Ko je "ubio" Karmela Entonija?

Kad nepravda postane zakon otpor je tvoja dužnost.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Sreda, 13.11.2019.

09:27

Ko je
Photo by Elsa/Getty Images

Nepravda je jaka stvar. Boli. U stripovima uglavnom dolazi maskirani heroj koji se bori protiv iste, ali u realnom svetu takvih stvari nema. Protiv nepravde se uglavnom borimo sami.

Šta je zapravo nepravda? Ona nije ista u svačijim očima, pa će tako mnogi i ovu temu osuditi, a danas ćemo se pozabaviti slučajem Karmela Entonija i nepravdi koja mu je učinjena. O ovom fenomenu je govorio i čuveni Stiven Džekson, koji je naveo da postoji određena zavera protiv Karmela i poručio generalnim menadžerima da se ne zaje**vaju s njim.

Ko je Karmelo Entoni? U pitanju je momak koji je odrastao na "krvavim" ulicama Baltimora, baš u onom kraju koji je tema čuvene serije "Žica"(The Wire), a taj kraj je bio poznat po tome što je statistički gledano imao jedno ubistvo dnevno.

Kada ste dečak koji raste u takvom kraju, običan odlazak u školu zna da bude naporan posao, a kamoli nešto drugo. Karmelo nije bio problematično dete, naprotiv, uglavnom je bio stidljivi punački momak koji je vrlo talentovan za košarku.

Umeo je sve, da pogodi, dribla, asistira, da nadskoči centra – manje-više sve ono što je imao i tokom profesionalne karijere. Koliko god surovo njegovo okruženje bilo, on taj mentalitet nije pokupio.

Kada je studirao na Sirakjuzu (omiljeni koledž tim iz detinjistva, a omiljena NBA ekipa bili su mu Njujork Niksi) nije bio previše aktivan na predavanjima, ali je jednog dana kada je glavna tema bila rat u Afganistanu, Karmelo ustao i tužnim glasom rekao: "Rat je loš, zbog njega sam tužan".

Mnogi nisu znali kako da reaguju, pošto je Melo važio za "čvrstog tipa" i veliku zvezdu, ali to je bio samo imidž. Njegova jedina želja je bila titula, a on je uspeo i da je osvoji. Odigrali su sjajnu utakmicu protiv tima prepunog zvezda – Kanzas Džejhoksa, a Melo je bio fenomenalan u prvom poluvremenu, dok su ga u drugom ipak zaustavili.

Entoni nije mogao da zaboravi činjenicu da Leri Braun nije želeo da ga uzme direktno iz srednje škole i kažu da su ga Pistonsi zbog te njihove netrpeljivosti i preskočili, pa je Melo završio u Denveru – tada najlošijoj ekipi lige.
Photo by: Brian Bahr/Getty Images
Za samo jednu sezonu je uspeo da preokrene sezonu Nagetsa i da ih uvede u doigravanja, ali je titula "ruki godine" ipak izmakla i to je čak podelilo javnost, koliko god vam to čudno zvučalo sa ove distance. Lebron Džejms je bio i trenutno je veoma velika zvezda, ali je pitanje da li je zaista imao bolju početničku godinu nego Karmelo Entoni.

Džordž Karl i Džef Bzdelik su možda i najintrigantniji "tandem trenera". Jedan je majstor za napad, a drugi za odbranu, a zajedničko im je i to što su bili u jako lošim odnosima sa Karmelom Entonijem.

Melov period u Nagetsima je bio vrlo buran. Još u ruki sezoni je imao veliki broj svađa sa Džefom Bzdelikom, kako se još tada govorilo, Melo i Bzdelik se nikako nisu voleli zbog totalno drugačijeg mentaliteta i kažu da je Bzdelik postavio ultimatum – da ga otpuste ili da oteraju Entonija. Karmelo je ostao zvezda Denver Nagetsa, a Džef Bzdelik je zamenjen Džordžom Karlom.

Umalo je išao u zatvor kada mu je u putnoj torbi pronađena određena količina marihuane i takođe je umalo završio na sudu zbog poziva na linč, kada je procurio video snimak na kom Karmelo sa svojim prijateljima ismeva čuvenog trenera, Lerija Brauna.

Jedina prijava koju je zapravo dobio, bila je kada je pretukao momka koji je njegovu tadašnju devojku pljunuo u lice i to pred njim. Melo je rekao da će platiti kaznu, ali da se ne kaje, pošto je samo branio damu iz svog društva. Ta dama je njegova sadašnja supruga. Lala Entoni. Lala je kasnije bila meta Kevina Garneta, koji je svašta za nju rekao Melu u uvo i dobio odgovor da će se "obračunati posle meča".

Karmelo je faktički jurio Kevina Garneta po čitavom Medison Skver Gardenu, a krilni centar Bostona je batine izbegao samo zbog reakcije obezbeđenja. Nije on imao baš mnogo problema sa zakonom ili sa igračima u tom fizičkom smislu, ali je igrače terorisao na drugi način – poenima. Ona čuvena plej-of serija protiv Los Anđeles Lejkersa i dan danas je tema u košarkaškim krugovima, a o duelu Entoni – Brajant i dalje se priča.

I sam Kobi je rekao da je Melo bio najteži za čuvanje, a zamislite kada tako jedan veliki talenat krene da uči trikove od jednog od najboljih centara ikada – Hakima Olajdžuvona. Popularni "džeb step", kao i neki segmenti leđne tehnike dolaze sa treninga Mela i Hakima, a rezultat je bio sjajan.

Problemi. Reč koja se toliko često može videti u ovom tekstu. Problemi u Denveru su postali toliko veliki da je Melo svim silama želeo da ode. Bio je plan da ode sa Vejdom i Džejmsom u Majami, ali zbog visine svog ugovora to nije mogao.

Džordž Karl i Karmelo Entoni su imali odnos kao Nemačka i Rusija tokom operacije Barbarosa. Karl je optuživao Entonija da se ponaša detinjasto, za to je okrivio njegovo detinjstvo, tačnije činjenicu da je Karmelo odrastao bez oca (preminuo posle borbe sa teškom bolešću).

Džordž Karl je u medijima govorio kako je Karmelo najtalentovaniji igrač koga je ikada trenirao, ali da je defanzivno veoma loš. Kada je gospodin Karl objavio svoju knjigu postojao je deo košarkaške javnosti koji ga je optužio da je licemeran, što je postalo još glasnije kada im je podršku pružio Kenjon Martin, Melov saigrač iz redova Nagetsa.

Mnoge stvari su tada isplivale, poput citata Džordža Karla u kojima govori da je Karmelo neko ko zahteva pažnju i odbija da je podeli i sa kim. Tada se čak i sam Karmelo javio sa "tvitom" – "Kada se poseče trava, tad se zmije pokažu".

Posle pregršt problema nakon šest godina u Denveru, Melo je zahtevao da bude trejdovan u Njujork, a kada je tamo i otišao Džordž Karl je prokomentarisao da je Melov odlazak sjajna stvar za njega i da se oseća kao da je probušio užasnu bubuljicu. Možda je Melo i napravio veliku grešku kada je po svaku cenu želeo da napusti Kolorado putem trejda. Ono što je tražio, to je i dobio. Mega trejdom je Karmelo završio u Medison Skver Gardenu i nova era je počela.

Baš kao i njegov idol Bernard King, Karmelo Entoni je stigao u Nikse, svoj omiljeni tim, posle mnogo problema i bez prstena. Ali sa velikom željom.
Možda i najbolju sezonu u svojoj karijeri je Karmelo odigrao u dresu Njujork Niksa, kada je odlikovan titulom najboljeg strelca NBA lige. Međutim, nisu stvari bile tako sjajne.

Saradnja na relaciji Majk D'Antoni – Karmelo Entoni nije bila sjajna. Kako je sam D'Antoni rekao, bilo je nerealno što su svi očekivali da Melo donese titulu Niksima, iako su šanse za tako nešto bile vrlo male.

Ekipa Niksa je bila tanka, nedovoljno jaka da se suprotsavi moćnom Majamiju (velika trojka Lebron Džejms-Dvejn Vejd-Kris Boš), kao ni nadolazećem "Titanu" Indijana Pejsersima. Posle ispadanja u drugoj rundi plej ofa, došli su teški momenti.

Fil Džekson preuzima poziciju generalnog menadžera, nameće "trougao" i sve počinje da se ruši poput kule od karata. Smenjuju se treneri, igrači, izbori na draftu nisu baš bili kako treba, kao ni trejdovi. Niksi su tonuli sve dublje, a Karmelova karijera je počela tiho da rđa.

Džekson ga nije želeo u timu. Po svaku cenu je hteo da ga izbaci iz ekipe. Ali zašto? Šta je bio razlog? Da li je Karmelo sputavao Nikse, ili je ipak bila obrnuta situacija? Tamni oblaci su se nadvijali nad Karmelovom glavom, a niko to nije video. Jedan deo fanova je video Karmela kao mašinu za koševe, nekoga čija ofanziva izgleda neodbranjivo i kome trebaju adekvatni saigrači kako bi nešto postigao, dok je druga polovina bila oštra – Karmelo je kancer i treba ga ukloniti.

Sve su glasnije bile priče o tome kako je njegov stil košarke zastareo i kako je neupotrebljiv. Ali, pitanje za sve vas, kome se još zamera nešto što najbolje radi? Jer, niko u NBA ligi nije bio takav ubica sa polu distance kao Karmelo, niko nije umeo tako da izmisli koš kao Karmelo, to je bila umetnost.

Usledio je trejd u Oklahomu, ali ni tu nije bilo previše uspeha. Ponovo su se čuli isti maliciozni komentari, kako Pol Džordž, Rasel Vestbruk i Karmelo Entoni nisu za ozbiljnu košarku, svašta smo i videli od ovog tria, da bi ih neiskusna Juta izbacila iz doigravanja.

Potom je Karmelo svoju sreću pronašao u Hjustonu. Ali, tamo ga je sačekao stari „neprijatelj“ Džef Bzdelik. Pričalo se da Melo odbija ulogu šestog igrača, da ne želi da sluša timska naređenja već da svojeglavo igra svaku utakmicu. I tada je njegova statistika bila sasvim solidna, ali je Karmelo početkom novembra 2018. godine ostao bez tima. Zašto? Niko zapravo ne zna. Od tada, Karmelo Entoni nema tim. Videli smo veliki broj video zapisa na kojima Melo vredno radi, pogađa one svoje "ludačke" šuteve, kako "teroriše" svoje čuvare baš kako smo i navikli da ga vidimo. Ali, ugovora za njega i dalje nema. Čovek koji je sa reprezentacijom SAD osvojio najviše zlatnih medalja, nije bio ni u priči za odlazak na Svetsko prvenstvo u Kinu, iako su se, uz dužno poštovanje, pojavili igrači znatno manjeg kvaliteta.

Glavni argument u čitavoj priči je Karmelova sebičnost. Optuživan je da je bio sebičan kada je prihvatio maksimalni ugovor od Denvera, pa od Njujorka. Zašto samo on? Zbog čega bi jedino Karmelo Entoni bio taj igrač koji bi se odrekao onoga što mu status garantuje? Ni za koga drugog se to nije govorilo. "Ako si dobar u nečemu ne radi to za džabe".

U NBA ligi ima 30 ekipa, jasno je da nemaju sve ekipe iste ambicije, ali je isto tako jasno da bi svima mogao da posluži čovek koji uvek može da izmisli neki koš. Čovek koji je uvek mogao da podigne halu na noge, koji je svojim šutevima defanzivce dovodio do ludila.

Ko će biti taj čovek koji će nam ponovo omogućiti da čujemo Majka Brina dok izgovara ono svoje "Entoni...Beeeng!"? Da li je zbog sujete i tvrdoglavosti ugašena karijera jednog od najboljih skorera koje smo ikada mogli da vidimo? Mnogo je pitanja, a premalo odgovora. #StayMe7o

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: