Vatreni Novopazarci, Zlatibor skoro kao Lajpcig i dva povratnika u Superligu

Podeljena su mišljenja da li je povećanje Linglong Superlige Srbije na 20 klubova dobar potez.

Izvor: SS

Utorak, 30.06.2020.

16:04

Vatreni Novopazarci, Zlatibor skoro kao Lajpcig i dva povratnika u Superligu
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ

Gledano po broju stanovnika i teritoriji, ne postoji zemlja slična nama koja ima toliko timova u najvišem rangu.

To će iziskivati puno putovanja, karantina i, vrlo verovatno, kraću zimsku pauzu na koju smo navikli zbog klime u Srbiji, a koja je često umela da napravi velike probleme.

Ipak, odluka je doneta, mesta su popunjena i zanimljivo je osvrnuti se na timove koji su ušli u elitu i šta će to oni doneti srpskom fudbalu.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
To su kroz vodeće pozicije u Prvoj ligi Srbije uspeli Zlatibor Čajetina kao šampion, OFK Bačka i Metalac iz Gornjeg Milanovca.

Od na terenu zasluženog mesta odustao je Grafičar, zbog sukoba interesa jer je zvanična filijala Crvene zvezde.

Stoga je poslednje mesto popunio FK Novi Pazar, koji je sezonu završio tek na 10. poziciji.

Ispostavilo se da Novopazarci imaju najbolju infrastrukturu i finansijski "momenat" koji je bio presudan da dobiju mesto u najvišem rangu.

Povratak najtežeg mogućeg gostovanja

Foto: Emir Sadovic/Starsportphoto ©
Da krenemo od Novog Pazara. U elitni rang se vraćaju posle sezone 2016/2017 kada su kao poslednjeplasirani tim ispali u niži rang.

Interesantno je da su i prošle sezone pukom srećom opstali u Prvoj ligi, pošto je tada iz takmičenja istupio Borac iz Čačka, pa su sa 14. mesta ipak zadržali prvoligaški status.

Ove sezone su pandemijom dobili priliku da plate učešće u Superligi i to su učinili, uz dodatak da je teren mnogo bolji nego što je bio, recimo, 2015. godine. Svi se dobro sećamo kako je tada Partizan prosuo bodove na kaljuzi i pred uzavrelom atmosferom.

Marko Nikolić bio je vređan tokom celog meča, na njega je bačeno svašta, a usput i petarda koja mu je eksplodirala blizu glave.

Na kraju je on bio taj koji je isključen, a ubrzo je zbog tri vezana remija na startu proleća dobio otkaz u tom prvom mandatu u Humskoj.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Nije samo Partizan bio na udaru navijača Novog Pazara, već i Crvena zvezda, sa kojom se poslednji okršaj umalo nije završio.

Bilo je to u sezoni 2016/2017, kada su navijači divljali na tribinama, teren bio pun stranih elemenata, a oko terena viđene scene sa policijom kao da je ratna zona.

Jasno je, u Novom Pazaru ima puno politike, nacionalizma, pogotovo kada u pretežno muslimanski grad dođu "večiti" rivali, za mnoge u državi simboli Srpstva. Ipak, ono što bi ovo "vruće" gostovanje moglo da "ohladi" jeste činjenica da je Novi Pazar trenutno najveće žarište koronavirusa.

Situacija je upravo ovih dana alarmantna i ne bi bilo iznenađenje ukoliko bi se mečevi na renoviranom Gradskom stadionu budu igrali bez publike.

Ili sa značajnim ograničenjima, što bi svakako umanjilo šanse da gledamo dosadašnje scene iz pojedinih utakmica.

Samo je Lajpcig "brži" od Zlatibora

Uspeh Zlatibor Čajetine nikako se ne može svrstati pod iznenađenje. Pogotovo ako se u obzir uzme da je vrlo lako mogao da obori rekord po brzi napredovanja iz najnižeg u elitni rang.

Naime, brzina kojom su presočili nekoliko stepenika je fastinantna, a jedino je od njih "brži" u svetu bio Red Bul Lajpcig.

Prekretnica je bila sezone 2013/2014 kada je osvojeno prvo mesto u petoj ligi po redu i obezbeđen je plasman u četvrti rang takmičenja, Zonu Drina.

Sledeće sezone bili su drugi, a one naredne sledi skok u Srpsku ligu Zapad. Ponovo je jedna sezona iskorišćena za prilagođavanje višem nivou fudbala, da bi u sezoni 2017/2018 napravljen istorijski uspeh plasmanom u Prvu ligu.

Po istom receptu, Zlatibor je prošlu sezonu u PLS okončao kao šesti na tabeli, a u nedavno završenoj su dominirali protiv svih rivala i od 1. avgusta će biti debitanti u eliti. Jasan je uspon koji proizilazi iz sistematičnog rada, ali jedan veliki problem muči Zlatiborce kroz sve te godine.

Naime, Čajetina je jedina opština u Srbiji koja uopšte nema fudbalski teren. Od osnivanja, utakmice se igraju na sadašnjem Zlatiboru, a nekadašnjim Partizanskim vodama.

Prema poslednjim informacijama, u Superligi će svoje utakmice igrati u Užicu, na stadionu Slobode.

Kako god bilo, ne sumnjajte da će tim Predraga Ristanovića mnogima pomrsiti račune i nikakvo iznenađenje ne bi bilo ukoliko bi se stacionirali u najvišem rangu u narednih nekoliko godina.

Zlatiborci, dobro nam došli i lepog fudbala priredili!

Fudbal u Vojvodini cveta

Nakon što je TSC napravio pravi "bum" i, uz Vojvodinu, Spartak i Inđiju vratio severnu pokrajinu u centar fudbalskih dešavanja, novi član biće OFK Bačka.

Tim iz Bačke Palanke smo upoznali pre pet godina kada je osvajanjem drugog mesta u PLS ostvario plasman u naše najelitnije fudbalsko takmičenje, što je najveći uspeh u istoriji ovog kluba.

Ostvarili su novo učešće i u sezoni 2017/2018 na svom stadionu umalo savladali tadašnji šampionski tim Crvene zvezde.

Dva puta su vodili, ali su crveno-beli izjednačili u finišu sa "bele tačke" i spasili se poraza. Vrlo je realno da će i naredne sezone stadion "Slavko Maletin Vava" (kapaciteta 5.500 sedećih mesta) biti problematičan za mnoge timove.

Tim predvodi sa klupe Dejan Rađenović, koji je kao igrač ponikao u Partizanu.

Kasnije je igrao za mnoge klubove, čak i kineski Šenžen, a bio je i reprezentativac Jugoslavije u dva navrata.

Gornji Milanovac još jedna "nagazna mina"

Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Metalac nije toliko suvereno došao do plasmana u najviši rang, morao je da brani poziciju na tabeli do poslednjeg kola, ali se može reći da je zasluženo ponovo u eliti.

Klub smo upoznali kroz nekoliko sezona u Superligi u poslednjoj deceniji, a o ambicijama i mogućnostima u sledećoj – teško je pričati.

Trener je Aleksandar Stanković, a prvi čovek Dragoljub Vukadinović, fudbalskoj javnosti poznat kao dugodišnji član uprave FK Partizan. Stadion u Gornjem Milanovcu je sasvim solidan, a teren doteran u odnosu na ranije ne tako lepe slike.

Reflektori su pre par godina omogućili i odigravanje finala Kupa Srbije.

Poslednje učešće u Superligi imali su u sezoni 2016/2017, kada su kao 15. tim na tabeli ispali i naredne tri godine proveli u PLS.

Ostaje da se vidi u kakvom će sastavu nastupiti u sledećoj sezoni, kao i ostali timovi, ali je sasvim izvesno da ni Metalac nikome neće "garantovati" sigurne bodove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: