i da sve češće učestvuje u tučama. Neretko je uspevao da pretuče i nekoliko godina starije momke, koji nisu baš bili fini momci, već lokalni banditi ili dileri.

Dok je Zek polako, ali sigurno, postajao uličar i gangster, njegov košarkaški talenat nikako nije prošao neprimećeno i već se govorilo o njegovoj potencijalno velikoj srednjoškolskoj karijeri. Momak koji tako izgleda zadivio je mnoge skaute, ali je isto tako zbog posedovanja ukradenog vatrenog oružja i fizičkog napada sa 15 godina bio zadržan u popravnom domu.

Zek nije imao nameru da koristi to oružje, već je želeo da ga proda i da taj novac da svojoj majci kako bi platila račune.

Način na koji je Zek Rendolf uhapšen je neverovatan. Policija je saznala da se ukradeno oružje našlo u njegovom posedu i pokucali su na vrata sa pitanjem da li zna gde bi ono moglo biti. Zek ih je odveo na mesto gde ih je sakrio, objasnivši policiji svoju nameru misleći kako će mu progledati kroz prste, ali stvari jednostavno tako ne funkcionišu.

Zbog ovoga, Rendolf je dobio veliki broj kritika, a ništa bolje nje prošao ni trener Smidli.

Dve godine kasnije, Zek je punio kolumne raznih novinara iz Indijane, ali ovoga puta nisu pisali o napadu na drugog maloletnika ili prodaji droge ili nešto drugo, već o njegovim košarkaškim uspesima. Kada je stigao na prvi trening, Zek se svom novom treneru Mou Smidliju predstavio kao neko ko želi da gradi košarkašku karijeru i da jednog dana zaigra u NBA ligi.

Američki fudbal je i u Indijani gotovo identično popularan kao u drugim mestima u SAD, a Rendolfova fudbalska karijera je završena posle samo dva treninga, kada je bio u potpunosti izdominiran od strane ofanzivne linije koja ga je u nekoliko navrata zalepila za zemlju.
Photo By Eliot J. Schechter/Getty Images
Zek se kontakta nije plašio, a pošto je igrao na poziciji centra i krilnog centra, često je u košarkaškom smislu maltretirao protivničke centre, ne zanimajući ga preterano da li su stariji, veći ili fizički snažniji od njega.

On je imao svoj cilj i nije planirao da od njega odustane. Nikada. Čak iako je bio najviši igrač tima, a nije mogao da dotakne obruč. Zek je probao da igra i na poziciji plejmejkera, ali je trener to brzo obustavio pošto mu je bilo veoma smešno kada pogleda koliko Rendolfu treba da prenese loptu na protivničku polovinu. Neretko su se i navijači šalili na Zekov račun.

Interesantno, ali je Merion gradić sa jakom rasističkom istorijom. Afro-Amerikanci su pronašli svoje utočište u Merionu i čak izgradili farmersku zajednicu da bi se posle nekoliko godina pojavio "Kju Kluks Klan" i serijom linčovanja sve upropastio.

Rasni nemiri su trajali prilično dugo, a Zek Rendolf je u jednom intervjuu podelio anegdotu kada su ga policajci vređali iz automobila, da bi on spustio glavu i ćutke slušao šta pričaju. Dva policajca su ubrzo otišla, ali uz reči "Nikad od tebe neće biti ništa".

U pitanju je 1998. godina, Majkl Džordan je vodio Bulse do treće uzastopne šampionske titule po drugi put u svojoj karijeri, a Zek Rendolf je po prvi put igrao državno finale sa Merion Džajantsima. Po školi su kružile priče da je njegova karijera ugrožena zbog konekcije sa dilerima, čak su postojali i neki tračevi da je i Zek prodavao marihuanu.

Koliko god pravio problema van terena, on je na parketu bio izuzetno motivisan i uvek spreman da da 100% sebe za svoj tim. Takav je Zek bio i kao profesionalac. On je kao senior bio predvodnik šampionskog tima savezne države Indijana – srednje škole Merion Džajants.

Tada je na red došao izbor za najboljeg igrača Indijane i svi su već videli Zeka kao dobitnika nagrade, ali je ona ipak otišla u ruke najboljem igraču drugoplasiranog tima Indijane – Džefriju Džefrisu. Poznato je da je Tom Izo fantastičan NCAA trener, on je sa Mičigen Stejtom 2000. godine osvojio šampionsku titulu kada je na prvom treningu tražio igračima da vežbaju sečenje mrežice sa obruča po uzoru na čuvenog trenera – pokojnog Džima Valvana.

Za narednu sezonu Tom Izo je Spartansima dodao jednog savršenog igrača za svoj sistem – drugog najboljeg košarkaša države Indijana, Zeka Rendolfa, popularnog Zi Boa. Zi Bo je dobio nadimak sasvim slučajno, kada je jedan od njegovih prijatelja u kraju delio nadimke i Zeku rekao – ti si Zi Bo, od sad te tako zovemo. Tako je i ostalo.

Kažu da su upravo ti Zekovi prijatelji bili njegov najveći problem, a ne košarkaški talenat.

Mičigen Stejt Spartansi nisu uspeli da odbrane šampionsku titulu, ali su predvođeni Zekom Rendolfom, Čarlijem Belom i Džejsonom Ričardsonom uspeli da dođu na završni turnir, gde ih je zaustavila ekipa Arizone koju su predvodili Gilbert Arinas, Ričard Džeferson i Luk Volton.

Ričardson kaže da je atmosfera u Spartansima bila nekako čudna i napeta sve dok se nije Zek Rendolf pojavio sa džakom punim viceva i odjednom je sve izgledalo potpuno drugačije.

Ta informacija je bila posebno interesantna Bobu Vitsetu, generalnom menadžeru Portlanda, koji je poslao svog asistenta u Merion da se dobro raspita o potencijalnom pojačanju ekipe. Popularni "Džejl Blejzersi", ekipa Portlanda koja je postala poznata po „ludim“ igračima jer su gotovo svi završili "iza rešetaka" u jednom delu sezone odlučila je da draftuje Zeka Rendolfa.

Kada dođete u ekipu koja ima Bonzija Velsa, Rašida Valasa, Šona Kempa, Rubena Patersona, Dejmona Stodemajera jasno je da vas čeka pravi šou. Zek se u Portland preselio zajedno sa svojom ekipom, koja je živela u njegovoj kući čitavo vreme.

U pitanju su vrlo ozbiljni gangsteri koji se povezuju sa čuvenom bandom plave boje "Krips", a neki od njih su bili umešani u ubistva, otmice i pucnjave.

Zi Bo se jako brzo povezao sa Kintelom Vudsom (momak koji je igrajući za Prokom dobio nadimak poljski Lebron) i njih dvojica su postali nerazdvojni. Ipak, Zi Boov prvi problem u Portlandu nije bio košarkaške prirode, već je uhapšen sa alkoholom kao maloletnik, pošto se napio, a da još uvek nema 21 godinu.

Prvo Rendolfovo hapšenje u Portlandu bilo je u striptiz baru, a tada je branio Kintela Vudsa koji se pokačio sa nekim momcima oko devojke. Sve se završilo tako što je Zek isprebijao momke, a njih dvojica bili uhapšeni.

Rendolf je takođe uhvaćen sa određenom količinom marihuane, zajedno sa Rašidom Valasom i Dejmonom Stodemajerom, ali čak ni to nije najluđa stvar koja se te sezone desila.

Ruben Paterson, višestruki prestupnik i silovatelj, voleo je da maltretira mlađe igrače i jednom prilikom se okomio na Kintela Vudsa. Rendolf to nije želeo da trpi i nekoliko puta je udario Patersona nanevši mu ozbiljnije povrede oka.

Zbog toga je suspendovan i kažnjen sa 100.000 dolara, a Ruben je narednih mesec dana na treninge dolazio sa vatrenim oružjem i pretio je svakom saigraču koji bi mogao da krije Rendolfa od njega.

Da se vratimo na košarku. Nešto ranije, tačnije 2000. godine, Portland je igrao fantastično i bio je jako blizu da eliminiše velike Los Anđeles Lejkerse, ali je zbog čudnog sudijskog kriterijuma to bilo onemogućeno.

I dan danas kruže priče da je to urađeno namerno, jer liga nije želela da dozvoli problematičnom timu da se bori za titulu, ali to su druge priče.
Photo by Jonathan Ferrey/Getty Images
Portland takvu sezonu nije ponovio, a kada se Rendolf malo pribrao i počeo da igra bolju košarku, dobio je novi veliki ugovor i nagradu za igrača koji je najviše napredovao te 2004. godine.

Sezona 2006/07 mu je bila možda i najbolja u karijeri sa 23 poena i oko 10 skokova prosečno da bi ga Portland uskoro trejdovao u Njujork (kako još jedan trač kaže, trejd je usledio posle optužbi za seksualni napad i hapšenje za učestvovanje u ilegalnim uličnim trkama), gde se nije dugo zadržao i onda je usledila problematična epizoda u Los Anđeles Klipersima.

U to vreme, niko nije ni sanjao da će razmena Kventin Ričardson za Zeka Rendolfa imati toliki značaj za franšizu. Klipersi su u rosteru napravili mesta za mladu nadolazeću zvezdu Blejka Grifina, a Zi Bo je pronašao svoj novi dom. Memfis Grizlis i njihov "Grit and Grind" sistem dobio je savršenog vojnika.

Čoveka koji bez kompromisa igra odbranu, čije je zalaganje uvek za primer, naravno ukoliko se malo zažmuri na Rendolfove probleme van parketa.

Već naredne sezone, Rendolf je zaradio poziv na Ol Star i navijačima je prilično prirastao za srce, pa su čak i ponašanje nazvali po njemu – "Zi Boing".

U pitanju je defanzivni stav, nošenje znojnice oko glave, namrgođeno lice i guma za zube koja poželjno viri iz usta. Kris Valas, čuveni američki TV novinar, rekao je kako je taj potez najbolji koji je franšiza mogla da napravi, uporedivši ga sa marketinškim trikovima nekadašnje ABA franšize Memfis Saunds.

Mark Gasol je igrao sve bolje i bolje, a Rendolf je ušao u poslednju godinu ugovora i nekako se znalo u javnosti da su Grizlisi favoriti da ga ponovo potpišu i da ovaj tandem nastavi da „melje“ uz pomoć Geja, Konlija, Alena i ostalih sjajnih saigrača.

Pre potpisivanja novog ugovora, Rendolf je imao lepu poruku za grad Memfis. "Imam posebnu vezu sa ovim gradom. I to ne samo sa crnom ili belom stranom grada, sa svima. Ovaj grad razume naš trud i našu borbu, oni kroz to prolaze svakodnevno. Memfis je grad radne klase, ljudi koji su vredni. Obično ljudi misle na loše stvari kada pričaju o Memfisu, ali samo da znate da dobrih ljudi ima svuda. Ovde te ne gledaju s visine kada kažeš nekome da si bio u pritvoru ili uradio nešto loše, tretiraju te kao čoveka što i jesi. Neki ljudi se povlače u sebe, dok neki zrače energijom čim ih ugledate, ali niko nije savršen. Niko"

Kada je Ou Džej Mejo doživeo povredu kolena, Zek Rendolf je tim stavio na svoja leđa. Ovo je bila ona sezona kada je Memfis bio glavna tema košarkaških krugova širom planete. Njihov „Grit and Grind“ sistem doneo im je 8. mesto na "krcatom" Zapadu i plasman u doigravanja gde su igrali protiv San Antonio Sparsa.

Otkako je liga proširila prvu rundu na 4 dobijene utakmice samo je jedan osmoplasirani tim uspeo da eliminiše prvoplasirani, do tada. U pitanju su bili Golden Stejt Voriorsi koji su iznenadili Dalas Maverikse, da bi im se Grizlisi te 2011. godine pridružili srušivši velike San Antonio Sparse.

Serija je rešena u šest utakmica, a upravo tu šestu je Zi Bo odigrao najbolje. Ubacio 31 poen od čega 17 u poslednjoj četvrtini i doneo veliki trijumf Memfis Grizlisima. U drugoj rundi su igrali protiv favorizovane Oklahome, koja je "prolila krv i znoj" kako bi posle sedam "ratničikh" utakmica eliminisala Memfis. Ovu godinu ćemo upamtiti po jednom nesvakidašnjem incidentu. Jedan diler droge je došao kod Zeka Rendolfa u kuću na "redovnu isporuku", ali nešto nije išlo kako treba i Zek je vrlo ljutit isprebijao dilera i oteo mu svu marihuanu koju je imao, pa ga je diler prijavio policiji.

Da, dobro ste pročitali, diler je policiji prijavio da je isprebijan i da mu je oteta droga.

Ono što je interesantno je splet raznih događaja koji se dogodio posle ovog incidenta. Jedan od njegovih bliskih prijatelja iz Kripsa ubio je čoveka ispred striptiz bara i završio je u zatvoru, a Zi Bo je povezivan sa veoma velikim kriminalcima koji krijumčare drogu u Sjedinjene Američke Države i to baš u momentima kada se činilo da je Zek napokon sazreo.

Nikakva optužnica nije podneta i Zek je slobodno nastavio sa svojim životom i NBA karijerom.

Zi Bo je potpisao četvorogodišnji ugovor vredan 71 milion dolara sa Memfisom i na obostrano zadovoljstvo krenuli su u nove pobede.

Već u novembru mesecu, Oklahoma je imala novi okršaj sa Memfisom, a Zek Rendolf i Kendrik Perkins bili su u centru pažnje zbog žučne rasprave "obogaćene" uvredama koja im je donela isključenje. Memfis se ponovo našao u doigravanjima, ali su se sada susreli sa nekadašnjim timom Zeka Rendolfa, Los Anđeles Klipersima. Klipersi su posle sedam utakmica eliminisali Grizlise, a Zek je imao neke svoje rasprave sa Grifinom i Džordanom.

Sezona 2012/13 je bila sjajna za našeg današnjeg junaka. Zi Bo je dobio i drugi poziv na Ol Star utakmicu, da bi se u plej of plasirali sa pete pozicije na Zapadu i zaradili revanš sa Klipersima. Nije Memfis bio jedini koji je dočekao svoju osvetu, već i Zek Rendolf, koji se uspeo da uđe u fizički sukob sa Blejkom Grifinom.

Posle šest odigranih utakmica, Memfis je savladao Kliperse i otišao na megdan Oklahomi. Nova serija, nova osveta i istorija je ispisana. Grizlisi su po prvi put u svojoj istoriji došli do konferencijskog finala, gde je San Antonio imao svoju osvetu i sa 4:0 eliminisao Grizlise i onemogućio im odlazak u veliko NBA finale.

Samo na trenutak ćemo se vratiti na seriju Grizlisa i Klipersa i pogledati ovaj nesvakidašnji momenat u kom Zek Rendolf čestita Metu Barnsu na snažnom faulu uz poruku "Tako se igra" Zek je u Memfisu pronašao novi dom. Sjedinio se sa radničkom klasom Tenesija, a bio je toliko dobar prema tom gradu da je najugroženijima plaćao račune i podelio na hiljade karate za utakmice Grizlisa, a čak je bio uključen i u akciju spašavanja ugroženih životinja.

Kaže da je redovno učestvovao u akcijama za decu, smatrajući da ako dopre do samog jednog deteta koje se spremalo da onjuši svet narkotika i spreči ga da uzme dozu kreka ili nečega drugog to je pobeda.

Ukoliko spreči samo jednu tuču i tu hiperaktivnu decu preusmeri na drugu stranu, to je pobeda. On je video mnogo teških stvari u životu i želeo je da drugoj deci pomogne da se nikada ne nađu u toj situaciji. E, toliko je njegovo srce. Naredna sezona nije bila sjajna, ali nije bila ni loša. Grizlisi su se dokopali doigravanja sa sedme pozicije i imali duel sa Oklahomom, istom onom koju su godinu dana ranije srušili kako bi se domogli finala Zapada.

Ovoga puta, Tanderi su preskočili Memfis i otišli dalje, a Zi Bo je ponovo uspeo da osvoji srca publike. Zajedno sa Kendrikom Perkinsom prišao je sudiji i zamolio ga da im dozvoli da igraju grublje i da se faulovi maltene uopšte ne sviraju. Među njima naravno. Stvari su se malo otele kontroli u ovoj seriji i treba spomenuti da je Zi Bo bio suspendovan za utakmicu broj 6 zato što je udario Stivena Adamsa. Uspeli su košarkaši Memfisa još nekoliko godina da održe Grit n Grind u životu.

Uspeli su da imaju još nekoliko kvalitetnih sezona i odličnih plej of partija, poput one iz 2016. godine kada su eliminisali Portland, a posustali protiv Golden Stejt Voriorsa, kasnije će se ispostaviti NBA šamiona.

Zek Rendolf je sa 35 godina upisao prvi tripl dabl u karijeri, pravi primer za onu čuvenu nikad nije kasno frazu, i to je bilo verovali ili ne protiv Los Anđeles Klipersa, kada je Zi Bo ubacio 28 poena uz 11 skokova i 10 asistencija.

Baš te 2016. godine, Rendolf je prestigao Pau Gasola na večnoj listi strelaca Grizlisa, da bi samo tri nedelje kasnije prestigao sadašnjeg generalnog menadžera Sakramento Kingsa, Vlade Divca, na 46. poziciji najboljih NBA skakača svih vremena, da bi posle nepuna 24 časa dobio lošu vest.

Preminula mu je majka. Rendolf je propustio sedam utakmica zbog majčine smrti, da bi početkom decembra odigrao 1000. utakmicu u NBA ligi i postao 121. košarkaš u istoriji kome je to pošlo za rukom.

I dalje je bio isti onaj momak dobrog srca, koji je urgirao kod sudija da ne kazne Devina Bukera zbog ovog nesportskog poteza kada je s leđa gurnuo Rendolfa.

Nedugo potom, Vlade Divac je angažovao Zi Boa kao jednog od mentora u Sakramento Kingsima, gde je Zi Bo dobio priliku da igra maltene samo u toj prvoj sezoni. Čak i za tako kratko vreme, uspeo je da zbaeleži jedan kultni NBA trenutak, izgovorivši rečenicu kojom ova priča počinje.

"Tamo gde sam ja odrastao, siledžije budu maltertirane". Samo zamislite da vam ovo neko izgovori dok se spremate da skočite ili da šutnete slobodno bacanje... Već sredinom naredne sezone, Rendolf je dobio otkaz i od tada nije imao NBA tim, a sada je i zvanično završio igračku karijeru. Old man’s game je sada samo prošlost.

Zagovaranje protivnika dok se sprema za skok, kao i čuveno skretanje pažnje s utakmice više nećemo gledati. To su ti ulični fazoni koje je Zi Bo doneo u ligu. Naravno, daleko od toga da ih je on izmislio, samo ih je učestalo koristio.

Zak Zi Bo Rendolf je karijeru završio sa 18578 postignutih poena, 10208 skokova i 2049 asistencija.

Najveću čast dobio je 6. jula 2017. godine kada su Memfis Grizlisi objavili da će povući dres sa brojem 50 koji je sa velikim uspehom nosio Zek Rendolf, a on se pre nekoliko dana preko svog "Instagram" profila obratio javnosti i potvrdio da je okončao igračku karijeru.
Photo by Elsa/Getty Images
"Košarci sam dao sve što sam imao, a ona mi vratila čak i više od toga. Uvek je bila deo mene počevši od Meriona preko Istočnog Lensinga pa sve do Portlanda, Njujorka, Los Anđelesa, Memfisa i Sakramenta i svim tim ljudima sam beskrajno zahvalan na svemu. Posebno se zahvaljujem Memfisu kao gradu i naravno Grizlisima, to mesto ću uvek zvati dom i oni će za mene uvek biti porodica. Portland Trejl Blejzersi su mi prvi dali šansu, mladom momku iz Meriona. Takođe hvala mojoj majci, bratu, sestrana, treneru Mou Smedliju, Tomu Izu, komesarima Dejvidu Sternu i Adamu Silveru i čitavoj NBA organizaciji na pruženoj prilici. Naravno, nisam zaboravio članove menadžmenta, trenere i svakog mog saigrača. Mom agentu Rejomndu Bradersu – nisi bio moj jedini agent u ovoj igri, nego i moj stariji brat.
S ljubavlju, Zi Bo"


Stefan Nikolić
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

I gave this game my all, and it gave everything back and more. Basketball will always be a part of me. From Marion, to East Lansing, to Portland, NY, LA, Memphis, Sacramento, and everyone in between - thank you all for an incredible journey. Special thank you to the Memphis Grizzlies and the entire city which I will forever call home, my family for always supporting me - my mom, brother, and sisters for taking this journey with me, the Portland Trail Blazers for taking a chance on a young kid from Marion, Coach Moe Smedley, Coach Tom Izzo, Commissioners David Stern and Adam Silver for the opportunity, all the NBA organizations, front offices, staff, and every single teammate. To my agent Raymond Brothers - you’ve not only been my agent my whole career, you’ve been my big brother as well. One love. Z-Bo.

Објава коју дели Zach Randolph (@macbo50) дана

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: