Ipak se okreće

Partizan je u četvrtak uveče imao sreće koliko nije imao ukupno u poslednjih (barem) osam godina.

Izvor: SS

Petak, 13.08.2021.

08:00

Ipak se okreće
Foto: FK Partizan/Miroslav Todoroviæ

Ako krenemo od malera protiv Ludogoreca i nepotrebnog crvenog kartona, pa večito bolnog Augsburga i preko nesrećnih penala protiv Zaglembja u Lubinu, stići ćemo do maleroznog Haga, koji će takođe još dugo peći.

Zašto ne reći i produžetaka protiv Šarlroa pre 10 meseci, kada je ovaj isti tim Partizana nesrećno ispao u "korona-kvalifikacijama".

Konačno se nešto vratilo, a desio se meč koji nikako nije u stilu crno-belih.

Nekoliko puta se Partizan vraćao iz mrtvih protiv Sočija. U prvoj utakmici ga nije pokolebao nepostojeći penal, a u drugom meču primljen je gol iz praktično prve akcije Sočija.

Potom je na isti način dobio i drugi gol, ali je i iz toga uspeo da se vrati.

Kako? Ludo. Golom u 90. minutu, i to se mora priznati dosta srećnim.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Onda se desio veliki pad u igri, pre svega u fizičkom smislu i gledali smo mučenje veznog reda koji apsolutno nikada nije igrao zajedno.

Dolazi do dve ogromne šanse za Soči koje spasavaju Aleksandar Popović i Igor Vujačić, da bi u penalima sreća bila na strani "parnog valjka".

Šut Sejdube Sume sa "bele tačke" je u gol vratila neka kosmička sila, baš na istom mestu i istoj stativi koja je zaustavila onaj šut Pjera Boje protiv Artmedije kada je 30.000 ljudi plakalo.

Ovog puta je nekoliho hiljada manje pobednički napustilo Humsku, sa uverenjem da ovaj tim Partizana kroz duele sa malo poznatom Santa Klarom može da potvrdi epitet "evropskog".
Foto: FK Partizan/Miroslav Todoroviæ

Pehovi, pehovi...

Postoje još neke stvari koje se moraju istaći, jer spisak malera koji su pratili Partizan uoči revanša sa Sočijem daleko je od gotovog.

Aleksandar Lutovac je bio već viđen u startnoj postavi, ali mu je preminuo otac i tim mu je izašao u susret da ipak ne zaigra.

Uskočio je roviti Marko Živković koji je tako povređen odigrao možda i partiju života.

Na zagrevanju je Danilo Pantić pri šutu doživeo povredu zbog koje praktično nije mogao da stoji na nozi posle meča, ali ga to nije sprečilo da odšepa do južne tribine i proslavi pobedu sa saigračima.

To je na dan utakmice, složićete se, mnogo toga promenilo u planovima Aleksandra Stanojevića.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Planirao je strateg Partizana da napadne sa dijametralno drugačijim oružjima, te da ih tokom utakmice menja u zavisnosti od rezultata, a na kraju je uvodio igrače koje, verovatno, nije ni imao u planu.

Tako su u junake izrasli rezervisti: strelac gola u 90. minutu Aleksandar Šćekić, takođe povređen zbog bola u primicaču, mladi Nikola Terzić koji je "pogodio" Šćekića u glavu iz kornera i Nemanja Stevanović, tek treći izbor za golmana, ali i apsolutni specijalista za penale, dokazalo se još jednom.

"Parni valjak" jeste pokazao dosta slabosti, uz dosta problema sa manjim ili većim povredama, zbog čega smo primetili na konferenciji za medije da je Stanojević bio zamišljen i prilično "odsutan".

“Da, zamišljen sam jer imamo dosta rovitih igrača, dosta problema. Već razmišljam o sutrašnjem danu, šta ćemo da radimo za Metalac. Ne znam, imam osećaj kao da smo ušli u Ligu šampiona. Bila je specifična utakmica, gde smo gubili, vraćali, gde nas je publika nosila. Ovakva atmosfera, cela ta energija, odbranjen penal. Iz tog razloga je utakmica drugačija. Pričam kao da smo nešto uradili, ali je takva utakmica bila da nam je donela posebno zadovoljstvo”, odgovorio je Stanojević na pitanje novinara B92.net.

Sve to analizirali smo u nastavku kroz pojedinačan učinak aktera utakmice koja će se još dugo prepričavati, makar među crno-belim pristalicama.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ

Odbrana

Aleksandar Popović – Iako nije ostao da brani penale, i on je heroj. Svoj kvalitet je dokazao u produžetku kada je skinuo čist zicer i spasao uspavane saigrače. Kod oba primljena gola nije imao previše šansi da bilo šta učini.

Marko Živković – Bilo je najavljeno da je u utakmicu ušao nedovoljno spreman, ali je neko morao da zameni Aleksandra Lutovca koji je imao smrtni slučaj u porodici. I pored toga, često se "ponavljao" u napadu i sa Markovićem maltretirao levu stranu Sočija. Posle svog tog špartanja po desnoj liniji i 120 minuta borbe, smogao je snage da pogodi prvi penal i pogura ekipu ka pobedi.

Igor Vujačić – Od tragičara do heroja. Ne može se pokolebati činjenica da je direktan krivac za prvi gol na meču. "Povukla" ga je lopta napred, a to nikako nije smelo da se desi. Napustio je svoju poziciju u poslednjoj liniji i sekund kasnije je surovo kažnjen jer je njemu iza leđa Terekov potpuno sam zatresao mrežu. Mogao je bolje i u 15. minutu kada je iz veoma izgledne pozicije sa peterca poslao loptu visoko preko prečke. Ali je sve "ispeglao" u 103. minutu kada je sa gol-linije izbacio loptu, odnosno, u četvrtoj penal-seriji kada je rutinskim udarcem "odsvirao kraj".

Siniša Saničanin – Bio je bolji deo defanzivnog tandema, sve do produžetaka kada je ostao bez gasa. Partizanovci mogu da budu srećni jer su dobili levonogog štopera izrazito dominantnog u skoku. Nešto što su izgubili odlaskom Strahinje Pavlovića pre godinu dana. Ali moraće da vežba postavljanje kod dugih lopti, koja mu je ponovo provučena iza leđa, jer bi tako Partizan primio gol (i verovatno ispao) da ga nije spasao Vujačić.

Slobodan Urošević – Pozadi standardno dobar, ali u napadu malo upotrebljiv. Neki njegovi potezi izazivali su nevericu na licima brojnih navijača. Ume on mnogo bolje, pokazao je mnogo puta. Ali, umor ga polako stiže, jer usled povrede Ivana Obradovića Urošević igra svaku utakmicu od početka do kraja na oba fronta i to je ovog puta ostavilo traga.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ

Vezni red i napad

Saša Zdjelar – Još jedna njegova solidna partija na sredini terena. Kada je na terenu u prepoznatljivom stavu, podignutih ramena, deluje da mu niko ne može ništa. Međutim, dok je u 76. minutu tražio od saigrača da izađu na njegovog Nobou, Ekvadorac mu je poslao pas iza leđa, "pocepao" ceo bedem Partizana i pao je gol za 2:1. To je bila, verovatno, jedina veća greška koju je napravio za 120 i kusur minuta.

Miloš Jojić – U prvom poluvremenu nije delovao dobro kao u drugom. Lutao je levo, pa desno, pravio disharmoniju u veznom redu pored Zdjelara, a nije činio ono što je morao. Da ubrza igru Partizana i učini ga ofanzivnijim. Sve se promenilo u nastavku. Posebno je bitan bio 55. minut, kada je imao sreće da mu lopta padne pravo na desnu nogu i onda je učinio pravu stvar.

Lazar Marković – Igra se fudbal Markoviću od kako je u amanet dobio kapitensku traku Partizana. U Rusiji je nagovestio da je opet "onaj stari", a to potvrdio večerašnjom partijom. Više ga ne mrzi da ide na svaku loptu, da "grize" u presingu, probija kao šilom po krilu, pa čak i da deli pasove. Toliko se istrošio, da je u produžecima prosto morao da traži izmenu usled grčeva. Nema sumnje, bio je ubedljivo najbolji pojedinac na terenu.

Bibars Natho – Kao što je Partizan dobro zatvorio Kristijana Nobou, tako je i Soči dobro znao da od Bibarsa Natha preti najveća opasnost. I umeli su gosti da "uguše" Izraelca ove večeri. U drugom poluvremenu se "oslobodio", ali ga je u 65. minutu zamenio Sejduba Suma.

Filip Holender – Neočekivano, samo 15 minuta pre početka, dobio je priliku umesto Danila Pantića. Kao da se i sam šokirao kada je shvatio da mora na teren. Drugačiji je tip igrača, što je i Ruse iznenadilo u pojedinim situacijama, jer su se spremali za kreativnijeg Pantića. Isto tako iznenada, u 6. minutu, našao se u šansi koju nije uspeo da iskoristi, a mogao je i morao bolje.

Rikardo Gomeš – Dobar u građenju lopte, uvek preti svojim čuvarima, ali potrebna mu je podrška kreativaca iza njega. Natho je bio odsečen, a Pantić izostao iz postave 15 minuta pre početka, što je Gomešu otupelo napadačku oštricu. Treba mu odati priznanje na fizičkoj spremi jer je izdržao potpuno sam u napadu svih 120 minuta, bez izmene.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ

Izmene

Sejduba Suma (od 65. minuta) – Šteta je što je izostajao (propustio cele pripreme zbog krađe dokumenata), pošto Gvinejac pokazuje da se baš uželeo lopte. Kao i navijači njegovih majstorija. Bilo ih je par ove večeri, ali one nisu uticale na rezultat. Ono što jeste uticalo bio je njegov "promašen" penal, koji se pukom srećom našao iza gol-linije. Ispostavilo se da je tako prelomio penal-seriju i ceo ovaj dvomeč.

Aleksandar Šćekić (od 71. minuta) – Ušao je da zatvori sredinu i nije uspeo. Iza njega i Zdjelara je prošao pas Noboe koji je najavio slom Partizana. Ali je sve nadomestio sa kusurom kada se u 90. minutu izvio do prečke i sjajno krznuo loptu taman toliko da ona završi u mreži. Nakon toga je i sam dobio sigurnost na sredini i radio ono što se od njega očekuje.

Nikola Terzić (od 84. minuta) – Samo šest minuta mu je bilo dovoljno da napravi prevagu. Maestralno je centrirao tamo gde je loptu mogao da dohvati samo visoki Šćekić. I u nastavku se nudio Sumi i saigračima koji preumorni nisu mogli da ga isprate.

Aleksandar Miljković (od 106. minuta) – Premalo na terenu da bi bio ocenjen.

Ivan Obradović (od 111. minuta) – Premalo na terenu da bi bio ocenjen.

Nemanja Stevanović (od 111. minuta) – Ušao da brani penale, dobio ovacije i uzvratio odbranjenim udarcem Rodrigaoa. Dovoljno da rulet usmeri na crnu boju.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ

Trener

Aleksandar Stanojević – Imao je veliki peh da se Danilo Pantić povredi pred sam početak, pa je morao da menja sve ono šta je pripremao danima unazad. Isto tako i izostavi Aleksandra Lutovca zbog porodične tragedije.

Moraće ozbiljno da poradi na pukotinama između odbrane i veznog reda koje su Rusi obilato iskoristili ove večeri. Takođe i da traži da se poboljša fizička spremnost mnogih igrača, jer su u produžecima, u momentima kada su imali psihološku prednost zbog izjednačenja u 90. minutu, pali na fizičkom planu.

Makar na psihološkom planu ne mora da brine, jer su njegovi izabranici pokazali karakter tri puta se vraćajući iz nokdauna, poslednji put u 90. minutu i potom pogodili sva četiri penala.

Neki izbori u timu su mnogima problematični, ali se ispostavilo da je pogodio sa izmenama, jer su igrači ušli u poslednjih 20 minuta regularnog dela doneli izjednačenje u 90.

Najviše ga raduje što Partizan, uprkos sjajnom početku sezone (najboljem u poslednjih pet godina), ima još dosta prostora za napredak.

Možda je baš zbog toga i bio zamišljen...

Pripremio: Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: