Čija je "Žućkova levica"?

Od četvrtka do nedelje (17-20. februara) održaće se turnir nacionalnog kupa Srbije, poznatijeg pod nazivom "Kup Radivoja Koraća".

Izvor: Stefan Smuða

Četvrtak, 17.02.2022.

09:00

Čija je
Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ

Prestižno takmičenje se ponovo "vratilo kući", pa će nakon dve godine pauze, ponovo biti održano u niškoj dvorani “Čair”.

Titulu iz 2021. godine brani Crvena zvezda, a "favorite" iz ABA lige upotpunjuju još Partizan, Mega, FMP Železnik i Borac iz Čačka.

Čast KLS-a braniće Zlatibor i Radnički Kragujevac, dok je kao osvajač Drugog stepena Kupa Košarkaškog saveza Srbije plasman prvi put u istoriji obezbedio Borac iz Zemuna.
Foto: KSS
Po oprobanom sistemu, prvog dana turnira odigraće se dva četvrtfinala: Crvena zvezda – Radnički (18.00) i Mega – Zlatibor (21.00), pobednici će u prvom terminu u subotu (17.00) formirati prvi polufinalni par.

Drugog dana sastaće se FMP i Borac Čačak (18.00), odnosno, Partizan i Borac Zemun (21.00), te će pobednici igrati u drugom polufinalu u subotu (21.00).

Finale je, kao i uvek, zakazano za nedelju sa početkom u 21.00.
Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ
Branilac titule biće i ovog puta prvi favorit za podizanje trofeja. Naravno, uz Partizan, ali budući da su već uverljivo dobili "večiti" derbi ove sezone i imaju ozbiljno evroligaško iskustvo, kvote na crveno-bele sa razlogom su najmanje.

Zvezda je navikla na paklen ritam, a u Niš će doputovati relativno sveža i odmorna, pošto je poslednji meč odigrala "sa pola gasa" odigrala u nedelju protiv Zadra u dvorani "Aleksandar Nikolić".

Dejan Radonjić će na raspolaganju imati sve bitne igrače, izuzev Maika Cirbesa koji vuče povredu i nije uspeo da se oporavi.

Mada, iovako je Nemac ove sezone bio alternativa Ognjenu Kuzmiću i Luki Mitroviću, te bi najverovatnije i bez povrede bio "višak" za Kup Koraća.
Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ
Zvezda kreće protiv Radničkog iz Kragujevca, potom (izgledno je) sledi duel protiv Mege, a u očima svih je po pravilu svake godine unapred "projektovano" finale protiv Partizana.

Sve osim trijumfa u sva tri meča bilo bi verovatno ocenjeno kao neuspeh na Malom Kalemegdanu i unelo bi nemir u tim uoči završnice ABA i Evrolige.

Isto tako, osvajanje "Žućkove levice” bi dalo krila Zvezdi da u najvažniji deo sezone uđe sa velikom dozom samopouzdanja.

Partizan – ŽOC ide po prvi trofej

Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ
Dobro je poznato da svaki tim ima pravo da prijavi četvoricu igrača sa stranim pasošem za učešće na Kupu Radivoja Koraća.

Za razliku od Zvezde koja nije imala tih problema, Partizan ih ukupno ima sedmoricu, s tim da Kevin Panter ima srpske papire, te je bilo nužno da dvojica budu "precrtana".

Željko Obradović je odlučio da to budu Gregor Glas i Jam Madar, kao najmlađi među njima. Tako će stranci u crno-belom timu biti Matijas Lesor, Rodions Kuruc, Zek Ledej i Dalas Mur.

Zbog koronavirusa, timovi imaju mogućnost da naprave određene izmene u timu do 19. februara.
Foto: Starsport/Srðan Stevanoviæ
Trebalo da vidimo konkretno na delu i poslednje pojačanje Tristana Vukčevića, pridošlicu iz Real Madrida, koji je tek počeo da se nameče Obradoviću.

Ostatak tima Partizana je manje-više nepromenjen. Povređenih igrača nema, te je sve na najtrofejnijem treneru Evrope da posloži kockice i pokuša da dođe do svog prvog trofeja u Partizanu posle 30 godina.

A svi dobro znamo da u ovakvim situacijama i utakmicama za trofej do izražaja dolazi njegov uticaj.

Mega – večita pretnja za "večite"

Foto: Starsport/Srðan Stevanoviæ
Prvi favorit za prekine dominaciju Crvene zvezde i Partizana svake godine je ekipa Mege, što je i ovog puta slučaj.

Tim Vladimira Jovanovića je već iznenadio crno-bele u ABA ligi u nedavnom okršaju, i to u "Pioniru", ali se na ovom turniru nalazi u delu žreba sa crveno-belima.

Strateg "ružičastih" smatra da Kup Koraća ne dolazi u idealnom trenutku po njegov tim.

"Veoma sam zadovoljan i srećan što se kup vratio u Niš koji je jako dobar organizator. Što se tiče samo kupa, to je najmasovnije takmičenje, ali za osam ekipa koja se pojave tamo, pored toga što je lepo, jako je i zahtevno. Moram da kažem da nam kup ne dolazi u najboljem trenutku, pre svega zato što smo izašli iz mini serije regularnih i zaostalih utakmica ABA liga kada smo za sedam dana odigrali tri utakmice. To je bio prevelik napor i posle dva dana spremanja u Beogradu za kup, u Nišu igramo utakmicu u četvrtfinala”, rekao je Jovanović u najavi takmičenja.
Foto: Starsport/Srðan Stevanoviæ
Mega ove godine ima talentovan tim, sa nešto manje poznatim igračima, ali ofanzivno veoma potentnim, što je glavna karakteristika ove ekipe dugi niz godina.

Predvodi ga kapiten Luka Cerovina i Dejšon Smit kao jedini Amerikanac, sjajno igraju mladi Karlo Matković, Nikola Jović i Matej Rudan, uzdanica je i Rus Samson Ružencev, a tu su i Zvezdina deca Boriša Simanić i Aleksa Uskoković.

Ako im se potrefi šutersko veče, kao što jeste 2016. u finalu protiv Partizana, svakako će imati šansu da iznenade.

FMP – da li je vreme za veliki "skalp"?

Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ
Popularni "panteri" iz predgrađa nikada nisu napravili iskorak kao što jeste Mega, ali su pre samo pet dana pokazali da su kadri da sruše Partizan.

U 20. kolu ABA lige vodili su u Železniku tokom celog susreta, sve dok u završnici nije "poludeo" Dalas Mur i prelomio ga u korist crno-belih.

Priliku za revanš FMP bi mogao da ima već sedam dana kasnije, u eventualnom polufinalu, ali je prethodno potrebno da se preskoči još jedan rival sa Jadrana, neugodni čačanski Borac.

FMP uistinu ima plejadu sjajnih igrača, poput Tasića, Radonjića, Izundua, Nerandžića, Džounsa, Pavićevića... Svih šestorica su imali dvocifren učinak u pomenutom okršaju protiv Partizana.

Međutim, nakon serije od 10 pobeda u 11 mečeva krajem 2021. godine, na početku nove 2022. FMP niže samo poraze ima ih već šest u nizu.

Da li je vreme da, najpre osete ukus pobede u četvrtfinalu, a onda možda i naprave veliki "skalp"?

Borac Čačak – ruke oprali u Moravi, pa krenuli u Niš

Foto: Starsport/Srðan Stevanoviæ
Ekipa koju predvodi Marko Marinović odiše energijom u oba pravca i nikada nije lako savladati je. U to se nedavno uverila Mega, i to na sopstvenom terenu.

Borac u ABA ligi ima skor 7-11, ali je sa poslednje dve pobede u Čačku nad Zadrom i Studentskim centrom sebi obezbedio miran finiš sezone, bez bojazni da može da ispadne iz elite.

Povredio se Sava Lešić u nedavnom duelu protiv Partizana i to će sigurno biti problem, budući da je neretko bio najefikasniji igrač tima.

Dirigentsku palicu će preuzeti bivši reprezentativac Srbije Ilija Đoković i Australijanac Hanter Hejl, dok bi i Marko Pecarski izostankom Lešića mogao da dobije mnogo više prostora.

Prvi ispit za Borac je FMP, od koga je u decembru izgubio u dramatičnoj završnici, iako je tokom utakmice imao i prednost od +16.

Može li sada sreća da se okrene za tim popularnog "Maline"?

Zlatibor – koliko je KLS daleko od ABA?

Foto: Starsport/Srðan Stevanoviæ
Nastup Zlatibora u Nišu najbolje bi mogao da nam prikaže kolika je razlika između ABA i Košarkaške lige Srbije.

Jer, tim iz Čajetine je sa skorom 14-5 do sada najbolji tim srpskog prvenstva (iako po plasmanu nije prvi, budući da ima četiri utakmice manje) i pravedno je reći da je legitimni izazivač za timove iz prvog ešalona regionalnog takmičenja.

Takođe, Zlatibor nastupa i u ABA 2 ligi, gde posle 10 odigranih utakmica ima polovičan učinak od po pet pobeda i poraza.

Žreb ga je u četvrtfinalu KRK naveo na Megu koja na jug Srbije stiže umorna, kako je istakao Vladimir Jovanović, pa svakako postoji prostor za iznenađenje.

Trener Zlatibora Strajin Nedović se sa pravom najviše oslanja na Dušana Kutlešića, najefikasnijeg igrača tima, a kao uzdanice tu su Aleksa Čubrilo i Tadija Tadić, bivši član Partizana.

Radnički Kragujevac – posrnuli velikan ponovo u usponu

Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ
Negde do 2013. godine Radnički je bio u poziciji današnje Mege, sa ozbiljnim aspiracijama da iskoristi svaku priliku i napadne "večite".

Takođe, bio je redovan u evropskim takmičenjima, pa čak i u Evrokupu, sve dok nije došlo do raaspada sistema u Kragujevcu i ponovnog restarta 2015. pod inicijativom Nikole Lončara.

Šest sezona kasnije Radnički igra u KLS, a drugu godinu uzastopno je na završnom turniru Kupa Koraća.

Klub se trudi da razvije mlađe kategorije i postane regionalni košarkaški centar, gaji svoju decu u prvom timu, ali na osnovama rođenog Kragujevčanina Raška Katića, osvajača srebra na Mundobasketu 2014. sa Srbijom Aleksandra Đorđevića.

Već je jasno da u narednim godinama ponovo možemo da očekujemo Radnički među najboljima, ali je vrlo teško da u Kupu to bude baš ove 2022. budući da se na prvoj stepenici sastaju sa Crvenom zvezdom.

U KLS isto tako, pošto su trenutno na skoru 9-11, ali posle svega što su preživeli poslednjih godina, za kragujevačke ljubitelje košarke je dovoljan uspeh i to što su preko finala Drugog stepena Kupa KSS izborili plasman među osam u borbi za "Žućkovu levicu".

Borac Zemun – za uživanje i istoriju

Debitant na završnom turniru Kupa Radivoja Koraća biće tim iz Druge lige Srbije koji, nije fraza, zaista nema šta da izgubi u “Čairu”.

Za očekivati je da su Zemunci došli samo na jedan meč, i to protiv Partizana Željka Obradovića, što će mnogima od tih momaka biti najveći protivnik u dosadašnjoj karijeri.

Ne i za Stefana Sinoveca koji je bivši član crno-belih, a sada će predvoditi Borac protiv kluba sa kojim je učestvovao na fajnal-foru Evrolige i osvojio “tripl-krunu“ u najtrofejnijoj 2010. godini.

On je i najzaslužniji za plasman na finalni turnir, pošto je rešio neizvesnu završnicu finala Drugog stepeka Kupa KSS protiv kragujevačkog Radničkog (86:79).

Izdvaja se i Nino Čelebić, povratnik u srpsku košarku iz Brazila i strelac poslednjih poena sa linije penala u pomenutoj utakmici koja je Borcu donela istorijski uspeh.

Autor – Stefan Smuđa
Foto: KSS

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: