Jadranski spektakl

Već godinama pričamo kako je ABA liga nikad jača i uglavnom ne grešimo, što je za imidž lige dobro, pa tako u ovoj sezoni imamo priliku da gledamo veliki broj kvalitetnih košarkaša koji će nastupati na terenima širom Jadrana.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Petak, 04.10.2019.

09:00

Jadranski spektakl
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Možda i najveće letnje pojačanje dovela je Igokea, ali ni ostale ekipe ne zaostaju o čemu će u narednim redovima biti nešto više reči...

Aktuelni šampion ABA lige jeste ekipa Crvene zvezde. Oni su u velikom finalu posle mnogo drame i nekih neukusnih scena, pobedili ekipu Budućnosti sa 3:2 u seriji i ponovo zaseli na tron. Titula je glavni cilj, ne samo zbog prestiža već i zbog učešća u najelitnijem evropskom takmičenju, koje stremi za nekoj zatvorenoj verziji, ali o više o tome ćemo nekom drugom prilikom.

Kako bi odbranili naslov šampiona, Zvezda je dala sve od sebe da zadrži tim koji je osvojio titulu i da taj isti nadogradi nekim sjajnim igračima poput Lorenca Brauna, Derika Brauna, povratnika Čarlsa Dženkinsa, bivšeg košarkaša Partizana i Panatinaikosa Džejmsa Gista, a tu je i Ognjen Kuzmić koji se još uvek oporavlja od povreda zadobijenih u teškoj saobraćajnoj nesreći.

Derik Braun i Džejms Gist su veoma iskusni evroligaški igrači i u pitanju su ljudi koje ne treba previše predstavljati, kao ni Kuzmića i "Đenku", dok je Lorenco Braun nešto manje poznat „casual“ košarkaškim fanovima sa ovih prostora.

"Pass first" plejmejker koji ne spava u odbrani i pametno napada obruč je neko ko će dirigovati napadom crveno-belih, baš kao što je to nekada činio za "Vukove" NC State univerziteta ili u razvojnoj ligi kada je bio proglašen za najkorisnijeg igrača.

Zvezda je ponovo favorit za osvajanje šampionske titule, ali je kristalno jasno da neće imati baš lagan put ka odbrani trona. Njihov rival iz prošlogodišnjeg finala nije najbolje počeo sezonu, iako je „razmontirao“ tim i pojačao ga nekim zaista fantastičnim košarkašima.

Posle teškog poraza u ABA Superkupu od Cedevita Olimpije, usledio je i jedan tesan, bolan od turske Darušafake na otvaranju Evrokupa.

Možda i najveće pojačanje ove ekipe je Skot Bamfort – nekadašnji saigrač Demijana Lilarda na Viber Stejt univerzitetu i čovek koji već godinama gradi karijeru u španskoj Endesi i italijanskom Palakanestru (igrao za Sasari zajedno sa Rašonom Tomasom koji je pojačao Partizan).

Bamfort je sjajan strelac i izvandredan košarkaš i kako su američki komentatori znali da kažu jedini pravi saigrač Lilarda na Viber Stejtu.

Bamfort je umalo izgubio sina 2011. godine prilikom komplikacija koje je njegova supruga imala na porođaju, pošto je maleni Kingston prestao da diše i lice mu je poplavelo, a sve to je bilo prouzrokovano visokim krvnim pritiskom.

Trener Budućnosti, Slobodan Subotić, doveo je i nekadašnejg košarkaša Cedevite Džastina Kobsa, kao i Skota Vuda nekadašnjeg saigrača Lorenca Brauna iz studentskih dana.

Hasan Martin se pokazao kao veliko pojačanje ove ekipe, a tu je još i letonski košarkaš Martinš Mejers.
Foto: ABA/Cibona/Zeljko Baksaj
Andrea Trinkijeri je imao specifične želje za svoj tim i tako su se crno-beli pojačali Korijem Voldenom (aktuelni MVP izraelskog šampionata), povratnikom Nemanjom Gordićem, Žanisom Pejnersom, Rašonom Tomasom, Artjomom Parahovskim i Vilom Mozlijem.

Rašon Tomas se za sada pokazao kao najbolje pojačanje crno-belih. On je u Veneciji imao 11 poena uz 15 skokova i prosto je oduševio navijače. Naime, Tomas je pre početka sezone bio uhapšen zbog posedovanja opojnih droga, što je mnoge navijače zabrinulo da bi sjajni američki krilni košarkaš mogao da propusti neke utakmice, ali to se nije dogodilo.

Kori Volden je nešto viši i krupniji plejmejker skromnijeg šuta, ali mu košarkaškog talenta ne manjka. Radi se o momku koji je u šampionatu Izraela proglašen za najboljeg igrača. Njegov najbolji meč je bio protiv Hapoel Elijata, kada je postigao 32 poena, uhvatio 4 skoka i zabeležio 7 asistencija.

Volden je igrao na Letnjoj ligi za Toronto Reptorse, ali se za ugovor nije izborio. Vil Mozli je takođe manje poznat košarkaš ovdašnjoj javnosti, ali kako je i on sam pokazao na početku sezone, radi se o fantastičnom defanzivcu sa veoma dugačkim ekstremitetima, koga je izuzetno teško nadskočiti.

Što se tiče Parahovskog i Gordića njih dvojicu ne treba previše predstavljati, dok je Žanis Pejners igrač koji bi trebao da poveže redove Partizana. Pejners je inteligentan košarkaš koji je svestan svojih prednosti i mana, pa iako nije sjajan šuter to kompenzuje odličnom odbranom, neumornim zalaganjem i ostalim stvarima koje se baš i ne vide u statistici.

Ostanak Markusa Pejdža, Ognjena Jaramaza i Radeta Zagorca pokazao se kao odlično rešenje. Prva dvojica su odigrala fenomenalno ovaj prvi deo sezone i prosto ne postoji navijač Partizana koji ih nije „do neba“ hvalio.

Crno-beli bi mogli da budu ozbiljan konkurent na svim frontovima, po medijima se navodi da još uvek nisu kompletirali sastav, pošto su se dugo spominjali Endru Gaudlok i Šon Kilpatrik kao pojačanja na bekovskim pozicijama. Cedevita Olimpija je ekipa koja je nastala fuzijom zagrebačke Cedevite i ljubljanske Olimpije, a matica tima biće u Sloveniji. Cedevita Olimpija je ubedljivo poražena u finalu od beogradskog Partizana, iako su u polufinalnom susretu "pregazili" ekipu Budućnosti.

Cedevita Olimpija je svom rosteru dodala Kodija Milera Mekintajera, momka koji se ovog i prethodnog leta povezivao sa Crvenom zvezdom i Partizanom.

Jaka Blažić i Marko Simonović su igrači koji itekako dobro poznaju ABA ligu pošto su igrali u redovima Crvene zvezde, a Simonović je čak bio i kapiten, dok je član tima i još jedan "Zvezdaš" – Majk Cirbes.

U ekipi se nalazi i jedan bivši igrač Partizana, Edo Murić, a tu je povratnik Rajan Boutrajt, kao i Majkl Hopkins. Deluje da je Cedevita Olimpija sastavila respektabilan sastav, ali njihov cilj ostaje osvajanje šampionske titule pa ćemo videti koliko će to biti moguće u ovom trenutnom sastavu.
Foto: ABA/Cibona/Zeljko Baksaj
Igokea je tokom leta dovela najzvučnije pojačanje. Rašada Von. Von je u karijeri odigrao trocifren broj utakmica u NBA ligi u koju je stigao sa UNLV (Las Vegas, Nevada) univerziteta.

Von pokriva poziciju beka šutera, a iako nije sjajan šuter (već sasvim solidan) ima veoma dobre fizičke predispozicije i može da poentira iz različitih pozicija.

Svojevremeno, kao srednjoškolac, smatran je za jednog od boljih mladih igrača u čitavoj naciji.

Ekipa iz Aleksandrovca je odlučila da šokira baš sve košarkaške fanove, pa su svojim redovima priključili i bivšeg centra berlinske Albe – Denisa Kliforda.

Takođe su svom timu pridodali i iskusnog Marka Tomasa, ali i nekadašnjeg studenta Teksas Teh univerziteta, Kinana Evansa, koji je u svojoj završnoj godini bio pod lupom za izbor najboljeg igrača sezone – Džon Vuden nagrada.

Aleksandar Trifunović naspram sebe ima jako kvalitetan tim koji bi mogao da "poseče" mnoge favorite u toku sezone. On se oporavlja od moždanog udara, tako da ovu sezonu ipak neće početi na klupi i umesto njega će to u prvom kolu protiv Partizana činiti njegov asistent Marko Barać. Ekipa Mornara će ove sezone biti jedna od "gledljivijih" ekipa, sudeći po njihovom trenutnom rosteru.

Vratili su sjajnog strelca Antabiju Volera, ostao je i Derek Nidam i Brendis Reli Ros, dok su pokupili Džejkoba Pulena i očekuje se da ovaj tim na svakoj utakmici prilično optereti bekovsku liniju svog protivnika, a neretko im i zatrpa obruč.

Mornar bi mogao da bude jako nezgodan protivnik, pogotovo ako ekipa šuterski dobro otvori utakmicu, uz oslonac na Uroša Lukovića, Mirzu Begića ili čak Milka Bjelicu koji čine unutrašnju liniju tima.

Mihajlo Pavićević već godinama najavljuje velike stvari, a videćemo da li je ovo napokon ta sezona u kojoj će Mornar biti ta opasna ekipa. Kad smo već kod opasnih ekipa, na red nam stiže Primorska. Primorska je već na otvaranju ABA Superkupa pokazala da niko ne sme da je potceni. Šokirali su čitav region kada su, rezultatski lako, pobedili ekipu Crvene zvezde i poprilično namučili Partizan u narednoj rundi.

Njihov trener je već duže vreme Jurica Golemac, dok se kao tim menadžer pridružio i svima dobro poznati nekadašnji košarkaš, Goran Jagodnik.

Selekcija igrača je bila zanimljiva, pa su tako u svoj sastav doveli američki dvojac Stiven Holt – Lens Heris. Holt ima iskustva u VTB ligi, igrajući za Astanu koja je poznata po tome što godinama dovodi fantastične američke igrače.

Holt je svoj raskošni talenat prikazao upravo na ABA Superkupu, kada se košarkaška publika mogla uveriti zbog čega je u WCC konferenciji bio u idealnom timu, ali i zbog čega je bio glavni igrač u Nimburkovoj šampionskoj sezoni.

Drugi Amerikanac u redovima Primorske je Lens Heris, a Heris sa sobom nosi dve laskave titule šampiona u zakucavanjima u Grčkoj. Heris je bio sasvim solidan mladi košarkaš koji je karijeru gradio na Kanzas Stejtu, a ovo mu je treći tim na ovim prostorima pošto je već igrao za Zlatorog (prvi profesionalni tim u karijeri) i Igokeu.

Heris je bio član Primorske prošle sezone, kada je osvojena ABA 2. Stigao je Aleksandar Lazić iz ljubljanske Olimpije i on bi mogao da bude jedan od bitnijih igrača za Juricu Golemca.

Žiga Dimec, Marko Jagodić Kuridža i Ivan Marinković će biti momci koji će držati unutrašnju liniju ekipe i ukoliko se po jutru dan poznaje biće to uspešna sezona za ovu ekipu. FMP će ove sezone igrati sa samo dva inostrana košarkaša – Duopom Ritom i Okbenom Ulubajem.

Oni su tokom leta doveli Marka Pecarskog iz Partizana i to je bio jedan od boljih poteza ekipe iz Železnika.

Vladimir Jovanović ima veliki broj kvalitetnih mladih igrača na raspolaganju, a i generalno gledano nisu se suočili sa previše odlazaka. Prvi plejmejker će i dalje biti Stefan Pot, bivši as Partizana pod patronatom Aleksandra Džikića, a uz sebe će imati Iliju Đokovića i Aleksu Uskokovića koji su za ovaj nivo košarke veoma kvalitetni igrači.

Aleksa Radanov, Marko Tejić, Stefan Đorđević i Radoš Šešlija su ljudi na koje takođe treba obratiti pažnju kada se bude gledao FMP, a oni bi kao po običaju mogli da skinu skalp mnogim favoritima u toku sezone.
Foto: ABA/Cibona/Zeljko Baksaj
Mega Bemaks biće najmlađa ekipa u ligi, što je već nekoliko puta napominjano, sa prosekom starosti tek 19 godina, a verovali ili ne najstariji igrač u timu ima 22 godine.

Dejan Milojević ove sezone nema nijednog igrača čije poreklo ne vuče sa ovih prostora, pa će Mega i sa tog aspekta biti interesantna za gledanje, a takođe će ove sezone po prvi put imati priliku da igraju pred beogradskom publikom kao domaćini.

To će biti u novobeogradskoj hali "Ranko Žeravica". Nikola Mišković će i ove godine biti u centru pažnje kao najtalentovaniji igrač ekipe, a treba ispratiti i Marka Simonovića i Uroša Trifunovića.

Mega će naravno kao glavni cilj u sezoni imati opstanak u ABA ligi, ali su nas oni svojim igrama prethodnih sezona navikli na to da možemo da očekujemo i po neko iznenađenje. Hrvtaska košarka ne proživljava baš najbolje dane i to je svima jasno, a isto tako se muči i slavni tim zagrebačke Cibone.

Kao veliko pojačanje stigao je nekadašnji student Bejlora i košarkaš Crvene zvezde Kvinsi Miler, ali je zbog svog fizičkog stanja odstranjen iz ekipe pre nego što je sezona uopšte i počela.

Matic Rebec je dobro poznat svim fanovima ABA lige i on će biti startni plej, a kao njegova zamena angažovan je Litvanac Donatas Sabeckis, dok će poziciju kombo beka pokriti interesantni američki košarkaš Šejn Gibson.

Bivši igrač Bona je veoma atraktivan za gledanje, njegovi driblinzi često znaju da defanzivcima pomere centar za ravnotežu, a poznat je i po interesantnim dodavnjima jednom rukom kroz odbranu.

Em Džej Ret je angažovan kao drugi Amerikanac u timu i njegov posao će biti da „krpi“ unutrašnju liniju ekipe Cibone. Marin Rozić ostaje kapiten ovog tima, čiji će cilj biti opstanak u ABA ligi, ma koliko god to čudno zvučalo kada govorimo o ekipi Cibone. Krka već godinama bije bitku sa "aždajama" ABA lige, ali u dvoranu "Leona Štukelja" niko ne dolazi sa mišlju da će ostvariti pobedu.

Naravno i ovde godine će Krka imati „gledljiv“ sastav koji će predvoditi čuveni američki plejmejker Glen Kouzi, dok će centra igrati nekadašnji student Džordžije Teh, nigerijski košarkaš Đani Laval, koji je u svojoj karijeri promenio prilično veliki broj klubova.

U ekipi se nalaze još Jure Balažič, Ivan Ramljak, Marko Jošilo kao i Dalibor Đapa, dok je na klupi standardno već dve godine – Simon Petrov. Za kraj je ostala ekipa Zadra. Zadar je uspeo da se dogovori sa Tonijem Vrotenom, da bi nekadašnji NBA as brzo promenio mišljenje i uputio se u Poljsku, pa je stvorena prilično bizarna situacija.

Trener Zadra, Ante Nazor uz sebe će imati respektabilan sastav uprkos otkazu Tonija Vrotena, pošto će njegova zamena biti Bajron Alen.

Alen pokriva poziciju plemejkera i beka šutera, visok je 191 cm i fantastičan je strelac i svojevremeno je studirao na univerzitetu Džordž Mejson, baš kao i nekadašnji as Valensije, a sada Zenita – Vil Tomas.

Zadar je nešto ranije doveo Stefana Fundića, Ive Ivanova, Ivana Siriščevića, Džejmsa Fara, Karla Uljarevića i Jana Palokaja, pa se čini da će Zadrani moći da vide pristojnu košarku u dvorani „Krešimira Ćosića“. Posle svega gore navedenog, jasno je da će nas čekati fantastična sezona puna uzbudljivosti i kvalitetne košarke, a možemo samo da se nadamo da će igrači izbeći povrede i da neće imati problema sa „vannastavnim aktivnostima“.

ABA liga startuje u petak, 4. oktobra, a zanimljivo da je američka ABA liga svoju prvu sezonu upravo počela u petak, ali je datum bio 13.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: