Derbi usijanje

Osmi put u istoriji Kupa Radivoja Koraća u finalu će se sastati Crvena zvezda i Partizan.

Izvor: Stefan Smuða

Nedelja, 20.02.2022.

08:00

Derbi usijanje
Foto: StarSport

"Večiti" su i ove godine dokazali da im nema premca u srpskoj košarci, s tim da je ovog puta ta razlika još veća nego inače.

Niti je Mega bila ozbiljan takmac braniocu trofeja Zvezdi, niti je FMP uspeo da duže poluvremena održi korak za razigranom četom Željka Obradovića.

Zbog toga je ovakav epilog zaslužen, a mnogi su u Nišu unapred računali da nas u nedelju od 21.00 čeka novo derbi usijanje.

Što i nije bilo tako teško za prognozu, zar ne?

Zvezda ostavila Megu u prašini

Foto: StarSport/Peða Milosavljeviæ
Zvezda je Megi dozvolila start serijom 7:0 i početnu prednost koju je do poluvremena potpuno preokrenula u svoju korist.

Zatim je Dejan Radonjić dodatno "zategao" odbranu i tim "ružičastih" doslovno ostavio u prašini. Toliko da kraj meča nije bio ni izbliza zanimljiv kao što smo se nadali.

Bila je to 300. pobeda Radonjića na klupi Zvezde, što je svakako jubilej vredan poštovanja.

Panter slomio "pantere"

Foto: StarSport/Peða Milosavljeviæ
U duelu Partizana i FMP-a je bila značajno zapaljivija atmosfera, a i izabranici Nenada Stefanovića su pružili značajno veći otpor.

U četvrtoj deonici su "panteri" uspeli da se približe na šest poena zaostatka, ali je taj nalet odbijen zahvaljujući razigranom Kevinu Panteru.

Na osam sekundi pre kraja Brajs Džouns je pravo niotkuda, posle faula Zeka Ledeja, pogodio trojku i doveo tim iz Železnika na -2.

Svima je u glavi bila dramatična završnica iz Železnika od pre samo sedam dana, ali je trojka Nerandžića u poslednjoj sekundi ostala na obruču i Partizan se na jedvite jade provukao do finala.

Na kraju smo dobili veliko finale koje je najveći broj ljubitelja košarke priželjkivao i koje će nam dati odgovor – ko će u odlučujući deo sezone ući sa boljim momentumom i peharom u rukama.
Foto: StarSport/Peða Milosavljeviæ
Od osamostaljenja Srbije, čak sedam puta su "večiti" igrali za prestižni trofej, a šest puta je to bilo u NIšu.

Samo jednom, 2013. godine igralo se u Kragujevcu, u onom čuvenom duelu koji je prekinut zbog divljanja navijača, pa nastavljen dan kasnije pred praznim tribinama.

Iako je taj kragujevački okršaj pripao crveno-belima, Partizan je uspešniji, sa čak pet osvojenih trofeja u tim direktnim okršajima za "Žućkovu levicu".

Tri je vezao od 2018. do 2020. godine, a prethodne je u Novom Sadu ispao u polufinalu baš od Zvezde, kojoj kasnije Mega nije uspela da pruži veći otpor u finalu.
Foto: StarSport/Peða Milosavljeviæ
Svi će biti na ispitu u velikom finalu (nedelja, 21.00).

Evroligaš Zvezda kao branilac trofeja, izazivač Partizan sa Željkom Obradovićem na klupi, stručni štabovi i medicinski timove kako bi regenerisali igrače (čitaj, crno-beli Alena Smailagića). ali i organizatori.

Znamo kolike bezbednosne rizike donosi ovaj meč, iskustvo prethodnih finala u Nišu sve nas je tome naučilo.

Ovog puta, želimo da verujemo da neće biti takvih scena i da će isključivo košarka biti u prvom planu.

Pa neka bolji pobedi.

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: