Umivanje Partizana

Partizan je krajem maja nevoljno ispratio još jednu sumornu sezonu bez trofeja i sa velikim očekivanjima dočekuje novu 2021/2022.

Izvor: SS

Subota, 10.07.2021.

09:00

Umivanje Partizana
Foto: FK Partizan

Iako je Aleksandar Stanojević na klupi crno-belih od septembra 2020. godine, tek sada je odradio prve kompletne pripreme i sada se bez okolišanja može reći da je sastavio tim po svom ukusu.

Po sopstvenom priznanju je dobio pojačanja na vreme, kada je i tražio, a za sada su stigli: štoper Siniša Saničanin, vezista Danilo Pantić i napadač Rikardo Gomeš.

Dvojica od pomenute trojice su se dobro pokazala u četiri prijateljske utakmice u slovenačkom Ptuju, dok se od Gomeša očekuje da što pre namesti nišanske sprave.

Partizan je najpre remizirao protiv novog šampiona Slovenije Mure rezultatom 2:2. Gubio je na poluvremenu sa dva gola razlike, a onda je dvostruki strelac Nemanja Jović spasao "parni valjak".

Potom je sa 3:0 ispraćen Kopar uz dva gola otkrovenja ovih letnjih priprema, Marka Milovanovića. Trijumf je lepim golom začinio Danilo Pantić.
Foto: FK Partizan
Istim rezultatom savladani su i tradicionalni poljski "batinaši" iz Krakovije u trećoj pripremnoj utakmici.

Jedini cilj bio je da se preživi meč i izbegnu povrede (zašto se uopšte zakazuju dueli sa ovim protivnikom?), ali dobili smo golove Slobodana Uroševića, Danila Pantića i Bojana Ostojića.

Konačno, u generalnoj probi za početak sezone pobeđen je i ruski premijerligaš Rostov minimalnim rezultatom 1:0 (0:0).

U susretu u kom je Danilo Pantić ponovo bio sjajan, a Rikardo Gomeš pokazao trenutan nedostatak samopouzdanja i koncentracije, opet je zablistao mladi Milovanović.

Postigao je treći gol na pripremama, poneo nezvaničnu i laskavu titulu najboljeg strelca tima i još jednom nagovestio napadaču sa Zelenoortskih ostrva da mu pozicija u timu nije tek tako obezbeđena.
Foto: FK Partizan – Marko Milovanoviæ

Danilo Pantić – pojačanje, konačno

Ne samo među trojicom igrača koji su pristigli u tim Partizana ovog leta, nego i od svih igrača, Danilo Pantić je u Sloveniji pokazao najviše.

Na ruku mu je išla nepovoljna okolnost saigrača, a to je pljačka Sejdube Sume u domovini i njegovi problemi sa papirima i vizom zbog kojih Gvinejac nije odradio ni dan priprema sa ekipom.

To će ga dodatno udaljiti od prvog tima, a Pantića najverovatnije uvrstiti u startnih 11 za početak Linglong Superlige Srbije 17. jula protiv Proletara u Novom Sadu.

"Momci, radite sve suprotno od mene u karijeri", poručio je iskreno Pantić mlađim saigračima u prvom intervjuu za klupski sajt.
Foto: FK Partizan – Danilo Pantiæ
"Napravio sam grešku jer sam otišao nezreo, i životno, fudbalski, fizički i psihički, na svaki mogući način. Partizan je zato idealna sredina gde možeš da očvrsneš. Imaš pritisak od svih u klubu, starijih igrača, trenera, navijača, ali moraš da se izboriš", podvukao je Pantić.

I zaista, njegove partije na pripremama su, ako ništa drugo, pokazale da ima neverovatnu želju da se konačno dokaže pred probirljivom crno-belom publikom.

Govor tela, borba za svaku loptu i razigranost u napadu dovoljan su pokazatelj navijačima da, makar, obrate pažnju na još uvek mladog vezistu i ne otpišu ga tek tako.

Igrama i radom u Ptuju zaslužio je šansu, a isključivo na njemu je da li će i da je iskoristi.
Foto: FK Partizan – Siniša Sanièanin

Levonogi štoper uvek je prednost

Siniša Saničanin takođe je zaslužio prelaznu ocenu za prikazane partije, nagovestivši da će na pravi način zameniti Svetozara Markovića koji se vratio u Olimpijakos.

Leva noga u poslednjoj liniji uvek daje dosta prednosti, a Saničanin ih ima i u igri po zemlji i, posebno, u vazduhu gde je doneo potrebne centimetre za duele na oba kraja terena.

Posebno valja istaći dijagonalan pas za Aleksandra Lutovca u meču protiv Rostova kojim ga je spojio sa golom, a koji sekund kasnije usledila je asistencija za Milovanovića i gol za pobedu.

Ako izuzmemo prvo poluvreme protiv Mure, deluje da će se momak rođen u Prijedoru dobro uklopiti sa crnogorskim reprezentativcem Igorom Vujačićem.

Partizan sa njima dvojicom nije primio gol punih sedam poluvremena, odnosno, nešto više od pet i po sati fudbala.

Dakle, odbrana je zategnuta, a do koje granice, pokazaće nam već uvodni susreti u domaćem prvenstvu, i posebno kvalifikacije za Ligu konferencije (22. i 29. jul protiv Dunajske Strede iz Slovačke).
Foto: FK Partizan – Rikardo Gomeš

Rikardo izgubio "oštricu"

U toku ove dve godine, koliko je trajala pauza između dva boravka Rikarda Gomeša u Humskoj, negde se usput izgubila oštrina njegove završnice, a to je najbolje pokazao u meču protiv Rostova.

Imao je dve kolosalne prilike, sve vreme ovog sveta da se namesti i nije uspevao da promaši golmana.

Ali, ni to nije za potpunu kritiku, jer je ulazio u šanse i to je za napadača najvažnije. Uostalom, i on se nešto kasnije priključio, te se doprinos od reprezentativca Kape Verdea tek očekuje.

Golovi uglavnom dođu kod onih koji imaju kvalitet, a Rikardo ga nesumnjivo poseduje, kao i fizikalije koje retko ko ima na toj poziciji.
Foto: FK Partizan – Bibars Natho

Natho se traži, Suma i Holender "u magli"

Očekivano je da su novajlije u timu nepoznanice, ali je neobično kada se isto može reći i za starosedeoce.

Bibars Natho je sam priznao da se bolje snalazi na poziciji zadnjeg ili centralnog veznog igrača, ali su ta mesta popunjena prisustvom Miloša Jojića, Saše Zdjelara i Aleksandra Šćekića u timu.

Izraelac na ofanzivnoj veznoj poziciji ne dolazi do izražaja, luta, traži se, a kada se očekuje da pošalje svoje prepoznatljive pasove u dubinu za saigrače, obično bude previše protivničkih igrača okolo i kroz tu gustu "šumu nogu" sve teže probacuje lopte. Okolnost koja, neminovno, ide sa godinama.
Foto: FK Partizan – Igor Vujaèiæ i Aleksandar Šæekiæ u skoku
Lazar Marković i dalje je anemičan. Tek na momenat bljesne, tek toliko da pokaže da ume da pravi razliku, a kao da ne želi da to čini u kontinuitetu.

Stanojević je više puta naglašavao da se čeka inostrano pojačanje na poziciji krilnog napadača, a miriše da bi on stigao baš da zameni bivšeg igrača Liverpula i Benfike.

Čak i kada Nemanja Jović bude fizički potpuno spreman, za očekivati je da novopečeni reprezentativac Srbije istisne iz prve postave nekadašnjeg.

Šta će biti sa Sejdubom Sumom velika je misterija. I do sada nije bio u prvim planovima Aleksandra Stanojevića, pa mu ovo odsustvo tek nije trebalo.

Takođe je u magli i povratak Filipa Holendera, koji je dobio duži odmor nakon nastupa na Evropskom prvenstvu, iako nije odigrao ni minut za selekciju Mađarske.

Pravo je pitanje i na kojoj poziciji ga vidi trener, na levom ili desnom krilu, pošto je do sada prinudno igrao kao istureni napadač, u nedostatku iole boljih rešenja.
Foto: FK Partizan
Istina je da Partizan nije delovao loše u prethodnoj sezoni, ali je to, evidentno, bilo nedovoljno da bi se osvojio bilo koji trofej.

Tokom leta je odrađeno "umivanje" starog tima, a zamene su stigle poziciju za poziciju. Štoper za štopera, napadač za napadača (kog praktično nije ni bilo u timu).

Za očekivati je da još neko pojačanje zapljusne lice "parnog valjka", jer je to neophodno, a jasno je i ljudima u upravi.

Predugo traje Partizanov post, pune četiri godine i ostaje samo da se vidi da li će umivanje uspeti ovog puta ili je konačno vreme za dubinsko čišćenje.

Jer, ako i ovog puta ostanu krmelji u očima, neće više biti nikakvih opravdanja.

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: