Partizan u požaru – ima li mu spasa na Kipru?

Fudbalski klub Partizan se nalazi, verovatno, u najtežem trenutku u poslednjih 15 godina.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.08.2022.

08:00

Partizan u požaru – ima li mu spasa na Kipru?
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ

Očajni rezultati na startu Mozzartbet Superlige Srbije već su posle četiri kola naterali partizanovce da zaborave na titulu šestu godinu uzastopno, pa Ilija Stolica i njegovi izabranici moraju da se okrenu nadmetanju u Evropi.

Ono počinje dvomečom 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope protiv AEK-a iz Larnake koji je pre sedam dana baš na Kipru eliminisan iz kvalifikacija za Ligu šampiona od Mitjilanda posle boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Crno-bela ekspedicija je u sredu rano ujutru otputovala na Kipar gde će u četvrtak od 18.00 (UEFA odobrila zahtev za pomeranjem početka) igrati po velikoj vlažnosti i izrazito toplom vremenu, ali to neće biti baš 40 stepeni Celzijusa kao što su pojedini mediji pisali.

Stručni štab Partizana nije imao puno vremena da uigra ekipu bez kapitena Saše Zdjelara koji je otišao u CSKA Moskvu, a još manje da u tim uklopi novajliju Andriju Pavlovića.

Što je najgore, neuigranost, potopljeno samopouzdanje igrača i dva remija (Radnički Niš i TSC), odnosno, poraz od Novog Pazara nisu najveći problemi crno-belih, već je to požar koji je buknuo na najvišim strukturama.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Sportski direktor Ivica Iliev odlučio je da „digne sidro“ i napusti Humsku usled sukoba sa novim trenerom Stolicom, a iza svega toga skrivaju se predsednik Milorad Vučelić, koji je ušao u otvoreni rat sa kolegom iz KK Partizan Ostojom Mijailovićem, te generalni direktor Miloš Vazura koji se i dalje pravi kao da je sve u najboljem redu.

Dokle će tako biti, mogli bismo da se igramo rečima i kažemo da će se pomenuti tandem „držati Stolice“ do samog kraja, ali mnogi sa pravom upiru prstom baš u (dvo)meč protiv Kiprana, jer bi eventualno ispadanje Partizana iz Evrope već na prvom koraku označio potpuni kolaps – finansijski, rezultatski, igrački, kako god želite...

Od sezone 2007/2008. počela je Partizanova šestogodišnja dominacija u srpskom fudbalu, ukupno je osvojeno sedam titula za osam godina, a potom je 2015. došlo do promene rukovodstva koje je u narednih sedam godina osvojilo samo jednu titulu i pet utešnih trofeja u Kupu Srbije.

Apsolutno ništa ne govori u prilog aktuelnoj upravi i sprezi Vučelić-Vazura, pa opet oni opstaju i ne nameravaju da bilo šta promene.

Glas navijača ili bivših igrača i funkcionera koji su sebe dokazali u Partizanu, a sve se u većem broju javljaju poslednjih dana, do njih očigledno ne dopire.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
No, hajde da gledamo malo sa sportske strane i, optimistički, ako je to ikako moguće. Jer, Partizan bi eventualnim prolaskom AEK-a ušao u plej-of za Ligu Evrope i obezbedio, najmanje, novu grupnu fazu Lige konferencija.

Time bi sebi udahnuo malo vazduha u prazna pluća i zadržao solidan klupski koeficijent, te omogućio da još više napreduje, posebno ako se zna da se od narednog leta brišu rezultati iz vrlo plodonosne sezone 2017/2018, kada je pobedom nad Jang Bojsom izboreno prezimljavanje u Ligi Evrope.

Da li je to izvodljivo? Postoji prostor da se veruje da jeste jer Partizan, uz sve nedostatke, ima dovoljno dobrog kadra da, ako ništa drugo, ostane neporažen na Kipru.

AEK jeste do poslednje kapi znoja namučio fudbalski mnogo pismeniju ekipu Mitjilanda, ali ni Kipranima, takođe, mnoge stvari ne idu na ruku.

Njima sezona počinje tek 27. avgusta i u ovom trenutku daleko su od idealne uigranosti i forme kojoj teži španski trener Hose Luis Oltra.

Pritom, i oni još uvek sklapaju igrački kadar, a poslednji koji je stigao jeste još uvek aktuelni golman Crvene zvezde Miloš Gordić, kroz pozajmicu.
EPA-EFE/Henning Bagger
Partizanu je potrebno da nastupe sva raspoloživa oružja i to će se, po svemu sudeći, desiti. Makar je tako najavio Ilija Stolica na konferenciji za medije u sredu uveče, koji je pritom govorio o brojnim „bočnim udarima“ koji su navodno režirani sa namerom da se destabilizuje tim.

"Veliki teret se slio na ove momke, potcenjeni su, svi smo potcenjeni na mnogo nivoa, zato verujem da će se akumulacija negativne energije isprazniti na terenu i pokrenuti stvari u pravom smeru. Neki pritisci su opravdani, a neki su iskonstruisani, režirani da prave veliki nemir na ekipu. Poenta je da svako kome je Partizan pri ili u srcu mora da momcima pruži podršku, čak i na mentalnom planu, i energetski, kako bi napravili dobar rezultat za klub, za nas, za navijače“, rekao je Stolica u Larnaki.

Sateran u ćošak, Stolica će se osloniti na nikad veći broj stranaca u startnoj postavi, pa se tako od prvog minuta očekuju Rikardo Gomeš, Fuseni Dijabate, Kvinsi Menig, Bibars Natho i Patrik Andrade, zajedno sa još jednom vezistom sa bogatim internacionalnim iskustvom Ljubomirom Fejsom.

Odbrana će biti „domaća“, sa povratnikom Aleksandrom Filipovićem, Igorom Vujačićem, Sinišom Saničaninom i Slobodanom Uroševićem, a naravno, Nemanjom Stevanovićem na golu.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Pobednik ovog dvomeča će u plej-ofu za Ligu Evrope igrati protiv Dnjepra-1, dok će poraženi da se zadovolji plej-ofom za Ligu konferencija protiv boljeg iz dvomeča Levski – Hamrun.

U oba slučaja, deluje da bi Partizan sačekao lakši posao nego na ovom prvom stepeniku, jer je AEK sve samo ne naivan rival.

Ako pritom zaokružimo priču i još jednom podsetimo na užasno stanje u kom se Partizan kao klub, ali i ekipa, trenutno nalazi, jasno je koliko je težak i od kolikog je značaja ovaj susret za kompletan Fudbalski klub Partizan.

Tanke niti još dele trenera Stolicu od otkaza, a još su tanji živci crno-belih pristalica, pa ni on, niti igrači, a ni čelnici nemaju prava na grešku na „AEK areni“ u Larnaki.

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: