Scenario iz snova

Fudbaleri Partizana imaju priliku da u prvom, istorijskom, izdanju Lige konferencija odu najdalje nego što su ikada u nekom evropskom takmičenju u poslednjih pola veka.

Izvor: SS

Četvrtak, 16.09.2021.

09:00

Scenario iz snova
Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ

U kvalifikacijama su za rivale imali nimalo naivnu ekipu Dunajske Strede, potom ruskog Premijerligaša Soči i potom člana portugalske Primeire, Santa Klaru.

Prošli su do grupne faze uz mnogo sreće, ali i znanja, te bi sada ponavljanjem ili čak poboljšanom verzijom sebe, Partizan trebalo da se prošeta do nokaut faze novoformiranog takmičenja.

Posebno jer su dva od tri sledeća rivala slabija od svakog dosadašnjeg tokom ove evro-sezone.

U grupi sa belgijskim Gentom, estonskom Florom i kiparskim Anortozisom Partizan je već viđen među prva dva mesta.

Jedini koji bi to mogao da poremeti upravo je tim sa sufiksom Famagusta, sa kojim se sastaje ovog četvrtka od 21.00 na "GSP" stadionu u Nikoziji.
Foto: FK Partizan/Miroslav Todoroviæ
"Najvažnije je da mi igramo kako treba. Ako u tome uspemo, ugrozićemo protivnika. Tada ni slabosti, niti dobre strane nisu bitne. Igračima sam nešto nagovestio, no, sutra ćemo definisati. Partizan uvek ide na pobedu i zato se ne bih složio sa ponudom da potpišem remi pre utakmice", poručio je Aleksandar Stanojević.

U slučaju neuspeha, preostaće još pet kola i ništa nije izgubljeno, a u slučaju pobede, možda i nije prerano reći da bi "parni valjak" sve već rešio.

Jer, Anortozis bi verovatno bio otpisan, u startu bi ispao iz trke, budući da će u decembru u poslednjem kolu gostovati u hladnom Beogradu.
Foto: FK Partizan/Miroslav Todoroviæ
Flora iz Talina iako je u grupu B upala kao bolje plasirani tim, iz trećeg šešira, ne bi smela da preterano preznoji crno-bele, a kamoli da im otkine neki bod.

Čak i raspored igranja protiv Genta u trećem i četvrtom kolu kao da je nacrtan za Partizan i sve izgleda kao scenario iz snova.

No, hajde još jednom da se podsetimo osnovnih informacija o svim rivalima srpskog tima iz grupne faze Lige konferencija.

Anortozis Famagusta

Anortozis je vredniji tim od Flore, ukupne procene na 10.680.000 evra, a verovatno i kvalitetniji.

Najvredniji je grčki štoper Spiros Risvanis sa 700.000 evra, najpoznatiji Kajl Laferti iz Severne Irske, kao i Brazilac Anderson.

Sveukupno, to je velika legija stranaca koju upotpunjuje i srpski desni krilni igrač Miloš Deletić.

Stranac je i na klupi, Gruzin Temur Kecbaja koji je sa sobom doveo i nekoliko sunarodnika.
Foto: Profimedia
"Od početka smo govorili da je cilj plasman u grupnu fazu i to smo uspeli. Ali, apetiti rastu. Sada želimo da osvojimo tri boda i nastavimo dalje. Partizan je jako dobra ekipa, pobedio je svih sedam utakmica u Srbiji i očekuje nas težak izazov. Za ovakve utakmice posao trenera nije toliko težak, tim će biti motivisaniji nego za mečeve u prvenstvu", otkrio je šef struke Anortozisa Kecbaja.

Pre gotovo decenije su bili učesnici u Evropi, ali je potom usledila pauza sve do prošle sezone kada su naišli na Bazel i izgubili rezultatom 3:2.

Ove sezone su u kvalifikacijama za Ligu Evrope ispali od Rapida iz Beča (0:3, 2:1), a u plej-ofu za Ligu konferencija su bili bolji od Hapoel Ber Šefe iz Izraela (0:0, 3:1).

Flora Talin

Flora je poznatija pod nadimkom "kaktusi", a otuda je i njihova glavna boja zelena.

Dominantni su u Estoniji, osvojivši čak 13 titula i osam kupova od osamostaljenja države, ali su u Evropi tek sada po prvi put uspeli da dođu do grupne faze nekog takmičenja.

I to tako što su krenuli iz kvalifikacija za Ligu šampiona gde su najpre izbacili Hibernijan sa Malte (2:0, 3:0), ali su potom ispali od Legije iz Varšave (1:2, 0:1).
Foto: StarSport
U kvalifikacijama za Ligu Evrope poraženi su od Omonije (0:1, 2:2), a u plej-ofu za Ligu konferencija izbacili su Šamrok sa dve pobede (4:2, 1:0).

Vrednost celog tima po "Transfermarktu" iznosi 4.550.000 evra, najskuplji je napadač Rauno Sapinen sa 550.000 evra a verovatno najzvučnije ime je Kostantin Vasiljev, 37-godišnji ofanzivni vezni fudbaler.

Međutim, ni on, ali ni ostali igrači ne bi smeli da predstavljaju ozbiljniji problem za tim Aleksandra Stanojevića.

Gent

Belgijski predstavnik ima Indijanca u grbu, a sve u čast Bafalo Bila i po tome su poznati.

Godine 2015. godine bili su šampioni Belgije i igrali u Ligi šampiona, a pre dve sezone su završili kao drugi.

Od tada su u blagom padu, kako rezultatski što se odrazilo i u duelima protiv Crvene zvezde, tako i u kadrovskoj slici.
Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ
Prodali su glavnog igrača Romana Jaremčuka u Benfiku, štopera Igora Plastuna u Ludogorec, a zadnjeg veznog Niklasa Dorša u Augsburg.

Stigao je štoper Jozef Okumu iz Elfsborga za 3.500.000 evra, napadač Đani Bruno iz Varegema za 2.000.000 i srpski napadač Darko Lemajić za 900.000 evra.

Sa pozajmice se vratio Džordan Botaka koji je igrao u Šarlroa protiv Partizana prošle godine.

Ove sezone Gent je igrao protiv norveške Valerenge (4:0, 0:2), RFS-a iz Letonije (2:2, 0:1) i Rakova iz poljske (0:1, 3:0).

Priredio – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: